«Κυρίως, αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά θα οδηγήσει τελικά σε μαζική εξαφάνιση», δήλωσε η Westwood.
Περιβάλλον

Vivienne Westwood: «Μόνη σωτηρία του κόσμου, η κατάργηση της ιδιοκτησίας γης»

Η αμετανόητη πανκ, συνδυάζει τη σωτηριολογία, την κλιματική αλλαγή (και τις πωλήσεις ρούχων) σε μια ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο V & A κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Design του Λονδίνου

H βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Vivienne Westwood υποστηρίζει πως «δεν έχουμε χρόνο να μιλήσουμε για μόδα» υπό την απειλή της κλιματικής κρίσης και ξεκίνησε καμπάνια κατά της ιδιοκτησίας της γης με τίτλο "One World Rent".

 

Σε μια ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο V & A κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Design του Λονδίνου, η Westwood μίλησε για την "επανάσταση της βιωσιμότητας". Δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη μόδα και προτίμησε να μιλήσει υπέρ της πρότασης ενός ριζοσπαστικού οικονομικού μοντέλου.

 

«Δεν έχουμε χρόνο να μιλήσουμε για τη μόδα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Westwood καθώς άνοιξε τη συζήτηση. «Υπάρχει ανάγκη να μεταφερθούμε σε μια νέα οικονομία, γιατί αυτή που έχουμε, μας σκοτώνει.»

 

Η Westwood προτείνει ένα οικονομικό μοντέλο στο οποίο κανείς δεν θα μπορεί να κατέχει γη. «Υπάρχει πραγματικά μόνο ένας τρόπος για να σωθεί ο κόσμος, και αυτός είναι η ενοικίαση της γης», δήλωσε η Westwood. «Αυτό το αποκαλούμε "One World Rent"».

 

Η Westwood έχει σχεδιάσει ένα πακέτο καρτών ώστε να απεικονίσει την εκστρατεία της για το κλίμα.
Στο πίσω μέρος κάθε κάρτας υπάρχει μια φωτογραφία της Westwood ως παιδί.

 

Στο προτεινόμενο σύστημα, η γη θα κρατείται και θα νοικιάζεται από μια «υπεύθυνη κυβέρνηση που θα τη διαχειρίζεται για λογαριασμό της φύσης και της ανθρωπότητας».

 

«Πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή όπου η γη δεν ανήκε σε κανέναν. Ότι η φύση μας δίνει ελεύθερα δεν μπορεί να έχει ιδιόκτητη», είπε. «Όταν λέω γη, το σημειώνω με έναν αστερίσκο επειδή αυτό περιλαμβάνει τη βιόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και της νοημοσύνης τους, καθώς και τους ωκεανούς, τον αέρα και τους θησαυρούς στο υπέδαφος», εξήγησε.

 

Η Westwood δημιούργησε ένα σύστημα συμβόλων που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο το μανιφέστο της, το οποίο χρησιμοποιείται για ορισμένες λέξεις-κλειδιά. Για παράδειγμα, το σύνθημά της "One World Rent" απεικονίζεται με τον αριθμό 1, μια σπείρα για τον κόσμο και έναν αστερίσκο για τη λέξη ενοικίαση (με τον αστερίσκο να συμβολίζει επίσης την ελπίδα, σύμφωνα με την σχεδιάστρια).

 

Για να δημοσιοποιήσει την πρωτοβουλία αυτή έχει μεταφέρει αυτό το γραφικό σύστημα σε ένα πακέτο καρτών, που ενεργούν ως οπτική αναπαράσταση της εκστρατείας της. Στο πίσω μέρος κάθε κάρτας υπάρχει μια φωτογραφία της Westwood σε ηλικία τεσσάρων ετών, που περιβάλλεται από τις λέξεις "BUY LESS", "One World Rent", "HOPE" και "TERROR", καθώς και σκίτσα μιας καρδιάς, ενός πέους και το σήμα του δολαρίου.

 

H Westwood έχει φτιάξει επίσης ένα πανό για να συγκεντρώσει χρήματα για τον σκοπό.

 

Η Westwood σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτές τις κάρτες ως βάση για μια έκθεση τέχνης, την οποία είπε ότι οργανώνει σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει £ 100 εκατομμύρια για να βοηθήσει το τροπικό δάσος. Δημιούργησε επίσης ένα πανό που συνοδεύει τις κάρτες, το οποίο ισχυρίζεται ότι θα πωληθεί για £ 1 εκατομμύριο. Στο κέντρο του πανό είναι ένα σχέδιο δύο φιδιών που τρώει το ένα την ουρά του άλλου, σχηματίζοντας έτσι ένα κύκλο ή βρόχο που αντιπροσωπεύει την οικονομία και το κλίμα.

 

«Κυρίως, αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά θα οδηγήσει τελικά σε μαζική εξαφάνιση», δήλωσε η Westwood. «Η μαζική εξαφάνιση θα είναι αναπόφευκτη. Και όταν λέω μαζική εννοώ πως δε θα μείνει κανείς πάνω στον πλανήτη.»

 

Αυτή είναι μια άποψη που μοιράζεται μαζί της η επιμελήτρια του MoMA Paola Antonelli, η οποία είπε ότι ενώ δεν έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε την εξαφάνισή μας, έχουμε τη δύναμη να αφήσουμε μια κληρονομιά, ώστε το επόμενο κυρίαρχο είδος να θυμάται την ανθρωπότητα με σεβασμό.

 

Εκτός από τη μετάβαση σε μια νέα οικονομία, η "λύση" της Westwood στην κλιματική κρίση περιλαμβάνει επίσης πιο άμεσα επιτεύξιμες δράσεις, όπως η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση - με αυτή τη σειρά προτεραιότητας. «Δεν είναι αρκετό να ανακυκλώνουμε αλλά να συνεχίζουμε να ζούμε με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να σοβαρευτούμε», είπε.

 

Η τελευταία συλλογή της Westwood βασίζεται στην καμπάνια της με σύνθημα "One World Rent".
Η συλλογή προτρέπει τους ανθρώπους να αγοράσουν λιγότερα ρούχα καλύτερης ποιότητας.

 

Οι θεωρίες της Westwood σχετικά με την ιδιοκτησία της γης και την οικονομία αποτυπώνονται στη συλλογή της για την Άνοιξη-Καλοκαίρι του 2020, που ονομάζεται No Man's Land.

 

Με τις χαρακτηριστικές γραφικές εκτυπώσεις της σχεδιάστριας και τα τολμηρά χρώματα, η συλλογή προτρέπει τους ανθρώπους να αγοράσουν λιγότερα ρούχα καλύτερης ποιότητας. «Η μόδα και ο ακτιβισμός λειτουργούν μαζί για μένα. Το μέλλον είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα».

 

Εκτός από τη μείωση των συλλογών της κατά το ήμισυ, η νέα σειρά της Westwood θα παραχθεί με όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα, επαναχρησιμοποιώντας το ύφασμα που απομένει και υλικά που απορρίφθηκαν.

 

 

VW SS20 Digital Presentation Hero Video

 

Με πληροφορίες από το Dezeen

 

 

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαζόνιος: Ρεκόρ 11 ετών για την αποψίλωση του δάσους - Τι αποκάλυψαν τα δορυφορικά δεδομένα

Περιβάλλον Αμαζόνιος: Ρεκόρ 11 ετών για την αποψίλωση του δάσους - Τι αποκάλυψαν τα δορυφορικά δεδομένα

19.11.2019
Εθνική τραγωδία με τα κοάλα στην Αυστραλία - Εκατοντάδες νεκρά ή ετοιμοθάνατα στο καμένο δάσος

Περιβάλλον Εθνική τραγωδία με τα κοάλα στην Αυστραλία - Εκατοντάδες νεκρά ή ετοιμοθάνατα στο καμένο δάσος

16.11.2019
Ένα καλύτερο μέλλον: Η Κηφισιά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα 7 πόλεων για το περιβάλλον

Περιβάλλον Ένα καλύτερο μέλλον: Η Κηφισιά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα 7 πόλεων για το περιβάλλον

16.11.2019
Το ελάφι με τα τρία κέρατα - Ένα σπάνιο πλάσμα σε ένα μοναδικό στιγμιότυπο στη φύση

Περιβάλλον Το ελάφι με τα τρία κέρατα - Ένα σπάνιο πλάσμα σε ένα μοναδικό στιγμιότυπο στη φύση

15.11.2019
Πιο οικολογική η Βουλή - Ανακοινώθηκε μεγάλο έργο ενεργειακής αναβαθμίσεως

Περιβάλλον Πιο οικολογική η Βουλή - Ανακοινώθηκε μεγάλο έργο ενεργειακής αναβαθμίσεως

14.11.2019
Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία των παιδιών που γεννιούνται σήμερα

Περιβάλλον Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία των παιδιών που γεννιούνται σήμερα

14.11.2019
«Αρπάξτε τη ζωή από τα ...» - Αυτή είναι η φωτογραφία που κέρδισε στα φετινά Comedy Wildlife Photography Awards

Περιβάλλον «Αρπάξτε τη ζωή από τα ...» - Αυτή είναι η φωτογραφία που κέρδισε στα φετινά Comedy Wildlife Photography Awards

13.11.2019
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επιστρέφει στην Ευρώπη με το καταμαράν μίας οικογένειας ιστιοπλόων

Περιβάλλον Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επιστρέφει στην Ευρώπη με το καταμαράν μίας οικογένειας ιστιοπλόων

13.11.2019
Νότια Κορέα: Σφαγή χιλιάδων γουρουνιών με αφρικανική πανώλη - Κοκκίνισε ποταμός από το αίμα

Περιβάλλον Νότια Κορέα: Σφαγή χιλιάδων γουρουνιών με αφρικανική πανώλη - Κοκκίνισε ποταμός από το αίμα

12.11.2019
Η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς ζώων στην ιστορία της Ζιμπάμπουε - Τα μετακινούν λόγω ξηρασίας

Περιβάλλον Η μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς ζώων στην ιστορία της Ζιμπάμπουε - Τα μετακινούν λόγω ξηρασίας

11.11.2019
3 Σχόλια
avatar
Κάποιος_ 15.10.2019 | 15:43
Η κατάργηση της στέγης γενικά ...
avatar
Markos1111 16.10.2019 | 08:00
Η μόνη σωτηρία για την Γη και τον ανθρώπινο πολιτισμό είναι να καταργήσει τα χρήματα αν αύριο καταργούσαν τα χρήματα τα προβλήματα που θα είχαμε θα ήταν σαφώς λιγότερα από αυτά που έχουμε με χρήματα...
avatar
ΜΗΔΕΝ ΕΝΑ 16.10.2019 | 12:17
Aς αρχισουμε απο την καταργηση της μόδας, που θα πονέσει και λιγότερο... ή ίσως την κατάργηση της Βίβιαν...