Nikos Libertas / SOOC
Πολιτική

Σταθάκης - Τζανακόπουλος: Οριακή αύξηση 27.000 ευρώ στο εφάπαξ του προέδρου του ΔΕΣΦΑ

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «κορυφαίο παράδειγμα "μετα-αλήθειας"» και «σχιζοφρενικό κατηγορητήριο» της ΝΔ

Για κορυφαίο παράδειγμα «μετα-αλήθειας» (post truth) έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση των αποδοχών του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα, ενώ για το ίδιο θέμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για σχιζοφρενικό κατηγορητήριο από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

 

Απέρριψαν τις κατηγορίες ότι ο Σ. Νίκας έδωσε στον εαυτό του προαγωγή και αύξηση 100.000 ευρώ στο εφάπαξ που έλαβε, τονίζοντας πως το εφάπαξ που εισέπραξε ήταν 203.847 ευρώ και η αύξηση σε σχέση με αυτά που θα εισέπραττε ήταν οριακή (27.000).

 

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι ο κ. Νίκας προήχθη στο βαθμό του διευθυντή δραστηριοτήτων, που είναι η υψηλότερη βαθμίδα, προκειμένου να τηρηθεί η πρόβλεψη του καταστατικού της εταιρίας ότι ο διευθύνων σύμβουλος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της εταιρίας και κατά συνέπεια -εφόσον ήταν ήδη εργαζόμενος στον ΔΕΣΦΑ- δεν είναι δυνατόν ιεραρχικά να υπάρχει άλλος εργαζόμενος με υψηλότερο βαθμό. Η απόφαση ελήφθη από το Εποπτικό Συμβούλιο και ο διορισμός του εγκρίθηκε από την ΡΑΕ χωρίς να λάβει τις απολαβές που αντιστοιχούν στη θέση αυτή.

 

Μια ερώτηση «γεμάτη ανακρίβειες, λάθη και ψεύδη έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα δελτία ειδήσεων», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και επισήμανε ότι σε αντιδιαστολή ειδήσεις που αφορούσαν θέματα, όπως το πόθεν έσχες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Novartis, το ΚΕΕΛΠΝΟ, πέρασαν στα ψιλά των εφημερίδων. «Αναρωτηθείτε για πόσες από αυτές έγιναν αναλυτικά ρεπορτάζ στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και τα τηλεοπτικά δελτία. Το Σαββατοκύριακο είχαμε δύο πρωτοσέλιδα για δυο μεγάλες υποθέσεις και δεν κουνήθηκε φύλλο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Τονίστηκε ακόμη ότι:

  • Ο κ. Νίκας δεν είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου, άρα δεν προκύπτει ότι αποφάσισε ο ίδιος για τον εαυτό του.
  • Το εφάπαξ που εισέπραξε ήταν 203.847 ευρώ και η αύξηση σε σχέση με αυτά που θα εισέπραττε ήταν οριακή (27.000). «Η ΝΔ ανεπιτυχώς προσπάθησε να παρουσιάσει ότι υπήρξε αύξηση του εφάπαξ κατά 100.000 ευρώ, παραδεχόμενη μεταχρονολογημένα το λάθος της, αποδεχόμενη τα πραγματικά στοιχεία, που βεβαιώνουν ότι η αύξηση ήταν οριακή».
  • Αντίστοιχη περίπτωση, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος ήταν και εργαζόμενος, υπήρξε το 2007, με τον κ. Γεώργιο Στεργίου. Τότε δεν υπήρχε ακόμα Εποπτικό Συμβούλιο (δημιουργήθηκε το 2011) και την απόφαση είχε λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων (4/5/2007) η οποία ενέκρινε την ιεραρχική του εξέλιξη στην ανώτατη βαθμίδα με τις αντίστοιχες οικονομικές απολαβές. Επιπλέον, είχε αποφασιστεί ότι με την αποχώρηση από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου εφεξής θα τοποθετείται «στην ανώτατη ιεραρχική διευθυντική βαθμίδα που θα προβλέπεται από το εκάστοτε ισχύον οργανόγραμμα της Εταιρείας, δικαιούμενος των εκάστοτε ανώτατων προβλεπόμενων για τη θέση αυτή αμοιβών και πρόσθετων παροχών». Η τελευταία αυτή πρόβλεψη ίσχυσε και για τους άλλους Γενικούς Διευθυντές της Εταιρείας, ανεξάρτητα αν ήταν Διευθύνοντες Σύμβουλοι (απόφαση ΔΣ 27/20.12.2007 και 1/1.4.2007).
  • Σημείωσαν τέλος, πως σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα οτι ο πρώην Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, Βασίλειος Δεμερτζής, διορισμένος από την προηγούμενη Διοίκηση της Εταιρείας, πρότεινε στις 8/3/2016 στα Μέλη του Οργάνου να εφαρμοστεί ο νόμος 4354/2015 που προβλέπει κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές των Μελών του Δ.Σ. Εισηγήθηκε αυτό να ισχύσει για το 2016, καθώς οι αμοιβές του 2015 είχαν ήδη εγκριθεί. Το θέμα παραπέμφθηκε στη νομική υπηρεσία του ΔΕΣΦΑ, πλην όμως σύντομα η σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου άλλαξε από την παρούσα κυβέρνηση και το Όργανο αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των αποδοχών.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση απονομής συντάξεων, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι είναι γνωστό πως η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να υπερασπιστεί τα εισοδήματα καθώς και να βελτιώσει τη λειτουργία των υπηρεσιών ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές, με επιθετικές δράσεις

Πολιτική Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές, με επιθετικές δράσεις

21.10.2020
Γενί Σαφάκ: Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου - Θα παραταθεί η Navtex

Πολιτική Γενί Σαφάκ: Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου - Θα παραταθεί η Navtex

21.10.2020
Τουρκία: Ζητά με Navtex την αποστρατικοποίηση Λήμνου, Σαμοθράκης και Άη Στράτη

Πολιτική Τουρκία: Ζητά με Navtex την αποστρατικοποίηση Λήμνου, Σαμοθράκης και Άη Στράτη

20.10.2020
Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου - Στο «τραπέζι» νέα μέτρα και τοπικά lockdown

Πολιτική Κορωνοϊός: Σύσκεψη στο Μαξίμου - Στο «τραπέζι» νέα μέτρα και τοπικά lockdown

20.10.2020
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Τζόνσον για Brexit, τουρκικές προκλήσεις και πανδημία

Πολιτική Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Τζόνσον για Brexit, τουρκικές προκλήσεις και πανδημία

20.10.2020
Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Πολιτική Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Άκης Τσοχατζόπουλος

20.10.2020
Μητσοτάκης σε Έλληνες της Αυστραλίας: Στις εκλογές σε τρία χρόνια, θα ψηφίσετε πρώτοι

Πολιτική Μητσοτάκης σε Έλληνες της Αυστραλίας: Στις εκλογές σε τρία χρόνια, θα ψηφίσετε πρώτοι

20.10.2020
Η Σακελλαροπούλου εύχεται στον φρουρό της - Η συγκινητική ανάρτηση για τον ομογενή εύζωνα

Πολιτική Η Σακελλαροπούλου εύχεται στον φρουρό της - Η συγκινητική ανάρτηση για τον ομογενή εύζωνα

20.10.2020
Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν να προσφύγουν στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες

Πολιτική Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν να προσφύγουν στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες

20.10.2020
Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά ο Δένδιας από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία

Πολιτική Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά ο Δένδιας από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία

20.10.2020
3 Σχόλια
annibas 13.3.2017 | 16:37
Όταν ο Σταθάκης ξεχνάει να δηλώσει μερικά εκατομμύρια είναι λογικό να θεωρεί οριακή!!!!!!!!!! τη διαφορά τον 27.000 ευρώ. Τι κι αν είναι 58 φορές ο μισθός ενός νεοδιόριστου και πόσες μα πόσες εισφορές ανθρώπων που δεν θα πάρουν ποτέ εφάπαξ και ίσως και σύνταξη.
Σχετικές ποσότητες είναι όλα.
Δον Ιδιώτης 13.3.2017 | 18:43
Στην Ελλάδα της κρίσης 204.000 εφάπαξ είναι προκλητικότατο και για τον Πρωθυπουργό τον ίδιο, πόσο μάλλον για το κάθε τυχάρπαστο κομματόσκυλο.
ημίθεος 13.3.2017 | 22:03
για τον ΟΔΔΗΧ όμως κουβέντα...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια