Η εξαφάνιση των εντόμων είναι η καταστροφή της ζωής – Και αυτός είναι ο λόγος
Περιβάλλον

Η εξαφάνιση των εντόμων είναι η καταστροφή της ζωής – Και αυτός είναι ο λόγος

Iσοδυναμεί με «οικολογικό Αρμαγεδδών».

Ο Μπραντ Λίστερ, επέστρεψε στο τροπικό δάσος του Πουέρτο Ρίκο μετά από 35 χρόνια για να διαπιστώσει ότι το 98% των εντόμων που ζουν στο έδαφος έχουν εξαφανιστεί.


«Καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά από τις πρώτες ημέρες» αφηγείται ο λέκτορας του πανεπιστημίου Rensselaer Polytechnic University στις ΗΠΑ.

 

«Οδηγούσαμε προς στο δάσος και την ίδια στιγμή εγώ και ο Αντρές προσέξαμε το ίδιο ακριβώς πράγμα: 'πού είναι όλα τα πουλιά;' Δεν υπήρχε τίποτα». θυμάται. 


Η επιστροφή του στο τροπικό δάσος του Λουκουίλο στο Πουέρτο Ρίκο μετά από 35 χρόνια έγινε για να αποκαλύψει μία θλιβερή πραγματικότητα: Ο πληθυσμός των εντόμων που έτρεφε τα πουλιά στο εθνικό πάρκο είχε καταρρεύσει. Στο έδαφος, το 98% είχε εξαφανιστεί. Στα φυλλώματα η απώλεια άγγιζε το 80%. Πιθανότατα, ο ένοχος είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη.


«Ήταν αποκαρδιωτικό» περιγράφει ο Λίστερ. «Παλιά οι κολλώδεις και κεραμικές πλάκες ήταν καλυμμένες με έντομα. Καθόμασταν με τις ώρες για να μαζεύουμε τις πλάκες τα βράδια. Τώρα πια τις κατεβάζουμε μετά από 12 ώρες μέσα στο τροπικό δάσος με ένα δυο παγιδευμένα έντομα ή εντελώς άδειες»


«Είναι μία πραγματική κατάρρευση των πληθυσμών των εντόμων στο τροπικό δάσος», λέει. «Συνειδητοποιήσαμε ένα πραγματικά φοβερό, πραγματικά τρομακτικό και ενοχλητικό αποτέλεσμα».


Ο πληθυσμός των εντόμων ξεπερνά τον ανθρώπινο κατά 17 φορές και αποτελεί μία τόσο θεμελιώδη βάση της τροφικής αλυσίδας που οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια συντριβή του πληθυσμού των εντόμων ισοδυναμεί με ένα «οικολογικό Αρμαγεδδών».

 

Όταν η μελέτη του Λίστερ δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, ένας εμπειρογνώμονας αποκάλεσε τα ευρήματα του «εξαιρετικά ανησυχητικά».


Οι μελέτες στο Πουέρτο Ρίκο είναι από τις ελάχιστες που αξιολογούν αυτό το ζωτικής σημασίας ζήτημα, και είναι βαθιά ανησυχητικές.

 

Οι πληθυσμοί εντόμων που πετούν, στα φυσικά αποθέματα της Γερμανίας έχουν μειωθεί κατά 75% σε μόλις 25 χρόνια. Η εικονική εξαφάνιση των πουλιών στα δάση ευκαλύπτου της Αυστραλίας ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης εντόμων η οποία προκλήθηκε από την ξηρασία και την ζέστη.

 

Ο Λίστερ και ο συνάδελφός του Αντρές Γκαρθία διαπίστωσαν επίσης ότι οι πληθυσμοί των εντόμων στο ξηρό δάσος του Μεξικό είχαν μειωθεί κατά 80% από τη δεκαετία του 1980.


«Καταστρέφουμε το πρωταρχικό σύστημα υποστήριξης της ζωής που μας επιτρέπει να διατηρούμε την ύπαρξή μας στον πλανήτη αλλά και την ύπαρξη όλης της ζωής που υπάρχει στον πλανήτη» λέει ο Λίστερ και συμπληρώνει «είναι απλώς τρομακτικό να παρακολουθούμε τον αποδεκατισμό του φυσικού κόσμου».


Δεν ήταν τα έντομα που έφεραν τον Λίστερ  στο τροπικό δάσος του Πουέρτο Ρίκο για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 70 αλλά οι σαύρες «Ανόλα», ένα ιδιαίτερο είδος σπονδυλωτών που αποτελεί παράδειγμα για την οικολογία και τις εξελικτικές μελέτες.


Η μέτρηση των πληθυσμών των εντόμων ήταν απαραίτητη καθώς ήταν η βασική τροφή του συγκεκριμένου είδους σαύρας. Η διαφορά που είδε στο δάσος μετά από τόσα χρόνια ήταν άκρως απογοητευτική.


«Δεν υπήρχαν πεταλούδες που κάποτε, ιδιαίτερα μετά την περίοδο των βροχών, εμφανιζόντουσαν κατά εκατοντάδες παντού» λέει χαρακτηριστικά.


Τα δεδομένα αποκαλύπτουν την ανησυχητικές προβλέψεις. Ο αριθμός των θερμών περιόδων έχει αυξηθεί με θερμοκρασίες πάνω από τους 29C. Οι συντελεστές που έχουν σημασία σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η καταστροφή των οικοτόπων και η χρήση φυτοφαρμάκων, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τους πληθυσμούς των εντόμων που καταρρέουν στο τροπικό δάσος του Λουκουίλο καθώς πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή.


Στοιχεία για άλλα ζώα που τρέφονται με έντομα στηρίζουν τα ευρήματα. «Οι βάτραχοι και τα πουλιά είχαν επίσης μειωθεί ταυτόχρονα κατά περίπου 50% έως 65%», παραδέχεται ο επιστήμονας.


Ο ίδιος χαρακτηρίζει αυτές τις επιπτώσεις ως έναν «αντίστροφο τροπικό καταρράκτη» όπου τα χτυπήματα πλέον από την κατάρρευση του πληθυσμού των εντόμων γίνονται ορατά μέσω της τροφικής αλυσίδας. 

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

 

 

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα: Κίνητρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Περιβάλλον Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα: Κίνητρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

13.12.2019
Γιγάντιο χταπόδι έπιασε αετό για να τον πνίξει - Βίντεο με την ασυνήθιστη «μάχη» τους

Περιβάλλον Γιγάντιο χταπόδι έπιασε αετό για να τον πνίξει - Βίντεο με την ασυνήθιστη «μάχη» τους

13.12.2019
Πέντε από τα επτά πλαστικά που δίνουμε για ανακύκλωση, δεν ανακυκλώνονται ποτέ

Περιβάλλον Πέντε από τα επτά πλαστικά που δίνουμε για ανακύκλωση, δεν ανακυκλώνονται ποτέ

13.12.2019
Η προστασία του περιβάλλοντος σε τέσσερις πράξεις

Περιβάλλον Η προστασία του περιβάλλοντος σε τέσσερις πράξεις

12.12.2019
Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν επτά φορές γρηγορότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990

Περιβάλλον Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν επτά φορές γρηγορότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990

10.12.2019
Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος

Περιβάλλον Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος

10.12.2019
Η Ευρώπη θέλει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος - Έκτακτη Ολομέλεια για την Πράσινη Συμφωνία

Περιβάλλον Η Ευρώπη θέλει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος - Έκτακτη Ολομέλεια για την Πράσινη Συμφωνία

9.12.2019
Η Νέα Υόρκη πρωτοπορεί με νόμο για τζάμια που δεν θα σκοτώνουν πουλιά

Περιβάλλον Η Νέα Υόρκη πρωτοπορεί με νόμο για τζάμια που δεν θα σκοτώνουν πουλιά

8.12.2019
Meteo: Βιομηχανικό είναι το χιόνι που πέφτει καμιά φορά κι ευθύνονται τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας

Περιβάλλον Meteo: Βιομηχανικό είναι το χιόνι που πέφτει καμιά φορά κι ευθύνονται τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας

7.12.2019
Κλιματική αλλαγή: Το οξυγόνο στους ωκεανούς μειώνεται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία

Περιβάλλον Κλιματική αλλαγή: Το οξυγόνο στους ωκεανούς μειώνεται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία

7.12.2019