Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλά στη σημερινή, τρίτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια, του Προϋπολογισμού του 2017, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Πολιτική

Τσακαλώτος για διαπραγμάτευση: Τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα

Όσον αφορά την πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, είπε ότι «αυτή σχεδόν τελειώσει»

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη Βουλή.

 

«Είμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «όπως σε όλες οι διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα» και αυτό διότι, όπως περιέγραψε, «διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο». Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι εξαίρεση από τα προαναφερθέντα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, καθώς η απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου «είναι οριστική, αυτά είναι τα μέτρα και αρχίζουν από εδώ και πέρα». Είπε ότι αυτά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα είναι δυνατό να προκαλέσουν αλλαγή κλίματος, που θα ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές.

 

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε για όλα τα σκέλη της απόφασης και αναφέρθηκε στην ομαλοποίηση των ωριμάνσεων των ομολόγων, στις μειώσεις των επιτοκίων και σε κάποια κέρδη από λύση για την επαναγορά των ομολόγων που έγινε το 2011, 2012. Υπογράμμισε ότι όχι μόνο κάθε μέτρο ξεχωριστά, αλλά και όλα μαζί αθροιστικά, αποφέρουν σημαντικό κέρδος για την Ελλάδα, διότι μειώνεται πλέον το ρίσκο του ελληνικού χρέους. «Όταν λέει ο ESM ότι προβλέπει ως το 2060 μια μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ 22%, το 3,6% προέρχεται από την ομαλοποίηση, το 15% από τη μείωση των επιτοκίων, το 0,3% για την αλλαγή σε σχέση με την επαναγορά ομολόγων και 2,6% προέρχεται από τη γενική μείωση του ρίσκου που συσχετίζεται με τα πρώτα τρία μέτρα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Για όσους αναφέρουν ότι τα όποια μέτρα δεν είναι εμφανή, παρά μόνο στον πολύ μακρινό ορίζοντα, ο υπουργός είπε ότι «τα μέτρα ελάφρυνσης αρχίζουν από σήμερα και δρουν σωρευτικά». Η επίδραση των μέτρων, είπε, θα έχει φτάσει 9,1% το 2040, 16,3% το 2050 και 21,8 το 2060 και αυτό είναι το αποτέλεσμα μόνο των βραχυπρόθεσμων μέτρων. «Το πρόβλημα χρέους είναι ακριβώς ένα πρόβλημα διάρκειας και το γεγονός ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε, σημαίνει αλλαγή του κλίματος τώρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, γιατί «αυτό που λένε οι αγορές είναι πως αν είναι ομαλή η πληρωμή και αν γίνει αυτό που έχουν υποσχεθεί οι πιστωτές τον Μάϊο, με μέτρα στοχευμένα και με βάση τις ανάγκες της οικονομίας, οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα».

 

Όσον αφορά την πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, είπε ότι «αυτή σχεδόν τελειώσει. Θα επιστρέψουν νομίζω την άλλη εβδομάδα οι θεσμοί, να συνεχιστεί η συζήτηση. Σχεδόν έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό για το 2017 και η διαφορά είναι νομίζω 20 εκατομμύρια», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ούτε και για το 2018. «Δεν θα χαλάσει το πράγμα για το δημοσιονομικό κενό του 2017 και του 2018», είπε χαρακτηριστικά.

 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, είπε ότι θέση της κυβέρνησης είναι η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και υποστηρίζει και την αρχή της επεκτασιμότητας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα για τα θέματα αυτά και δεν ήταν καλά προετοιμασμένο. Νομίζω ότι έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη και για εμάς αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα».

 

«Νομίζω η πολιτική συμφωνία θα κλείσει και άρα μένουμε με ανοιχτά ζητήματα τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018», είπε ο κ. Τσακαλώτος. Για το αν η κυβέρνηση θα δεχθεί πιέσεις από τη Γερμανία, είπε ότι υπάρχει μια διαφωνία με τους πιστωτές για πόσα χρόνια πρέπει να είναι στο 3,5%. «Εγώ σας έχω πει τη θέση της κυβέρνησης. Εμείς βλέπουμε ότι μετά το 2018 μια συμβιβαστική λύση που μπορεί να βοηθήσει όλους, είναι να προσδιοριστούν στο 2,5% τα πρωτογενή πλεονάσματα και το 1% να συμφωνηθεί με τους πιστωτές να είναι μόνο για την ανάπτυξη, διότι ο κ. Σόιμπλε λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με το χρέος, αλλά έχει πρόβλημα με την ανταγωνιστικότητα. Να συμφωνήσουμε δηλαδή, ότι το 1% που θα σωθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, θα πάει μόνο για την ανταγωνιστικότητα και την βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είτε από την πλευρά της φορολογίας, είτε από την πλευρά των ασφαλιστικών εισφορών», είπε.

 

Αναφορικά με τη θέση του ΔΝΤ ότι δίνουν διμέτωπο αγώνα ώστε και η Ελλάδα να πάρει περισσότερα μέτρα και η Γερμανία να δεχθεί μικρότερα πλεονάσματα, είπε: «Πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν εμφανής, σε εμένα τουλάχιστον, αυτός ο διμέτωπος αγώνας του ΔΝΤ στο Eurogroup, είδα μόνο ένα μέτωπο προς τη μία πλευρά και θα δούμε πως αυτό μπορεί να αλλάξει».

 

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε τη γνώμη ότι είμαστε σε μια κατάσταση που θυμίζει αυτή του Μαΐου, όπου περισσότεροι παίκτες είναι αυτοί που θέλουν μια λύση, από εκείνους που δεν την θέλουν και ενώ τότε φαινόταν ότι δεν θα υπάρξει λύση με την πρώτη αξιολόγηση και όταν όλες οι εφημερίδες μιλούσαν για ναυάγιο της πρώτης αξιολόγησης. «Νομίζω ότι όλοι θέλουν λύση και θα βρεθεί λύση νομίζω και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων», είπε και επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει τώρα περισσότερα μέτρα για να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, όπως ζητάει το ΔΝΤ.

 

Ζήτησε επίσης από τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν ότι και αυτά δεν συμφωνούν με τις απαιτήσεις του Ταμείου, ώστε να ενισχύσουν έτσι και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην τελική αυτή φάση της διαπραγμάτευσης. «Εξήγησα στο Eurogroup ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε τέτοια μέτρα και θα ήθελα και τη δική σας υποστήριξη, ώστε να πω ότι αυτή είναι η θέση της Βουλής, γιατί αυτό θα ήταν πολύ βοηθητικό σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ζήτησε να μην δίνεται η αίσθηση του δράματος στη διαπραγμάτευση, γιατί «πάντα έτσι φτάνουμε όταν κλείνουν αξιολογήσεις. Πάντα όλοι οι παίκτες δεν αποκαλύπτουν την τελευταία τους θέση και αν διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας το ίδιο θα γίνει και τις επόμενες ημέρες για την διαπραγμάτευση αυτή».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Tα φορολογικά κίνητρα για όσους Έλληνες επιστρέψουν από το εξωτερικό

Πολιτική Μητσοτάκης: Tα φορολογικά κίνητρα για όσους Έλληνες επιστρέψουν από το εξωτερικό

27.11.2020
Χρυσοχοΐδης: Συγγνώμη για τις προσαγωγές γυναικών στο Σύνταγμα- «Όχι» σε πορείες για την επέτειο δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Πολιτική Χρυσοχοΐδης: Συγγνώμη για τις προσαγωγές γυναικών στο Σύνταγμα- «Όχι» σε πορείες για την επέτειο δολοφονίας Γρηγορόπουλου

27.11.2020
Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για την Πάτρα - Επικοινωνία Μητσοτάκη με δήμαρχο και περιφερειάρχη

Πολιτική Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για την Πάτρα - Επικοινωνία Μητσοτάκη με δήμαρχο και περιφερειάρχη

27.11.2020
Μητσοτάκης σε μαθητές: Λίγη υπομονή ακόμη, τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα, αρχή με τα δημοτικά

Πολιτική Μητσοτάκης σε μαθητές: Λίγη υπομονή ακόμη, τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα, αρχή με τα δημοτικά

26.11.2020
ΣΥΡΙΖΑ: «Ποια ανταλλάγματα λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο για την ενίσχυση της Aegean με 120 εκατ. ευρώ;»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: «Ποια ανταλλάγματα λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο για την ενίσχυση της Aegean με 120 εκατ. ευρώ;»

26.11.2020
Συνελήφθη η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου - Μετά από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη

Πολιτική Συνελήφθη η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου - Μετά από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη

26.11.2020
Πέτσας: Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Πολιτική Πέτσας: Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

26.11.2020
Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές στον νέο πρωθυπουργό και η απάντηση Μητσοτάκη για το ρούτερ

Πολιτική Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές στον νέο πρωθυπουργό και η απάντηση Μητσοτάκη για το ρούτερ

25.11.2020
Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

Πολιτική Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

25.11.2020
Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

Πολιτική Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

25.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια