«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το ίνδαλμά μας», λέει ο Έλληνας φοιτητής που θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα

«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το ίνδαλμά μας», λέει ο Έλληνας φοιτητής που θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα

ο Σταμάτης Ψαρουδάκης είναι ένας από τους 100 νέους από όλο τον κόσμο που πήραν το «Πράσινο Εισιτήριο» από τα Ηνωμένα Έθνη και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα

«Η Γκρέτα είναι το ίνδαλμά μας» δηλώνει ο Σταμάτης Ψαρουδάκης, φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ένας από τους 100 νέους από όλο τον κόσμο που πήραν το «Πράσινο Εισιτήριο» από τα Ηνωμένα Έθνη και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα, το προσεχές Σάββατο (21/9).

 

«Έχει καταφέρει να ξεσηκώσει νέους από όλο τον κόσμο και να ενώσει άτομα από κάθε πλευρά του πλανήτη», λέει ο Σταμάτης που φοιτά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, για τη δράση της 16χρονης ακτιβίστριας για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει επηρεάσει πολλούς ανθρώπους της γενιάς του.

 

«Χάρη στην Γκρέτα πιστεύω ότι γίνεται τώρα το συνέδριο των νέων στη Νέα Υόρκη, χάρη στην Γκρέτα μιλάμε ακόμα περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και χάρη στην Γκρέτα οι πολιτικοί ηγέτες ακούνε ξαφνικά τους νέους και συνειδητοποιούν πόσο μας απασχολεί και πόσο μας επηρεάζει εμάς ως γενιά η κλιματική αλλαγή», σημειώνει ο κ. Ψαρουδάκης.

 

Στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα θα συμμετάσχουν νέοι ακτιβιστές, καινοτόμοι, επιχειρηματίες και φορείς αλλαγής που δίνουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι 100 νέοι που έλαβαν το «Πράσινο Εισιτήριο - Green Ticket» του ΟΗΕ, επελέγησαν από μία ομάδα περισσότερων από 7.000 νέων από 18 - 29 ετών με κριτήριο τη δέσμευσή τους και τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

«Η επιλογή έγινε βάσει της ακτιβιστικής δράσης του καθενός εξ ημών μέσα στην κοινωνία όπου ζούμε», επισημαίνει ο κ. Ψαρουδάκης, εξηγώντας ότι ο ίδιος είναι μέλος μιας ομάδας νέων που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σύνδεσή τους με το περιβάλλον.

 

«Πέρυσι ήμουν για δύο μήνες σε ένα οικολογικό χωριό στην Κροατία, όπου ασχολούμασταν με την περμακουλτούρα (σ.σ. είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων που εμπνέεται από τους νόμους της φύσης), με την κηπουρική, με τον ηθικό και οικολογικό τρόπο ζωής, ενώ έχω επιλέξει κι έναν οικολογικά ενσυνείδητο τρόπο ζωής - από την αυστηρώς χορτοφαγική διατροφή μου μέχρι την περιορισμένη χρήση πλαστικού στις αγορές μου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ψαρουδάκης, ο οποίος ανυπομονεί να βρεθεί στη σύνοδο της Νέας Υόρκης.

 

«Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε από κοντά με τους παγκόσμιους ηγέτες, να συζητήσουμε, να τους πούμε τις δικές μας ιδέες, να βρεθούμε στο ίδιο πάνελ και να ακούσουν τα δικά μας αιτήματα», λέει, σημειώνοντας πως «η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή σήμερα και κυρίως για τους νέους».

 

Ο νεαρός φοιτητής θεωρεί πως «η Ελλάδα σίγουρα έχει να κάνει ακόμα πολλά βήματα σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, σε στενή συνεργασία πάντα με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ στους νέους ανθρώπους, όπως και ο ίδιος, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: «Να πανικοβληθούν, να μελετήσουν, να αναλάβουν δράση καθώς κάθε τι που κάνουμε στην καθημερινότητά μας δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τον βαθμό που επηρεάζει την κλιματική αλλαγή. Όλοι μας έχουμε μερίδιο και όλοι μας έχουμε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του κλίματος».

 

Ανάμεσα στους 100 που έλαβαν το «Πράσινο Εισιτήριο - Green Ticket» και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη είναι και ο Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ Αλέξανδρος Νικολάου από την Κύπρο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα σε 5 μόνο χρόνια οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 10% του όγκου τους

Περιβάλλον Μέσα σε 5 μόνο χρόνια οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 10% του όγκου τους

15.10.2019
Τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης στη Θάσο - Βυθός και παραλίες γέμισαν σκουπίδια, γόπες και πλαστικά

Περιβάλλον Τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης στη Θάσο - Βυθός και παραλίες γέμισαν σκουπίδια, γόπες και πλαστικά

15.10.2019
Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης»

Περιβάλλον Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης»

15.10.2019
Συνάντηση Μητσοτάκη - WWF: Απολιγνιτοποίηση, υδρογονάνθρακες και Natura στο επίκεντρο

Περιβάλλον Συνάντηση Μητσοτάκη - WWF: Απολιγνιτοποίηση, υδρογονάνθρακες και Natura στο επίκεντρο

14.10.2019
Επιστήμονες καταγράφουν την εισβολή ξενικών ψαριών στην Ελλάδα – Ετοιμάζεται οδηγός προς τους πολίτες

Περιβάλλον Επιστήμονες καταγράφουν την εισβολή ξενικών ψαριών στην Ελλάδα – Ετοιμάζεται οδηγός προς τους πολίτες

13.10.2019
Η Καλιφόρνια απαγόρευσε τα άγρια ζώα σε τσίρκο

Περιβάλλον Η Καλιφόρνια απαγόρευσε τα άγρια ζώα σε τσίρκο

13.10.2019
Γκρέτα Τούνμπεργκ: Δεν ικετεύουμε - Θα συνεχίσουμε για καιρό ακόμη τη μάχη

Περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ: Δεν ικετεύουμε - Θα συνεχίσουμε για καιρό ακόμη τη μάχη

12.10.2019
«Αν το πετύχετε, σκοτώστε το αμέσως», προειδοποιούν για το «φιδόψαρο» στην Τζόρτζια

Περιβάλλον «Αν το πετύχετε, σκοτώστε το αμέσως», προειδοποιούν για το «φιδόψαρο» στην Τζόρτζια

11.10.2019
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την επιθετική συμπεριφορά

Περιβάλλον Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την επιθετική συμπεριφορά

11.10.2019
Ποιο θα είναι το μέλλον του Αρκτικού Ωκεανού μετά το λιώσιμο των πάγων;

Περιβάλλον Ποιο θα είναι το μέλλον του Αρκτικού Ωκεανού μετά το λιώσιμο των πάγων;

11.10.2019
1 Σχόλια
SMURFakos 20.9.2019 | 12:53
Θα παει με αεροπλανο?