«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το ίνδαλμά μας», λέει ο Έλληνας φοιτητής που θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα

«Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το ίνδαλμά μας», λέει ο Έλληνας φοιτητής που θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα

ο Σταμάτης Ψαρουδάκης είναι ένας από τους 100 νέους από όλο τον κόσμο που πήραν το «Πράσινο Εισιτήριο» από τα Ηνωμένα Έθνη και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα

«Η Γκρέτα είναι το ίνδαλμά μας» δηλώνει ο Σταμάτης Ψαρουδάκης, φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ένας από τους 100 νέους από όλο τον κόσμο που πήραν το «Πράσινο Εισιτήριο» από τα Ηνωμένα Έθνη και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα, το προσεχές Σάββατο (21/9).

 

«Έχει καταφέρει να ξεσηκώσει νέους από όλο τον κόσμο και να ενώσει άτομα από κάθε πλευρά του πλανήτη», λέει ο Σταμάτης που φοιτά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, για τη δράση της 16χρονης ακτιβίστριας για το περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει επηρεάσει πολλούς ανθρώπους της γενιάς του.

 

«Χάρη στην Γκρέτα πιστεύω ότι γίνεται τώρα το συνέδριο των νέων στη Νέα Υόρκη, χάρη στην Γκρέτα μιλάμε ακόμα περισσότερο για την κλιματική αλλαγή και χάρη στην Γκρέτα οι πολιτικοί ηγέτες ακούνε ξαφνικά τους νέους και συνειδητοποιούν πόσο μας απασχολεί και πόσο μας επηρεάζει εμάς ως γενιά η κλιματική αλλαγή», σημειώνει ο κ. Ψαρουδάκης.

 

Στη Σύνοδο Κορυφής της Νεολαίας για το Κλίμα θα συμμετάσχουν νέοι ακτιβιστές, καινοτόμοι, επιχειρηματίες και φορείς αλλαγής που δίνουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι 100 νέοι που έλαβαν το «Πράσινο Εισιτήριο - Green Ticket» του ΟΗΕ, επελέγησαν από μία ομάδα περισσότερων από 7.000 νέων από 18 - 29 ετών με κριτήριο τη δέσμευσή τους και τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

«Η επιλογή έγινε βάσει της ακτιβιστικής δράσης του καθενός εξ ημών μέσα στην κοινωνία όπου ζούμε», επισημαίνει ο κ. Ψαρουδάκης, εξηγώντας ότι ο ίδιος είναι μέλος μιας ομάδας νέων που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη σύνδεσή τους με το περιβάλλον.

 

«Πέρυσι ήμουν για δύο μήνες σε ένα οικολογικό χωριό στην Κροατία, όπου ασχολούμασταν με την περμακουλτούρα (σ.σ. είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων που εμπνέεται από τους νόμους της φύσης), με την κηπουρική, με τον ηθικό και οικολογικό τρόπο ζωής, ενώ έχω επιλέξει κι έναν οικολογικά ενσυνείδητο τρόπο ζωής - από την αυστηρώς χορτοφαγική διατροφή μου μέχρι την περιορισμένη χρήση πλαστικού στις αγορές μου», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ψαρουδάκης, ο οποίος ανυπομονεί να βρεθεί στη σύνοδο της Νέας Υόρκης.

 

«Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε από κοντά με τους παγκόσμιους ηγέτες, να συζητήσουμε, να τους πούμε τις δικές μας ιδέες, να βρεθούμε στο ίδιο πάνελ και να ακούσουν τα δικά μας αιτήματα», λέει, σημειώνοντας πως «η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή σήμερα και κυρίως για τους νέους».

 

Ο νεαρός φοιτητής θεωρεί πως «η Ελλάδα σίγουρα έχει να κάνει ακόμα πολλά βήματα σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, σε στενή συνεργασία πάντα με τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ στους νέους ανθρώπους, όπως και ο ίδιος, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: «Να πανικοβληθούν, να μελετήσουν, να αναλάβουν δράση καθώς κάθε τι που κάνουμε στην καθημερινότητά μας δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τον βαθμό που επηρεάζει την κλιματική αλλαγή. Όλοι μας έχουμε μερίδιο και όλοι μας έχουμε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του κλίματος».

 

Ανάμεσα στους 100 που έλαβαν το «Πράσινο Εισιτήριο - Green Ticket» και θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη είναι και ο Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ Αλέξανδρος Νικολάου από την Κύπρο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιβάλλον
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχητικά στοιχεία για την αποψίλωση στον Αμαζόνιο: Αυξήθηκε κατά 103% τον Νοέμβριο

Περιβάλλον Ανησυχητικά στοιχεία για την αποψίλωση στον Αμαζόνιο: Αυξήθηκε κατά 103% τον Νοέμβριο

14.12.2019
Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα: Κίνητρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Περιβάλλον Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα: Κίνητρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

13.12.2019
Γιγάντιο χταπόδι έπιασε αετό για να τον πνίξει - Βίντεο με την ασυνήθιστη «μάχη» τους

Περιβάλλον Γιγάντιο χταπόδι έπιασε αετό για να τον πνίξει - Βίντεο με την ασυνήθιστη «μάχη» τους

13.12.2019
Πέντε από τα επτά πλαστικά που δίνουμε για ανακύκλωση, δεν ανακυκλώνονται ποτέ

Περιβάλλον Πέντε από τα επτά πλαστικά που δίνουμε για ανακύκλωση, δεν ανακυκλώνονται ποτέ

13.12.2019
Η προστασία του περιβάλλοντος σε τέσσερις πράξεις

Περιβάλλον Η προστασία του περιβάλλοντος σε τέσσερις πράξεις

12.12.2019
Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν επτά φορές γρηγορότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990

Περιβάλλον Γροιλανδία: Οι πάγοι λιώνουν επτά φορές γρηγορότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1990

10.12.2019
Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος

Περιβάλλον Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος

10.12.2019
Η Ευρώπη θέλει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος - Έκτακτη Ολομέλεια για την Πράσινη Συμφωνία

Περιβάλλον Η Ευρώπη θέλει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος - Έκτακτη Ολομέλεια για την Πράσινη Συμφωνία

9.12.2019
Η Νέα Υόρκη πρωτοπορεί με νόμο για τζάμια που δεν θα σκοτώνουν πουλιά

Περιβάλλον Η Νέα Υόρκη πρωτοπορεί με νόμο για τζάμια που δεν θα σκοτώνουν πουλιά

8.12.2019
Meteo: Βιομηχανικό είναι το χιόνι που πέφτει καμιά φορά κι ευθύνονται τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας

Περιβάλλον Meteo: Βιομηχανικό είναι το χιόνι που πέφτει καμιά φορά κι ευθύνονται τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας

7.12.2019
1 Σχόλια
SMURFakos 20.9.2019 | 12:53
Θα παει με αεροπλανο?