Πολιτική

ΕΣΗΕΑ εναντίον Τσίπρα και Πολάκη: Πολιτικό bullying και χυδαίες επιθέσεις

Σκληρή ανακοίνωση για την αντιμετώπιση των δημοσιογράφων - Η στοχοποίηση δεν είναι απάντηση, αντικρούει η ΕΣΗΕΑ


Η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται σε πολιτικό bullying σε βάρος δημοσιογράφων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών, με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και όσα διαδραματίστηκαν με την ερώτηση της δημοσιογράφου του Alpha.


«Η επιλογή του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να κουνήσει το δάχτυλο σε συναδέλφους, οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν την δουλειά τους, δεν απαντάει ούτε στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, ούτε στο αμείλικτο ερώτημα της ανεργίας και, βεβαίως δεν είναι επιχείρημα η κυβερνητική θέση: ″όπως οι άλλοι και εσείς″» σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ η οποία χαρακτήρισε χυδαία και την επίθεση που δέχθηκε η δημοσιογράφος του ALPHA Ευαγγελία Τσικρίκα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.


Στην μακροσκελή ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών επισημαίνει ότι η κυβέρνηση σηκώνει ψηλά τα χέρια μπροστά σε αυτά που κληρονόμησε, αλλά κυρίως σε όσα προκύπτουν από δικές της πολιτικές, υπογραμμίζοντας ότι «το αποτέλεσμα της πολιτικής δημοπρασίας για την αδειοδότηση προκαλεί με την επιδότηση που παρέχει στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, αφού παραγράφει τις ευθύνες τους από το 2008 μέχρι σήμερα, για χιλιάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπονόμευση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συνδικαλιστικές διώξεις και τους δίνει άλλοθι να μην πληρώσουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, οφειλές στα Ταμεία, υποχρεώσεις σε τράπεζες κ.λπ.» «Προσφέρει ″μπόνους″ στους υπερθεματιστές να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους καθιερώνοντας για αυτούς καθεστώς προστασίας και παρέχοντάς τους ″φθηνά χέρια″ με τσακισμένα δικαιώματα από τις τάξεις των παλαιών και των νέων ανέργων, ενώ τους εξασφαλίζει διαφημιστική δαπάνη, η οποία προβλέπεται ιδιαίτερα αυξημένη, επειδή συγκεντρώνεται μόνο σε συγκεκριμένους παραλήπτες».

 

Η πλήρης ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

 

Σηκώνει ψηλά τα χέρια, μπροστά σ' αυτά που κληρονόμησε, αλλά, κυρίως, σε όσα προκύπτουν από τις δικές της πολιτικές η κυβέρνηση και θέλει να φορτώσει στους δημοσιογράφους την ευθύνη της απόλυσής τους, μήπως και αλλάξει η «ατζέντα».

 

Το αποτέλεσμα της πολιτικής δημοπρασίας, όμως, για την αδειοδότηση, προκαλεί ακόμη περισσότερο με την επιδότηση που παρέχει τώρα, στους ιδιοκτήτες αφού:

 

Παραγράφει τις ευθύνες τους από το 2008 μέχρι σήμερα για τις χιλιάδες απολύσεις, μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπονόμευση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συνδικαλιστικές διώξεις. Δίνει ακόμη στους ιδιοκτήτες άλλοθι να μην πληρώσουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, οφειλές στα Ταμεία, υποχρεώσεις σε Τράπεζες κ.λπ.
Προσφέρει «μπόνους» στους υπερθεματιστές να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, καθιερώνοντας για αυτούς καθεστώς προστασίας και παρέχοντάς τους «φθηνά χέρια» με τσακισμένα δικαιώματα από τις τάξεις των παλαιών και των νέων ανέργων και εργαζομένων για το σταθμό τους. Τους εξασφαλίζει, ταυτόχρονα, διαφημιστική δαπάνη, η οποία προβλέπεται ιδιαίτερα αυξημένη, επειδή συγκεντρώνεται πλέον μόνο σε συγκεκριμένους παραλήπτες.
Η επιλογή του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να κουνήσει το δάχτυλο σε συναδέλφους, οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν την δουλειά τους, δεν απαντάει ούτε στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, ούτε στο αμείλικτο ερώτημα της ανεργίας και, βεβαίως, δεν είναι επιχείρημα η κυβερνητική θέση: «όπως οι άλλοι κι εσείς».

 

Εκτός και αν η στάση αυτή υπηρετεί διαδικασία κοινωνικού αυτοματισμού και εν προκειμένω δαιμονοποίησης του δημοσιογραφικού κόσμου στο σύνολό του, στον οποίο επιχειρεί να φορτώσει όλα τα δεινά που πληρώνει η κοινωνία.

 

Στο ίδιο κλίμα κυβερνητικά στελέχη, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν, όσο και τώρα, στοχοποιούν δημοσιογράφους με σκοπό να τους απαξιώσουν, όπως έγινε και με τη συνάδελφο κ. Ευαγγελία Τσικρίκα, με χυδαία επίθεση που υπέστη από τον αναπληρωτή του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, Παύλο Πολάκη.

 

Δεν είναι, όμως, άμοιροι ευθυνών παλιοί και νέοι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, όχι μόνο επειδή με τις τρεις ολονυκτίες τους στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης νομιμοποίησαν τη διαδικασία, την οποία ταυτόχρονα καταγγέλλουν, αλλά διότι τώρα δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εργαζόμενους στις όποιες επιχειρηματικές επιλογές και επιδιώξεις τους.

 

Η αγωνία για τη διατήρηση της θέσης εργασίας δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι η απόσταση ανάμεσα στα δικαιώματα του εργαζόμενου και στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη μπορεί να μηδενιστεί. Και πάλι, όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν νομιμοποιεί πολιτικό bullying σε βάρος εργαζομένων, απλήρωτων και ανέργων.

 

Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επιμένει και διεκδικεί:

 

  • Να υπάρξει θεσμική παρέμβαση από την Κυβέρνηση, ώστε να μην κλείσουν τα κανάλια και να εγγυηθεί όλες τις θέσεις εργασίας.
  • Να επιβάλει με νομοθετική ρύθμιση την εφαρμογή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους, ως όρο για την αδειοδότηση στα κανάλια και να τα υποχρεώσει στην τήρηση των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
  • Να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την απρόσκοπτη πληροφόρηση των πολιτών.


Η υπόθεση της ενότητας και της αλληλεγγύης στον Κλάδο δεν είναι επιλογή αλά καρτ. Σφυρηλατείται κάθε μέρα στην πράξη.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης σε μαθητές: Λίγη υπομονή ακόμη, τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα, αρχή με τα δημοτικά

Πολιτική Μητσοτάκης σε μαθητές: Λίγη υπομονή ακόμη, τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα, αρχή με τα δημοτικά

26.11.2020
ΣΥΡΙΖΑ: «Ποια ανταλλάγματα λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο για την ενίσχυση της Aegean με 120 εκατ. ευρώ;»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: «Ποια ανταλλάγματα λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο για την ενίσχυση της Aegean με 120 εκατ. ευρώ;»

26.11.2020
Συνελήφθη η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου - Μετά από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη

Πολιτική Συνελήφθη η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου - Μετά από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη

26.11.2020
Πέτσας: Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Πολιτική Πέτσας: Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

26.11.2020
Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές στον νέο πρωθυπουργό και η απάντηση Μητσοτάκη για το ρούτερ

Πολιτική Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές στον νέο πρωθυπουργό και η απάντηση Μητσοτάκη για το ρούτερ

25.11.2020
Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

Πολιτική Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

25.11.2020
Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

Πολιτική Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

25.11.2020
Κορωνοϊός: Οι 21 γιατροί - βουλευτές που προσφέρονται να ενταχθούν στο ΕΣΥ

Πολιτική Κορωνοϊός: Οι 21 γιατροί - βουλευτές που προσφέρονται να ενταχθούν στο ΕΣΥ

25.11.2020
Ευρωκοινοβούλιο: Έδωσαν τον λόγο στον Λαγό - Αντιδράσεις από Έλληνες ευρωβουλευτές

Πολιτική Ευρωκοινοβούλιο: Έδωσαν τον λόγο στον Λαγό - Αντιδράσεις από Έλληνες ευρωβουλευτές

24.11.2020
Στη Βουλή το νέο χωροταξικό ν/σ: Περιορίζεται η άναρχη δόμηση - Εκσυγχρονισμός των χρήσεων γης

Πολιτική Στη Βουλή το νέο χωροταξικό ν/σ: Περιορίζεται η άναρχη δόμηση - Εκσυγχρονισμός των χρήσεων γης

24.11.2020
4 Σχόλια
avatar
pirlipippo 13.9.2016 | 10:24
Η ίδια ΕΣΗΕΑ δεν ήταν που καταδίκασε δημοσιογράφους και μέσα που δεν συστρατεύτηκαν πίσω από το "ΟΧΙ" του δημοψηφίσματος; Η δική της στάση ήταν από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για το "ξήλωμα των μέσων της διαπλοκής". Να κατάλαβε τώρα άραγε ότι έπαιξε το ρόλο του χρήσιμου ηλιθίου;
Διογένης Κυνικός 13.9.2016 | 19:11
Φυσικά, με κάθε τρόπο άμεσο και έμμεσο στήριξαν το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτοί που τώρα οδύρονται...
eurobalkan 13.9.2016 | 13:10
Πολύ στεναχωριέμαι με τους δημοσιογράφους που τους κακομιλάνε και τους κάνουν bullying, τους δημοσιογράφους. bullying.

ευτυχώς παρενέβει η ΕΣΗΕΑ,

αλήθεια όταν έσπρωχναν την γιαγιά απο το πλάνο για να μην μιλήσει υπέρ του Τσίπρα, σε εκείνο το live on camera bullying, δεν θυμάμαι τί ειδους ανακοίνωση έβγαλε η ΕΣΗΕΑ;

η Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών που αντιγράφοντας απο το wiki:

"Σκοποί της ΕΣΗΕΑ, όπως αναφέρονται στο καταστατικό του 1979 που ισχύει μέχρι σήμερα, είναι, μεταξύ άλλων:

Α. η αποφασιστική και με όλα τα νόμιμα αγωνιστικά μέσα, προάσπιση της ελευθεροτυπίας από κάθε επιβουλή, απ' όπου και αν προέρχεται, με σκοπό να διασφαλισθεί η πλήρης ενημέρωση των πολιτών με τον Τύπο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, με τη δημοσίευση και αναμετάδοση όλων των ειδήσεων, με τον παραμερισμό κάθε σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας,
Β. η προστασία, η προαγωγή και η διασφάλιση των ηθικών, οικονομικών, επαγγελματικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των μελών της,
Γ. ο έλεγχος των απολύσεων και η παρακολούθηση των προσλήψεων για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, ιδιωτικών συμφωνιών και διατάξεων των νόμων,
Δ. η σταθερή μέριμνα για τη βελτίωση και εξύψωση του μορφωτικού και επαγγελματικού επιπέδου των μελών της,
Ε. η καλλιέργεια πνεύματος συναδελφικής αλληλεγγύης."

δηλαδή μόνο το Α αφορά εμάς τους εκτός συναφιού, τους πολίτες, ασχέτως που ποτέ δεν θυμάμαι να εξέδωσε ανακοίνωση "με σκοπό να διασφαλισθεί η πλήρης ενημέρωση των πολιτών με τον Τύπο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, με τη δημοσίευση και αναμετάδοση όλων των ειδήσεων, με τον παραμερισμό κάθε σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας," όταν αυτοί δεν έπρατταν "τον παραμερισμό κάθε σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας".

Αλλο ένα ερώτημα είναι γιατί αναγαγουμε την ανακοίνωση ενος συνδικαλιστικού οργάνου σε ειδηση; είναι είδηση οτι διαμαρτυρήθηκαν; γιατί; οταν διαμαρτύρονται όλα τα μικρά και μεγάλα υποσύνολα της κοινωνίας βγαίνει είδηση ή -στην καλύτερη- μια απλή αναφορά;

Οι χθεσινοβραδινές ειδήσεις της ΕΡΤ και του ΣΚΑΙ, για όσους παρακολούθουν ακόμα δελτία, ήταν δύο δελτία ειδήσεων με τόσο διαφορετικα περιεχόμενα που νόμιζες πως ήταν απο διαφορετικές χώρες.
avatar
Ανώνυμος/η 15.9.2016 | 19:26
Εχει κανει πολυ χειροτερα ο Πολακης και ξεχαστηκαν. Την πρωτη ξαδερφουλα Πολακη (Πολακη και η ιδια) που ειναι αναισθησιολογος δημοσιου νοσοκομειου στο Ηρακλειο, εθισμενη στα ναρκωτικα (ειχε παραδεχτει οτι εκλεβε ναρκωτικες ουσιες απο το νοσοκομειο), την ξεχασαμε. Θυμάστε το θανατο ενός νηπιου που μπηκε για εγχειριση κρεατακια και δεν ξυπνησε ποτε; Last year. Φροντισε βεβαια κι ο ξαδερφουλης να την προστατευσει και να μην εχει καμια συνεπεια. Κριμα ομως που ξεχαστηκε. Σαν υποθεση ηταν πολυ πιο σοβαρη απο τις χαζες αναρτησεις στο fb και τις τζαμπα μαγκιες. Ενα παιδι πληρωσε την ανευθυνοτητα με τη ζωη του.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια