SOOC
Πολιτική

Νόμος του κράτους η αλλαγή ταυτότητας φύλου από 15 ετών - Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

«Όχι» ψήφισαν ο Πάνος Καμμένος και σχεδόν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ στο επίμαχο άρθρο 3

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 171 «ναι», σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών. «Όχι» είπαν 114. 

  

Το επίμαχο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη, είχε διχάσει το κυβερνητικό στρατόπεδο. Το συγκεκριμένο άρθρο πέρασε με 148 θετικές ψήφους (124 «όχι» και 13 «παρών»).

 

Τα άρθρα 1, 2, 4, 5, 6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν «όχι» και ένας «παρών». Την τροπολογία για την αναγνώριση σωματείων με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -που αφορά την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»- υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.

 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ψήφισε, με επιστολική ψήφο, «όχι» στο άρθρο 3, «παρών» στα υπόλοιπα. Το άρθρο 3 καταψήφισαν και οι υπόλοιποι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πλην του Κώστα Ζουράρι που ψήφισε «ναι».

 

ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι ψήφισαν «ναι» σε όλα. Υπήρξαν δύο διαφοροποιήσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, με τη βουλευτή Γεωργία Γενιά να ψηφίζει ναι επί της αρχής και «όχι» στο άρθρο 3, και την Νίνα Κασιμάτη που ψήφισε «όχι» στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». 

 

Σημειώνεται πως από τον ΣΥΡΙΖΑ απείχαν οι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης. Ο Τάσος Κουράκης, ο οποίος επίσης απουσίαζε, ψήφισε «ναι» με επιστολή, όμως η ψήφος του δεν προσμετράται.

 

Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας να αποτελέσει βάση νομοθέτησης η πρόταση που είχε καταθέσει το κόμμα χθες. Υπερψήφισαν ωστόσο την τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

 

Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «όχι» σε όλα.

 

«Παρών» στο άρθρο 3 ψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ υπερψήφισε τα υπόλοιπα άρθρα. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ψηφίζοντας «ναι» στο άρθρο 3. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η Φώφη Γεννήματα, αλλά έστειλε επιστολή ότι ψηφίζει «πάρων» στο άρθρο 3.

 

Ακόμη, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζαν και οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασόλης Κεγκέρογλου και Μιχάλης Τσελέπης. Από τη Νδ απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς και από την Ένωση Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης, Αριστείδης Φωκάς, Γιάννης Κατσαντώνης και Τάσος Μεγαλομύστακας.

 

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές  ο Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «ναι» σε όλα, πλην του άρθρου 3 . Ο Δημήτρης Καρράς δήλωσε «ναι» σε όλα, «παρών» στο άρθρο 3, ενώ Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος ψήφισαν «όχ»ι σε όλα και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου καταψήφισε το άρθρο 3.

 

Από τους μουσουλμάνους βουλευτές, οι τρεις από το ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Ζεμπέκ, Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ καθώς και ο Αχμ. Ιλχάν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισαν την τροπολογία.

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Οι άνθρωποι εφησυχάζουν - Ένα ρίσκο είναι να γίνουμε «θύματα της επιτυχίας μας»

Πολιτική Μητσοτάκης: Οι άνθρωποι εφησυχάζουν - Ένα ρίσκο είναι να γίνουμε «θύματα της επιτυχίας μας»

27.5.2020
Βουλή: «Όχι» σε άρση ασυλίας του Τσίπρα και 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική Βουλή: «Όχι» σε άρση ασυλίας του Τσίπρα και 53 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

27.5.2020
Μητσοτάκης: Γενναία η πρόταση της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

Πολιτική Μητσοτάκης: Γενναία η πρόταση της Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων

27.5.2020
Στο Μαξίμου Δένδιας και Παναγιωτόπουλος - Έκτακτη σύσκεψη με Μητσοτάκη για Έβρο

Πολιτική Στο Μαξίμου Δένδιας και Παναγιωτόπουλος - Έκτακτη σύσκεψη με Μητσοτάκη για Έβρο

27.5.2020
Παναγιωτόπουλος για Έβρο: Μέτρα για να μην αιφνιδιαστούμε από την Τουρκία

Πολιτική Παναγιωτόπουλος για Έβρο: Μέτρα για να μην αιφνιδιαστούμε από την Τουρκία

26.5.2020
Προανακριτική Novartis: Διαφωνία για τους μάρτυρες, αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Προανακριτική Novartis: Διαφωνία για τους μάρτυρες, αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

26.5.2020
Μητσοτάκης σε Bild: Ευπρόσδεκτοι οι Γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα από 1η Ιουλίου

Πολιτική Μητσοτάκης σε Bild: Ευπρόσδεκτοι οι Γερμανοί τουρίστες στην Ελλάδα από 1η Ιουλίου

26.5.2020
Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα χερσαία σύνορα για τον οδικό τουρισμό

Πολιτική Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα χερσαία σύνορα για τον οδικό τουρισμό

26.5.2020
Κεραμέως: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο - Ίσως ξεκινήσουν νωρίτερα

Πολιτική Κεραμέως: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο - Ίσως ξεκινήσουν νωρίτερα

26.5.2020
EE: Κοινή έκκληση Σόιμπλε και Φεράν για το άμεσο άνοιγμα των συνόρων

Πολιτική EE: Κοινή έκκληση Σόιμπλε και Φεράν για το άμεσο άνοιγμα των συνόρων

26.5.2020
19 Σχόλια
WhateverGetsYouGoing 10.10.2017 | 15:17
Επιτέλους κάτι πάει μπροστά στη χώρα!
avatar
Dimosthenis Andriotis 10.10.2017 | 15:50
Δεν πρόκειται να εγκριθεί από το ΣτΕ γιατί δεν στέκει νομικά. Ψηφίστηκε για να γίνει ντόρος, να υπάρξει πολιτική πόλωση προοδευτικών-συντηρητικών, να τραυματιστεί λίγο το προφίλ του Μητσοτάκη αριστερά και δεξιά, να εμφανιστεί ο Συριζα ως προστάτης των ανθρώπινων δικαιωμάτων (και ας τα καταπατά σε καθημερινή βάση), να τονωθεί η μέχρι στιγμής ανύπαρκτη ταυτότητα των νεοσύστατων προοδευτικών κομμάτων, να αντιδράσει η εκκλησία ώστε να δεχτεί πιο εύκολα την πραγματική ρύθμιση που θά έρθει μετά την απόριψη του εν λόγω νομοσχεδίου (αυτή που ισχύει παγκοσμίως περί "αναφοράς" και όχι αλλαγής φύλου) και να έχουν τα μ.μ.ε. κάτι για να ασχολούνται (για πολύ καιρό μάλλον), κάτι άλλο από το κυβερνητικό έργο και τα προβλήματα του.
Citellus citellus 11.10.2017 | 00:56
Γιατί δε στέκει νομικά ο νόμος;
Double Helix 11.10.2017 | 08:34
Citellus υπάρχει εδώ: http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/163567 ολόκληρη ανάλυση από τον Ανδριώτη. Δεν ξέρω κατα πόσο ισχύουν όλα αυτά (δεν είμαι νομικός) αλλά μπορεί ένα απλό ρεπορτάζ και πέντε ερωτήσεις σε ένα νομικό να το απαντήσουν.

ΑΝ ισχύουν όλα αυτά και όντως δεν εγκριθεί από το ΣτΕ σημαίνει ότι ο Σύριζα ΠΑΛΙ εφαρμόζει τακτικές Ντόναλντ: ένα νομοσχέδιο που ξέρει εκ των προτέρων (γιατί αποκλείεται να μην το γνωρίζουν αυτό) ότι δεν θα εγκριθεί προκειμένου να φανεί προοδευτικός ενώ ταυτόχρονα δεν τραυτατίζει τις σχέσεις με εκκλησίες κ.α.
DimitrisT 11.10.2017 | 14:49
Κι ας υπάρχει σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης;
Lumidy 11.10.2017 | 09:46
Δεν το βλέπω ως κάτι που θα πάει μπροστά την χώρα. Δεν θα βγούμε απ' την κρίση, δεν θα γίνει καλύτερη η ζωή μας, δεν θα φέρει αξιοκρατία, δεν θα φέρει παιδεία... Μην κάνουμε το τόσο, ΤΌΣΟ.
avatar
Προσωρινώς ο Ποκοπίκος 11.10.2017 | 15:19
Lumidy, εχω ασκησει αρκετη κριτικη σε αυτα που θεωρω λαθος στο νομοσχεδιο (προφανως όχι σε επιπεδο του κ.Ανδριωτη και τις κα.Αδαμακη), προφανως και δεν πηγε η κοινωνια μας μπροστα, αλλα εξαρχης δεν ήταν αυτο το ζητουμενο, το ζητουμενο ηταν και είναι να παει μπροστα η ζωη της κατωτατης κοινωνικης ομαδας της Ελληνικης κοινωνίας, όχι να πανε μπροστα οι ζωες των εκατομυριων αλλα των μερικων χιλιάδων.

Το ποσο τοσο είναι το τοσο εξαρταται απο τον εκαστοτε ενδιαφερόμενο.
avatar
Elgo7 10.10.2017 | 15:26
Μπράβο!!!
Mastak 10.10.2017 | 15:39
Πρέπει να παραδεχτώ στην κοινωνική πολιτική δεν τα πάνε άσχημα. Φυσικά για φιλελεύθερο αριστερό σχήμα αυτά είναι τα ελάχιστα που θα έπρεπε να κάνουν. Άντε τώρα να δούμε και το διαχωρσμό κράτους παππάδων να τελειώνουμε και μ' αυτό το μεσαίωνα.
sn07 10.10.2017 | 16:12
"φιλελεύθερο αριστερό σχήμα"
Double Helix 11.10.2017 | 08:36
Σε όλο τον πλανήτη ο φιλελευθερισμός είναι συνυφασμένος με προοδευτικές ιδέες και ανθρώπινη ελευθερία, μόνο στην Ελλάδα κυρίως λόγω ΠΑΣΟΚ είναι δαιμονοποιημένος.
avatar
ΜουσουλμάνοςΘρακιώτης 11.10.2017 | 14:38
Ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δε τολμά χωρισμό κράτους-εκκλησιας είναι η συμφωνία για απαλλοτρίωση εκ μέρους του κράτους εκκλησιαστικων εδαφών με αντάλλαγμα να πληρώνει τους παπάδες. Που θα βρεί οικόπεδα να επιστρέψει στην εκκλησία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον παίρνει!
avatar
Kioupi 10.10.2017 | 15:40
Είναι ευχάριστο να ακούς ότι η χώρα σου φροντίζει για ίσα δικαιώματα για ένα μεγάλο ποσοστό από συνανθρώπους-συμπολίτες μας ώστε να κάνει τον μικρόκοσμο του καθενός λίγο καλύτερο. Έχει μεγάλη σημασία να νιωθει κανεις ασφάλεια κ αλληλεγγύη!
TheJuggernaut 10.10.2017 | 15:48
Τι θα γίνει με τον Καμμένο; Πότε θα τον πετάξει έξω επιτέλους;
avatar
SKYHOOK47 10.10.2017 | 16:44
Νόμος του κράτους είναι και ο ΕΝΦΙΑ...

avatar
Ανώνυμος/η 10.10.2017 | 16:50
Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «όχι» σε όλα. Πηγή: www.lifo.gr
Τι πρωτοτυπία!
Μπράβο για την υπερψήφιση. Με αργά βήματα βγαίνουμε από τον Μεσαίωνα σιγά-σιγά.
avatar
atman 11.10.2017 | 10:14
sensasionalism
Ονειροπαρμένη 10.10.2017 | 23:08
Να και κάτι καλό!
avatar
atman 11.10.2017 | 10:11
λιγο τα εχουμε μπερδεψει, πραγματικη προοδευτική αλλαγη ειναι να μην υπαρχει διακριση στους ανθρωπους ή να υφιστανται πιεσεις με βαση το οποιο φυλο τους (ναι πρεσβης Βενεζουελας πχ) οπως κανουν Σκανδιναβια κλπ.

Ολα τα αλλα ειναι ελιγμοι στη μπανανια που παραμενει σταλινοβαλκανικη.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια