EPA
Περιβάλλον

Επιστήμονες σχεδιάζουν να «ρίξουν» ψεύτικα κέρατα ρινόκερου στην αγορά, για να μειώσουν τη λαθροθηρία

Συνθετικό κέρατο με τρίχες αλόγου παρασκεύασαν επιστήμονες για να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερου

Επιστήμονες σχεδιάζουν να πλημμυρίσουν την αγορά με ρεαλιστικές απομιμήσεις κεράτων ρινόκερου, φτιαγμένες από τρίχες αλόγων, ώστε να καταπολεμήσουν τη λαθροθηρία.  

 

Είτε για την παρασκευή παραδοσιακών κινεζικών φαρμάκων, είτε για την κατασκευή διακοσμητικών γλυπτών, η ζήτηση για το κέρατο του ρινόκερου είναι μεγάλη με αποτέλεσμα το παράνομο εμπόριο να ανθίζει. Μόνο στη Νότια Αφρική 769 ρινόκεροι έπεσαν θύματα λαθροκυνηγών το 2018, ενώ πραγματοποιήθηκαν απόπειρες για την κλοπή κεράτων και από ευρωπαϊκά μουσεία.

 

Παρότι μία σειρά μεθόδων έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να μπει ένα φρένο, από τον στιγματισμό της χρήσης των κεράτων ως τη νομιμοποίηση του εγχώριου εμπορίου, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μία ακόμα: να πλημμυρίσει η αγορά με ψεύτικα κέρατα. «Οικονομολόγοι πιστεύουν πως αν η αγορά γεμίσει με υποκατάστατα η τιμή θα πέσει», λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Fritz Vollrath, που συνυπογράφει τη σχετική έρευνα. «Αν η τιμή πέσει και η ποινή για την κατοχή κέρατου ρινόκερου παραμένει υψηλή τότε η πρόταση αξίας για τον έμπορο αλλάζει», προσθέτει.

 

Τα κέρατα των περισσότερων ζώων έχουν ένα οστεώδες κέντρο που επικαλύπτεται από ένα στρώμα κερατίνης, η ίδια ακριβώς πρωτεΐνη που εντοπίζεται στα μαλλιά και στα νύχια του ανθρώπου. Τα κέρατα του ρινόκερου αποτελούνται μόνο από κερατίνη. Πλέον οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπορούν να φτιάξουν «πειστικά» ψεύτικα κέρατα έχοντας επεξεργαστεί τρίχες από ουρές αλόγων. Οι επιστήμονες αναφέρουν πως διάλεξαν τις τρίχες των αλόγων αφενός επειδή τα ζώα αυτά είναι κοντινοί συγγενείς των ρινόκερων και αφετέρου γιατί οι τρίχες αυτές έχουν παρόμοιες διαστάσεις με τα νημάτια κερατίνης που συγκροτούν το κέρατο του ρινόκερου. Οι επιστήμονες «κολλούν» τις τρίχες με μία ουσία που έχει ως βάση το μετάξι ενώ στο μείγμα χρησιμοποιείται και κυτταρίνη, η οργανική ένωση που ενσωματώνεται στο κέρατο του ζώου όταν ακονίζεται.   

 

Το υλικό που παράγεται, αναφέρει ο Vollrath, μπορεί εύκολα να πάρει το σχήμα που έχει το κέρατο του ζώου, να στεγνώσει υπό κενό σε έναν καυτό φούρνο και να γυαλιστεί. Το τελικό προϊόν έχει παρόμοιες «μηχανικές ιδιότητες» με το αληθινό κέρατο του ζώου, έχει παρόμοια αίσθηση και μοιάζει ίδιο κάτω από το μικροσκόπιο. Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την παραγωγή του «σχετικά εύκολη» και «φθηνή». Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι η ανακάλυψή της μπορεί να διοχετευτεί στην αγορά, προκαλώντας σύγχυση και συντριβή τιμών και καθιστώντας λιγότερο επικερδές για τους λαθροκυνηγούς το εμπόριο αληθινών κεράτων. Ωστόσο η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η ανάπτυξη της ιδέας θα είναι δουλειά άλλων. 

 

Δεν πρόκειται για την πρώτη μελέτη που γίνεται για την παραγωγή ψεύτικων κεράτων. Η Pembient, ένα start-up, επιδιώκει μέσω της βιολογικής μηχανικής να φτιάξει κέρατα γενετικά πανομοιότυπα με τα πραγματικά. Τα πρώτα αναμένεται να διατεθούν στην αγορά το 2022. 

 

 

«Μελέτη με καλές προθέσεις αλλά σημαντικούς κινδύνους» 

 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Richard Thomas, από την οργάνωση προστασίας άγιας ζωής Traffic, αναφέρει πως η μελέτη έχει εκπονηθεί με καλές προθέσεις ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Ο ίδιος υποστηρίζει πως η διοχέτευση απομιμήσεων στην αγορά θα ενισχύσει την αντίληψη ότι το κέρατο του ρινόκερου είναι ένα επιθυμητό προϊόν διαιωνίζοντας την υφιστάμενη ζήτηση, ενώ η παρουσίαση στους καταναλωτές μίας συνθετικής εναλλακτικής ίσως ενισχύσει τη ζήτηση για τα αληθινά κέρατα, επιδεινώνοντας έτσι την υφιστάμενη κατάσταση. Παράλληλα σημειώνει πως τα ψεύτικα κέρατα θα μπορέσουν να προκαλέσουν σύγχυση στις αρχές με τον Vollrath ωστόσο να υποστηρίζει πως οι επιστήμονες θα μπορούν να τα αναγνωρίσουν. 

 

 

Ο Richard Thomas πιστεύει ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η ζήτηση για κέρατα ρινόκερου. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να επιτευχθεί μέσω παρεμβάσεων για την αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών και μέσα από σκληρή νομοθεσία που θα εμποδίζει το εμπόριο. 

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την αρχή οι δασικοί χάρτες: «Πολλαπλασιάζονται» οι περιπτώσεις αποχαρακτηρισμού

Περιβάλλον Από την αρχή οι δασικοί χάρτες: «Πολλαπλασιάζονται» οι περιπτώσεις αποχαρακτηρισμού

11.7.2020
Μειώθηκε το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου, αυξήθηκε όμως εκείνο του παγκολίνου

Περιβάλλον Μειώθηκε το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου, αυξήθηκε όμως εκείνο του παγκολίνου

11.7.2020
Έργα τέχνης από σκουπίδια στο Ηράκλειο Αττικής

Περιβάλλον Έργα τέχνης από σκουπίδια στο Ηράκλειο Αττικής

11.7.2020
Τα δελφίνια επέστρεψαν στον «ήσυχο λόγω κορωνοϊού» ποταμό Τάγο της Λισαβόνας

Περιβάλλον Τα δελφίνια επέστρεψαν στον «ήσυχο λόγω κορωνοϊού» ποταμό Τάγο της Λισαβόνας

11.7.2020
Λιοντάρια, ιαγουάροι και λεοπαρδάλεις στόχοι του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων

Περιβάλλον Λιοντάρια, ιαγουάροι και λεοπαρδάλεις στόχοι του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων

10.7.2020
Κίνδυνος να εξαντληθούν τα αποθέματα νερού τα επόμενα 20 χρόνια στην Αγγλία

Περιβάλλον Κίνδυνος να εξαντληθούν τα αποθέματα νερού τα επόμενα 20 χρόνια στην Αγγλία

10.7.2020
Μαδαγασκάρη: Σχεδόν όλοι οι λεμούριοι απειλούνται με εξαφάνιση

Περιβάλλον Μαδαγασκάρη: Σχεδόν όλοι οι λεμούριοι απειλούνται με εξαφάνιση

9.7.2020
Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης πλησιάζει επίπεδα προ 15 εκατ. ετών

Περιβάλλον Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της γης πλησιάζει επίπεδα προ 15 εκατ. ετών

9.7.2020
Νιγηρία: Εικόνες και βίντεο από τον σπανιότερο γορίλα στον κόσμο - Πρώτη φορά με μωρά

Περιβάλλον Νιγηρία: Εικόνες και βίντεο από τον σπανιότερο γορίλα στον κόσμο - Πρώτη φορά με μωρά

9.7.2020
Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο προειδοποιεί: Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου κινδυνεύει να «εξαφανιστεί»

Περιβάλλον Ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο προειδοποιεί: Ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου κινδυνεύει να «εξαφανιστεί»

9.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια