EUROKINISSI
Περιβάλλον

Greenpeace - WWF: Η Ελλάδα παραχωρεί μοναδικής ομορφιάς θάλασσες σε πετρελαϊκές εταιρείες, καταγγέλλουν οι οργανώσεις

Την παραχώρηση θαλάσσιας έκτασης 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε πετρελαϊκές εταιρείες καταδικάζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Greenpeace και η WWF

Την παραχώρηση θαλάσσιας έκτασης 50.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε πετρελαϊκές εταιρείες καταδικάζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Greenpeace και η WWF, κάνοντας λόγο για κίνηση που «υποθηκεύει μοναδικής φυσικής ομορφιάς θάλασσες για δεκαετίες».

 

Σε επιστολή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τους Έλληνες βουλευτές την καταψήφιση των επίμαχων συμβάσεων παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο, που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή. Οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν τις συμβάσεις αυτές «εθνικά επιζήμιες» και καλούν το ελληνικό Κοινοβούλιο να προχωρήσει στην άμεση ακύρωση του προγράμματος.

 

Σύμφωνα με την WWF και την Greenpeace, οι κινήσεις αυτές «απειλούν άμεσα την εθνική οικονομία, την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον της χώρας». Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, οι συμβάσεις «αφορούν συνολικά την παραχώρηση στις πετρελαϊκές εταιρείες μίας τεράστιας θαλάσσιας έκτασης 50.000 τ. χλμ. σε Ιόνιο και Κρήτη, θέτοντας σε ανυπολόγιστο κίνδυνο, όχι μόνο μοναδικής οικολογικής αξίας περιοχές, όπως ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και ο κόλπος του Λαγανά, αλλά και εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς σε Κρήτη, Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία με φορολογικά έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

»Δεν παρέχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, οι οποίες είναι υπεύθυνες για μερικές από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία. Καταστρατηγούν το περιβαλλοντικό κεκτημένο, καθώς επιτρέπουν ιδιαίτερα παρεμβατικές κι επικίνδυνες εργασίες, όπως είναι η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές.

 

»Εγκλωβίζουν τη χώρα σε ένα μονοπάτι ασύμβατο με τη συμφωνία του Παρισιού. Οι νέες πολιτικές για την αποτροπή της κλιματικής κρίσης θα καταστήσουν τα έργα εκμετάλλευσης ζημιογόνα επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους πολίτες με δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα χρόνια. Διαιωνίζουν την εξάρτηση της χώρας μας από τα ορυκτά καύσιμα, όταν όλα τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι, όχι μόνο, επιστημονικά αναγκαία, αλλά και η βέλτιστη οικονομική επιλογή με όρους βιώσιμης ανάπτυξης».

 

WWF: Εκατομμύρια τόνοι αερίων του θερμοκηπίου

«Ψηφίζοντας αυτές τις συμβάσεις παραχώρησης, τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου επιβαρύνουν αυτόματα τα παιδιά μας με ένα "χρέος" που δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν. Την ίδια ώρα που θα κυρώνονται στη Βουλή οι συμβάσεις, οι οποίες θα ευθύνονται για δεκάδες εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου, εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα και σε κάθε γωνιά του πλανήτη θα διαδηλώνουν απαιτώντας δραστικά μέτρα για την αποτροπή μίας άνευ προηγουμένου οικολογικής κατάρρευσης. », δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ υπεύθυνος εκστρατείας του WWF Ελλάς ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

 

Greenpeace: Συμφέρον με ημερομηνία λήξης

«Με νωπές ακόμα τις μνήμες από ένα φλεγόμενο καλοκαίρι που σόκαρε όλον τον πλανήτη και με την επιστήμη να προειδοποιεί ότι απομένουν κυριολεκτικά μία χούφτα χρόνια πριν χαθεί κάθε ελπίδα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν καλείται να ψηφίσει απλώς άλλη μία Σύμβαση: καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη σωτηρία της χώρας από την κλιματική καταστροφή και το συμφέρον μίας βιομηχανίας με ημερομηνία λήξης. Τυχόν επικύρωση των συμβάσεων εκθέτει τους Έλληνες βουλευτές ως συνυπεύθυνους σε ένα περιβαλλοντικό και κλιματικό έγκλημα, τόσο γι' αυτή όσο και για τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

 

«Καλούμε τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων να καταψηφίσουν τις συμβάσεις ως εθνικά επιζήμιες και να βάλουν ένα οριστικό τέλος σε ένα εσφαλμένο μοντέλο «ανάπτυξης» που υποθηκεύει τις μοναδικής φυσικής ομορφιάς θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου για δεκαετίες».

 

Με πληροφορίες από WWF και Greenpeace

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το λιώσιμο των πάγων αποκάλυψε πέντε νέα νησιά στην Αρκτική

Περιβάλλον Το λιώσιμο των πάγων αποκάλυψε πέντε νέα νησιά στην Αρκτική

22.10.2019
Δεκάδες νεκροί ελέφαντες στη Μποτσουάνα λόγω ξηρασίας - Πεθαίνουν από δίψα και πείνα

Περιβάλλον Δεκάδες νεκροί ελέφαντες στη Μποτσουάνα λόγω ξηρασίας - Πεθαίνουν από δίψα και πείνα

22.10.2019
Τέλος η αληθινή γούνα στα Macy's και Bloomingdale's- Ανακοίνωσαν πως σταματάνε την πώληση

Περιβάλλον Τέλος η αληθινή γούνα στα Macy's και Bloomingdale's- Ανακοίνωσαν πως σταματάνε την πώληση

22.10.2019
Έκπληκτοι οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μακάκοι σκοτώνουν και τρώνε αρουραίους στη Μαλαισία

Περιβάλλον Έκπληκτοι οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μακάκοι σκοτώνουν και τρώνε αρουραίους στη Μαλαισία

22.10.2019
Ζιμπάμπουε: Πάνω από 50 ελέφαντες πέθαναν σε ένα μήνα εξαιτίας της ξηρασίας

Περιβάλλον Ζιμπάμπουε: Πάνω από 50 ελέφαντες πέθαναν σε ένα μήνα εξαιτίας της ξηρασίας

21.10.2019
Οι στολές του Halloween έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον

Περιβάλλον Οι στολές του Halloween έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον

21.10.2019
Σπανιότατο είδος πιθήκου των χιονιών εμφανίζεται στη νέα σειρά του BBC με τον Ατένμπορο

Περιβάλλον Σπανιότατο είδος πιθήκου των χιονιών εμφανίζεται στη νέα σειρά του BBC με τον Ατένμπορο

19.10.2019
Νεκρή φάλαινα στον Τάμεση - Η δεύτερη σε δύο εβδομάδες

Περιβάλλον Νεκρή φάλαινα στον Τάμεση - Η δεύτερη σε δύο εβδομάδες

19.10.2019
Ο Thom Yorke και ο Brian Eno παραδέχτηκαν ότι είναι «υποκριτές του κλίματος»

Περιβάλλον Ο Thom Yorke και ο Brian Eno παραδέχτηκαν ότι είναι «υποκριτές του κλίματος»

19.10.2019
Ούτε ζώο, ούτε φυτό - Ο οργανισμός που «αυτοθεραπεύεται» μέσα σε λίγα λεπτά αν τον κόψεις, εκτίθεται στο Παρίσι

Περιβάλλον Ούτε ζώο, ούτε φυτό - Ο οργανισμός που «αυτοθεραπεύεται» μέσα σε λίγα λεπτά αν τον κόψεις, εκτίθεται στο Παρίσι

17.10.2019
10 Σχόλια
λukum (το) 19.9.2019 | 16:39
Όταν κουνάς το δάχτυλο στη Βραζιλία...
Η Γερμανία τι έχει να πει για την περίπτωση αυτή αλήθεια;
Αριάνα Γράνδε 19.9.2019 | 16:49
Καλέ δεν πειράζει, θα έχουμε ανάπτυξη. Έχουμε πολλά τέτοια να δούμε.
avatar
atman 19.9.2019 | 17:56
Πω κινδευνενουμε να γινουμε Νιγηρια (η και Νορβηγια ή και Σουηδια ) κλπ κλπ

Παιδακια η κλιματικη αλλαγη καταπολεμειται μειωνοντας την καταναλωση του πετρελαιου (hint ανεμογενητριες) οχι το να καταναλωνουμε το ιδιο και να το μεταφερουμε και απο πανω χιλιαδες χιλιομετρα μακρια.
avatar
atman 19.9.2019 | 17:57
"ίδια ώρα που θα κυρώνονται στη Βουλή οι συμβάσεις, οι οποίες θα ευθύνονται για δεκάδες εκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου, εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα Πηγή: www.lifo.gr"

δηλαδη τι σχεση εχει η καταναλωση καυσιμων και η εξορυξη τους;;;; λιγο λογικη γιατι τα πραγματα αρχιζουν και γινονται παραθρησκευτικα
avatar
AltReality 19.9.2019 | 18:00
Ανυπολόγιστο κόστος γενικά δεν υπάρχει. Κάνεις μια προσέγγιση του τι ρισκάρεις και του τι κερδίζεις, και προχωράς παίρνοντας μια απόφαση που θα βασίζεται σε νούμερα και όχι σε συναισθήματα. Είναι πολύ εύκολο να φοβίσεις κάποιον, είναι δύσκολο να τον πείσεις.
Αριάνα Γράνδε 19.9.2019 | 21:16
Ανυπολόγιστο κόστος δεν υπάρχει; Δηλαδή να κάψει και η Βραζιλία όλο τον Αμαζόνιο; Άλλωστε ανυπολόγιστο κόστος δεν υπάρχει μπροστά στην ανάπτυξη. Τι συναισθήματα και κουραφέξαλα; Τι "το οξυγόνο είναι αναγκαίο για τον άνθρωπο"; Αυτά είναι παιδιάστικοι συναισθηματισμοί. Ας τα καταστρέψουμε όλα να πάνε στο διάολο πια.
avatar
AltReality 19.9.2019 | 22:20
Α μάλιστα, σλίπερι σλόουπ.
Αριάνα Γράνδε 20.9.2019 | 11:27
Μα έτσι πάει, τι να κάνουμε; Η δικαιολογία της Βραζιλίας ήταν πως ο Αμαζόνιος της ανήκει και θα κάνει ό,τι θέλει με αυτόν για την ανάπτυξη της χώρας.
avatar
boxer 19.9.2019 | 18:50
Λιγνίτες δεν θέλουμε, μολύνουν τον αέρα.
Πετρέλαιο στη θάλασσα δεν θέλουμε, θα μολυνθεί η θάλασσα.
Ούτε και στην ξηρά όμως θέλουμε, ήδη στην Ηπειρο εχουμε διαμαρτυρίες.
Φράγματα δεν θέλουμε, αλλάζουν το περιβάλλον και τα νερά κατακλύζουν αρχαιολογικούς χώρους και παραδοσιακά χωριά.
Ανεμογεννήτριες? Α όχι ευχαριστώ, σκοτώνουν τους γυπες, χαλάνε την ομορφια των βουνων, απαιτουν κατασκευη δρομων.
Ηλιακά? Πλακα κάνετε, ασχημαίνουν τα παραδοσιακα χωριά μας, και καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.
Τι έμεινε λοιπόν;
Πάρτε ένα πυρηνικό εργοστάσιο να εχετε να πορεύεστε.
avatar
atman 20.9.2019 | 11:40
δεν μας κανει, εχω δει αριστερο περιβαλοντολογο συριζαιο να κυκλοφορει στη πολη με Toyota Land Cruiser για την ερημο - θελουμε πετρελαιο