Ανοίγει υποβρύχιο πάρκο με γλυπτά στο Μαϊάμι - Πάνω από 11 χλμ μήκος (OMA)
Περιβάλλον

The Reefline: Το υποβρύχιο πάρκο με γλυπτά ανοίγει στο Μαϊάμι τον Δεκέμβριο του 2021- Πάνω από 11 χλμ μήκος

Την πρώτη φάση του υποβρύχιου πάρκου, Concrete Coral, υπογράφει ο Leonardo Erlich

Παρά την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και την πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει την υφήλιο, στο Μαϊάμι Μπιτς βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για ένα υποβρύχιο πάρκο με γλυπτά, που θα προσελκύσει λάτρεις της τέχνης και τουρίστες με οικολογική συνείδηση.

 

Το έργο, που ονομάζεται The Reefline (Η γραμμή του Ύφαλου), έχει σχεδιαστεί από την καλλιτέχνιδα και συλλέκτρια έργων τέχνης, Ximena Caminos.

 

Τον σχεδιασμό του πάρκου έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Shohei Shigematsu σε συνεργασία με θαλάσσιους βιολόγους και μηχανικούς.

 

Το πάρκο θα έχει πάνω από 11 χλμ μήκος, και η πρώτη φάση περίπου 1.600 μέτρα, αναμένεται να ανοίξει τον Δεκέμβριο του 2021.

 

Θα φέρει το όνομα Concrete Coral και την υπογραφή του Αργεντίνου καλλιτέχνη, Leandro Erlich, ο οποίος «έχει την παράξενη ικανότητα να μας ενθαρρύνει να σταματήσουμε για λίγο και να σκεφτούμε πώς βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας», λέει η Caminos στην The Art Newspaper.

 

Το πιο πρόσφατο έργο του Erlich, με τίτλο Order of Importance, «μίλησε άμεσα για την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», σημειώνει η Caminos.

 

Ανατέθηκε από την Πόλη του Μαϊάμι Μπιτς για την Εβδομάδα Τέχνης του Μαϊάμι πέρυσι και περιελάμβανε αυτοκίνητα και φορτηγά βυθισμένα στην άμμο ως μία εμφανή μεταφορά για την καταστροφική φύση της βιομηχανίας και των εκπομπών άνθρακα στον πλανήτη.

 

Η νέα επιτροπή θα δημιουργήσει χώρο για το σχηματισμό φυσικών κοραλλιογενών υφάλων, οι οποίοι βρίσκονται σε παρακμή σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά στο Μαϊάμι αντιμετωπίζουν σημαντικές συνθήκες αποσύνθεσης την τελευταία δεκαετία.

 

Το έργο στοχεύει όχι μόνο «να είναι ένα εκπληκτικό έργο τέχνης αλλά να αποτελέσει έναν ύφαλο από γλυπτά που εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη περιβαλλοντική λειτουργία», λέει ο Caminos.

 

Ο κύριος σχεδιαστής του πάρκου Shohei Shigematsu (OMA) σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα γλυπτό που θα λειτουργεί ως μια μνημειώδης υποβρύχια σκάλα, προσθέτοντας μια άλλη διάσταση στην εμπειρία των επισκεπτών.

 

Σε μεταγενέστερες φάσεις, το πάρκο ανέθεσε στους καλλιτέχνες Ernesto Neto και Agustina Woodgate να δημιουργήσουν υποβρύχια έργα.

 

Οι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν ως μέρος του στόχου να αναλάβουν δημιουργοί «των οποίων το έργο σχετίζεται και ανταποκρίνεται στο περιβάλλον και ευαισθητοποιεί σε ό,τι αφορά στα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας», τονίσει η Caminos.

 

Το φιλόδοξο υποβρύχιο έργο εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια στην πρώτη φάση και θα είναι προσβάσιμο στο κοινό από την ακτογραμμή της παραλίας, με τους επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν στο χώρο χρησιμοποιώντας αναπνευστήρα.

 

Το έργο έλαβε χρηματοδότηση από το Art Knight Foundation και το Ίδρυμα της Οικογένειας Blavatnik.

 

Είναι «μια μοναδική επένδυση σε πολιτικές υποδομές, δημόσια τέχνη και προστασία του περιβάλλοντος που θα αποφέρει μερίσματα τις επόμενες δεκαετίες», σημειώνει η Caminos.

 

(Leandro Erlich Studio)

 

Και καθώς η πόλη, και ειδικά ο τομέας των τεχνών, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, το πάρκο είναι «ένα σημαντικό έργο που πρέπει να έχουμε στον ορίζοντα καθώς βλέπουμε τον αντίκτυπο της πανδημίας στην κοινότητά μας».

 

Η Caminos είναι επίσης καλλιτεχνική διευθύντρια ενός άλλου πρωτοποριακού δημόσιου έργου τέχνης, του Underline, του γραμμικού πάρκου κάτω από το μονό σιδηρόδρομο του Μαϊάμι, το οποίο σε πρώτη φάση ανοίγει σύντομα.

 

Η ανάπτυξη του The Reefline ηγείται από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα BlueLab Preservation Society, με επικεφαλής την Caminos και την συνεργασία της Coral Morphologic, μιας υβριδικής συλλογικής τέχνης, μουσικής και επιστήμης με βάση την παραλία του Μαϊάμι, η οποία λειτουργεί για να καταγράψει την παρακμή των κοραλλιογενών υφάλων και να εξερευνήσει τη συμβίωση ανθρώπων και κοραλλιών με οπτικά «υπνωτιστικές» εγκαταστάσεις και βίντεο.

 

Το συγκρότημα είναι πιο γνωστό για την παραγωγή του κοσμικού οπτικοακουστικού άλμπουμ Tangerine Reef που κυκλοφόρησε το 2018.


Στο έργο συμμετέχουν επίσης η διαχείριση της παραλίας της πόλης του Μαϊάμι και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

 

Ο Dan Gelber, δήμαρχος του Μαϊάμι Μπιτς, υποστήριξε την σχετική πρόταση για το έργο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι το Μαϊάμι Μπιτς έχει ένα «παγκοσμίου φήμης περιβάλλον και παραλίες, και τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως πραγματικός διεθνής προορισμός τέχνης και πολιτισμού».

 

Το «ανθεκτικό, μοναδικό έργο» θα βοηθήσει τους αξιωματούχους της πόλης «να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους καλύτερους της επιστημονικής και καλλιτεχνικής κοινότητας και να αναβαθμίσουν την κοινότητά μας».

 

 

Με πληροφορίες του The ArtNewspaper

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Περιβάλλον

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα: Welcome back έγραψε ο Μακρόν στον Μπάιντεν

Περιβάλλον Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα: Welcome back έγραψε ο Μακρόν στον Μπάιντεν

20.1.2021
Κολομβία: Οι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ κινδυνεύουν να θανατωθούν

Περιβάλλον Κολομβία: Οι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ κινδυνεύουν να θανατωθούν

19.1.2021
O Μπάιντεν θα ακυρώσει την άδεια για τον αγωγό Keystone XL - «Την πρώτη του ημέρα στην εξουσία»

Περιβάλλον O Μπάιντεν θα ακυρώσει την άδεια για τον αγωγό Keystone XL - «Την πρώτη του ημέρα στην εξουσία»

18.1.2021
Πλαστικά στις φωλιές των πελαργών - Τα πουλιά κινδυνεύουν

Περιβάλλον Πλαστικά στις φωλιές των πελαργών - Τα πουλιά κινδυνεύουν

17.1.2021
Το φτηνό κρέας κοστίζει «πολύ ακριβά» στο περιβάλλον

Περιβάλλον Το φτηνό κρέας κοστίζει «πολύ ακριβά» στο περιβάλλον

16.1.2021
Ανακάλυψη: Τα ηλεκτροφόρα χέλια «συγχρονίζουν» το ρεύμα τους για ομαδικά ηλεκτροσόκ στα ψάρια που κυνηγούν

Περιβάλλον Ανακάλυψη: Τα ηλεκτροφόρα χέλια «συγχρονίζουν» το ρεύμα τους για ομαδικά ηλεκτροσόκ στα ψάρια που κυνηγούν

15.1.2021
WWF: Tα οικονομικά στη δασοπυροπροστασία οδηγούν σε καμένη γη

Περιβάλλον WWF: Tα οικονομικά στη δασοπυροπροστασία οδηγούν σε καμένη γη

15.1.2021
Έρευνα: Μικροΐνες από τα ρούχα μας έχουν φτάσει στον Αρκτικό Ωκεανό

Περιβάλλον Έρευνα: Μικροΐνες από τα ρούχα μας έχουν φτάσει στον Αρκτικό Ωκεανό

14.1.2021
Αυστραλία: Το «δέντρο της ζωής» μέσα σε μια λίμνη - Φωτογραφίες

Περιβάλλον Αυστραλία: Το «δέντρο της ζωής» μέσα σε μια λίμνη - Φωτογραφίες

14.1.2021
Η Αυστραλία θα θανατώσει το περιστέρι που διέσχισε τον Ειρηνικό πάνω σε ένα πλοίο

Περιβάλλον Η Αυστραλία θα θανατώσει το περιστέρι που διέσχισε τον Ειρηνικό πάνω σε ένα πλοίο

14.1.2021
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια