EUROKINISSI
Περιβάλλον

Greenpeace - WWF: Η Ελλάδα παραχωρεί μοναδικής ομορφιάς θάλασσες σε πετρελαϊκές εταιρείες, καταγγέλλουν οι οργανώσεις

Την παραχώρηση θαλάσσιας έκτασης 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε πετρελαϊκές εταιρείες καταδικάζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Greenpeace και η WWF

Την παραχώρηση θαλάσσιας έκτασης 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε πετρελαϊκές εταιρείες καταδικάζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Greenpeace και η WWF, κάνοντας λόγο για κίνηση που «υποθηκεύει μοναδικής φυσικής ομορφιάς θάλασσες για δεκαετίες».

 

Σε επιστολή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τους Έλληνες βουλευτές την καταψήφιση των επίμαχων συμβάσεων παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο, που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή. Οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν τις συμβάσεις αυτές «εθνικά επιζήμιες» και καλούν το ελληνικό Κοινοβούλιο να προχωρήσει στην άμεση ακύρωση του προγράμματος.

 

Σύμφωνα με την WWF και την Greenpeace, οι κινήσεις αυτές «απειλούν άμεσα την εθνική οικονομία, την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον της χώρας». Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, οι συμβάσεις «αφορούν συνολικά την παραχώρηση στις πετρελαϊκές εταιρείες μίας τεράστιας θαλάσσιας έκτασης 50.000 τ. χλμ. σε Ιόνιο και Κρήτη, θέτοντας σε ανυπολόγιστο κίνδυνο, όχι μόνο μοναδικής οικολογικής αξίας περιοχές, όπως ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και ο κόλπος του Λαγανά, αλλά και εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς σε Κρήτη, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία με φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

»Δεν παρέχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, οι οποίες είναι υπεύθυνες για μερικές από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία. Καταστρατηγούν το περιβαλλοντικό κεκτημένο, καθώς επιτρέπουν ιδιαίτερα παρεμβατικές κι επικίνδυνες εργασίες, όπως είναι η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

 

»Εγκλωβίζουν τη χώρα σε ένα μονοπάτι ασύμβατο με τη συμφωνία του Παρισιού. Οι νέες πολιτικές για την αποτροπή της κλιματικής κρίσης θα καταστήσουν τα έργα εκμετάλλευσης ζημιογόνα επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους πολίτες με δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα χρόνια. Διαιωνίζουν την εξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα, όταν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι, όχι μόνο, επιστημονικά αναγκαία, αλλά και η βέλτιστη οικονομική επιλογή με όρους βιώσιμης ανάπτυξης».

 

WWF: Εκατομμύρια τόνοι αερίων του θερμοκηπίου

«Ψηφίζοντας αυτές τις συμβάσεις παραχώρησης, τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου επιβαρύνουν αυτόματα τα παιδιά μας με ένα "χρέος" που δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν. Την ίδια ώρα που θα κυρώνονται στη Βουλή οι συμβάσεις, οι οποίες θα ευθύνονται για δεκάδες εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου, εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα και σε κάθε γωνιά του πλανήτη θα διαδηλώνουν απαιτώντας δραστικά μέτρα για την αποτροπή μίας άνευ προηγουμένου οικολογικής κατάρρευσης. », δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ υπεύθυνος εκστρατείας του WWF Ελλάς ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

 

Greenpeace: Συμφέρον με ημερομηνία λήξης

«Με νωπές ακόμα τις μνήμες από ένα φλεγόμενο καλοκαίρι που σόκαρε όλον τον πλανήτη και με την επιστήμη να προειδοποιεί ότι απομένουν κυριολεκτικά μία χούφτα χρόνια πριν χαθεί κάθε ελπίδα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν καλείται να ψηφίσει απλώς άλλη μία Σύμβαση: καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη σωτηρία της χώρας από την κλιματική καταστροφή και το συμφέρον μίας βιομηχανίας με ημερομηνία λήξης. Τυχόν επικύρωση των συμβάσεων εκθέτει τους Έλληνες βουλευτές ως συνυπεύθυνους σε ένα περιβαλλοντικό και κλιματικό έγκλημα, τόσο γι' αυτή όσο και για τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

 

«Καλούμε τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων να καταψηφίσουν τις συμβάσεις ως εθνικά επιζήμιες και να βάλουν ένα οριστικό τέλος σε ένα εσφαλμένο μοντέλο «ανάπτυξης» που υποθηκεύει τις μοναδικής φυσικής ομορφιάς θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου για δεκαετίες».

 

Με πληροφορίες από WWF και Greenpeace

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελληνικό αιολικό ρεκόρ χθες στην Ευρώπη. Δεύτερη η χώρα μας μετά τη Ρουμανία

Περιβάλλον Ελληνικό αιολικό ρεκόρ χθες στην Ευρώπη. Δεύτερη η χώρα μας μετά τη Ρουμανία

7.4.2020
Το lockdown βοήθησε δύο πάντα να ζευγαρώσουν για πρώτη φορά - Μετά από 10 χρόνια

Περιβάλλον Το lockdown βοήθησε δύο πάντα να ζευγαρώσουν για πρώτη φορά - Μετά από 10 χρόνια

7.4.2020
Ανακάλυψαν μικρή τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική - Προβληματισμός στους επιστήμονες

Περιβάλλον Ανακάλυψαν μικρή τρύπα του όζοντος πάνω από την Αρκτική - Προβληματισμός στους επιστήμονες

6.4.2020
Κορωνοϊός: Απαγόρευση για όλες τις αγορές άγριων ζώων, ζητά η επικεφαλής βιοποικιλότητας του ΟΗΕ

Περιβάλλον Κορωνοϊός: Απαγόρευση για όλες τις αγορές άγριων ζώων, ζητά η επικεφαλής βιοποικιλότητας του ΟΗΕ

6.4.2020
Βραζιλία: Φόβοι ότι ο κορωνοϊός αποδυναμώνει την προστασία του Αμαζονίου

Περιβάλλον Βραζιλία: Φόβοι ότι ο κορωνοϊός αποδυναμώνει την προστασία του Αμαζονίου

3.4.2020
Οι ωκεανοί «μπορούν να αποκατασταθούν ως το 2050»

Περιβάλλον Οι ωκεανοί «μπορούν να αποκατασταθούν ως το 2050»

3.4.2020
Στη Θεσσαλονίκη άδειασαν οι δρόμοι και δεν κινδυνεύουν πλέον τα βατράχια - Πιθανή αύξηση του πληθυσμού τους

Περιβάλλον Στη Θεσσαλονίκη άδειασαν οι δρόμοι και δεν κινδυνεύουν πλέον τα βατράχια - Πιθανή αύξηση του πληθυσμού τους

2.4.2020
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως μειώθηκε η ρύπανση στην Αθήνα την περίοδο του lockdown

Περιβάλλον Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως μειώθηκε η ρύπανση στην Αθήνα την περίοδο του lockdown

1.4.2020
Ινδία: Το μεγαλύτερο lockdown στον κόσμο «καθάρισε» με εντυπωσιακό τρόπο την ατμόσφαιρα

Περιβάλλον Ινδία: Το μεγαλύτερο lockdown στον κόσμο «καθάρισε» με εντυπωσιακό τρόπο την ατμόσφαιρα

1.4.2020
Η καραντίνα λόγω κορωνοϊού «καθαρίζει» την ατμόσφαιρα της Ευρώπης

Περιβάλλον Η καραντίνα λόγω κορωνοϊού «καθαρίζει» την ατμόσφαιρα της Ευρώπης

1.4.2020
10 Σχόλια
λukum (το) 19.9.2019 | 16:39
Όταν κουνάς το δάχτυλο στη Βραζιλία...
Η Γερμανία τι έχει να πει για την περίπτωση αυτή αλήθεια;
Αριάνα Γράνδε 19.9.2019 | 16:49
Καλέ δεν πειράζει, θα έχουμε ανάπτυξη. Έχουμε πολλά τέτοια να δούμε.
avatar
atman 19.9.2019 | 17:56
Πω κινδευνενουμε να γινουμε Νιγηρια (η και Νορβηγια ή και Σουηδια ) κλπ κλπ

Παιδακια η κλιματικη αλλαγη καταπολεμειται μειωνοντας την καταναλωση του πετρελαιου (hint ανεμογενητριες) οχι το να καταναλωνουμε το ιδιο και να το μεταφερουμε και απο πανω χιλιαδες χιλιομετρα μακρια.
avatar
atman 19.9.2019 | 17:57
"ίδια ώρα που θα κυρώνονται στη Βουλή οι συμβάσεις, οι οποίες θα ευθύνονται για δεκάδες εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου, εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα Πηγή: www.lifo.gr"

δηλαδη τι σχεση εχει η καταναλωση καυσιμων και η εξορυξη τους;;;; λιγο λογικη γιατι τα πραγματα αρχιζουν και γινονται παραθρησκευτικα
AltReality 19.9.2019 | 18:00
Ανυπολόγιστο κόστος γενικά δεν υπάρχει. Κάνεις μια προσέγγιση του τι ρισκάρεις και του τι κερδίζεις, και προχωράς παίρνοντας μια απόφαση που θα βασίζεται σε νούμερα και όχι σε συναισθήματα. Είναι πολύ εύκολο να φοβίσεις κάποιον, είναι δύσκολο να τον πείσεις.
Αριάνα Γράνδε 19.9.2019 | 21:16
Ανυπολόγιστο κόστος δεν υπάρχει; Δηλαδή να κάψει και η Βραζιλία όλο τον Αμαζόνιο; Άλλωστε ανυπολόγιστο κόστος δεν υπάρχει μπροστά στην ανάπτυξη. Τι συναισθήματα και κουραφέξαλα; Τι "το οξυγόνο είναι αναγκαίο για τον άνθρωπο"; Αυτά είναι παιδιάστικοι συναισθηματισμοί. Ας τα καταστρέψουμε όλα να πάνε στο διάολο πια.
AltReality 19.9.2019 | 22:20
Α μάλιστα, σλίπερι σλόουπ.
Αριάνα Γράνδε 20.9.2019 | 11:27
Μα έτσι πάει, τι να κάνουμε; Η δικαιολογία της Βραζιλίας ήταν πως ο Αμαζόνιος της ανήκει και θα κάνει ό,τι θέλει με αυτόν για την ανάπτυξη της χώρας.
avatar
boxer 19.9.2019 | 18:50
Λιγνίτες δεν θέλουμε, μολύνουν τον αέρα.
Πετρέλαιο στη θάλασσα δεν θέλουμε, θα μολυνθεί η θάλασσα.
Ούτε και στην ξηρά όμως θέλουμε, ήδη στην Ηπειρο εχουμε διαμαρτυρίες.
Φράγματα δεν θέλουμε, αλλάζουν το περιβάλλον και τα νερά κατακλύζουν αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακά χωριά.
Ανεμογεννήτριες? Α όχι ευχαριστώ, σκοτώνουν τους γυπες, χαλάνε την ομορφια των βουνων, απαιτουν κατασκευη δρομων.
Ηλιακά? Πλακα κάνετε, ασχημαίνουν τα παραδοσιακα χωριά μας, και καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.
Τι έμεινε λοιπόν;
Πάρτε ένα πυρηνικό εργοστάσιο να εχετε να πορεύεστε.
avatar
atman 20.9.2019 | 11:40
δεν μας κανει, εχω δει αριστερο περιβαλοντολογο συριζαιο να κυκλοφορει στη πολη με Toyota Land Cruiser για την ερημο - θελουμε πετρελαιο