Πολιτική

Σημίτης κατά Παπανδρέου: Όταν είσαι ανέτοιμος και λες σαχλαμάρες έρχεται το ΔΝΤ

Kόντρα Σημίτη - Παπανδρέου για το πρώτο μνημόνιο και απάντηση από το ΚΙΔΗΣΟ

 

Aντιπαράθεση ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου προέκυψε με αφορμή την κριτική του Κ. Σημίτη προς τον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία ήταν απροετοίμαστη η κυβέρνηση το 2009 και αποδέχθηκε το πρώτο μνημόνιο.

 

Μιλώντας στο Capital.gr, ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε μεν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκρουσε έγκαιρα το καμπανάκι κινδύνου για την Ελλάδα το 2009, επέρριψε σημαντικές ευθύνες για την δημοσιονομική εκτροπή της κυβέρνησης Καραμανλή που προκάλεσε έλλειμμα 15,6% του ΑΕΠ, ωστόσο, σημείωσε ότι και η μετέπειτα ελληνική κυβέρνηση, του Γ. Παπανδρέου, ήταν απροετοίμαστη.

 

«Πιστεύω ότι μία σοβαρή πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να δείξει έναν άλλο δρόμο, δηλαδή να κάνει μία καλύτερη συμφωνία», τόνισε και πρόσθεσε: «Όλη η Ελλάδα έχει ξεχάσει ότι στο πρώτο μνημόνιο, δεν αναφέρονταν οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι η ίδια η Ελλάδα πρότεινε να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα, μάλιστα, τότε στις συζητήσεις, είχε διαβεβαιώσει ότι διαθέτει ρευστοποιήσιμη περιουσία 50 δισεκατομμυρίων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο αριθμός ήταν τελείως φανταστικός. Δεν ανταποκρινόταν σε καμιά πραγματικότητα. Όταν είσαι στον βαθμό αυτό ανέτοιμος και λες τέτοιες σαχλαμάρες, το μνημόνιο έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα».

 

ΚΙΔΗΣΟ: Γιατί τώρα;

 

O Γιώργος Παπανδρέου «σήκωσε το γάντι» και απάντησε στον πρώην πρωθυπουργό μέσω του γραφείου Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ. Στην ανακοίνωση διατυπώνονται πολλά «αν» στην Ελλάδα και την Ε.Ε., τα οποία δεν υφίσταντο όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε την εξουσία, εν αντιθέσει με τη δική του περίοδο που συνέπεσε με το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης και την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.

 

Επίσης, τονίζεται ότι, η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, επειδή δεν υπήρχε η πολιτική βούληση από τους Ευρωπαίους για την στήριξη της και γιατί η Κομισιόν έκλεισε τα μάτια στο μαγείρεμα των στατιστικών στοιχείων το 2009. Σε εκείνο το σημείο το Κίνημα δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι η προσφυγή στο Μνημόνιο θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές όταν γίναμε μέλη της Ευρωζώνης.

 

Αίσθηση προκαλούν και τα υπονοούμενα για το χρονικό σημείο στο οποίο έγινε η παρέμβαση Σημίτη. «Το γεγονός ότι, η συνέντευξη του κ. Σημίτη έρχεται λίγες μόνον ημέρες μετά τη θετική εξέλιξη της συμπόρευσης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μπορεί να προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Τα προσπερνάμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Πάιατ: Όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν υφαλοκρηπίδα

Πολιτική Τζέφρι Πάιατ: Όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν υφαλοκρηπίδα

19.2.2020
Υπόθεση Novartis: Άφαντη και η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση»

Πολιτική Υπόθεση Novartis: Άφαντη και η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση»

19.2.2020
ΝΑΤΟ: Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Πολιτική ΝΑΤΟ: Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας

19.2.2020
Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Πολιτική Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες

19.2.2020
Novartis: «Θύελλα» για τον άφαντο μάρτυρα Σαράφη - Τι θα συμβεί αν δεν εμφανιστεί ούτε η Κελέση

Πολιτική Novartis: «Θύελλα» για τον άφαντο μάρτυρα Σαράφη - Τι θα συμβεί αν δεν εμφανιστεί ούτε η Κελέση

19.2.2020
Καραμανλής: Έρχεται νομοσχέδιο για το προσωπικό ασφαλείας στα ΜΜΜ

Πολιτική Καραμανλής: Έρχεται νομοσχέδιο για το προσωπικό ασφαλείας στα ΜΜΜ

19.2.2020
ΜέΡΑ25: Ο Ρέγκλινγκ προσπάθησε να αποτρέψει τον Γαβρά να γυρίσει το «Ενήλικοι στην Αίθουσα»

Πολιτική ΜέΡΑ25: Ο Ρέγκλινγκ προσπάθησε να αποτρέψει τον Γαβρά να γυρίσει το «Ενήλικοι στην Αίθουσα»

18.2.2020
Προανακριτική Novartis: Πιθανή η άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων

Πολιτική Προανακριτική Novartis: Πιθανή η άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων

18.2.2020
Novartis: Άφαντος ο «Μάξιμος Σαράφης», δεν εκτελέστηκε το ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Πολιτική Novartis: Άφαντος ο «Μάξιμος Σαράφης», δεν εκτελέστηκε το ένταλμα βίαιης προσαγωγής

18.2.2020
Γεωργιάδης: Ο «Σαράφης» κρύβεται σαν λαγός- Ζήτημα ωρών η αποκάλυψη της ταυτότητάς του

Πολιτική Γεωργιάδης: Ο «Σαράφης» κρύβεται σαν λαγός- Ζήτημα ωρών η αποκάλυψη της ταυτότητάς του

18.2.2020
8 Σχόλια
hairy.princess 27.1.2017 | 21:43
Την απορία σχετικά με το αν ο κύριος Παπανδρέου ήταν έτοιμος ή ανέτοιμος, θα έπρεπε να την είχε διερευνήσει ο κύριος Σημίτης, όταν του παρέδιδε το δαχτυλίδι της διαδοχής.
Archi Damos 27.1.2017 | 22:01
Παπανδρέου Γιώργος : Διέγραψε τον Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

12/06/2008 | Με μια απόφαση-βόμβα ο Γ.Παπανδρέου διέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη απο την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Στην επιστολή - απάντηση σε αυτήν του Κ.Σημίτη, σχετικά με το δημοψήφισμα για την Συνθήκη της Λισαβόνας, που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Παπανδρέου του ανακοίνωσε την αποπομπή του από την Κ.Ο., έστω και αν αυτό δεν θα γίνει τυπικά στη Βουλή, «σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά σου και την κοινή μας πορεία», όπως υπογραμμίζει.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η κίνηση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο την κρίση που σοβεί στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η καταγραφή των πρώτων αντιδράσεων από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του.

Ιδιαίτερα δε της πλευράς των «εκσυγχρονιστών» και της ομάδας Βενιζέλου, η σύγκρουση με την οποία έφερε το ΠΑΣΟΚ στα πρόθυρα της διάσπασης το περασμένο Φθινόπωρο.

Το κείμενο της επιστολής:

Προς Κύριο Κώστα Σημίτη
τ. Πρωθυπουργό

Αγαπητέ Κώστα,

Διάβασα με προσοχή όσα μου έγραψες.

Το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο έθεσες, έχει λυθεί με ομόφωνες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, του Συνεδρίου μας και του Πολιτικού μας Συμβουλίου. Αποφάσεις καθαρές, αναμφισβήτητες και δημόσια γνωστές. Αποφάσεις που ενισχύουν τη δημοκρατία στη χώρα μας. Άρα το ζήτημα δεν υφίσταται. Είχε απαντηθεί προ της επιστολής σου.

Η δε δημοσιοποίηση της επιστολής, η δημόσια διαφοροποίηση καθώς και η έμπρακτη άρνηση να συνταχθείς με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την υποβολή της πρότασής μας, αποτελούν αδικαιολόγητη πολιτική πράξη.

Δημιουργούν ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και στόχευσή μας. Δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό τη στιγμή που κάθε νοικοκυριό δοκιμάζεται από την ακρίβεια και ο ελληνικός λαός πλήττεται βίαια από την ανομία, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και την κατάρρευση κάθε έννοιας κράτους δικαίου με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Δημιουργούν ερωτήματα τη στιγμή που ο λαός στρέφεται προς ένα ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα αποτελεί και νέα ελπίδα. Ένα ΠΑΣΟΚ αποφασισμένο να νικήσει, για να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Μακριά και απέναντι σε όσα συμφέροντα θέλουν να χειραγωγούν την πολιτική ζωή προς ίδιον όφελος και δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Γνωρίζεις ότι εκτιμώ ιδιαίτερα το έργο που έχεις προσφέρει στη χώρα. Θυμούμαι πάντα την εποικοδομητική για την Ελλάδα συνεργασία μας στις κυβερνήσεις σου.

Αντιλαμβάνομαι ωστόσο ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ.

Είμαι προσωπικά υποχρεωμένος αλλά και αποφασισμένος να διαφυλάττω την πολιτική ενότητα του Κινήματός μας, σεβόμενος την απόφαση της πλατιάς βάσης του ΠΑΣΟΚ της 11ης Νοεμβρίου.

Με την απόφασή σου, που επιβεβαιώνουν οι πράξεις σου, δεν μπορεί να προσμετράσαι και να συγκαταλέγεσαι στη συντεταγμένη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά σου και την κοινή μας πορεία δεν θα κινήσω την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως θα όφειλα να κάνω για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος.

Διαφυλάττοντας το κύρος και τη συντεταγμένη πορεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα αξιολογούμε πάντα τις απόψεις που καταθέτεις. Και προσωπικά θα το κάνω με ιδιαίτερο πάντα ενδιαφέρον.

Φιλικά,

Γιώργος A. Παπανδρέου

https://uploads.disquscdn.com/images/5b76c6fd5ec39e7568074f181c3ce8caf71ec7ad873d2c9112beb1cc8770e9aa.jpg
avatar
Λαμπρος Κοντος 28.1.2017 | 10:16
@Αρχίδαμος
Αφου ανηρτησες την απαντητικη επιστολη Παπανδρεου προς Σημιτη νομιζω οτι θα επρεπε να εχεις αναρτησει και την αρχικη επιστολη Σημιτη προς Παπανδρεου.Διοτι τωρα διαβαζουμε μιαν " απαντηση " σε ζητηματα τα οποια δεν γνωριζουμε με ποιον τροπο και με ποια επιχειρηματα ετεθησαν.Ιδιαιτερα αφου δοκιμαζοντας να συνδεθουμε με το link το οποιο παρεθεσες παιρνουμε την ενδειξη "not found".
Βαγγέλης 27.1.2017 | 22:59
Όχι, να μην το προσπερνάνε καθόλου. Φυσικά η παρέμβαση Σημίτη σχετίζεται με τη ΔΗΣΥ. Πρέπει ο χώρος να αποφασίσει αν θα παίξει στο δίπολο Αριστερά/Δεξιά ή Ευρωπαϊκή πορεία/Βαλκανική μιζέρια. Τι πιστεύει ο Παπανδρέου το ξέρουμε. Οι άνθρωποι του, η Λούκα του Λεφτά υπάρχουν, ο Βαρουφάκης, όλοι πήγανε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά πιστεύω στο δεύτερο δίπολο και λυπάμαι πολύ με την επιστροφή του.
avatar
foodinspector 28.1.2017 | 19:33
Λεφτά υπάρχουν αν παταχθεί η ανομία και η σπατάλη είχε πει. Ο Βαρουφάκης και η Λούκα ήταν ενήλικοι και αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ και όχι το δρόμο του ΓΑΠ που οδηγούσε εκτός Βουλής. Τι πιστεύει ο Παπανδρέου το ξέρουμε: είναι ευρωπαϊστής και αντιλαϊκιστής από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Στο δίπολο Αριστερά/Δεξιά η ΔηΣυ θα είναι ο πόλος της αριστεράς, της ευρωπαϊκής αριστεράς, μακριά από τα λόγια ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν γίνει αυτό, ετοιμαστείτε για άλλη μια θητεία Τσίπρα (γιατί βεβαίως δεν μπορεί η ΝΔ να κυβερνήσει για πάντα!)
avatar
Κακιασμενος 28.1.2017 | 22:45
Δύο τρανταχτά λάθη βλέπω. Πρώτον ο Παπανδρέου πρωτοστάτησε στον λαϊκισμό στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το λεφτά υπάρχουν είχε ακουστεί πολλές φορές και τις περισσότερες δεν δικαιολογηθηκε. Αλλά ας το αφήσω αυτό. Το σχεδιο 100 ημερών για την έξοδο από την κρίση; Το πιστόλι που ήταν στο τραπέζι;
Και δεύτερον, αριστερά το ΠΑΣΟΚ;; Το 2017;;
avatar
giorgos1234 28.1.2017 | 00:45
ο σύντροφος γιώργος δεν αναφέρει ότι ο σύντροφος του ο κώστας μας έβαλε με πλαστά στοιχεία στην ονε. Τέτοιο μαγείρεμα πουθενά.
avatar
tktk 28.1.2017 | 17:36
Ακριβώς το ίδιο μαγείρεμα έκαναν Ισπανία και Πορτογαλία. Τα πήγαν καλυτερα όμως ακόμα και στην κρίση. Άλλο φταίει σε εμας..