Βραζιλία: Η χειρότερη έναρξη για την εποχή των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο την τελευταία δεκαετία (EPA/Αρχείο)
Περιβάλλον

Βραζιλία: Η χειρότερη έναρξη για την εποχή των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο την τελευταία δεκαετία

Περισσότερες από 10 χιλ. πυρκαγιές έχουν σημειωθεί στον Αμαζόνιο τον Αύγουστο

Ο Αμαζόνιος έχει δει τη χειρότερη έναρξη την τελευταία δεκαετία, με 10.136 πυρκαγιές να έχουν ήδη σημειωθεί τις πρώτες 10 ημέρες του Αυγούστου.

 

Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

Η ανάλυση των στοιχείων της κυβέρνησης της Βραζιλίας από την Greenpeace έδειξε ότι οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 81% στα ομοσπονδιακά αποθέματα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

 

Ένα χρόνο μετά τις τεράστιες πυρκαγιών του Αμαζονίου πέρυσι, που προκάλεσαν μια διεθνή κρίση, τα νέα στοιχεία εγείρουν φόβους ότι η φετινή περίοδος των πυρκαγιών θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη.

 

«Αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα της έλλειψης περιβαλλοντικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Romulo Batista, ανώτερος υπεύθυνος για τα δάση της Greenpeace Brasil. «Είχαμε ήδη περισσότερες πυρκαγιές από πέρυσι».

 

«Είναι μια πολύ ανησυχητική κατάσταση. Είναι σαφές ότι η περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης Μπολσονάρου για το ζήτημα του Αμαζονίου δεν λειτουργεί», δήλωσε την Τετάρτη ο Candido Bacher, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της Βραζιλίας, Itaú Unibanco.

 

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις ελεγχόμενες φωτιές για 120 ημέρες στις περιοχές του Αμαζονίου και του Παντάναλ, όπου μαίνονται επίσης πυρκαγιές. Την Τρίτη, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι αναφορές για αυξανόμενο αριθμό πυρκαγιών του Αμαζονίου ήταν «ψέμα».

 

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου δεν μπόρεσε να ελέγξει τις αυξανόμενες πυρκαγιές και την αποψίλωση των δασών παρά την ακριβή στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε τον Μάιο.

 

Με την ονομασία Operation Green Brasil 2 και επικεφαλής τον αντιπρόεδρο στρατηγό Χάμιλτον Μουράο, η επιχείρηση περιλαμβάνει χιλιάδες στρατιώτες, και σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, μέχρι στιγμής, έχει κατασχέσει 28.100 κυβικά μέτρα ξύλου και επέβαλε πρόστιμα αξίας 575.000 λιρών, όπως αναφέρει ο Guardian.

 

Η αποψίλωση των δασών από τον Αύγουστο του 2019 έως τον Ιούλιο 2020 αυξήθηκε κατά 34%. Κανείς δε, δεν έχει κατηγορηθεί για τη συντονισμένη «Ημέρα της Πυρκαγιάς» του περασμένου έτους, όταν οι πυρκαγιές τριπλασιάστηκαν μόνο στην πολιτεία Pará στις 10-11 Αυγούστου, ειδικά γύρω από την περιοχή Novo Progresso, όπου παρατηρήθηκαν 638 πυρκαγιές τις πρώτες 10 ημέρες του Αυγούστου.

 

«Είναι μία τεράστια προπαγάνδα. Δεν καταπολεμάς την αποψίλωση των δασών με μια στρατιωτική επιχείρηση, το κάνεις όλο το χρόνο με νοημοσύνη και συντονισμό» λένε οι ειδικοί.

 

Πριν από ένα χρόνο, ο Μπολσονάρου προσπάθησε να κατηγορήσει τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τις ΜΚΟ για πυρκαγιές παρά το γεγονός ότι δεν είχε αποδείξεις. Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης των χωρών του Αμαζονίου, έκανε ακόμη πιο λανθασμένους ισχυρισμούς.

 

«Αυτή η ιστορία ότι οι φωτιές στον Αμαζόνιο αυξάνονται είναι ψέμα και πρέπει να το καταπολεμήσουμε παρουσιάζοντας αληθινά νούμερα», δήλωσε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο δημοσίευσε φωτογραφίες δασών που καταστράφηκαν από πυρκαγιά στο δήμο Απούι στην πολιτεία Amazonas.

 

Οι πυρκαγιές στην εποχή της ξηρασίας του Αμαζονίου προκαλούνται κυρίως από ανθρώπους είτε για την εκκαθάριση της γης, είτε για την καύση δέντρων ή δασών από τα οποία έχουν ήδη αφαιρεθεί πολύτιμα ξύλα, δήλωσε ο Μπατίστα.

 

Μεγάλο μέρος αυτής της γης γίνεται βοσκότοπος για βοοειδή, που ευθύνεται για το 80% της αποψίλωσης σε όλες τις χώρες του Αμαζονίου.

 

Η ανάλυση της Greenpeace έδειξε ότι μεταξύ των δήμων του Αμαζονίου που επλήγησαν περισσότερο από πυρκαγιές κατά τις πρώτες 10 ημέρες του Αυγούστου ήταν μερικές από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής βοοειδών της περιοχής.

 

Πέρυσι, ο Guardian και το Bureau of Investigative Journalism ανέφεραν ότι οι πυρκαγιές του Αμαζονίου είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να σημειωθούν στις ζώνες εκτροφής βοείου κρέατος.

 

Η βιομηχανία κρέατος της Βραζιλίας δέχεται αυξανόμενη πίεση για να σταματήσει την παραγωγή βοοειδών σε παράνομες αποψιλωμένες περιοχές του Αμαζονίου που μολύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι μεγαλύτερες εταιρείες της δήλωσαν ότι έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια και αναπτύσσουν νέες στρατηγικές για τη βελτίωσή της περιοχής.

 

Την Τετάρτη, η Candido Bracher από την Itaú Unibanco δήλωσε ότι η τράπεζα δεν θα χρηματοδοτήσει εταιρείες κρέατος που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών.

 

«Θέλουμε να εγγυηθούμε ότι η βιομηχανία δεν θα προμηθεύεται κρέας από κοπάδια που εκτρέφονται σε αποψιλωμένες περιοχές», είπε στην εφημερίδα Estado de S.Paulo.

 

Η Itaú Unibanco είναι μέλος του Βραζιλιάνικου Συμβουλίου Επιχειρήσεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CEBDS), το οποίο έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Μουράο, δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου και ηγέτες του Κογκρέσου για να απαιτήσουν ενεργό δράση για την προστασία του Αμαζονίου, αποφεύγοντας παράλληλα την αντιπεριβαλλοντική στάση σημαντικών κυβερνητικών προσώπων, που έχουν αμφισβητήσει την κλιματική αλλαγή.

 

«Δεν πρόκειται για ιδεολογικό ζήτημα», δήλωσε η πρόεδρος της, Marina Grossi. «Όταν δεν υπάρχει σαφής πολιτική σχετικά με αυτό,  χάνεις αξία, όπως και η χώρα».

 

Με πληροφορίες του Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σκοτεινή πλευρά των φουντουκιών: Η «μεγάλη φυγή» των πουλιών και των εντόμων

Περιβάλλον Η σκοτεινή πλευρά των φουντουκιών: Η «μεγάλη φυγή» των πουλιών και των εντόμων

28.11.2020
Δύο δορυφόροι «πεθαίνουν» και επιστήμονες που μελετούν τους πάγους ανησυχούν για το κενό

Περιβάλλον Δύο δορυφόροι «πεθαίνουν» και επιστήμονες που μελετούν τους πάγους ανησυχούν για το κενό

28.11.2020
Δύο γιγαντιαία πάντα αφήνουν τον Καναδά για τα μπαμπού της Κίνας

Περιβάλλον Δύο γιγαντιαία πάντα αφήνουν τον Καναδά για τα μπαμπού της Κίνας

27.11.2020
Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα

Περιβάλλον Η Γερμανία καταργεί την πλαστική σακούλα

27.11.2020
Τα φύλλα πέφτουν νωρίτερα το φθινόπωρο λόγω της κλιματικής αλλαγής

Περιβάλλον Τα φύλλα πέφτουν νωρίτερα το φθινόπωρο λόγω της κλιματικής αλλαγής

27.11.2020
ΟΗΕ: Πάνω από 3 δισ. άνθρωποι επηρεάζονται από τη λειψυδρία

Περιβάλλον ΟΗΕ: Πάνω από 3 δισ. άνθρωποι επηρεάζονται από τη λειψυδρία

26.11.2020
YΠEN: Οι 8 μεγάλες δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης

Περιβάλλον YΠEN: Οι 8 μεγάλες δράσεις για τη μείωση των αποβλήτων και την προώθηση της ανακύκλωσης

26.11.2020
Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου

Περιβάλλον Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου

25.11.2020
Ξανά στη φύση η κουκουβάγια που βρέθηκε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Κέντρου Ροκφέλερ [ΒΙΝΤΕΟ]

Περιβάλλον Ξανά στη φύση η κουκουβάγια που βρέθηκε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Κέντρου Ροκφέλερ [ΒΙΝΤΕΟ]

25.11.2020
Νέα Ζηλανδία: Περίπου 100 φάλαινες πέθαναν αφού εξώκειλαν στα απομονωμένα νησιά Κάθαμ

Περιβάλλον Νέα Ζηλανδία: Περίπου 100 φάλαινες πέθαναν αφού εξώκειλαν στα απομονωμένα νησιά Κάθαμ

25.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια