Αντιδράσεις για τα σεμινάρια της Γκόλντι Χον στη Σκιάθο: «Εξωχριστιανικές θρησκευτικές δοξασίες»
Άνθρωποι

Αντιδράσεις για τα σεμινάρια της Γκόλντι Χον στη Σκιάθο: «Εξωχριστιανικές θρησκευτικές δοξασίες»

Αντιδράσεις έχουν πυροδοτήσει τα εκπαιδευτικά σεμινάρια από το ίδρυμα της Γκόλντι Χόουν στη Σκιάθο

Έντονες αντιδράσεις έχουν πυροδοτήσει στη Σκιάθο τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει το ίδρυμα της ηθοποιού Γκόλντι Χον.

 

Ειδικότερα, πρόκειται για σεμινάριο του προγράμματος MindUp, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκιάθου, που σύστησε ο δήμαρχος του νησιού Θοδωρής Τζούμας.

 

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας & Βορείων Σποράδων Χρυσόστομος, μετά την δημοσιοποίηση του σεμιναρίου αντέδρασε έντονα, εκδίδοντας ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για «εξωχριστιανικές θρησκευτικές δοξασίες».

 

Η Σκιάθος είναι το πρώτο σημείο της χώρας, όπου εκπαιδευτικοί παρακολουθούν σεμινάριο του προγράμματος MindUp, το οποίο υλοποιεί το ίδρυμα της διάσημης ηθοποιού. Στόχος του, όπως αναφέρει, είναι η τόνωση της αυτοπεποίθησης των μαθητών και η διαχείριση των συναισθημάτων τους.

 

Η πολυβραβευμένη Αμερικανίδα ηθοποιός, σκηνοθέτρια και παραγωγός διοργανώνει τα σεμινάρια σε όλο τον κόσμο μέσω του ιδρύματός της Goldie Hawn Foundation, που εδρεύει στο Λονδίνο εδώ και 17 χρόνια και στη διάρκεια λειτουργίας του έχουν ωφεληθεί 6 εκατομμύρια παιδιά, όπως λέει η ίδια.

 

 

Σε αναρτήσεις ιστοσελίδων του εξωτερικού, ωστόσο, γίνεται λόγος για πρακτικές, που «συνδέονται με τον διαλογισμό και τη βουδιστική φιλοσοφία, που υποστηρίζει και διαδίδει τις πολιτιστικές αξίες της ανατολής».

 

Λάβρος εμφανίζεται, στο μεταξύ, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Σκιάθου Νίκος Πλωμαρίτης, ο οποίος σε σχετική ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook αναφέρει ότι: «Τη μύηση την απαγορεύει ακόμη και η Ορθόδοξη Εκκλησία, εκτός και αν θέλει κάποιος από μόνος του. Τα παιδάκια του Δημοτικού έχουν τη δύναμη του «θέλω» για να κρίνουν και να αποφασίσουν για ένα τέτοιο θέμα;» σχολιάζει.

 

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Χαλκίδος

 

Στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Χαλκίδος επισημαίνει τα εξής: «Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος πληροφορήθηκε από τον διαδικτυακό τύπο, σχετικά με τη διεξαγωγή σεμιναρίου προγράμματος MindUp εντός των ορίων της εκκλησιαστικής ευθύνης της, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά έχει στόχο να τονώσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

 

Η Αντιαιρετική Υπηρεσία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, λοιπόν, συντονισμένη με την αρμόδια επιτροπή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με συναίσθηση του καθήκοντός της και υπευθυνότητα πληροφορεί τους ορθοδόξους χριστιανούς, οι οποίοι ανήκουν στα όρια της ποιμαντικής της ευθύνης, ήτοι το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων (Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου) τα εξής.

 

Σέβεται το αγαθό της ελευθερίας, με το οποίο επροίκισε ο Θεός τον άνθρωπο και αναγνωρίζει στον καθένα το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας. Διδάσκει προς όλους την αγάπη και είναι αντίθετη με την μισαλλοδοξία.

 

Έχει υποχρέωση να κηρύσσει την Αλήθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να προστατεύει τα μέλη της από τις πλάνες των αιρετικών παραφυάδων και των εξωχριστιανικών θρησκευτικών δοξασιών, οι οποίες συχνότατα δεν αποκαλύπτουν την πραγματική τους ταυτότητα, αλλά, προκειμένου να έχουν οπαδούς, παραπληροφορούν εκείνους, στους οποίους στοχεύουν και απευθύνονται».

 

 

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι: «Οι τεχνικές και πρακτικές MindUp και mindfulness, οι οποίες προβάλλονται αυτές τις ημέρες στα όρια της Μητροπόλεώς μας, διδάσκονται σε εκπαιδευτικούς των σχολείων μας και διαφημίζονται ότι τονώνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών, τα βοηθούν να διαχειριστούν το άγχος τους (τα παιδιά του Δημοτικού!), τόσο στην τάξη, όσο και έξω από αυτήν, έχουν ως αφετηρία τις βουδιστικές θρησκευτικές δοξασίες και πρακτικές διαλογισμού! Παρά τα όσα υπόσχονται, οι τεχνικές αυτές δεν είναι απαλλαγμένες κινδύνων και σε επί μέρους παραμέτρους, ενσωματώνουν έτι περαιτέρω πρακτικές ασυμβίβαστες με την ορθόδοξη πίστη! Ακόμη, αποσιωπώνται δυσάρεστες καταστάσεις και παρενέργειες από τη χρήση τους, παρ' ότι έχουν επισημανθεί και καταγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία».

 

Παράλληλα συνιστάται στους ορθοδόξους χριστιανούς «να απέχουν από τις δραστηριότητες του εν λόγω σεμιναρίου και από τη χρήση της πρακτικής διαλογισμού, που επιχειρούν να εισέλθουν και στον χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης. Εξωχριστιανικές θρησκευτικές δοξασίες, όσο ωφέλιμες και χρήσιμες και αν διαφημίζονται, αφού παρουσιάζονται ως anti - stress πρακτικές, ουδεμία συμβολή μπορεί να έχουν στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και μάλιστα παιδιών. Το άγχος μικρών και μεγάλων αντιμετωπίζεται με τη χαρούμενη εμπιστοσύνη και αφοσίωση στον αληθινό Θεό της αγάπης και της φιλανθρωπίας και τη συμμετοχή στην Αγία μας Εκκλησία. Ο ελληνορθόδοξος τόπος της αγωγής είναι η πραγματικά δοκιμασμένη από αιώνες και μοναδική διέξοδος από όλα τα οδυνηρά του βίου τούτου», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Με πληροφορίες από Ταχυδρόμος

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Άνθρωποι

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα - Για «ενδεχόμενη αμέλεια»

Άνθρωποι Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα - Για «ενδεχόμενη αμέλεια»

28.11.2020
Ryan Phillippe: «Οι γονείς μου δεν ήταν καθόλου χαρούμενοι με τον γκέι ρόλο που έπαιξα στα '90s»

Άνθρωποι Ryan Phillippe: «Οι γονείς μου δεν ήταν καθόλου χαρούμενοι με τον γκέι ρόλο που έπαιξα στα '90s»

27.11.2020
Στο κυνήγι της κληρονομιάς 275 εκατ. του Μαραντόνα - Δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στα παιδιά του

Άνθρωποι Στο κυνήγι της κληρονομιάς 275 εκατ. του Μαραντόνα - Δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στα παιδιά του

27.11.2020
Ο Μάθιου Πέρι αρραβωνιάστηκε: «Η πιο υπέροχη γυναίκα σε όλο τον πλανήτη»

Άνθρωποι Ο Μάθιου Πέρι αρραβωνιάστηκε: «Η πιο υπέροχη γυναίκα σε όλο τον πλανήτη»

27.11.2020
Η Τέιλορ Σουίφτ αποκάλυψε ποιος είναι ο «μυστηριώδης» William Bowery που συνυπέγραψε τραγούδια της

Άνθρωποι Η Τέιλορ Σουίφτ αποκάλυψε ποιος είναι ο «μυστηριώδης» William Bowery που συνυπέγραψε τραγούδια της

26.11.2020
Το μοντέλο Χαλιμά Άντεν εγκαταλείπει την πασαρέλα, λόγω πίεσης να κάνει συμβιβασμούς για τα πιστεύω της

Άνθρωποι Το μοντέλο Χαλιμά Άντεν εγκαταλείπει την πασαρέλα, λόγω πίεσης να κάνει συμβιβασμούς για τα πιστεύω της

