Φωτογραφία Κωνσταντίνος Σταθιάς / Greenpeace
Περιβάλλον

Greenpeace: Προσαγωγές ακτιβιστών έξω από το υπ. Περιβάλλοντος - «Επιτρέπουν εξορύξεις σε περιοχές προστασίας»

Η Greenpeace καταγγέλλει προσαγωγές ακτιβιστών της κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η Greenpeace καταγγέλλει προσαγωγές ακτιβιστών της κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το επίμαχο νομοσχέδιο.

 

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, όταν ακτιβιστές της Greenpeace επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό στην κεντρική πρόσοψη του κτιρίου, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στο νέο περιβαλλοντικό νόμο, η αστυνομία απάντησε με προσαγωγές 4 ακτιβιστών.

 

«Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, 42.000 πολίτες της χώρας συντάχθηκαν μαζί με την Greenpeace και το WWF Ελλάς απέναντι στο "μαύρο" ενός νομοσχεδίου με πολλές προβληματικές αλλά και επικίνδυνες για το περιβάλλον διατάξεις, στην κορυφή των οποίων βρίσκονται τα άρθρα 44 και 110, που αντιμετωπίζουν τα φυσικά οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες ως εμπόδιο στις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου», σημειώνει η Greenpeace. 

  

Φωτογραφία Κωνσταντίνος Σταθιάς / Greenpeace

 

Σύμφωνα με την Greenpeace, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει αποφασίσει την πλήρη απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως το 2050, εν τούτοις έχει παραχωρήσει 77.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης (περίπου η μισή έκταση της χώρας) σε πετρελαϊκές εταιρείες για εξορύξεις. «Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό. Πολλές από αυτές τις περιοχές βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας και ο νέος περιβαλλοντικός (sic) νόμος καταργεί αυτό το 'εμπόδιο' για τις ενδιαφερόμενες πετρελαϊκές εταιρείες».

 

Ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για την εκστρατεία της κλιματικής δικαιοσύνης στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace υποστηρίζει πως ο νέος νόμος «απειλεί ευθέως το μέλλον της χώρας και παραβιάζει το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά στη ζωή και σε ένα ασφαλές και υγιές φυσικό περιβάλλον. Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να σταματήσει να υπακούει τυφλά στις εντολές μίας βρώμικης βιομηχανίας, που πνέει τα λοίσθια. Οφείλει να βρει το πολιτικό θάρρος να ακυρώσει τα σχέδια εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας και να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα ως το 2050», λέει χαρακτηριστικά

 

Όπως εξηγεί η Greenpeace, με το άρθρο 44 επιτρέπονται οι εξορύξεις - συμπεριλαμβανομένων και των εξορύξεων υδρογονανθράκων - σε περιοχές προστασίας της φύσης ενώ με το άρθρο 110 «αφαιρείται το δικαίωμα γνώμης από τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης για έρευνες που αφορούν σε δημοτικές εκτάσεις για ένα διάστημα 3 μηνών».

 

«Ζούμε την 6η μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία του πλανήτη. Η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι τόσο μεγάλη που ό,τι κάνουμε τα επόμενα 10 με 50 χρόνια θα καθορίσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Η επιστήμη είναι σαφής και προειδοποιεί ότι αν δεν σταματήσουμε την καύση ορυκτών καυσίμων τα επόμενα 20-25 χρόνια και δεν προστατεύσουμε την εναπομείνασα βιοποικιλότητα, η κατάρρευση του παγκόσμιου οικοσυστήματος είναι θέμα λίγων δεκαετιών, με ολέθριες συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, κινδυνεύοντας με μαζική και αμετάκλητη ερημοποίηση και ραγδαία αύξηση των δασικών πυρκαγιών και των ακραίων βροχοπτώσεων».

 

«Οι σημερινές προσαγωγές ειρηνικών ακτιβιστών δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μας. Είμαστε εδώ για να θυμίσουμε στον Υπουργό ότι την κοινωνική συναίνεση δεν τη διαμορφώνει μόνος του. Δεν θα σταματήσουμε στιγμή να διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε σε μία χώρα που κρατάει ζωντανό τον φυσικό της πλούτο. Δεν νοείται πράσινη ανάπτυξη με επεμβάσεις της αστυνομίας όπως η σημερινή ή συλλήψεις σαν αυτές που έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο στο Σύνταγμα. Είναι αδιανόητο συμπολίτες μας, όπως μέλη της ομάδας Άγρυπνοι Πολίτες, να συλλαμβάνονται επειδή υπερασπίζονται τον φυσικό περιβάλλον της χώρας και το δικαίωμά τους στην ειρηνική διαμαρτυρία. Είναι αδιανόητο να επεμβαίνει η αστυνομία για να σταματήσει την ειρηνική διαμαρτυρία μας σε μια απόπειρα να φιμώσει το μήνυμά μας. Σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ η συνεχιση του αγώνα μας και η ενδυνάμωση του αιτήματος χιλιάδων συμπολιτών μας να διαφυλάξουμε τον εθνικό πλούτο της χώρας μας» καταλήγει ο κ. Γριμάνης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απορρίματα και μπάζα στον προστατευόμενο οικότοπο της λίμνης Τριχωνίδας - Τι καταγγέλλουν φορείς

Περιβάλλον Απορρίματα και μπάζα στον προστατευόμενο οικότοπο της λίμνης Τριχωνίδας - Τι καταγγέλλουν φορείς

5.12.2020
Αρπακτικά πτηνά από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα

Περιβάλλον Αρπακτικά πτηνά από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα

5.12.2020
Ο παγωμένος γίγαντας - Οι πρώτες εικόνες από το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου

Περιβάλλον Ο παγωμένος γίγαντας - Οι πρώτες εικόνες από το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου

5.12.2020
Υπερψηφίστηκε το ν/σ του υπ. Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής & πολεοδομικής νομοθεσίας

Περιβάλλον Υπερψηφίστηκε το ν/σ του υπ. Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής & πολεοδομικής νομοθεσίας

4.12.2020
Μελέτη: Παροδική η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα λόγω lockdown

Περιβάλλον Μελέτη: Παροδική η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα λόγω lockdown

4.12.2020
Η Δανία θα σταματήσει τις έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στη Βόρεια Θάλασσα το 2050

Περιβάλλον Η Δανία θα σταματήσει τις έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στη Βόρεια Θάλασσα το 2050

4.12.2020
Βίντεο: 18χρονη έφτιαξε φόρεμα από κουκούτσια μάνγκο, για να στρέψει την προσοχή στη σπατάλη τροφίμων

Περιβάλλον Βίντεο: 18χρονη έφτιαξε φόρεμα από κουκούτσια μάνγκο, για να στρέψει την προσοχή στη σπατάλη τροφίμων

3.12.2020
Η Ναμίμπια δημοπρατεί 170 ελέφαντες - Η αύξηση του πληθυσμού απειλεί τους κατοίκους

Περιβάλλον Η Ναμίμπια δημοπρατεί 170 ελέφαντες - Η αύξηση του πληθυσμού απειλεί τους κατοίκους

3.12.2020
ΣτΕ: Νέο «όχι» στην εκτροπή του Αχελώου ποταμού

Περιβάλλον ΣτΕ: Νέο «όχι» στην εκτροπή του Αχελώου ποταμού

2.12.2020
WWF: Ντοκιμαντέρ, ταινίες, συνταγές και παιχνίδια δωρεάν στην πλατφόρμα #PandaParea

Περιβάλλον WWF: Ντοκιμαντέρ, ταινίες, συνταγές και παιχνίδια δωρεάν στην πλατφόρμα #PandaParea

2.12.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια