Ο μοριακός βιολόγος που συλλέγει κάκτους τα τελευταία 30 χρόνια (ΑΠΕ)
Περιβάλλον

Ο μοριακός βιολόγος που συλλέγει κάκτους τα τελευταία 30 χρόνια

Ο Ανδρέας Λαράς έχει επισκεφτεί το Μεξικό 14 φορές από το 2000 αναζητώντας τα μυστικά των κάκτων

Ένας μοριακός βιολόγος ο Ανδρέας Λαράς, είναι ερασιτέχνης βοτανολόγος και συλλέγει εδώ και περίπου 30 χρόνια, χιλιάδες κάκτους στο θερμοκήπιο του στην Αθήνα.

 

Από την εφηβική του ηλικία, οι κάκτοι του τράβηξαν την προσοχή λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς τους που σχετίζεται με τη μορφολογία τους, το γεωμετρικό τους σχήμα, και τον υψηλό βαθμό συμμετρίας τους.

 

Ξεκίνησε να επισκέπτεται μέρη στα οποία φύονται οι κάκτοι, όπως το Μεξικό, καθώς όπως λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «το να βλέπει κανείς τα φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, είναι κάτι συγκλονιστικό, αποκτά κανείς διαφορετική εικόνα».

 

Από το 2000 ο κ. Λαράς έχει επισκεφθεί το Μεξικό 14 φορές. Κάθε φορά είναι και μια νέα εμπειρία, καθώς εξερευνώντας την περιοχή έψαχνε για φυσικούς πληθυσμούς από αυτά τα φυτά, μαζεύοντας σπόρους, τους οποίους στη συνέχεια καλλιεργεί στο θερμοκήπιό του.

 

Ταξιδεύοντας εκεί άρχισε να ανακαλύπτει καινούριους πληθυσμούς φυτών μιας συγκεκριμένης οικογένειας κάκτων, τους αριόκαρπους.

 

«Έχω επιλέξει μια ομάδα φυτών, κάκτων, τους αριόκαρπους που είναι ιδιαίτερα φυτά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και λόγω της μορφολογίας τους γιατί είναι κρυπτικά είδη - έχει μόνο 9 είδη αυτό το γένος - που προστατεύονται από τους εχθρούς μιμούμενα το περιβάλλον τους και έτσι μοιάζουν περισσότερο με πέτρες ή βράχους παρά με ζωντανά φυτά. Το Μεξικό είναι μία τεράστια και πανέμορφη χώρα με φοβερή βιοποικιλότητα και γεωγραφία.

 

Έχει 13 κλιματολογικές ζώνες, από ερήμους και ζούγκλες μέχρι αλπικά βουνά. Όλη αυτή η βιοποικιλότητα έχει σαν αποτέλεσμα οι μισοί περίπου κάκτοι, τα μισά περίπου είδη που φύονται στο Μεξικό, το 85% από αυτά να είναι ενδημικά, δηλαδή να υπάρχουν στο Μεξικό και πουθενά αλλού», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαράς.

 

Από το 2000 ο κ. Λαράς έχει επισκεφθεί το Μεξικό 14 φορές για τους κάκτους του

 

Φτάνοντας κάθε φορά στο Μεξικό ο κ. Λαράς νοικιάζει ένα αυτοκίνητο και φεύγει όσο πιο γρήγορα μπορεί από τις πόλεις για να πάει στα βουνά και στις ερήμους μιας και οι αριόκαρποι με τους οποίους ασχολείται, φύονται σε εξειδικευμένα περιβάλλοντα, πάνω σε βράχους, σε λασποπεδιάδες, περιοχές, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, συμπίπτουν με τις πιο δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές στην Αμερική.

 

Για το ταξίδι του αυτό απαιτείται κάθε φορά να ξοδέψει αρκετό χρόνο καθώς χρειάζεται να μελετήσει χάρτες και δεδομένα, όπως σημειώνει, τρεις εβδομάδες εργασίας εκεί σημαίνει κάμποσους μήνες μελέτη. «Μετράω τους πληθυσμούς, καταγράφω πόσα φυτά υπάρχουν σε κάθε πληθυσμό, τα χαρακτηριστικά, τη μορφολογία τους, τη γεωλογία τους, αν κινδυνεύουν οι πληθυσμοί και σε τι κατάσταση είναι αναπαραγωγικά, είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη του γένους τους πράγμα τα οποίο μόνο ερασιτέχνες μπορούν να κάνουν», αναφέρει.

 

Όσα μέρη επισκέπτεται είναι τόσο απομακρυσμένα που πολύ συχνά είναι ο μοναδικός και πρώτος ξένος που έχουν δει στη ζωή τους. «Τα περισσότερα από αυτά τα χωριά είναι ινδιάνικα», υπογραμμίζει.

 

Ο κ. Λαράς κάθε φορά μένει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να μαζέψει σπόρους. «Καταφέρνω να μαζέψω μια ντουζίνα ή δύο, σπόρων, στη συνέχεια τους φέρνω στην Ελλάδα και από κει μεγαλώνω τα φυτά. Είναι μια διαδικασία που κρατάει και μια δεκαετία τουλάχιστον για το συγκεκριμένο είδος κάκτων. Η διαδικασία από το "μαζεύω το σποράκι, το φέρνω στην Ελλάδα και έχω ένα ενήλικο φυτό που θα ανθίσει και θα φτιάξει σπόρους" είναι ένα μίνιμουμ 10 χρόνια», εξηγεί.

 

Για τον μοριακό βιολόγο, η ενασχόλησή του αυτή είναι κάτι παραπάνω από ένα χόμπι καθώς από τη μία έχει μια επιστημονική προσέγγιση σε όλο αυτό λόγω επαγγέλματος, κατά κάποιον τρόπο κάνει ''ερασιτεχνική βοτανολογία'', από την άλλη , όπως λέει , είναι ένας τρόπος, μια αφορμή να ξεφεύγει κανείς από την κανονική ροή της ζωής.

 

«Το να αφήνεις όλο αυτό πίσω σου και να πηγαίνεις σε ένα πολύ απομακρυσμένο τόπο στο Μεξικό που υπάρχει μια φύση που δεν έχεις ξαναδεί ποτέ στη ζωή σου, είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα. Για παράδειγμα μπορεί κάποια στιγμή να βρεθείς πάνω σε μία βουνοκορφή μετά από 3 ώρες περπάτημα και κοιτάζοντας γύρω σου να μην βλέπεις κανέναν άλλο και να νιώθεις πως είσαι το μοναδικό πλάσμα στον πλανήτη», τονίζει.

 

Ερασιτέχνης βοτανολόγος συλλέγει κάκτους 30 χρόνια

 

Οι κάκτοι κεντρίζουν συνεχώς το ενδιαφέρον των ανθρώπων και αποκτούν όλο και περισσότερους «υποστηρικτές». «Αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος είναι ότι οι κάκτοι μας αρέσουν γιατί είναι όμορφοι, είναι όμορφοι γιατί έχουν ξεχωριστή γεωμετρία και συμμετρία αλλά αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι τυχαία, είναι αποτέλεσμα μιας εξελικτικής προσαρμογής στο αφιλόξενο και στο ξερό περιβάλλον στο οποίο ζουν. Η ομορφιά του κάκτου έχει να κάνει καθαρά με την προσπάθειά του να επιβιώσει σε ένα πολύ αφιλόξενο περιβάλλον», σημειώνει.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία προστατεύει με νόμο τους ήχους και τις οσμές της εξοχής

Περιβάλλον Η Γαλλία προστατεύει με νόμο τους ήχους και τις οσμές της εξοχής

22.1.2021
Ο Έλον Μασκ προσφέρει βραβείο 100 εκατομμυρίων δολαρίων

Περιβάλλον Ο Έλον Μασκ προσφέρει βραβείο 100 εκατομμυρίων δολαρίων

22.1.2021
Νέα Ζηλανδία: Γεννήθηκαν σαλάχια σε ενυδρείο χωρίς να υπάρχει αρσενικό

Περιβάλλον Νέα Ζηλανδία: Γεννήθηκαν σαλάχια σε ενυδρείο χωρίς να υπάρχει αρσενικό

22.1.2021
Αργεντινή: Απολιθώματα δεινοσαύρου ίσως ανήκουν στο μεγαλύτερο ζώο που έζησε στη Γη

Περιβάλλον Αργεντινή: Απολιθώματα δεινοσαύρου ίσως ανήκουν στο μεγαλύτερο ζώο που έζησε στη Γη

22.1.2021
Ιταλία: Η ακτοφυλακή ανέσυρε νεκρή φάλαινα βάρους 70 τόνων [ΒΙΝΤΕΟ&ΕΙΚΟΝΕΣ]

Περιβάλλον Ιταλία: Η ακτοφυλακή ανέσυρε νεκρή φάλαινα βάρους 70 τόνων [ΒΙΝΤΕΟ&ΕΙΚΟΝΕΣ]

21.1.2021
Μετρώντας ελέφαντες από το Διάστημα με δορυφόρο - Αλγόριθμοι «εκπαιδεύονται» για την προστασία των ζώων

Περιβάλλον Μετρώντας ελέφαντες από το Διάστημα με δορυφόρο - Αλγόριθμοι «εκπαιδεύονται» για την προστασία των ζώων

21.1.2021
Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα: Welcome back έγραψε ο Μακρόν στον Μπάιντεν

Περιβάλλον Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα: Welcome back έγραψε ο Μακρόν στον Μπάιντεν

20.1.2021
Κολομβία: Οι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ κινδυνεύουν να θανατωθούν

Περιβάλλον Κολομβία: Οι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ κινδυνεύουν να θανατωθούν

19.1.2021
O Μπάιντεν θα ακυρώσει την άδεια για τον αγωγό Keystone XL - «Την πρώτη του ημέρα στην εξουσία»

Περιβάλλον O Μπάιντεν θα ακυρώσει την άδεια για τον αγωγό Keystone XL - «Την πρώτη του ημέρα στην εξουσία»

18.1.2021
Πλαστικά στις φωλιές των πελαργών - Τα πουλιά κινδυνεύουν

Περιβάλλον Πλαστικά στις φωλιές των πελαργών - Τα πουλιά κινδυνεύουν

17.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια