Η οργάνωση Extinction Rebellion που μάχεται για το κλίμα συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις απειλές για «εξτρεμιστική ιδεολογία» (Πηγή φωτό EPA)
Περιβάλλον

Γκάφα στη Βρετανία: Η Extinction Rebellion σε λίστα της αντιτρομοκρατικής με εξτρεμιστικές ιδεολογίες

Η οργάνωση Extinction Rebellion που μάχεται για το κλίμα συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις απειλές για «εξτρεμιστική ιδεολογία» στην Μεγάλη Βρετανία

Η οργάνωση Extinction Rebellion που μάχεται για το κλίμα συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις απειλές για «εξτρεμιστική ιδεολογία» στην Μεγάλη Βρετανία.

 

Σε γκάφα υπέπεσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Νότιας και Ανατολικής Βρετανίας, καθώς συμπεριέλαβε την οργάνωση Extinction Rebellion σε μια λίστα με ακραίες ιδεολογίες, αποκαλύπτει ο Guardian. Η οργάνωση, που κάνει καμπάνια για το κλίμα, συμπεριλήφθηκε σε έναν οδηγό 12 σελίδων που ετοίμασε η αντιτρομοκρατική της συγκεκριμένης περιοχής, με τον χαρακτηρισμό «επίσημο» και τίτλο «Προστασία νεαρών και ενηλίκων από ιδεολογικό εξτρεμισμό».

 

Η Extinction Rebellion είναι μαζί με πραγματικές απειλές για την ασφάλεια της Βρετανίας, όπως η νεοναζιστική τρομοκρατία αλλά και οι φιλο-τρομοκρατικές ισλαμικές ομάδες. Ο οδηγός, που συντάχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, προορίζεται για αστυνομικούς, κυβερνητικούς οργανισμούς και δασκάλους, οι οποίοι βάσει νόμου πρέπει να αναφέρουν τις όποιες ανησυχίες για ριζοσπαστικοποίηση.

 

Σύμφωνα με τον επίμαχο οδηγό, ζητήματα που χρήζουν προσοχής είναι μεταξύ άλλων άνθρωποι που μιλούν με «ισχυρό ή προκλητικό τρόπο για ζητήματα του περιβάλλοντος, όπως η κλιματική αλλαγή, η οικολογία, η εξαφάνιση των ειδών, η επέκταση αεροδρομίων ή η μόλυνση».

 

Οι παραλήπτες του οδηγού καλούνται να ακούν και να προσέχουν νεαρούς που «παραμελούν το σχολείο» ή «μετέχουν σε προγραμματισμένες σχολικές διαμαρτυρίες», μια αναφορά στις σχολικές κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, που έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιο κίνημα.

 

Γιατί θεωρούν απειλή την Extinction Rebellion

 

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το γιατί θεωρείται απειλή η Extinction Rebellion, ο οδηγός αναφέρει ότι: «Η φιλοσοφία κατά του κατεστημένου, που επιζητά την αλλαγή του συστήματος, χαρακτηρίζει τον ακτιβισμό της οργάνωσης. Προσελκύει στις εκδηλώσεις της παιδιά σχολικής ηλικίας και ενήλικες, που είναι απίθανο να το γνωρίζουν αυτό. Αν και δεν είναι βίαιη ενάντια σε ανθρώπους, η καμπάνια ενθαρρύνει άλλες ενέργειες που παραβιάζουν τον νόμο. Παρότι η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή δεν είναι ακραία, οι ακτιβιστές μπορεί να ενθαρρύνουν ευάλωτους ανθρώπους να διαπράξουν βίαιες ενέργειες».

 

Ο οδηγός κάνει αναφορά και σε νεαρούς που μετέχουν σε ειρηνικές ενέργειες, όπως οι καθιστικές διαμαρτυρίες, η ανάρτηση πανό ή η δημιουργία γκράφιτι με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.

 

Αντιτρομοκρατική: Ήταν ένα λάθος

 

Αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Νότιας και Ανατολικής Βρετανίας ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για λάθος και τονίζουν ότι δεν θεωρούν πως η Extinction Rebellion έχει εξτρεμιστική ιδεολογία. Παράλληλα δήλωσαν στον Guardian ότι ο οδηγός- που έχει ήδη διανεμηθεί και ανακλήθηκε- θα αναθεωρηθεί.

 

Έντονη ήταν, όπως αναμενόταν, η αντίδραση της Extinction Rebellion. «Πώς τολμούν! Παιδιά σε όλη τη χώρα μάχονται απελπισμένα για το μέλλον. Δάσκαλοι, παππούδες νοσοκόμες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, με μη βίαιο τρόπο, για να ωθήσουν τους πολιτικούς και τις μεγάλες εταιρείες να κάνουν κάτι για την φρικτή κατάσταση του πλανήτη μας. Και το κατεστημένο απαντά με αυτό τον τρόπο», δήλωσε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο οποίος αναρωτήθηκε μήπως δεν επρόκειτο για λάθος, αλλά για σκόπιμη ενέργεια προκειμένου να σιωπήσει η καμπάνια τους.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδία: Drones και πυροσβεστικά κατά των ακρίδων - Η χειρότερη εισβολή τα τελευταία 30 χρόνια

Περιβάλλον Ινδία: Drones και πυροσβεστικά κατά των ακρίδων - Η χειρότερη εισβολή τα τελευταία 30 χρόνια

2.6.2020
Κάθε έξι δευτερόλεπτα χάνεται έκταση τροπικού δάσους ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου

Περιβάλλον Κάθε έξι δευτερόλεπτα χάνεται έκταση τροπικού δάσους ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου

2.6.2020
Κομισιόν: Κίνδυνος για ασυνήθιστα εκτεταμένες πυρκαγιές το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη

Περιβάλλον Κομισιόν: Κίνδυνος για ασυνήθιστα εκτεταμένες πυρκαγιές το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη

2.6.2020
Τσιτάχ στη φύση: 10 υπέροχα «κλικ» από διαγωνισμό φωτογραφίας για την προστασία τους

Περιβάλλον Τσιτάχ στη φύση: 10 υπέροχα «κλικ» από διαγωνισμό φωτογραφίας για την προστασία τους

2.6.2020
Η 6η μαζική εξαφάνιση συμβαίνει γρηγορότερα και ευθύνεται η ανθρωπότητα

Περιβάλλον Η 6η μαζική εξαφάνιση συμβαίνει γρηγορότερα και ευθύνεται η ανθρωπότητα

2.6.2020
Χανιά: Απομάκρυναν 30 τόνους σκουπιδιών από το βυθό τού λιμανιού

Περιβάλλον Χανιά: Απομάκρυναν 30 τόνους σκουπιδιών από το βυθό τού λιμανιού

1.6.2020
Φυσιολάτρης κατέγραψε 573 είδη σε «έναν συνηθισμένο κήπο»

Περιβάλλον Φυσιολάτρης κατέγραψε 573 είδη σε «έναν συνηθισμένο κήπο»

31.5.2020
Weswim: Κολυμβητές καθαρίζουν τις παραλίες από αποτσίγαρα

Περιβάλλον Weswim: Κολυμβητές καθαρίζουν τις παραλίες από αποτσίγαρα

31.5.2020
Αυστραλία: Νεογέννητο κοάλα σε πάρκο άγριων ζώων - Το πρώτο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Περιβάλλον Αυστραλία: Νεογέννητο κοάλα σε πάρκο άγριων ζώων - Το πρώτο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

30.5.2020
Η πυροπροστασία της Πεντέλης και το μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια και τα μπάζα

Περιβάλλον Η πυροπροστασία της Πεντέλης και το μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια και τα μπάζα

30.5.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια