Γυναίκες καταγγέλλουν τον Ryan Adams για σεξουαλική εκμετάλλευση, χειραγώγηση και συναισθηματική κακοποίηση
Άνθρωποι

Γυναίκες καταγγέλλουν τον Ryan Adams για σεξουαλική εκμετάλλευση, χειραγώγηση και συναισθηματική κακοποίηση

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times με μαρτυρίες, μηνύματα και ανάρμοστες συμπεριφορές μέσα από αφηγήσεις

Ο τραγουδιστής και μουσικός παραγωγός Ryan Adams κατηγορείται για σεξουαλική εκμετάλλευση, εκμετάλλευση και συναισθηματική χειραγώγηση από επτά γυναίκες, σε ένα αποκαλύπτικό άρθρο των New York Times.

 

Οι δημοσιογράφοι Joe Coscarelli και Melena Ryzik έκαναν συνεντεύξεις με επτά γυναίκες, μεταξύ των οποίων η πρώην σύζυγος του Adams, Mandy Moore, και πάνω από δώδεκα συνεργάτες του,  που περιέγραψαν μια συμπεριφορά χειραγώγησης και εκμετάλλευσης από τον Adams. Ο τραγουδιστής φέρεται να προσέφερε ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε διάφορες γυναίκες ενώ ταυτόχρονα επεδίωκε σεξουαλικές σχέσεις.

 

Σε μερικές περιπτώσεις γινόταν καταχρηστικός και εκδικητικός όταν αντιμετώπιζε άρνηση και απαντούσε στο «όχι» από τις γυναίκες με συναισθηματική και λεκτική κατάχρηση ή παρενόχληση μέσω μηνυμάτων, ισχυρίζεται το άρθρο με τις αφηγήσεις των γυναικών.

 

Οι κατηγορίες επιβεβαιώνονται και από τα μέλη της οικογένειας ή τους φίλους των γυναικών καθώς και από την αλληλογραφία του Adams που εξετάστηκε από τους The New York Times.

 

Ο Adams, 44 ετών, λέει πως το δημοσίευμα και όσα αναφέρει είναι ανακριβή. «Δεν είμαι τέλειος άνθρωπος και έχω κάνει πολλά λάθη. Ζητώ συγνώμη σε όποιον έχω πληγώσει, αλλά η εικόνα που σχηματίζει αυτό το άρθρο είναι ενοχλητικά ανακριβής. Ορισμένες από τις λεπτομέρειες παραποιήθηκαν. Μερικές είναι υπερβολικές και άλλες εντελώς ψευδείς. Δεν θα είχα ποτέ ακατάλληλες επαφές με κάποιον ανήλικο», λέει.

 

Τρεις από τις γυναίκες που έχουν δώσει μαρτυρίες στους NYT, αναφέρουν λεπτομερώς τις ανάρμοστες συναντήσεις με τον Adams που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του γάμου του με την Moore. 

 

Υπάρχει μαρτυρία για ανταλλαγή ακατάλληλων μηνυμάτων μεταξύ του Adams και μιας νεαρής κοπέλας που ονομάζεται Ava. Η Ava ήταν έφηβη, επίδοξη μουσικός όταν φέρεται να άρχισε να επικοινωνεί για πρώτη φορά με τον Adams το 2013, αν και παραδέχεται ότι είπε ψέματα για την ηλικία της.

 

Οι ΝΥTimes εξέτασαν 3.217 μηνύματα κειμένου που ανταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια εννέα μηνών όταν η Ava ήταν 15 ετών και 16 ετών και ο Adams 39 και 40. Στα κείμενα, ο Adams ζήτησε επανειλημμένα από την Ava να μάθει πόσο χρονών ήταν, παρόλο που έδειχνε πως δεν την πίστευε και τον Νοέμβριο του 2014 της έγραψε «θα έβρισκα μπελά αν κάποιος ήξερε ότι μιλήσαμε έτσι».

 

Ο Αdams εμφανίζεται να την πιέζει να του στείλει φωτογραφίες της και αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μέσω Skype εμφανίστηκε γυμνός. Τότε ήταν που η Ava απομακρύνθηκε και παραιτήθηκε από το όνειρο να είναι μουσικός.

 

«Ο Adams αμφισβητεί κατηγορηματικά ότι είχε ποτέ εμπλακεί σε ακατάλληλες σεξουαλικές επικοινωνίες στο διαδίκτυο με κάποιον που γνώριζε ότι ήταν ανήλικος», λέει ένας δικηγόρος του μουσικού προσθέτοντας ότι «ο Adams δεν θυμάται να έχει επικοινωνίες στο διαδίκτυο με οποιονδήποτε σχετίζεται με οτιδήποτε εκτός της μουσικής». Ο δικηγόρος επεσήμανε επίσης τις μουσικές παραστάσεις της Ava σε συλλόγους και παρείχε φωτογραφίες από εκείνη την εποχή σημειώνοντας πώς φαινόταν περίπου 20 ετών.

 

Μια άλλη μουσικός, η Phoebe Bridgers, ήταν 20 ετών όταν ο Adams την προσκάλεσε στο studio Pax-Am το φθινόπωρο του 2014. Της έδωσε δώρο μια ακριβή vintage κιθάρα και την κάλεσε να ηχογραφήσουν μαζί την επόμενη μέρα, συγκρίνοντάς την με τον Bob Dylan. Καθώς συζητούσαν για μια συνεργασία, φέρεται να άρχισε να στέλνει μηνύματα και λίγο μετά έκαναν σχέση.

 

«Ωστόσο, κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ο Adams έγινε εμμονικός και συναισθηματικά καταχρηστικός», είπε η Bridgers. Άρχισε να την βομβαρδίζει με μηνύματα επιμένοντας να μαθαίνει πού ήταν ή να κάνουν τηλεφωνικό σεξ και απειλούσε με αυτοκτονία αν δεν απαντούσε αμέσως», αναφέρει το άρθρο των New York Times. Όταν η Bridgers τον χώρισε, ο Adams την εκβίασε με την συνεργασία τους στη μουσική.

 

Η Courtney Jaye, επίσης μουσικός, ισχυρίζεται ότι ο Adams την πολιορκούσε με μια υπόσχεση για μουσική συνεργασία. Η Jaye, η οποία ήταν 35 ετών το 2013, λέει ότι κατέληξε στο κρεβάτι με τον Adams μια μέρα και παρόλο που δεν έκαναν σεξ, εκείνος φαίνεται πως έκανε τηλεφωνικό σεξ σε μια κλήση αργότερα. Τελικά δεν συνεργάστηκαν ποτέ.

 

Δύο ακόμη τραγουδίστριες, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν, περιέγραψαν ένα παρόμοιο πρότυπο συμπεριφοράς από τον Adams: επιθετική ερωτική πολιορκία, ακολουθούμενη από παρενοχλήσεις μέσω μηνυμάτων και απειλές επαγγελματικών αντιποίνων όταν οι σχέσεις δεν προχωρούσαν όπως ήθελε.

 

Το άρθρο περιλαμβάνει επίσης μια συνέντευξη με την Moore. Η τραγουδίστρια και η ηθοποιός συναντήθηκε με τον Adams το 2007 και τρία χρόνια αργότερα, ο Adams διαχειριζόταν τη μουσική της σταδιοδρομία.

 

«Έγραφαν μαζί τραγούδια τακτικά που αν και ο Adams υποσχέθηκε να ηχογραφήσει, ποτέ δεν το έκανε. Η Moore κάνει λόγο για μια συμπεριφορά ψυχολογικά καταχρηστική. Moore και Adams παντρεύτηκαν το 2009, αλλά εκείνη λέει πως από τότε ήταν σαν να μπλόκαρε την καριέρα της.

 

Το ζεύγος χώρισε το 2015 και το διαζύγιό τους βγήκε ένα χρόνο αργότερα. Μέσα από τον δικηγόρο του, ο Adams λέει ότι όσα ισχυρίζεται η Moore για το γάμο τους είναι «εντελώς ασυμβίβαστα με την άποψή του για τη σχέση τους».

 

Το άρθρο ολοκληρώνεται με την πρώην αρραβωνιαστικιά του Adams, Megan Butterworth, που τον περιγράφει ως συναισθηματικά καταχρηστικό.

 

Κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, την απομόνωσε κοινωνικά και επαγγελματικά και προσπαθούσε να ελέγχει ποιον θα έβλεπε και με ποιον θα συνεργάζονταν. «Μπορούσε να γίνει βίαιος, έσπαγε πράγματα και με εκφόβιζε» είπε, αν και δεν την χτύπησε ποτέ, γράφουν οι Times.

 

Οι γυναίκες λένε πως επέλεξαν να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους με την ελπίδα να προστατεύσουν άλλες γυναίκες και να προχωρήσουν και οι ίδιες μπροστά ξεπερνώντας την εμπειρία τους.

 

Σε ένα tweet που διαγράφηκε λίγο μετά, ο Adams φάνηκε να απειλεί τους Times με  αγωγή και καθυβρίζοντας την εφημερίδα έγραψε πως θα αναλάβουν οι δικηγόροι του να αποκαλύψουν την αλήθεια.

Άνθρωποι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο άντρας που αγόρασε το δερμάτινο τζάκετ της Ολίβια Νιούτον Τζον στο Grease τής το επέστρεψε

Άνθρωποι Ο άντρας που αγόρασε το δερμάτινο τζάκετ της Ολίβια Νιούτον Τζον στο Grease τής το επέστρεψε

11.12.2019
Στη νέα διαφήμιση της Goop, η Γκουίνεθ Πάλτροου κάνει δώρο στον εαυτό της έναν δονητή

Άνθρωποι Στη νέα διαφήμιση της Goop, η Γκουίνεθ Πάλτροου κάνει δώρο στον εαυτό της έναν δονητή

10.12.2019
Πέθανε η τραγουδίστρια των Roxette, Marie Fredriksson

Άνθρωποι Πέθανε η τραγουδίστρια των Roxette, Marie Fredriksson

10.12.2019
Μπέτυ Μπαζιάνα: Προσεχώς καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Άνθρωποι Μπέτυ Μπαζιάνα: Προσεχώς καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

10.12.2019
Beyonce εξοργίζεται με τους αδιάκριτους φαν: Αφήστε τις ωοθήκες μου ήσυχες!

Άνθρωποι Beyonce εξοργίζεται με τους αδιάκριτους φαν: Αφήστε τις ωοθήκες μου ήσυχες!

9.12.2019
Κρατική Όπερα Βιέννης: Για πρώτη φορά στα 150 χρόνια της ιστορίας της ανέβασε όπερα που συνέθεσε γυναίκα

Άνθρωποι Κρατική Όπερα Βιέννης: Για πρώτη φορά στα 150 χρόνια της ιστορίας της ανέβασε όπερα που συνέθεσε γυναίκα

9.12.2019
Η Αντζελίνα Τζολί γνώρισε φαν με τατουάζ το πρόσωπό της - Η αντίδραση της ηθοποιού

Άνθρωποι Η Αντζελίνα Τζολί γνώρισε φαν με τατουάζ το πρόσωπό της - Η αντίδραση της ηθοποιού

9.12.2019
Νεαρή πρόσφυγας από το Αφγανιστάν παρουσίασε την κολεξιόν μόδας που σχεδίασε

Άνθρωποι Νεαρή πρόσφυγας από το Αφγανιστάν παρουσίασε την κολεξιόν μόδας που σχεδίασε

9.12.2019
Forbes: Η Τέιλορ Σουίφτ στην κορυφή της λίστας με τους πιο καλοπληρωμένους καλλιτέχνες

Άνθρωποι Forbes: Η Τέιλορ Σουίφτ στην κορυφή της λίστας με τους πιο καλοπληρωμένους καλλιτέχνες

9.12.2019
Miss Universe: Από τη Νότια Αφρική η νικήτρια - Υπέρ της φυσικής ομορφιάς και κατά των στερεοτύπων

Άνθρωποι Miss Universe: Από τη Νότια Αφρική η νικήτρια - Υπέρ της φυσικής ομορφιάς και κατά των στερεοτύπων

