Βούτσης: «Ο αγώνας για την αξιοκρατία πρέπει να είναι συνεχής και αδιάκοπος»
Πολιτική

Βούτσης: «Ο αγώνας για την αξιοκρατία πρέπει να είναι συνεχής και αδιάκοπος»

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην επιλογή που έκανε το πολιτικό σκηνικό το 1994 να οργανώσει το σύστημα προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

«Ο αγώνας για αξιοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι συνεχής και αδιάκοπος, καθώς η αξιοκρατία δεν μπορεί να είναι τυφλή. Θα εξαρτάται πάντοτε από τον ανθρώπινο παράγοντα, γι αυτό και δεν θα σταματήσει ποτέ ν' αποτελεί πεδίο κριτικής και αντιπαράθεσης» είναι το μήνυμα του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στο 1ο Συνέδριο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).


Ήταν εμφατική η αναφορά του προέδρου της Βουλής στην επιλογή που έκανε το πολιτικό σκηνικό το 1994 να οργανώσει το σύστημα προσλήψεων και επιλογής προσωπικού δίνοντας κυρίαρχο ρόλο σε μια ανεξάρτητη Αρχή, το ΑΣΕΠ.

 

«Όλοι, ανεξαιρέτως, αποτιμούμε θετικά τη θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ. Στη διαπίστωση αυτή συνηγορεί το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις όχι μόνο διατήρησαν τον θεσμό, αλλά αύξησαν τις αρμοδιότητές του. Νομίζω ότι είναι ένα από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα ανεξάρτητης Αρχής, καθώς αποτέλεσε μια τομή, τόσο ως προς την ανάγκη για αξιοκρατία στη στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης, όσο και ως προς την ανάγκη αποκομματικοποίησής της» ανέφερε ο κ. Βούτσης.


Ο πρόεδρος του Σώματος υπογράμμισε ότι το ΑΣΕΠ καλείται να παίξει κεντρικό ρόλο στις διαδικασίες που απορρέουν από τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ευέλικτο κράτος, πρωτοβουλίες όπως η σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης,τις νέες διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής προϊσταμένων, επιλογής των Συντονιστών Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, την ένταξη μακροχρόνια ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης.


«Η Βουλή, με σταθερά και αποφασιστικά βήματα, προχωρά στην υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων για την επιλογή προϊσταμένων -έχει ήδη ολοκληρώσει την επιλογή των νέων γενικών διευθυντών και βρίσκεται εν μέσω της κρίσης για τους νέους διευθυντές- προχωρά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων της, στον σχεδιασμό των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας κ.ο.κ., διαδικασίες που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του '17», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής και αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκομματικοποίησης του δημόσιου τομέα, όχι ως υποχρέωση που έχει επιβληθεί στα κείμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς, αλλά ως μια εύλογη ανάγκη την οποία το πολιτικό σύστημα πρέπει να συζητήσει.


«Η περίφημη αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, που έχει περάσει και στα κείμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς, είναι λάθος να νοείται ως κάτι παραπάνω από την εύλογη ανάγκη για αποκομματικοποίηση. Επ' αυτού θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση διότι όλα είναι πολιτικά, ανεξαρτήτως των πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων που έχει ο καθένας ή ποιοι είναι στην κυβέρνηση.

 

Και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης έχουν αντιλήψεις, εκφράζουν ή εφαρμόζουν συγκεκριμένες πολιτικές» ανέφερε ειδικότερα ο κ. Βούτσης, ο οποίος επίσης επισήμανε ότι στις ακροάσεις για την επιλογή προσωπικού η μοριοδότηση της επάρκειας στο αντικείμενο είναι μικρότερη απ' ό,τι θα έπρεπε. «Στο όνομα της αντικειμενικής κρίσης υπάρχει μια υπερβολή στη μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων.

 

Επειδή ήδη κάναμε αυτή τη δουλειά στη Βουλή, σας λέω από την εμπειρία μας ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις Επιτροπές Κρίσεων για να μπορεί ο εκάστοτε υπάλληλος με τ' απαραίτητα προσόντα για τη θέση του, εφόσον λειτουργεί πολύ σωστά ν' αμείβεται γι αυτό και να μην είναι "χαμένος από χέρι" στο όνομα κάποιων μεταπτυχιακών, διδακτορικών, σεμιναρίων κ.λπ. που πολύ σωστά, βεβαίως, μοριοδοτούνται» δεν δίστασε να υπογραμμίσει ο πρόεδρος της Βουλής για να προσθέσει ότι «χρειάζεται αμέριστη εμπιστοσύνη στους λειτουργούς, τα στελέχη, τους γενικούς διευθυντές του δημοσίου τομέα και τότε η απόδοσή τους μέσα από τη σωστή συνεργασία με την προϊσταμένη πολιτική Αρχή μπορεί να είναι άριστη, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών προτιμήσεων».


«Αυτή την εμπειρία την είχα και ως υπουργός Εσωτερικών επί επτά μήνες, σε ένα πολύ δύσκολο διάστημα και οφείλω να την καταθέσω» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολάκης σε Σημίτη: «Άει πιες το τσάι σου» - Αντίδραση από το ΚΙΝΑΛ

Πολιτική Πολάκης σε Σημίτη: «Άει πιες το τσάι σου» - Αντίδραση από το ΚΙΝΑΛ

15.12.2019
Μητσοτάκης σε Bild: Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Πολιτική Μητσοτάκης σε Bild: Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

15.12.2019
Δένδιας: Η Τουρκία δεν θα παρασύρει την Ελλάδα στο επίπεδο Βαλκάνιου καυγατζή

Πολιτική Δένδιας: Η Τουρκία δεν θα παρασύρει την Ελλάδα στο επίπεδο Βαλκάνιου καυγατζή

15.12.2019
Υπόθεση Novartis: Μήνυση Αβραμόπουλου για πρωτοσέλιδο που εμπλέκει τον γιο του

Πολιτική Υπόθεση Novartis: Μήνυση Αβραμόπουλου για πρωτοσέλιδο που εμπλέκει τον γιο του

14.12.2019
Ανακαλείται η ΚΥΑ για την κρατική επιχορήγηση εφημερίδων μετά την κατακραυγή

Πολιτική Ανακαλείται η ΚΥΑ για την κρατική επιχορήγηση εφημερίδων μετά την κατακραυγή

14.12.2019
Προϋπολογισμός 2020: Ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή παρουσία Μητσοτάκη και Τσίπρα

Πολιτική Προϋπολογισμός 2020: Ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή παρουσία Μητσοτάκη και Τσίπρα

14.12.2019
Αίσθηση από το άρθρο του Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά: Για όλα φταίει ο Καραμανλής

Πολιτική Αίσθηση από το άρθρο του Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά: Για όλα φταίει ο Καραμανλής

14.12.2019
Μαξίμου: Ικανοποίηση για την διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας

Πολιτική Μαξίμου: Ικανοποίηση για την διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας

14.12.2019
Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα: Κίνητρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Πολιτική Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα: Κίνητρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

13.12.2019
ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: «Απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων στην Τουρκία»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: «Απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων στην Τουρκία»

13.12.2019