26.11.2020
Βρετανία: 50χρονη μπαλαρίνα δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στη σκηνή, έπειτα από αρθροπλαστική ισχίου

Άνθρωποι Βρετανία: 50χρονη μπαλαρίνα δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στη σκηνή, έπειτα από αρθροπλαστική ισχίου

26.11.2020
Ο Μαντς Μίκελσεν θα αντικαταστήσει τον Τζόνι Ντεπ στην τρίτη ταινία της σειράς «Fantastic Beasts»

Άνθρωποι Ο Μαντς Μίκελσεν θα αντικαταστήσει τον Τζόνι Ντεπ στην τρίτη ταινία της σειράς «Fantastic Beasts»

26.11.2020
Τέλος ο Ντέιβιντ Ατένμπορο από το Instagram - Τι ανακοίνωσαν οι συνεργάτες του

Άνθρωποι Τέλος ο Ντέιβιντ Ατένμπορο από το Instagram - Τι ανακοίνωσαν οι συνεργάτες του

26.11.2020
Ντιέγκο Μαραντόνα: Η ζωή και ο θρύλος του κορυφαίου ποδοσφαιριστή

Άνθρωποι Ντιέγκο Μαραντόνα: Η ζωή και ο θρύλος του κορυφαίου ποδοσφαιριστή

25.11.2020
11 Σχόλια
avatar
Ηροστρατος 3.2.2020 | 13:57
Το Ιραν της Ευρωπης...
Αριάνα Γράνδε 3.2.2020 | 14:41
Συγγνώμη για να καταλάβω, όταν δηλαδή γίνονται σεμινάρια για το χριστιανισμό θεωρείται προσηλυτισμός κι είναι λογικό να αντιδράσουν κάποιοι, ενώ όταν γίνονται σεμινάρια για άλλες θρησκείες δεν είναι; Κι επίσης, αν αντιδράσει κάποιος είναι μισαλλόδοξος; Εγώ πάλι θα έλεγα ότι παιδιά είναι, δε χρειάζεται να τα πρήζουμε με θρησκείες. Όταν μεγαλώσουν θα επιλέξουν μόνα τους ό,τι θέλουν. Αλλιώς για να είμαστε πιο σωστοί να τα διδάσκουμε και για τον σατανισμό ώστε να μη μας πουν μισαλλόδοξους. Θρησκεία είναι κι αυτή.
AntD 3.2.2020 | 15:17
Το να διδάσκεις τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους συμπεριλαμβανομένου και του διαλογισμού - και ναι υπάρχει πολύς κόσμος που κάνει διαλογισμο όπως και γιόγκα και δεν είναι βουδιστές - δεν είναι προσηλυτισμός. Το αν βοηθάνε σε κάτι τα παιδάκια είναι μια άλλη συζήτηση, ίσως ναι ίσως όχι. Επίσης το "θα επιλέξουν μόνα τους όταν μεγαλώσουν" είναι το λιγότερο ανέκδοτο όταν βομβαρδίζονται από την Α' Δημοτικού με μαθήματα θρησκευτικών και προσευχή στην έναρξη μαθηματων. Κ αναρωτιέμαι επίσης όσα δηλώνουν ότι θέλουν να απέχουν πως αντιμετωπίζονται. Τέλος η ισωπεδωτική λογική εξίσωσης διαλογισμού με σατανισμό απλά με ξεπερνά...
Αριάνα Γράνδε 3.2.2020 | 17:27
Ε καλά προσευχή κάνουν, δεν κάνουν ανθρωποθυσίες στον Σατανά. Ας ηρεμήσουμε λίγο. Και σε άλλες χώρες γίνονται αυτά. Δεν είμαστε η μοναδική. Αλλά είπαμε, όταν γίνονται στο Ισραήλ ή σε κάποια μουσουλμανική χώρα θεωρείται η κουλτούρα τους. Στην Ελλάδα είναι προσηλυτισμός, μισαλλοδοξία κ.ο.κ.
Δεν εξίσωσα τον διαλογισμό με τον σατανισμό. Ο διαλογισμός δεν είναι θρησκεία. Είπα ότι αφού γίνονται σεμινάρια γενικά για θρησκείες να γίνονται και για τον σατανισμό. Θρησκεία δεν είναι κι αυτή; Δεν κατοχυρώνεται συνταγματικά το δικαίωμα στην ανεξιθρησκεία; Γιατί δηλαδή κάποιες θρησκείες να κρίνονται επικίνδυνες και κάποιες όχι; Αυτό δεν είναι μισαλλόδοξο;
AntD 3.2.2020 | 20:03
Καταρχήν αυτό που κάνει εδώ η Γκολντι Χον δεν είναι προσηλυτισμος, δεν πάει να τους κάνει βουδιστές επειδή τους μαθαίνει τεχνικές χαλάρωσης κ διαλογισμού κ το λέω μην έχοντας κανένα απολύτως προβλήμα με το βουδισμό. Οπότε καταρχήν η κατηγορία είναι ολίγον άκυρη από τους τοπικούς εκκλησιαστικους άρχοντες, οι οποίοι ποσώς κοπτονται για τη θρησκευτική Ελευθερία των παιδιών κ υποκριτικής φωνασκουν, ξεκάθαρο αυτό που λέω; Οπότε τι σχέση έχουν τα σεμινάρια για θρησκείες με αυτό που κάνει η άλλη στη Σκιάθο κ πως κολλάνε στο θέμα δεν κτλβν. Επισης για ποιο λόγο θα κάνεις σεμινάρια στο σχολείο σε μαθητές; Με μπερδεύεις, δεν είναι επαγγελματίες που ψάχνουν εξειδίκευση; Στο σχολείο θα έπρεπε να κάνεις μαθήματα θρησκειολογιας, να μελετήσεις όλες τις θρησκείες μέσα από ιστορικο/ανθρωπολογικο φάσμα κ ΝΑΙ βάλε κ το σατανισμό μέσα άμα θες, για να έχεις κ ολοκληρωμένη ύλη. Κ πάλι ουτε αυτό είναι προσηλυτισμος! Παιδεία κ μόρφωση ειναι
Αριάνα Γράνδε 4.2.2020 | 02:57
Δεν είπα ότι τα προσηλυτίζει. Άλλωστε ο Βουδισμός δεν είναι ξεκάθαρα θρησκεία. Αντιμετωπίζεται ως τέτοια αλλά οι ίδιοι οι βουδιστές δε τη βλέπουν ως θρησκεία. Απλά δεν καταλαβαίνω όταν αντιδρούν κάποιοι για κάποια τέτοια σεμινάρια αντιμετωπίζονται ως σκοταδιστές αλλά αν αντιδράσει κάποιος σε χριστιανικά αντίστοιχα προγράμματα αντιμετωπίζεται ως προοδευτικός και θεωρείται κάτι φυσιολογικό. Τώρα όσον αφορά τη θρησκεία, καλώς ή κακώς η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι Χριστιανοί οπότε δεν το βρίσκω και τόσο κακό να διδάσκονται τα θρησκευτικά. Άλλωστε απ'όσο θυμάμαι αναφέρουν και τις άλλες θρησκείες, άσε που όποιος θέλει αποκλείεται από το μάθημα αυτό. Αν διδασκόταν το Κοράνι πιθανότατα θα το θεωρούσες πρόοδο. Αφού όμως διδάσκεται η Καινή Διαθήκη μιλάμε για Μεσαίωνα. Κι εγώ πήγαινα κατηχητικό μικρή, δεν μας μάθαιναν να λιθοβολούμε τους αλλόθρησκους και τους ομοφυλόφιλους. Αντιθέτως, μας μιλούσαν για αγάπη προς τον συνάνθρωπο, για άλλες θρησκείες, κάναμε δράσεις και βοηθούσαμε ανθρώπους σε ανάγκη και μας δίδασκαν την αγάπη γενικότερα αφήνοντας απ'έξω κάποιες ακραίες αντιλήψεις των πρώτων κυρίως Χριστιανών. Τώρα το πως κάποιοι ανώτατοι κληρικοί αντιμετωπίζουν τη θρησκεία ως μηχανή χρήματος και εξουσίας είναι αλλού παπά ευαγγέλιο. Όπως και σε άλλες θρησκείες, έτσι και στον Χριστιανισμό υπάρχουν και κάποιοι σκάρτοι.
Evangelia Vassila 4.2.2020 | 10:05
Μα δεν είναι προσηλυτισμός, ούτε το ένα, ούτε το άλλο! Άσκηση ελευθερίας θρησκευτικής συνείδησης είναι να διακηρύττεις την πίστη σου δημόσια. Ο προσηλυτισμός προϋποθέτει δόλια και απατηλά μέσα, παροχή υλικής περίθαλψης ή υπόσχεση αυτής, κατάχρηση απειρίας άλλου και προσωπική σχέση μεταξύ θύτη και θύματος.