9.12.2019
5 Σχόλια
bagle 14.2.2019 | 09:54
Δεν είμαι ο Ryan,ο Bryan είμαι!
ομόκεντρα 14.2.2019 | 12:13
Φτάνει πια με την εξευτελιστική και για τα δυο φύλα καραμέλα των παρενοχλήσεων για το ψύλλου... πήδημα!
Η χαιρέκακη εκδικητικότητα για το αλλοτινό κυνήγι μαγισσών οδηγεί σε νέο μεσαίωνα...
avatar
ΦΩΤΕΙΝΗ 14.2.2019 | 15:24
Το αν μια κατηγορία για σεξουαλική παρενόχληση ή βιασμό είναι αληθινή, άστο να το κρίνει η δικαιοσύνη. Προς το παρόν, το μόνο που έχουμε καταφέρει είναι οι γυναίκες να έχουμε λίγο περισσότερο θάρρος γι αυτό και καταγγέλλονται λίγο περισσότερα περιστατικά απ' ότι στο παρελθόν. Και πάλι, εκατομμύρια γυναίκες καθημερινά παρενοχλούνται σεξουαλικά ή ακόμα και βιάζονται και οι ένοχοι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Κι εσύ, σε αυτό το λίγο κουράγιο που έχουμε αρχίσει να έχουμε οι γυναίκες, δίνεις μια κλωτσιά για να το ρίξεις ξανά στο μηδέν...
ομόκεντρα 15.2.2019 | 02:18
Φωτεινή,
για να καταλάβεις πού έχουμε φτάσει:
ένας σοβαρός μεσήλικας φίλος, που δεν τον ενδιαφέρουν καθόλου οι γυναίκες, γιατί μια ζωή πάει μόνο με άντρες, δέχθηκε στο μετρό απειλές καταγγελίας για... παρενόχληση από κάποια κυρία, που τύχαινε να είναι μπροστά του στην επιβίβαση, όταν το ανεξέλεγκτο ανθρώπινο τσουνάμι που μπουκάρει στην επιβίβαση σε ώρα αιχμής τον πίεσε πάνω της με την ίδια δύναμη που πιεζόταν κι ο ίδιος απ' τους υπόλοιπους πίσω του...
Κι έχω ακούσει πολλά τέτοια περιστατικά...
Γι' αυτό μίλησα για καραμέλα...
βλαχάκι (το) 15.2.2019 | 10:58
Πάνω από δεκαετία χρησιμοποιώ ΜΜΜ σε καθημερινή βάση: 2.5 - 3 ώρες, σε συνθήκες νορμάλ και σε συνθήκες απεργίας …ας το αφήσουμε καλύτερα. Βρίσκομαι συνέχεια σε καταστάσεις μεγάλης πληρότητας των οχημάτων και σε κάποιες περιπτώσεις ακραίας υπερπλήρωσης/στενές επαφές τρίτου τύπου (κι όχι μόνον στις απεργίες). Οι γκρίνιες, οι καυγάδες, τα "λόγια" ... η δίκαια ή η άδικη ανυπομονησία και αγανάκτηση του κόσμου, τα ξεσπάσματα, αλλά και η κακοτροπιά και η μη αντίληψη βασικών κανόνων (π.χ. πρώτα βγαίνουμε μετά μπαίνουμε, δεν αράζουμε την κορμάρα μας στους στύλους, συνθλίβοντας τα χέρια των συνεπιβατών μας, τα παλούκια είναι για να πιανόμαστε κ.λπ.) δεν είναι κάτι το σπάνιο.
Επίσης μου έχουν τύχει διάφορα ευτράπελα (να τραβάει μαλακία ο δίπλα σου στο λεωφορείο, να απασφαλίζουν πυροσβεστήρα και να τα κάνουν μούτι στον συρμό, να έχουν χωρέσει σε βαγόνι συρμού 6 ποδήλατα ενηλίκων και να κινείσαι με «παρκούρ», να έχουν -στα σοβαρά πει- σε άστεγο να πάει να κάνει μπάνιο στην θάλασσα αν δεν διαθέτει ντους, να έχουν συγκρίνει έγκυο γυναίκα που τόλμησε(ΟMG) να φάει μία μπουκιά (προσεκτικά και διακριτικά) και να πιει γάλα ότι απαγορεύεται και ο καθένας δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει κι ότι είναι σαν να καπνίζει (!) στις μούρες μας, μου έχουν τύχει χρυσαυγήτες που έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς και φώναζαν κατά μικροπωλητή και γενικώς αλλά και ορδές ανεγκέφαλων οπαδών σε επιθετική έκσταση, που κοπάναγαν το όχημα και το κουνούσαν πέρα δώθε, μου έχει τύχει οδηγός που πέρασε 3 κόκκινα φανάρια και καβαλούσε 13 πεζοδρόμια και εκτός του ότι πήγε να μας σκοτώσει, έβρισε άσχημα επιβάτιδα επειδή του έκανε νεύμα να σταματήσει στην στάση και ο παπαροκέφαλος νόμιζε ότι η γυναικούλα του έκανε κωλόχερο (για όνομα δλδ!!!!) την έβρισε χυδαία και της είπε «να πάει να τα κάνει στον άνδρα της αυτά» και στο τέλος έβαλα τις γκαρίδες και πήγα να πάθω εγκεφαλικό γιατί μου μούδιασε το κεφάλι και τον απείλησα με καταγγελίες και φώναζε ότι είμαστε όλοι «ΤΡΕΛΟΙ», αλλά στο τέλος λούφαξε στην γωνία του, μου έχει όχημα -σε οικτρή κατάσταση, οι τηλεματικές μας μάραναν- να κινείται με ανοικτή πόρτα, όχημα να πάθει αυτανάφλεξη και έχει γεμίσει καπνούς, μου έχει τύχει να βρίσει γυναίκα έναν άνδρα ως «αδερφή», επειδή απλώς της είπε, σε τόνο τυπικό αν θα μπορούσε να κάνει ένα βήμα πιο κει πιο δεξιά στην κυλιόμενη για να περάσει -ναι, την έκραξα λίγο κι αυτήν, μου έχει τύχει να έχει τόσο κόσμο το λεωφορείο που να ακουμπώ με την πλάτη μου στο παρπρίζ του οχήματος ενώ μέσα στο όχημα υπήρχε και έγκυος και δεν της έδιναν θέση γιατί α) δεν μπορούσε να μετακινηθεί καρφίτσα και β) επειδή μία άλλη γυναίκα που καθόταν σχετικά κοντά παραπονιόταν πως δουλεύει όλη την μέρα και πως κανένας δεν την ρωτάει εκείνη αν αντέχει να σταθεί όρθια τόσες ώρες υπό αυτές τις συνθήκες – τι να πεις, όλοι δίκιο έχουν κ.λπ.).
Δεν λέω πως τα προαναφερθέντα, τα εντός της παρενθέσεως, είναι καθημερινά φαινόμενα, απαραιτήτως (και ευτυχώς!). Πάντως, δεν μου έχει τύχει ποτέ, στις εκατοντάδες χιλιάδες ώρες που έχω "γράψει" σ’ όλα τα ΜΜΕ ένα (1) περιστατικό σαν αυτό που αναφέρει ο Ομόκεντρος, θαρρώ πως αφορά σε (άκρως) μεμονωμένο γεγονός. Αντιθέτως έχω ακούσει και γνωρίζω, προσωπικά, περισσότερα γεγονότα που αφορούν σε παρενόχληση 100%, που το θύμα δεν μπαίνει σε διαδικασία «επίσημης αντιμετώπισης» για όλους τους γνωστούς και μη εξαιρετέους λόγους, του στυλ: πού να μπλέκω; ποιος θα με πιστέψει; μήπως τα κάνω χειρότερα; γιατί «δεχόμουν/καθόμουν»; μήπως υπερβάλω; μήπως αν προσποιούμαι στον εαυτό μου ότι δεν συνέβη ή δεν συμβαίνει τίποτα, αυτό το κακό κάτι θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας; ή «νόμιζα ότι αυτή η συμπεριφορά ήταν νορμαλοποιημένη και αποδεκτή και ότι συμβαίνει στους πάντες» ή «έχει περάσει καιρός από τότε που συνέβη» (Όποιος ισχυρίζεται ότι ένα θύμα θα όφειλε να καταγγείλει αυτοστιγμεί, ειδάλλως ψεύδεται -αν ήμουν κακός άνθρωπος- θα του ευχόμουν ΟΛΟΨΥΧΑ να τον κακοποιήσουν κατ΄αυτόν τον τρόπο και να δει ιδίοις όμμασι τι εύρος ψυχοσωματικών διαδικασιών vs time δύναται να περάσει. Δεν είμαι, όμως, κακός άνθρωπος, οπότε δεν το εύχομαι). Τέλος, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό εκ νέου, υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες και στατιστικές που υπολογίζουν πως τα μη καταγγελμένα περιστατικά είναι υπερπολλαπλάσια των ψευδών ή λαθεμένων ισχυρισμών.