Guardian: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες κίνδυνος- θάνατος για το ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα
Περιβάλλον

Guardian: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες κίνδυνος- θάνατος για το ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα

O Guardian φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στο ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα

Οι σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο απειλούν το ελληνικό θαλάσσιο οικοσύστημα, επισημαίνει άρθρο του Guardian. 

 

Το άρθρο έχει τίτλο «"Γιατί να αντικατασταθούν τα δελφίνια με πετρελαϊκές γεωτρήσεις": Η μάχη για τη θαλάσσια ζωή της Ελλάδας» και εκεί υπογραμμίζεται ο κίνδυνος που θα προκύψει για τα ψάρια και τα θηλαστικά της θάλασσας από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που σχεδιάζονται στις ελληνικές θάλασσες. Στο άρθρο γίνονται αναφορές σε μερικά από τα γνωστότερα θηλαστικά που ζουν στο Αιγαίο και το Ιόνιο, όπως δελφίνια, φώκιες και φάλαινες.  

 

«Το ελληνικό παράρτημα του WWF και η Greenpeace προσέφυγαν πρόσφατα στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας ελπίζοντας να ακυρώσουν τις άδειες που έχουν δοθεί σε δύο πετρελαϊκές εταιρείες. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επικαλούνται ανεπαρκή περιβαλλοντικό έλεγχο», γράφει ο Guardian. 

 

Η κίνηση ακολουθεί τη δημοσίευση μιας διακήρυξης από 100 από τους επιφανέστερους επιστήμονες και οικολογικές ομάδες του πλανήτη. Η σχεδιαζόμενη γεώτρηση περιγράφεται εκεί ως η θανατική καταδίκη για εμβληματικά θαλάσσια θηλαστικά τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν κινδύνους που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται συγκρούσεις με πλοία, η μόλυνση από τα πλαστικά, ακόμα και ο ήχος από τα ραντάρ και τις ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις. 

 

«Τα κητοειδή θηλαστικά στον ελληνικό βυθό ήδη αντιμετωπίζουν άμεσες και σοβαρές απειλές» υπογραμμίζουν οι ειδικοί και ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να ακυρώσει τις γεωτρήσεις. 

 

«Οι έρευνες και οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα είναι μία επιπλέον απειλή και θα είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στις πιθανότητες των ζώων να επιζήσουν», λέει το κείμενο.  Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο άλλων χωρών της Ε.Ε. και να αγκαλιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για τους υδρογονάνθρακες. 

 

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ, από το WWF, τονίζει πως οι πετρελαϊκές εταιρείες -ακόμα και στο στάδιο των σεισμογραφικών ερευνών- έχουν εξαιρεθεί από την υποχρέωση να διεξάγουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αντί για αυτό τους επιτρέπεται να κάνουν σεισμογραφικά τεστ και σε προστατευόμενες περιοχές. 

 

Από την πλευρά του, ο ωκεανολόγος Αλέξανδρος Φραντζής τονίζει πως «πρέπει να τα δώσουμε όλα, γιατί αν χάσουμε δεν θα υπάρχει επιστροφή. Για τις πετρελαϊκές εταιρείες ο θησαυρός μπορεί να βρίσκεται κάτω από τον βυθό της θάλασσας και ακόμα και αυτό είναι αβέβαια. Όμως για τους Έλληνες το θαλάσσιο περιβάλλον είναι η εθνική κληρονομιά μας και πηγή εισοδήματος για εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Γιατί να θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα δελφίνια που ζουν εκεί από την αρχαιότητα με πλατφόρμες πετρελαίου και τάνκερ»;

 

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν επτά φορές γρηγορότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990

Περιβάλλον Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν επτά φορές γρηγορότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990

10.12.2019
Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος

Περιβάλλον Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος

10.12.2019
Η Ευρώπη θέλει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος - Έκτακτη Ολομέλεια για την Πράσινη Συμφωνία

Περιβάλλον Η Ευρώπη θέλει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος - Έκτακτη Ολομέλεια για την Πράσινη Συμφωνία

9.12.2019
Η Νέα Υόρκη πρωτοπορεί με νόμο για τζάμια που δεν θα σκοτώνουν πουλιά

Περιβάλλον Η Νέα Υόρκη πρωτοπορεί με νόμο για τζάμια που δεν θα σκοτώνουν πουλιά

8.12.2019
Meteo: Βιομηχανικό είναι το χιόνι που πέφτει καμιά φορά κι ευθύνονται τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας

Περιβάλλον Meteo: Βιομηχανικό είναι το χιόνι που πέφτει καμιά φορά κι ευθύνονται τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας

7.12.2019
Κλιματική αλλαγή: Το οξυγόνο στους ωκεανούς μειώνεται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία

Περιβάλλον Κλιματική αλλαγή: Το οξυγόνο στους ωκεανούς μειώνεται όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία

7.12.2019
Η ξηρασία του αιώνα: Ρυάκια οι άλλοτε μεγαλειώδεις καταρράκτες της Βικτώριας στην Αφρική

Περιβάλλον Η ξηρασία του αιώνα: Ρυάκια οι άλλοτε μεγαλειώδεις καταρράκτες της Βικτώριας στην Αφρική