Το πρόβλημα με την Εκκλησία είναι ότι χώνεται επανειλημμένως εκεί που δεν την σπέρνουν. Καμία δουλειά δεν έχει ν επεμβαίνει πουθενά κ όμως είναι τέτοια η στήριξη από τους πιστούς, που της δίνει πολιτική δύναμη.
Όσο για τη διδασκαλία του σατανισμού αυτή δεν εντάσσεται στις γνωστές θρησκείες που αναφέρει το αρθ. 13 παρ. 2 του Συντάγματος, ώστε να είναι ελεύθερη και να τελείται ανεμπόδιστα η λατρεία της. Ως θρησκεία, νομικά εννοείται το σύνολο δοξασιών αναφερόμενων στην 'καλή' ανώτερη δύναμη, όχι έννοιες και θεωρίες αναφερόμενες σε 'κακές' ανώτερες δυνάμεις. Γνωστή επίσης θρησκεία ώστε να χρήζει συνταγματικής προστασίας (άρα ενδεχομένως και διδασκαλίας) είναι αυτή που είναι άμεσα προσιτή στο κοινό, με φανερά δόγματα και τρόπους λατρείας, που σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να προσβάλλουν τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη.
Tati Melidoni 16.2.2020 | 18:16
Ο διαλογισμός, όσο κι η γιόγκα είναι ινδουιστική θρησκευτική πρακτική, αλλά και βουδιστική...
Η εκκλησία του Σατανά στις ΗΠΑ είναι αναγνωρισμένη, γνωστή θρησκεία...
Ο Σατανάς, ως Εωσφόρος, στη Θεοσοφία και σ' άλλες αποκρυφιστικές θρησκείες είναι ο «αδικημένος θεός»...
Είναι προσηλυτισμός με δόλιο τρόπο να περνάς μια θρησκευτική πρακτική (διαλογισμό) σαν δήθεν μέθοδο ελέγχου του άγχους...
Και ναι, τα παιδιά εκπαιδεύονται από την κοιλία της μάνας ακόμη. Και ναι, σε ένα Κράτος η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται όπως ορίζει το Σύνταγμα... Και σε ένα Ορθόδοξο Κράτος η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται Ορθόδοξα...
Η Εκκλησία υπάρχει για να θεραπεύει τον όλο άνθρωπο (ψυχοσωματικά)... Όποιος θέλει, μετέχει... όποιος δεν θέλει, απέχει... Όταν οι άνθρωποι είναι κακώς πληροφορημένοι για κάτι, η Εκκλησία πρέπει να ενημερώνει τι είναι της Εκκλησίας και τι όχι... Άρα δεν υπάρχει «πρόβλημα με την Εκκλησία, ότι χώνεται εκεί που δεν την σπέρνουν»... Άδικος χαρακτηρισμός, αν μάλιστα διαβάσεις τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η προκήρυξη της Μητρόπολης...
Θα πρέπει όσοι έχουμε μυαλό να διαβάζουμε και να κατανοούμε σε βάθος πριν γράψουμε... αλλιώς θα καταντούμε σε διατυπώσεις «Θα χάσουν πελάτες οι γεροτράγοι...»...
avatar
kalliforlife 3.2.2020 | 14:44
Ας τους ενημερώσει κάποιος πως ναι, τα παιδιά του δημοτικού στην Ελλάδα που τα βάζουν να δίνουν διαγωνίσματα ακόμα και στα θρησκευτικά για τους τρεις ιεράρχες, έχουν άγχος. Τώρα αν βοηθά η εν λόγω πρακτική είναι άλλο θέμα.
Αργυ 3.2.2020 | 18:25
Θα χάσουν πελάτες οι γεροτράγοι...
Διέρει και βασίλευε...
avatar
Alkimos 3.2.2020 | 22:48
Ρε το παπαδαριό!
Να βγει ο ΠΘ να τους πει ότι είναι επένδυση από Χόλιγουντ μεριά να συνέλθουν.
Dollar rules$$$$
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια