ΕΡΑ
Περιβάλλον

Κόστα Ρίκα: Με «αβγά-δολώματα» στις φωλιές χελωνών η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου - Εντοπίζονται από δορυφόρο

Με «αυγά-δολώματα», εμπνευσμένα από τα «Breaking Bad» και «The Wire», οργάνωση στην Κόστα Ρίκα καταπολεμά το παράνομο εμπόριο των αυγών των χελωνών

«Αυγά-δολώματα» κατασκευασμένα από εκτυπωτή 3D που εντοπίζονται από δορυφόρο τοποθετήθηκαν σε φωλιές χελωνών στην Κόστα Ρίκα για να καταπολεμηθεί το παράνομο εμπόριο των αυγών. 

 

Το ένα τέταρτο των ψεύτικων αυγών που τοποθετήθηκαν σε 101 φωλιές χελωνών σε τέσσερις παραλίες της Κόστα Ρίκα έχει κλαπεί. Παράλληλα ένας αριθμός από αυτά τα αυγά εντοπίστηκαν με επιτυχία καθώς πέρασαν από τον κλέφτη στον καταναλωτή. Το «αυγό-δόλωμα» ονομάστηκε InvestEggator και δημιουργήθηκε από τον περιβαλλοντικό οργανισμό Paso Pacifico με στόχο την παρακολούθηση των παράνομων επιδρομών στις φωλιές όπου τα αυγά βρίσκονται θαμμένα. Τα αυγά πωλούνται σε εστιατόρια, μπαρ και μεμονωμένους καταναλωτές καθώς θεωρούνται «έδεσμα».

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ψεύτικα αυγά δεν βλάπτουν τα πραγματικά και πως μπορούν να παρακολουθήσουν με επιτυχία τις διαδρομές του παράνομου εμπορίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology. 

 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τα αυγά δεν μεταφέρονται μακριά από τις παραλίες από τις οποίες κλάπηκαν. Ένα από τα ψεύτικα αυγά μεταφέρθηκε σε μία κοντινή κατοικία, ένα ακόμα σε απόσταση δύο χιλιομέτρων - σε ένα μπαρ και τέλος, ένα τρίτο «ταξίδεψε» στην ενδοχώρα καλύπτοντας μία απόσταση 137 χιλιομέτρων σε διάστημα δύο ημερών.

 

Σε μια περίπτωση, η ανακάλυψη του «αυγού-δολώματος» οδήγησε σε χρήσιμε πληροφορίες. Έντεκα ημέρες αφότου σταμάτησε να εκπέμπει στην πόλη του Cariari, σαράντα τρία χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, οι ερευνητές έλαβαν φωτογραφίες, που στάλθηκαν από την πόλη, με την κατεστραμμένη κατασκευή. Έλαβαν επίσης αποδεικτικά στοιχεία για το πού αγοράστηκε και πόσα είχαν συνολικά πωληθεί, χρήσιμες πληροφορίες για τις τοπικές Αρχές που επιδιώκουν να προστατεύσουν τα αυγά.

 

H Helen Pheasey, του Πανεπιστημίου του Κεντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης ανέφερε πως το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυγών παραμένει στην περιοχή βοηθάει τις προσπάθειες προστασίας. «Μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε στην ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων και στην άμεση επιβολή του νόμου γι' αυτό το τοπικό ζήτημα».

 

Παράλληλα υποστήριξε πως το ότι «γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι καταναλωτές» βοηθά σε εστιασμένες εκστρατείες για τη μείωση της ζήτησης. Σύμφωνα με την ίδια είναι λιγότερο σημαντικό να εντοπιστούν τα άτομα που παίρνουν τα αυγά από την παραλία και περισσότερο να βρεθούν εκείνοι που τα διακινούν και πωλούν τα αυγά, συχνά από πόρτα σε πόρτα, όπως επίσης και να καταγραφούν τα σημεία παράδοσης.

 

Δεν κατάφεραν ωστόσο όλα τα «αυγά-δολώματα» να ξεγελάσουν τους κλέφτες. Έξι από αυτά βρέθηκαν στην παραλία γεγονός που πιθανόν υποδηλώνει πως οι κλέφτες κατάφεραν να τα ξεχωρίσουν. Από αυτά στις άθικτες φωλιές το 32% καταστράφηκε, πιθανότατα από την υγρασία που διαπέρασε της ενώσεις και κατέστρεψε τον πομπό. Τέλος κάποια από αυτά τοποθετήθηκαν σε περιοχές όπου το σήμα δεν μπορούσε να μεταδοθεί.


Έμπνευση από τα «Breaking Bad» και «The Wire»

 

Τα «αυγά-δολώματα» σχεδιάστηκαν από την Kim Williams-Guillén για το Paso Pacifico, η οποία εμπνεύστηκε από τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της διακίνησης ναρκωτικών στα «Breaking Bad» και «The Wire».

 

«Σε ένα επεισόδιο του "The Wire", δύο αστυνομικοί τοποθετούν μια συσκευή σε μια μπάλα τένις για να κρυφά έναν ύποπτο ως έμπορο ναρκωτικών. Τα αυγά της χελώνας μοιάζουν με μπάλες πινγκ πονγκ και θέλαμε να μάθουμε πού πήγαιναν. Βάλτε αυτές τις δύο ιδέες μαζί και έχετε το InvestEggator», ανέφερε η Kim Williams-Guillén εκφράζοντας την ελπίδα ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προστασία περισσότερων πληθυσμών χελωνών και ίσως προσαρμοστεί για να την αποκάλυψη κλοπών αυγών από φωλιές κροκοδείλων και παπαγάλων.

 

Θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση του εμπορίου πτερυγίων καρχαρία.

 

Ωστόσο η ίδια υπογράμμισε πως για η εξάλειψη του εμπορίου αυγών χελωνών θα επιτευχθεί με μία προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων όπου θα συμπεριλαμβάνεται η εκπαίδευση, η ανάπτυξη οικονομικών ευκαιριών και η επιβολή του νόμου. 

 

 

Με πληροφορίες από Guardian 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια δημοσκόπηση του ΟΗΕ για το κλίμα: «Η φωνή των ανθρώπων είναι καθαρή - θέλουν δράση»

Περιβάλλον Παγκόσμια δημοσκόπηση του ΟΗΕ για το κλίμα: «Η φωνή των ανθρώπων είναι καθαρή - θέλουν δράση»

27.1.2021
15.000 χρόνια ο καλύτερος φίλος: Άνθρωποι και σκύλοι μετανάστευσαν μαζί στην Αμερική από την Ασία

Περιβάλλον 15.000 χρόνια ο καλύτερος φίλος: Άνθρωποι και σκύλοι μετανάστευσαν μαζί στην Αμερική από την Ασία

27.1.2021
Βιέννη: Προσπάθησαν να περάσουν προστατευόμενους χαμαιλέοντες σε βαλίτσα, μέσα σε κάλτσες - Για τη «μαύρη αγορά»

Περιβάλλον Βιέννη: Προσπάθησαν να περάσουν προστατευόμενους χαμαιλέοντες σε βαλίτσα, μέσα σε κάλτσες - Για τη «μαύρη αγορά»

26.1.2021
Υπ. Περιβάλλοντος: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Περιβάλλον Υπ. Περιβάλλοντος: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

26.1.2021
Γκρέτα Τούνμπεργκ σε ηγέτες: Αντί να δράσετε, θέτετε στόχους που ισοδυναμούν με υποταγή [BINTEO]

Περιβάλλον Γκρέτα Τούνμπεργκ σε ηγέτες: Αντί να δράσετε, θέτετε στόχους που ισοδυναμούν με υποταγή [BINTEO]

26.1.2021
Περιηγηθείτε με «κλικ» στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

Περιβάλλον Περιηγηθείτε με «κλικ» στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων

26.1.2021
Υπεραιωνόβιες ελιές μεταφυτεύτηκαν στην πεδιάδα του Νέστου

Περιβάλλον Υπεραιωνόβιες ελιές μεταφυτεύτηκαν στην πεδιάδα του Νέστου

26.1.2021
ΗΠΑ: Δισεκατομμύρια τζιτζίκια αναμένεται να εμφανιστούν στις ανατολικές πολιτείες

Περιβάλλον ΗΠΑ: Δισεκατομμύρια τζιτζίκια αναμένεται να εμφανιστούν στις ανατολικές πολιτείες

26.1.2021
Ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Σκρέκα στο ΥΠΕΝ: Ψηλά στην ατζέντα το Ταμείο Ανάκαμψης

Περιβάλλον Ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Σκρέκα στο ΥΠΕΝ: Ψηλά στην ατζέντα το Ταμείο Ανάκαμψης

25.1.2021
Οι νεοσσοί των τυραννόσαυρων είχαν μέγεθος σκύλου

Περιβάλλον Οι νεοσσοί των τυραννόσαυρων είχαν μέγεθος σκύλου

25.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια