Nick Paleologos / SOOC
Πολιτική

Άρνηση Κοντονή να συμμετάσχει σε Διεθνές Συνέδριο για τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων

«Ναζισμός και κομμουνισμός δεν μπορούν να είναι στην ίδια εξίσωση», λέει ο υπουργός

«Σε μία περίοδο που οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούνται ανοιχτά από την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων και των νεοναζιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η προαναφερθείσα πρωτοβουλία είναι πολύ ατυχής» τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, αρνούμενος την πρόσκληση να συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα» που διοργανώνεται στις 23 Αυγούστου, στο Ταλίν, στο πλαίσιο της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στην επιστολή του ο κ. Κοντονής επισημαίνει, πως η πρωτοβουλία της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διοργανώσει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει επίσης στην επιστολή του προς τους διοργανωτές του Διεθνούς Συνεδρίου πως: «Η Ιστορία δεν μπορεί να παραχαραχθεί παρόλο που μπορεί να γράφεται κυρίως από τους νικητές ή να αξιολογείται διαφορετικά από την οπτική των κρατών. Παρόλα αυτά, τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα, κατέγραψαν τον στρατό της ΕΣΔΔ ως τον απελευθερωτή της Ευρώπης και των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ως λυτρωτή από την φρίκη του Ολοκαυτώματος.


Στη σκέψη και στη συνείδησή μας, το ναζιστικό καθεστώς, δηλαδή εκείνο το πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει τον ρατσισμό, το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τη μαζική δολοφονία ως τον πυρήνα της ιδεολογίας του, δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τον κομμουνισμό, με την πολιτική ιδεολογία που αυτός αντιπροσωπεύει ή να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο, απλούστατα διότι η ανθρωπότητα δεν έχει αντιμετωπίσει τίποτε παρόμοιο με τον ναζισμό και ελπίζουμε πως δε θα το κάνει στο μέλλον».


Ο κ. Κοντονής καταλήγει στην επιστολή του, επισημαίνοντας πως «η πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός συνεδρίου με το συγκεκριμένο περιεχόμενο και τίτλο, στέλνει ένα λανθασμένο και επικίνδυνο πολιτικό μήνυμα, το οποίο είναι προϊόν των Συμφωνιών που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναβιώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα που τόσα δεινά έφερε στην Ευρώπη, αντίκειται στις αξίες της ΕΕ και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η οποία είναι πως ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης».


Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο κ. Κοντονής αναφέρει ότι «η φρίκη που γνωρίσαμε μέσω του ναζισμού είχε μία και μόνη εκδοχή, αυτή που περιγράψαμε παραπάνω. Ο κομμουνισμός, αντίθετα, γέννησε δεκάδες ιδεολογικά ρεύματα, ένα εκ των οποίων υπήρξε ο ευρωκομμουνισμός, ο οποίος γεννήθηκε μέσα σε κομμουνιστικό καθεστώς, την περίοδο της Άνοιξης της Πράγας με στόχο να παντρέψει τον σοσιαλισμό με την Δημοκρατία και την ελευθερία. Αυτό το ιδεολογικό ρεύμα μπόλιασε έκτοτε την πολιτική σκέψη όλης της Δυτικής Ευρώπης, έθεσε ζητήματα αναζήτησης, αποτέλεσε ένα μεγάλο εργαστήρι θεωρητικών επεξεργασιών, διαμορφώνοντας μια κουλτούρα διαλόγου, που το κατέστησαν έναν οργανισμό ζωντανό».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για την Πάτρα - Επικοινωνία Μητσοτάκη με δήμαρχο και περιφερειάρχη

Πολιτική Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για την Πάτρα - Επικοινωνία Μητσοτάκη με δήμαρχο και περιφερειάρχη

27.11.2020
Μητσοτάκης σε μαθητές: Λίγη υπομονή ακόμη, τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα, αρχή με τα δημοτικά

Πολιτική Μητσοτάκης σε μαθητές: Λίγη υπομονή ακόμη, τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα, αρχή με τα δημοτικά

26.11.2020
ΣΥΡΙΖΑ: «Ποια ανταλλάγματα λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο για την ενίσχυση της Aegean με 120 εκατ. ευρώ;»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: «Ποια ανταλλάγματα λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο για την ενίσχυση της Aegean με 120 εκατ. ευρώ;»

26.11.2020
Συνελήφθη η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου - Μετά από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη

Πολιτική Συνελήφθη η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου - Μετά από μήνυση του Μένιου Φουρθιώτη

26.11.2020
Πέτσας: Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Πολιτική Πέτσας: Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

26.11.2020
Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές στον νέο πρωθυπουργό και η απάντηση Μητσοτάκη για το ρούτερ

Πολιτική Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές στον νέο πρωθυπουργό και η απάντηση Μητσοτάκη για το ρούτερ

25.11.2020
Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

Πολιτική Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 500.000 δικαιούχους

25.11.2020
Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

Πολιτική Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

25.11.2020
Κορωνοϊός: Οι 21 γιατροί - βουλευτές που προσφέρονται να ενταχθούν στο ΕΣΥ

Πολιτική Κορωνοϊός: Οι 21 γιατροί - βουλευτές που προσφέρονται να ενταχθούν στο ΕΣΥ

25.11.2020
Ευρωκοινοβούλιο: Έδωσαν τον λόγο στον Λαγό - Αντιδράσεις από Έλληνες ευρωβουλευτές

Πολιτική Ευρωκοινοβούλιο: Έδωσαν τον λόγο στον Λαγό - Αντιδράσεις από Έλληνες ευρωβουλευτές

24.11.2020
10 Σχόλια
annibas 18.8.2017 | 17:17
Αν βέβαια ήσουν Σοβιετικος στρατιώτης που είχες πιαστεί αιχμάλωτος για να έχεις επιζήσει θα πρέπει να ήσουν κατάσκοπος. Γιατί η ηγεσία δεν κοιμόταν πιστεύοντας ότι οι Γερμανοί δεν θα επιτεθούν, γιατί δεν είχε υπογράψει τις συνθήκες για τους αιχμαλωτους οπότε θα έπρεπε να πεθάνεις από πείνα, γιατί δεν πεθανες πολεμώντας αλλά παραδοθηκες για να δώσεις στον εχθρό πληροφορίες. Ξέρεις έχω διαβάσει το αρχιπέλαγος Γκουλαγκ.
sn07 18.8.2017 | 18:40
Καλά τα λέει ο υπουργός, άλλωστε τι ξέρουν οι Εσθονοί και οι κεντροανατολικο-ευρωπαίοι από κομμουνισμό;


Σοβαρά τώρα:

Σταύρος Κοντονής, 2017, υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
avatar
LarryDiamond 18.8.2017 | 19:45
ποσους εφαγε ο σταλιν δε μας λεει?
Εχουμε 18.8.2017 | 19:56
"...και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η οποία είναι πως ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης"

Πόσο θράσος έχεις ρε άνθρωπε; Τα προσωπικά/κομματικά σου πιστεύω και τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις κι ιδεολογίες σου τις παρουσιάζεις σαν συνολική οπτική του ελληνικού λαού; Επειδή δηλαδή μας κυβερνάει ένας κομμουνιστής (ιδεολογικά) γίναμε ξαφνικα όλοι κομμουνιστές; Και τι χαζο επιχείρημα τύπου "Ναι, αλλά οι ναζί ήταν πιο κακοί, φτου κακά" ήταν αυτό;

Πόσο θράσος, μέρες μετράμε.
avatar
The man who sold the world 18.8.2017 | 20:10
Κάτι θα ξέρουν οι Εσθονοί από κομμουνισμό...(για τον κο Κοντονή πάλι, δεν είμαι τόσο σίγουρος)
avatar
Azrael269 18.8.2017 | 21:09
Προφανώς ο υπουργός δεν έχει ενημερωθεί για τα διεθνώς αναγνωρισμένα εγκλήματα των Σοβιετικών κυβερνήσεων αλλά αφού δεν βλέπουν την πραγματικότητα στην Ελλάδα (π.χ. δεν υπάρχουν πια φτωχοί που τρώνε σκουπίδια, μόλις 15.000 στρέμματα έκαψαν οι φωτιές, κλπ) πώς θα δουν την πραγματικότητα στην διεθνή σκηνή ή την παγκόσμια ιστορία;
avatar
insert_coin 18.8.2017 | 21:27
Συμφωνώ με τον κυρ-Σταύρο. Τα εκατομμύρια θύματα του καμμουνισμού θα ήταν ενθουσιασμένα πεθαίνοντας στα γκουλάγκ της Σιβηρίας, γνωρίζοντας οτι απ'τον κομμουνισμό έχουν ξεπηδήσει δεκάδες ενδιαφέρουσες σχολές σκέψης όπως ο Ευρωκομμουνισμός -χωρίς τον οποίο ο κόσμος θα ήταν ένα τίποτα. Το ίδιο και οι Εβραίοι της Ρωσίας που ο Στάλιν εξόντωσε με ενθουσιασμό, θα ένιωθαν μεγάλη ανακούφιση στη σκέψη οτι δεν μπορούμε να εξισώνουμε τους δύο ολοκληρωτισμούς γιατί ο κομμουνιστικός έχει καλύτερη γεύση και δεν μπάζει στο πλύσιμο.
avatar
Lias81 19.8.2017 | 12:29
Για τους εβραίους ακολουθήθηκε κορυφαίο μάρκετινγκ, νομίζω ο πατερούλης ξεκίνησε κι ως ένα σημείο το πέτυχε οι εβραίοι να πάνε σε μια ""
avatar
Lias81 19.8.2017 | 12:31
Ημιαυτονομη επαρχια ( ομπλαστ) βορεια του ποταμου αμουρ στα σοβιετοκινεζικα συνορα , οπου ελευθερα εκει θα κυνηγαγανε τιγρεις και αρκούδες οταν δεν θα οικοδομουσαν τον κομμουνισμο κοβωντας δεντρα.
avatar
Lias81 19.8.2017 | 12:26
Επειδή καταντάει κουραστικο με τις εμμονές τους, γιατι δεν ξεκινάνε αναθεώρηση του συνταγματος και να το κάνουν ένα άρθρο το εξης: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Γιατί αν εξαιρέσουμε την ΕΔΑ στην υπόλοιπη ιστορία της , θύτης ήταν ακόμη και σαν ηττημένη.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια