Guardian: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες κίνδυνος- θάνατος για το ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα
Περιβάλλον

Guardian: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες κίνδυνος- θάνατος για το ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα

O Guardian φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα

Οι σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο απειλούν το ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα, επισημαίνει άρθρο του Guardian. 

 

Το άρθρο έχει τίτλο «"Γιατί να αντικατασταθούν τα δελφίνια με πετρελαϊκές γεωτρήσεις": Η μάχη για τη θαλάσσια ζωή της Ελλάδας» και εκεί υπογραμμίζεται ο κίνδυνος που θα προκύψει για τα ψάρια και τα θηλαστικά της θάλασσας από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που σχεδιάζονται στις ελληνικές θάλασσες. Στο άρθρο γίνονται αναφορές σε μερικά από τα γνωστότερα θηλαστικά που ζουν στο Αιγαίο και το Ιόνιο, όπως δελφίνια, φώκιες και φάλαινες.  

 

«Το ελληνικό παράρτημα του WWF και η Greenpeace προσέφυγαν πρόσφατα στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας ελπίζοντας να ακυρώσουν τις άδειες που έχουν δοθεί σε δύο πετρελαϊκές εταιρείες. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επικαλούνται ανεπαρκή περιβαλλοντικό έλεγχο», γράφει ο Guardian. 

 

Η κίνηση ακολουθεί τη δημοσίευση μιας διακήρυξης από 100 από τους επιφανέστερους επιστήμονες και οικολογικές ομάδες του πλανήτη. Η σχεδιαζόμενη γεώτρηση περιγράφεται εκεί ως η θανατική καταδίκη για εμβληματικά θαλάσσια θηλαστικά τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν κινδύνους που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται συγκρούσεις με πλοία, η μόλυνση από τα πλαστικά, ακόμα και ο ήχος από τα ραντάρ και τις ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις. 

 

«Τα κητοειδή θηλαστικά στον ελληνικό βυθό ήδη αντιμετωπίζουν άμεσες και σοβαρές απειλές» υπογραμμίζουν οι ειδικοί και ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να ακυρώσει τις γεωτρήσεις. 

 

«Οι έρευνες και οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι μία επιπλέον απειλή και θα είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στις πιθανότητες των ζώων να επιζήσουν», λέει το κείμενο.  Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο άλλων χωρών της Ε.Ε. και να αγκαλιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για τους υδρογονάνθρακες. 

 

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, από το WWF, τονίζει πως οι πετρελαϊκές εταιρείες -ακόμα και στο στάδιο των σεισμογραφικών ερευνών- έχουν εξαιρεθεί από την υποχρέωση να διεξάγουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αντί για αυτό τους επιτρέπεται να κάνουν σεισμογραφικά τεστ και σε προστατευόμενες περιοχές. 

 

Από την πλευρά του, ο ωκεανολόγος Αλέξανδρος Φραντζής τονίζει πως «πρέπει να τα δώσουμε όλα, γιατί αν χάσουμε δεν θα υπάρχει επιστροφή. Για τις πετρελαϊκές εταιρείες ο θησαυρός μπορεί να βρίσκεται κάτω από τον βυθό της θάλασσας και ακόμα και αυτό είναι αβέβαια. Όμως για τους Έλληνες το θαλάσσιο περιβάλλον είναι η εθνική κληρονομιά μας και πηγή εισοδήματος για εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Γιατί να θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα δελφίνια που ζουν εκεί από την αρχαιότητα με πλατφόρμες πετρελαίου και τάνκερ»;

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Έκρηξη στο ηφαίστειο Λεβοτόλο - Καπνός & τέφρα σε ύψος 4 χιλιομέτρων [ΒΙΝΤΕΟ]

Περιβάλλον Ινδονησία: Έκρηξη στο ηφαίστειο Λεβοτόλο - Καπνός & τέφρα σε ύψος 4 χιλιομέτρων [ΒΙΝΤΕΟ]

29.11.2020
Αυστραλία: Το Σίδνεϊ κατέγραψε ρεκόρ θερμοκρασίας 53 ετών - Η θερμότερη νύχτα του Νοέμβρη

Περιβάλλον Αυστραλία: Το Σίδνεϊ κατέγραψε ρεκόρ θερμοκρασίας 53 ετών - Η θερμότερη νύχτα του Νοέμβρη

29.11.2020
Η σκοτεινή πλευρά των φουντουκιών: Η «μεγάλη φυγή» των πουλιών και των εντόμων

Περιβάλλον Η σκοτεινή πλευρά των φουντουκιών: Η «μεγάλη φυγή» των πουλιών και των εντόμων

28.11.2020
Δύο δορυφόροι «πεθαίνουν» και επιστήμονες που μελετούν τους πάγους ανησυχούν για το κενό

Περιβάλλον Δύο δορυφόροι «πεθαίνουν» και επιστήμονες που μελετούν τους πάγους ανησυχούν για το κενό

28.11.2020
Δύο γιγαντιαία πάντα αφήνουν τον Καναδά για τα μπαμπού της Κίνας

Περιβάλλον Δύο γιγαντιαία πάντα αφήνουν τον Καναδά για τα μπαμπού της Κίνας

27.11.2020
Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα

Περιβάλλον Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα

27.11.2020
Τα φύλλα πέφτουν νωρίτερα το φθινόπωρο λόγω της κλιματικής αλλαγής

Περιβάλλον Τα φύλλα πέφτουν νωρίτερα το φθινόπωρο λόγω της κλιματικής αλλαγής

27.11.2020
ΟΗΕ: Πάνω από 3 δισ. άνθρωποι επηρεάζονται από τη λειψυδρία

Περιβάλλον ΟΗΕ: Πάνω από 3 δισ. άνθρωποι επηρεάζονται από τη λειψυδρία

26.11.2020
YΠEN: Οι 8 μεγάλες δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης

Περιβάλλον YΠEN: Οι 8 μεγάλες δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης

26.11.2020
Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου

Περιβάλλον Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου

25.11.2020
5 Σχόλια
avatar
AltReality 9.6.2019 | 14:36
Είναι το αθάνατο επιχείρημα Not In My Back Yard μασκαρεμένο ως περιβαλλοντική ευαισθησία. Υπάρχουν καλές πρακτικές που μετριάζουν τους κινδύνους. Όσοι αντιδρούν σε μια πορεια της χώρας αντίστοιχη με αυτή της Νορβηγίας είναι χρήσιμοι ανόητοι.
TheRunaway 9.6.2019 | 17:27
Μάλιστα. Θα γίνουμε Νορβηγία δηλαδή;

Κατά τ' άλλα, βεβαίως το NIMBY ισχύει αλλά αυτό δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αχρηστεύει τα επιχειρήματα της WWF και των λοιπών και γιατί οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες, όπως λέτε, δεν υπάρχουν και είναι απλά πρόσχημα. Ξέρω ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τις ζωές τους στην προστασία του περιβάλλοντος, είτε μέσω της διάσωσης άγριων ζώων, των δασών, των θαλασσών και πραγμάτικα νοιάζονται για την φύση ίσως περισσότερο από τον ίδιο τους τον εαυτό. Πιστεύω ότι αδικείτε κάποιους τέτοιους ανθρώπους, απορρίποντας έτσι τα λεγόμενά τους.

Σε κάθε περίπτωση, ειλικρινά δεν έχω ιδέα τι είναι το καλύτερο. Δεν ξέρω την περίπτωση αυτή, αρά δεν μπορώ να την σχολιάσω. Μακάρι να έχετε δίκιο ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι αν γίνει σωστά. Θα φανεί.
avatar
AltReality 9.6.2019 | 19:17
"Όμως για τους Έλληνες το θαλάσσιο περιβάλλον είναι η εθνική κληρονομιά μας και πηγή εισοδήματος για εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από τον τουρισμό."
Μιας και χρησιμοποιώ ορυκτά καύσιμα(βενζίνη, κηροζίνη, φυσικό αέριο) καθημερινά νιώθω πως θα ήταν υποκριτικό να θεωρώ μη αποδεκτό το ρίσκο των εξορύξεων, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει μια καλύτερη εναλλακτική. Αν δεν το έκανα θα ήταν σαν να έλεγα απλά κάντε εξορύξεις απλά ΝΙΜΒΥ.

Για το αν είμαι άδικος προς τους ανθρώπους της WWF, μπορεί, αλλά δεν νομίζω πως έχουμε την πολυτέλεια για ΤΕΤΟΙΟΥΣ κλικ μπέιτ τίτλους και επιχειρηματολογία που αγνοεί τις καλές πρακτικές. Εστω τελικα το κερδος της χώρας είναι το 1/10 της Νορβηγίας αυτο πρακτικά σημαίνει χιλίαδες δουλείές και 100δις κεφάλαιο για συνταξεις...
Βαγγέλης 9.6.2019 | 15:18
Οι άμεσες επιπτώσεις για το θαλάσσιο οικοσύστημα θα είναι ανύπαρκτες, ένα παραπάνω που μιλάμε για φυσικό αέριο, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας. Οι μόνες επιπτώσεις έχουν να κάνουν με την καύση ορυκτών καυσίμων σε σχέση με το κλίμα, αλλά ας μας πει η WWF, ποια μορφή ενέργειας προτείνει, γιατί και ανεμογεννήτριες όταν βάζουμε, πάλι μας εξηγεί πως κάνουμε κακό στα πουλιά.

Να παρατηρήσω, μιας και πηγή είναι ο Guardian, πως η Σκοτία βγάζει το brent, ας ασχοληθούν λοιπόν πρώτα με το δικό τους πρόβλημα, και για τον κ Φραντζή που μας προτρέπει να προστατεύσουμε τον τουρισμό μας, το αποτύπωμα του τουρισμού στις θάλασσες είναι μεγαλύτερο. Για να προστατέψουμε το περιβάλλον, πρέπει να εκπέμπουμε αξιοπιστία. Αυτό που βλέπω εγώ είναι απλώς γκρίνια.
avatar
Ramon Ramone 18.6.2019 | 21:47
http://ecopress.gr/?p=19240

https://www.imdb.com/title/tt1558250/

https://www.imdb.com/title/tt2795078/?ref_=tt_rec_tt
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια