«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το ίνδαλμά μας», λέει ο Έλληνας φοιτητής που θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα

«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το ίνδαλμά μας», λέει ο Έλληνας φοιτητής που θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα

ο Σταμάτης Ψαρουδάκης είναι ένας από τους 100 νέους από όλο τον κόσμο που πήραν το «Πράσινο Εισιτήριο» από τα Ηνωμένα Έθνη και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα

«Η Γκρέτα είναι το ίνδαλμά μας» δηλώνει ο Σταμάτης Ψαρουδάκης, φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ένας από τους 100 νέους από όλο τον κόσμο που πήραν το «Πράσινο Εισιτήριο» από τα Ηνωμένα Έθνη και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα, το προσεχές Σάββατο (21/9).

 

«Έχει καταφέρει να ξεσηκώσει νέους από όλο τον κόσμο και να ενώσει άτομα από κάθε πλευρά του πλανήτη», λέει ο Σταμάτης που φοιτά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, για τη δράση της 16χρονης ακτιβίστριας για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει επηρεάσει πολλούς ανθρώπους της γενιάς του.

 

«Χάρη στην Γκρέτα πιστεύω ότι γίνεται τώρα το συνέδριο των νέων στη Νέα Υόρκη, χάρη στην Γκρέτα μιλάμε ακόμα περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και χάρη στην Γκρέτα οι πολιτικοί ηγέτες ακούνε ξαφνικά τους νέους και συνειδητοποιούν πόσο μας απασχολεί και πόσο μας επηρεάζει εμάς ως γενιά η κλιματική αλλαγή», σημειώνει ο κ. Ψαρουδάκης.

 

Στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα θα συμμετάσχουν νέοι ακτιβιστές, καινοτόμοι, επιχειρηματίες και φορείς αλλαγής που δίνουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι 100 νέοι που έλαβαν το «Πράσινο Εισιτήριο - Green Ticket» του ΟΗΕ, επελέγησαν από μία ομάδα περισσότερων από 7.000 νέων από 18 - 29 ετών με κριτήριο τη δέσμευσή τους και τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

«Η επιλογή έγινε βάσει της ακτιβιστικής δράσης του καθενός εξ ημών μέσα στην κοινωνία όπου ζούμε», επισημαίνει ο κ. Ψαρουδάκης, εξηγώντας ότι ο ίδιος είναι μέλος μιας ομάδας νέων που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σύνδεσή τους με το περιβάλλον.

 

«Πέρυσι ήμουν για δύο μήνες σε ένα οικολογικό χωριό στην Κροατία, όπου ασχολούμασταν με την περμακουλτούρα (σ.σ. είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων που εμπνέεται από τους νόμους της φύσης), με την κηπουρική, με τον ηθικό και οικολογικό τρόπο ζωής, ενώ έχω επιλέξει κι έναν οικολογικά ενσυνείδητο τρόπο ζωής - από την αυστηρώς χορτοφαγική διατροφή μου μέχρι την περιορισμένη χρήση πλαστικού στις αγορές μου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ψαρουδάκης, ο οποίος ανυπομονεί να βρεθεί στη σύνοδο της Νέας Υόρκης.

 

«Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε από κοντά με τους παγκόσμιους ηγέτες, να συζητήσουμε, να τους πούμε τις δικές μας ιδέες, να βρεθούμε στο ίδιο πάνελ και να ακούσουν τα δικά μας αιτήματα», λέει, σημειώνοντας πως «η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή σήμερα και κυρίως για τους νέους».

 

Ο νεαρός φοιτητής θεωρεί πως «η Ελλάδα σίγουρα έχει να κάνει ακόμα πολλά βήματα σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, σε στενή συνεργασία πάντα με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ στους νέους ανθρώπους, όπως και ο ίδιος, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: «Να πανικοβληθούν, να μελετήσουν, να αναλάβουν δράση καθώς κάθε τι που κάνουμε στην καθημερινότητά μας δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τον βαθμό που επηρεάζει την κλιματική αλλαγή. Όλοι μας έχουμε μερίδιο και όλοι μας έχουμε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του κλίματος».

 

Ανάμεσα στους 100 που έλαβαν το «Πράσινο Εισιτήριο - Green Ticket» και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη είναι και ο Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ Αλέξανδρος Νικολάου από την Κύπρο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστραλία: Οι φούξια γυμνοσάλιαγκες επέζησαν από τις πυρκαγιές –Γιατί αυτό έχει σημασία

Περιβάλλον Αυστραλία: Οι φούξια γυμνοσάλιαγκες επέζησαν από τις πυρκαγιές –Γιατί αυτό έχει σημασία

28.1.2020
Δισεκατομμύρια ακρίδες της ερήμου σαρώνουν τα πάντα στην Κένυα και προκαλούν καταστροφές

Περιβάλλον Δισεκατομμύρια ακρίδες της ερήμου σαρώνουν τα πάντα στην Κένυα και προκαλούν καταστροφές

25.1.2020
Το σχέδιο αναγέννησης του Υμηττού από 11 Δήμους

Περιβάλλον Το σχέδιο αναγέννησης του Υμηττού από 11 Δήμους

25.1.2020
Η Lime δοκιμάζει στο Παρίσι τον τρόπο για πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία

Περιβάλλον Η Lime δοκιμάζει στο Παρίσι τον τρόπο για πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία

24.1.2020
Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα το 2020 βλέπουν οι μετεωρολόγοι

Περιβάλλον Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα το 2020 βλέπουν οι μετεωρολόγοι

24.1.2020
Επιστήμονες ανακάλυψαν 4 νέα είδη καρχαριών που περπατούν –Τι τους εξέπληξε

Περιβάλλον Επιστήμονες ανακάλυψαν 4 νέα είδη καρχαριών που περπατούν –Τι τους εξέπληξε

24.1.2020
Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» προχώρησε 20 δευτερόλεπτα - Πιο κοντά από ποτέ στην καταστροφή

Περιβάλλον Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» προχώρησε 20 δευτερόλεπτα - Πιο κοντά από ποτέ στην καταστροφή

23.1.2020
Ζιμπάμπουε: Τοξίνες στο νερό της πρωτεύουσας, κινδυνεύουν 3 εκατ. κάτοικοι

Περιβάλλον Ζιμπάμπουε: Τοξίνες στο νερό της πρωτεύουσας, κινδυνεύουν 3 εκατ. κάτοικοι

22.1.2020
Παγωμένα ιγκουάνα - Ασυνήθιστη προειδοποίηση στη Φλόριντα

Περιβάλλον Παγωμένα ιγκουάνα - Ασυνήθιστη προειδοποίηση στη Φλόριντα

22.1.2020
Η Μαλαισία στέλνει πίσω τα πλαστικά απορρίμματα - «Δεν θα γίνουμε ο σκουπιδοτενεκές του πλανήτη»

Περιβάλλον Η Μαλαισία στέλνει πίσω τα πλαστικά απορρίμματα - «Δεν θα γίνουμε ο σκουπιδοτενεκές του πλανήτη»

20.1.2020
1 Σχόλια
SMURFakos 20.9.2019 | 12:53
Θα παει με αεροπλανο?