Γιατί εξαφανίστηκαν 500 εκατομμύρια μέλισσες στην Βραζιλία μέσα στο τελευταίο τρίμηνο;
Περιβάλλον

Γιατί εξαφανίστηκαν 500 εκατομμύρια μέλισσες στην Βραζιλία μέσα στο τελευταίο τρίμηνο;

Περίπου 500 εκατομμύρια μέλισσες πέθαναν στην Βραζιλία τους τελευταίους μήνες και ενώ οι πυρκαγιές καίνε τον Αμαζόνιο

Εκατομμύρια μέλισσες πέθαναν στην Βραζιλία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους καλλιεργητές και στην επιστημονική κοινότητα, καθώς οι πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε στον Αμαζόνιο

 

Ενόσω χιλιάδες φωτιές εξακολουθούν να καίνε τον Αμαζόνιο, στη Βραζιλία διαδραματίζεται αθόρυβα μία ακόμα τραγωδία: η σιωπή των άδειων κυψελών. Νωρίτερα φέτος οι μελισσοκόμοι ανέφεραν τον θάνατο πάνω από 500 εκατομμυρίων μελισσών μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Η ταχύτητα και η κλίμακα των θανάτων θυμίζουν Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικιών Μελισσών, μία ασθένεια που αποδεκάτισε τις μέλισσες σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη το 2006. 

 

Τα συμπτώματα ωστόσο είναι εμφανώς διαφορετικά. Ενώ η Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικιών Μελισσών ώθησε τις εργάτριες μέλισσες να αφήσουν τις κυψέλες και να εξαφανιστούν, οι μέλισσες στη Βραζιλία πεθαίνουν επί τόπου. Και ενώ οι επιστήμονες απέδωσαν τη Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικιών Μελισσών σε μία σειρά από λόγους, τα στοιχεία στη Βραζιλία δείχνουν μία πρωταρχική αιτία: τα φυτοφάρμακα. 

 

Οι αναλογίες ανάμεσα στην κρίση στον Αμαζόνιο και τον θάνατο των μελισσών είναι πολλές. Όπως η χαλάρωση των δασικών νόμων οδήγησε σε περισσότερες φωτιές, έτσι και η χαλάρωση των περιορισμών για τα φυτοφάρμακα εξέθεσαν περισσότερες μέλισσες σε θανατηφόρες δόσεις. 

 

Περίπου 300 νέα προϊόντα εγκρίθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από την αρχή της χρονιάς, ανάμεσά στα οποία και αρκετά γνωστά φάρμακα τα οποία ευθύνονται για τον θάνατο μελισσών και είναι απαγορευμένα σε άλλες χώρες. Και όπως οι πυρκαγιές στα δάση δεν επηρεάζουν μόνο τα δέντρα, έτσι και ο θάνατος των μελισσών εκτείνεται πέρα από τους τοίχους της κυψέλης. 

 

Ανάλογα με το πώς αναλύουμε τους αριθμούς, οι μελισσοκομικές καλλιέργειες αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο της τροφής που καταναλώνει ο άνθρωπος. Οι αποδόσεις παραγωγής όλων των γεωργικών προϊόντων, από την κανόλα ως τη σόγια, μειώνεται με την απουσία των μελισσών, ενώ τα φρούτα και οι καρποί όπως τα μύρτιλλα και τα αμύγδαλα εξαρτώνται εξ 'ολοκλήρου από αυτές. 

 

Πέρα από τη γεωργία, οι επιστήμονες μόνο μπορούν να μαντέψουν την έκταση του προβλήματος, αλλά η κατάσταση πυροδοτεί μία ανησυχητική ερώτηση. Εάν οι αποικίες που καλλιεργούνται και φροντίζονται από επαγγελματίες μελισσοκόμους πεθαίνουν, τότε ποια είναι η τύχη των μελισσών στην άγρια φύση;

 

Όταν σκεφτόμαστε τις μέλισσες, το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως στο είδος το οποίο γνωρίζουμε καλύτερα, την οικιακή μέλισσα. Οι κυψέλες τους αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι των καλλιεργειών του ανθρώπου για τουλάχιστον 4.000 χρόνια, περισσότερο από τα μήλα, τον αρακά, τη βρώμη και τον καφέ. Ωστόσο οι οικόσιτες μέλισσες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. 

 

Σύμφωνα με υπολογισμούς ο συνολικός αριθμός των ειδών των μελισσών είναι πάνω από 20.000, αριθμός μεγαλύτερος από το άθροισμα όλων των ειδών πουλιών και θηλαστικών στον κόσμο. Πολλά από αυτά τα είδη μελισσών αποτελούν βασικούς επικονιαστές καλλιεργειών αλλά και ενδημικών φυτών στην καρδιά οικοσυστημάτων σε τροπικά δάση ή ορεινές περιοχές. 

 

Και ενώ οι περισσότερες άγριες μέλισσες δεν έχουν μελετηθεί λεπτομερώς ακόμη, γνωρίζουμε ότι είναι ευάλωτες στα ίδιες χημικές απειλές όπως και οι κοινές μέλισσες. Έτσι όταν οι κυψέλες των καλλιεργειών καταρρέουν, αυτόματα σηματοδοτείται ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για τη φύση. 

 

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες της Βραζιλίας, όπως επίσης και για τα δάση της, αποδίδονται μερικώς στις κακές πολιτικές. Ωστόσο αυτό δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες του γιατί μία δημοκρατική διακυβέρνηση οι πολιτικές είναι έκφραση της συλλογικής βούλησης. Και η Βραζιλία δεν είναι η μόνη δημοκρατική χώρα όπου οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος αμφιταλαντεύονται.  

 

Πρόσφατα στις ΗΠΑ τροποποιήθηκε ο νόμος για την προστασία των απειλούμενων ειδών και επιτράπηκε η χρήση φυτοφαρμάκων σε εθνικά καταφύγια άγριας ζωής. Συγκεκριμένο φυτοφάρμακο, που επιτρέπεται πλέον η χρήση του, είχε απαγορευτεί το 2015 γιατί ήταν ιδιαίτερα τοξικό για τις μέλισσες. 

 

 

 

Σίγουρα πρέπει να απαιτούμε περισσότερα από τους ηγέτες μας, αλλά επίσης να απαιτούμε περισσότερα από τους εαυτούς μας, τόσο στην κάλπη και πέρα από αυτή. Η σημαντική αύξηση της ζήτησης οργανικών προϊόντων στην Βραζιλία, στην οποία αντικατοπτρίζεται μία παγκόσμια τάση που αναμένεται να διπλασιάσει τις πωλήσεις και την παραγωγή σε λιγότερο από πέντε χρόνια, πέρασε απαρατήρητη στα δελτία ειδήσεων. 

 

Αποτελεί μία υπενθύμιση του ότι η αγορά φαγητού επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που το καλλιεργούμε και οι βιολογικές μέθοδοι, ακόμη και αν εκτείνονται σε συμβατικές καλλιέργειες, υποστηρίζουν μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία επικονιαστών. 

 

Αλλά για να βοηθήσουμε τις μέλισσες περισσότερο άμεσα είναι θετικό να κάνουμε βήματα, όπως το να φυτεύουμε λουλούδια στο σπίτι μας. Πηγές νέκταρ χωρίς φυτοφάρμακα αυξάνουν τον πληθυσμό των μελισσών σε κάθε περιβάλλον, από τα αστικά παράθυρα ως τα πάρκα των πόλεων, τους κήπους ακόμα και τα παρτέρια στους δρόμους. 

 

Και δεδομένου ότι οι καλοταϊσμένες μέλισσες είναι πιο ανθεκτικές σε άλλες απειλές, τα λουλούδια μπορούν να αποτελέσουν ακόμη και ένα φράγμα κατά των φυτοφαρμάκων.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια τράπεζα σπόρων: Έφτασε το 1 εκατ. δείγματα

Περιβάλλον Παγκόσμια τράπεζα σπόρων: Έφτασε το 1 εκατ. δείγματα

25.2.2020
Περιβαλλοντικός όλεθρος στην Αυστραλία: Οι φωτιές κατέστρεψαν το ένα πέμπτο των δασών

Περιβάλλον Περιβαλλοντικός όλεθρος στην Αυστραλία: Οι φωτιές κατέστρεψαν το ένα πέμπτο των δασών

24.2.2020
Έρχεται περιβαλλοντικό τέλος για όλες τις πλαστικές σακούλες

Περιβάλλον Έρχεται περιβαλλοντικό τέλος για όλες τις πλαστικές σακούλες

22.2.2020
Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Το «εφεύρημα» των οικιστικών πυκνώσεων επιβραβεύει τα αυθαίρετα στα δάση

Περιβάλλον Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Το «εφεύρημα» των οικιστικών πυκνώσεων επιβραβεύει τα αυθαίρετα στα δάση

21.2.2020
Αποκάλυψη: Το 25% των tweet για την κλιματική αλλαγή είναι από bots

Περιβάλλον Αποκάλυψη: Το 25% των tweet για την κλιματική αλλαγή είναι από bots

21.2.2020
Επιστήμονες προειδοποιούν: Ο άνθρωπος εξαρτάται από τα έντομα -Μειώνονται επικίνδυνα

Περιβάλλον Επιστήμονες προειδοποιούν: Ο άνθρωπος εξαρτάται από τα έντομα -Μειώνονται επικίνδυνα

20.2.2020
Δραματική προειδοποίηση: Η κλιματική αλλαγή θα έχει «σκοτώσει» όλους τους κοραλλιογενείς υφάλους έως το 2100

Περιβάλλον Δραματική προειδοποίηση: Η κλιματική αλλαγή θα έχει «σκοτώσει» όλους τους κοραλλιογενείς υφάλους έως το 2100

20.2.2020
Η Πόλη του Μεξικού σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο - Διπλάσιο του Μανχάταν

Περιβάλλον Η Πόλη του Μεξικού σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο - Διπλάσιο του Μανχάταν

20.2.2020
Μπομπ: Το φλαμίνγκο - σελέμπριτι που έγινε σύμβολο για την προστασία των ζώων

Περιβάλλον Μπομπ: Το φλαμίνγκο - σελέμπριτι που έγινε σύμβολο για την προστασία των ζώων

19.2.2020
SOS για την Ανταρκτική: Η κλιματική αλλαγή προκαλεί μη αναστρέψιμο λιώσιμο των πάγων

Περιβάλλον SOS για την Ανταρκτική: Η κλιματική αλλαγή προκαλεί μη αναστρέψιμο λιώσιμο των πάγων

19.2.2020
3 Σχόλια
avatar
pane 29.8.2019 | 14:34
Πάντως η Ευρώπη δεν τα έχει απαγορεύσει, εκτός από την Αυστρία
https://www.lifo.gr/now/world/243253/aystria-i-proti-xora-melos-tis-ee-po-apagoreyse-ti-glyfosati
avatar
Μαύρος Γάτος 29.8.2019 | 15:01
Εχει απαγορεύσει αρκετά φυτοφάρμακα, αφήνοντας όμως δυστυχώς "παραθυράκια" και προθεσμίες για την εξακολούθηση της χρήσης τους.
Επιβάλλει επίσης και όρους και προϋποθέσεις για τη χρήση τους που, όσο κι αν είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς, έχουν ως αποτέλεσμα μια κατάσταση σχετικά καλύτερη με εκείνη που παρατηρείται σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Αργεντινή...
Επίσης, εξίσου δυστυχώς, στην Ευρώπη, η δίωξη της διακίνησης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων δεν αποτελεί την μεγαλύτερη προτεραιότητα του σώματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος κάθε χώρας, με αποτέλεσμα να διακινούνται πλήθος απαγορευμένες ουσίες που παράγονται κυρίως στην Κίνα.
avatar
Μαύρος Γάτος 29.8.2019 | 15:05
Στη Βραζιλία καλλιεργούνται τεράστιες εκτάσεις γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) γεωργικών προϊόντων.
Πολύ συχνά, ο στόχος της μετάλλαξης είναι να γίνουν τα φυτά ανθεκτικά σε πανίσχυρα φυτοφάρμακα (όπως το καρκινογόνο Roundap της Monsanto) τα οποία ειδάλλως θα κατέστρεφαν τα φυτά.
Φυσικά, καθώς αυτά τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται μαζικά, οι μικροσκοπικές μέλισσες εξοντώνονται