7.12.2019
Γκρέτα Τούνμπεργκ στην COP25: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο»

Περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ στην COP25: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο»

6.12.2019
Φρενίτιδα για την Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Μαδρίτη - Υποδοχή σταρ για την 16χρονη ακτιβίστρια

Περιβάλλον Φρενίτιδα για την Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Μαδρίτη - Υποδοχή σταρ για την 16χρονη ακτιβίστρια

6.12.2019
Η Τζέιν Φόντα θέλει να κάνει γενέθλια στη φυλακή μαχόμενη για τον πλανήτη

Περιβάλλον Η Τζέιν Φόντα θέλει να κάνει γενέθλια στη φυλακή μαχόμενη για τον πλανήτη

6.12.2019
5 Σχόλια
AltReality 9.6.2019 | 14:36
Είναι το αθάνατο επιχείρημα Not In My Back Yard μασκαρεμένο ως περιβαλλοντική ευαισθησία. Υπάρχουν καλές πρακτικές που μετριάζουν τους κινδύνους. Όσοι αντιδρούν σε μια πορεια της χώρας αντίστοιχη με αυτή της Νορβηγίας είναι χρήσιμοι ανόητοι.
TheRunaway 9.6.2019 | 17:27
Μάλιστα. Θα γίνουμε Νορβηγία δηλαδή;

Κατά τ' άλλα, βεβαίως το NIMBY ισχύει αλλά αυτό δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αχρηστεύει τα επιχειρήματα της WWF και των λοιπών και γιατί οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες, όπως λέτε, δεν υπάρχουν και είναι απλά πρόσχημα. Ξέρω ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τις ζωές τους στην προστασία του περιβάλλοντος, είτε μέσω της διάσωσης άγριων ζώων, των δασών, των θαλασσών και πραγμάτικα νοιάζονται για την φύση ίσως περισσότερο από τον ίδιο τους τον εαυτό. Πιστεύω ότι αδικείτε κάποιους τέτοιους ανθρώπους, απορρίποντας έτσι τα λεγόμενά τους.

Σε κάθε περίπτωση, ειλικρινά δεν έχω ιδέα τι είναι το καλύτερο. Δεν ξέρω την περίπτωση αυτή, αρά δεν μπορώ να την σχολιάσω. Μακάρι να έχετε δίκιο ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι αν γίνει σωστά. Θα φανεί.
AltReality 9.6.2019 | 19:17
"Όμως για τους Έλληνες το θαλάσσιο περιβάλλον είναι η εθνική κληρονομιά μας και πηγή εισοδήματος για εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από τον τουρισμό."
Μιας και χρησιμοποιώ ορυκτά καύσιμα(βενζίνη, κηροζίνη, φυσικό αέριο) καθημερινά νιώθω πως θα ήταν υποκριτικό να θεωρώ μη αποδεκτό το ρίσκο των εξορύξεων, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει μια καλύτερη εναλλακτική. Αν δεν το έκανα θα ήταν σαν να έλεγα απλά κάντε εξορύξεις απλά ΝΙΜΒΥ.

Για το αν είμαι άδικος προς τους ανθρώπους της WWF, μπορεί, αλλά δεν νομίζω πως έχουμε την πολυτέλεια για ΤΕΤΟΙΟΥΣ κλικ μπέιτ τίτλους και επιχειρηματολογία που αγνοεί τις καλές πρακτικές. Εστω τελικα το κερδος της χώρας είναι το 1/10 της Νορβηγίας αυτο πρακτικά σημαίνει χιλίαδες δουλείές και 100δις κεφάλαιο για συνταξεις...
Βαγγέλης 9.6.2019 | 15:18
Οι άμεσες επιπτώσεις για το θαλάσσιο οικοσύστημα θα είναι ανύπαρκτες, ένα παραπάνω που μιλάμε για φυσικό αέριο, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος πετρελαιοκηλίδας. Οι μόνες επιπτώσεις έχουν να κάνουν με την καύση ορυκτών καυσίμων σε σχέση με το κλίμα, αλλά ας μας πει η WWF, ποια μορφή ενέργειας προτείνει, γιατί και ανεμογεννήτριες όταν βάζουμε, πάλι μας εξηγεί πως κάνουμε κακό στα πουλιά.

Να παρατηρήσω, μιας και πηγή είναι ο Guardian, πως η Σκοτία βγάζει το brent, ας ασχοληθούν λοιπόν πρώτα με το δικό τους πρόβλημα, και για τον κ Φραντζή που μας προτρέπει να προστατεύσουμε τον τουρισμό μας, το αποτύπωμα του τουρισμού στις θάλασσες είναι μεγαλύτερο. Για να προστατέψουμε το περιβάλλον, πρέπει να εκπέμπουμε αξιοπιστία. Αυτό που βλέπω εγώ είναι απλώς γκρίνια.
avatar
Ramon Ramone 18.6.2019 | 21:47
http://ecopress.gr/?p=19240

https://www.imdb.com/title/tt1558250/

https://www.imdb.com/title/tt2795078/?ref_=tt_rec_tt