Τα λιοντάρια άλλαξαν: Επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα, αόρατη απειλή - εκτός από τον άνθρωπο
Περιβάλλον

Τα λιοντάρια άλλαξαν: Επιστήμονες ανακάλυψαν μια νέα, αόρατη απειλή - εκτός από τον άνθρωπο

Πώς και τι άλλαξε στα λιοντάρια μέσα σε λίγα χρόνια

Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει για τον πιθανό αντίκτυπο του κυνηγιού των λιονταριών και άλλων άγριων ζώων στην Αφρική, αλλά τώρα ανακάλυψαν μια νέα απειλή για τα μεγαλοπρεπή αιλουροειδή.

 

Η γνωστή απειλή του κυνηγιού συνδέεται με τα νέα ευρήματα καθώς ερευνητές έχουν αποκαλύψει την επίδρασή της στα λιοντάρια. Ο αριθμός τους και η ποικιλία τους έχουν καταποντιστεί - αλλά φαίνεται ότι η γενετική τους ικανότητα και αντοχή έχει επίσης μειωθεί δραματικά.

 

Μια ανησυχητική νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα λιοντάρια που είχαν σκοτωθεί από κυνηγούς πριν από περισσότερα από 100 χρόνια ήταν γενετικά διαφορετικά από αυτά που τώρα κατοικούν στην Αφρική. Η ανακάλυψη είναι ανησυχητική επειδή δείχνει ότι ο αγώνας του είδους για επιβίωση, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολος από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

 

«Η απώλεια της γενετικής ποικιλομορφίας σημαίνει ότι τα λιοντάρια είναι πλέον λιγότερο ικανά να αντέξουν νέες ασθένειες ή περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως ο καύσωνας ή οι ξηρασίες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Simon Dures, του τμήματος ζωολογίας  του Λονδίνου. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί για το πώς προσπαθούμε να τα προστατέψουμε».

 

Η αυξημένη χρήση της γης από αγρότες καθιστά πιο δύσκολη την αλληλεπίδραση των λιονταριών, μειώνοντας περαιτέρω τη γενετική ποικιλομορφία τους.


Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχαν περίπου 200.000 λιοντάρια του είδους Panthera Leo της Αφρικής. Τότε οι ευρωπαίοι αποικιοκράτες έφθασαν στην Αφρική και άρχισαν μαζικά να σκοτώνουν τα λιοντάρια. Με λιγότερα από 20.000 λιοντάρια να ζουν πλέον στην Αφρική, το είδος έχει πλέον χαρακτηριστεί ως ευάλωτο.

 

«Γνωρίζαμε ότι υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των λιονταριών», δήλωσε ο Dures. «Ωστόσο, δεν γνωρίζαμε πόσο άσχημη γενετική πρόοδο σημείωναν», πρόσθεσε.

 

Για να λάβει απαντήσεις, η ομάδα χρησιμοποίησε δύο πηγές DNA λιονταριών. Το πρώτο προήλθε από δείγματα που ελήφθησαν από άγρια λιοντάρια στην προστατευόμενη περιοχή Kavango-Zambezi, μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται σε τμήματα της Μποτσουάνα, της Ναμίμπια, της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε. Είναι μια από τις μεγαλύτερες περιοχές που έχουν απομείνει στην Αφρική, όπου τα λιοντάρια μπορούν να ζήσουν σχετικά ανενόχλητα.

 

Η άλλη πηγή DNA προέρχεται από δείγματα δέρματος και οστών που ελήφθησαν από δείγματα που φυλάσσονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Αυτά τα λιοντάρια είχαν σκοτωθεί και απεστάλησαν στο μουσείο από εξερευνητές και κυνηγούς μεταξύ 1879 και 1935.

 

Το DNA εξήχθη και από τις δύο ομάδες από τους ερευνητές από τη Βρετανία, τη Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια  και συγκρίθηκε. «Αυτό που βρήκαμε ήταν εντυπωσιακό», δήλωσε ο Dures. «Η γενετική ποικιλομορφία του σύγχρονου πληθυσμού των λιονταριών είχε μειωθεί κατά περίπου 15%». Αυτό σημαίνει πως το DNA τους ήταν πλέον πολύ πιο διαφορετικό και όπως αποδείχτηκε τα έκανε πιο ευάλωτα.

 

Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις. Με μια υψηλή γενετική ποικιλομορφία, ένας πληθυσμός οποιουδήποτε ζώου διαθέτει μια ευρύτερη επιλογή διαφορετικών εκδόσεων γονιδίων, σε σχέση έναν πληθυσμό με χαμηλή γενετική ποικιλότητα.

 

Επιπλέον, το είδος με υψηλές γενετικές επιδόσεις, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα τις περιβαλλοντικές αλλαγές, τις ασθένειες και άλλες απειλές. Η νέα έρευνα έδειξε ότι τα λιοντάρια έχουν χάσει κάποιες από αυτές τις ικανότητες μέσα στα τελευταία 100 χρόνια και υποδηλώνει ότι εμπλέκονται στην αλλαγή αυτή το κυνήγι και η μείωση των οικοτόπων.

 

Το πόσο γρήγορα έγινε αυτό ή το πόσο κράτησε, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, αλλά η έρευνα θα συνεχιστεί και με άλλα δείγματα.

 

Όμως αυτή είναι ήδη μια σημαντική ανακάλυψη. Η αλλαγή του κλίματος απειλεί να προκαλέσει νέες ασθένειες μεταξύ της αφρικανικής άγριας πανίδας και να προκαλέσει έντονες ξηρασίες και καύσωνα. Με μειωμένη γενετική ποικιλομορφία, τα λιοντάρια θα απειληθούν περαιτέρω. Επιπλέον, η αυξημένη χρήση της γης από τους αγρότες καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τα λιοντάρια να κινούνται και να αλληλεπιδρούν, μειώνοντας περαιτέρω τη γενετική ποικιλομορφία τους.

 

«Είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα, αλλά τα προειδοποιητικά σημάδια ήταν εδώ και πολύ καιρό, ορατά», πρόσθεσε ο Dures.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστραλία: Ανακάλυψαν κοραλλιογενή ύφαλο ψηλότερο από το Empire State Building (BINTEO)

Περιβάλλον Αυστραλία: Ανακάλυψαν κοραλλιογενή ύφαλο ψηλότερο από το Empire State Building (BINTEO)

28.10.2020
Ζευγάρι αρσενικών πιγκουίνων έκλεψε την φωλιά ενός ζεύγους θηλυκών - Προσπαθούν να γίνουν γονείς

Περιβάλλον Ζευγάρι αρσενικών πιγκουίνων έκλεψε την φωλιά ενός ζεύγους θηλυκών - Προσπαθούν να γίνουν γονείς

28.10.2020
Viral φωτογραφία δράκου Κόμοντο προκαλεί ανησυχία για το «Jurassik Park» της Ινδονησίας

Περιβάλλον Viral φωτογραφία δράκου Κόμοντο προκαλεί ανησυχία για το «Jurassik Park» της Ινδονησίας

27.10.2020
Μεσόγειος: 229.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα

Περιβάλλον Μεσόγειος: 229.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα

27.10.2020
ΗΠΑ: Γεννήθηκε λευκός ρινόκερος στο θεματικό πάρκο της Walt Disney

Περιβάλλον ΗΠΑ: Γεννήθηκε λευκός ρινόκερος στο θεματικό πάρκο της Walt Disney

27.10.2020
Oργή στην Αυστραλία- Ξερίζωσαν ιερό δέντρο των Αβορίγινων για να γίνει αυτοκινητόδρομος

Περιβάλλον Oργή στην Αυστραλία- Ξερίζωσαν ιερό δέντρο των Αβορίγινων για να γίνει αυτοκινητόδρομος

27.10.2020
Εκατομμύρια καβούρια έκλεισαν (ξανά) τους δρόμους στο Νησί των Χριστουγέννων

Περιβάλλον Εκατομμύρια καβούρια έκλεισαν (ξανά) τους δρόμους στο Νησί των Χριστουγέννων

26.10.2020
ΗΠΑ: Βρήκαν την πρώτη φωλιά με σφήκες-δολοφόνους δένοντας "GPS" στα έντομα με οδοντικό νήμα

Περιβάλλον ΗΠΑ: Βρήκαν την πρώτη φωλιά με σφήκες-δολοφόνους δένοντας "GPS" στα έντομα με οδοντικό νήμα

25.10.2020
Greenpeace: Η ΕΚΤ στηρίζει ακόμα τα ορυκτά καύσιμα

Περιβάλλον Greenpeace: Η ΕΚΤ στηρίζει ακόμα τα ορυκτά καύσιμα

25.10.2020
Μύκητας καταστρέφει δάση από πλατάνια στα Ιωάννινα- «Απειλούνται από άμεση εξαφάνιση»

Περιβάλλον Μύκητας καταστρέφει δάση από πλατάνια στα Ιωάννινα- «Απειλούνται από άμεση εξαφάνιση»

25.10.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια