«Κανονικά το πρόγραμμα σας και θα βοηθήσουμε»
Πολιτική

«Κανονικά το πρόγραμμα σας και θα βοηθήσουμε»

Χωρίς εντυπωσιακές δηλώσεις στήριξης η Μέρκελ που ελπίζει να μείνουμε στο ευρώ

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΔΟΥΜΑΝΗΣ

 

Δεν υπήρξε κάποια εντυπωσιακή δήλωση στήριξης, όπως αρκετοί ανέμεναν από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στη χώρα μας, πριν από λίγο στις κοινές δηλώσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. Η κ. Μέρκελ, δεν έδωσε διαβεβαίωση παραμονής στο ευρώ, (κάτι που το έκανε η κ. Φέκτερ νωρίτερα, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και το 2013),  τόνισε ότι θα στηρίξει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας αλλά όπως σημείωσε πολλά πρέπει να γίνουν. «Ελπίζω και εύχομαι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» τόνισε. «Σεβόμαστε τις θυσίες των Ελλήνων, η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να σταματήσει εδώ, πολλά έχουν γίνει, πολλά πρέπει να γίνουν», επισήμανε η καγκελάριος. Η κ. Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι Γερμανία και Ελλάδα θα συνεργαστούν σε διμερές επίπεδο και πως θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντλήσει πόρους από τις πιστώσεις και τα προγράμματα επενδύσεων. Η Ανκελα Μέρκελ αναγνώρισε τις προόδους της χώρας μας και σημείωσε ότι άξιζε τον κόπο.

 

Ενδιαφέρον είχε ερώτηση δημοσιογράφου της Bild προς το Σαμαρά, ο οποίος τον ρώτησε αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμένει στην ευρωζώνη. Την προσπάθεια να απαντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέδραμε η γερμανίδα καγκελάριος η οποία είπε ότι η Γερμανία θέλει να παραμένει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και πως είναι σίγουρη ότι η χώρα μας θα κάνει ότι χρειάζεται για να το πετύχει. Ενδιαφέρον έχει επίσης το ότι η Μέρκελ, παρότι ατύπως η Γερμανία έχει το ρόλο του ηγέτη στην Ε.Ε. και καθορίζει τις εξελίξεις,  τόνισε ότι ήρθε στην Ελλάδα απλώς για να βοηθήσει ως φίλη και εταίρος.

 

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις και να ξεπεράσει την κρίση. "Σπάμε μια διεθνή απομόνωση που υπήρχε ως σήμερα", τόνισε αναφερόμενος στην επίσκεψη Μέρκελ και έθεσε ως βασική προϋπόθεση της εξόδου από την κρίση, το σταμάτημα της ύφεσης και της ανεργίας.  «Τόνισα ότι ο λαός ματώνει αλλά είναι αποφασισμένος να παραμένει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η καγκελάριος θέλει να βοηθήσει και να λάβουν σύντομα τέλος οι θυσίες του ελληνικού λαού. «Όσοι πίστευαν, εκείνους που πόνταραν ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει και η ΕΕ θα πληγεί θα το χάσουν το στοίχημα. Έχουμε υπερηφάνεια και φιλότιμο ξέρουμε να υποδεχόμαστε τους φίλους μας,» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

 

Αυτή την ώρα η γερμανίδα καγκελάριος συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος υποδεχόμενος τη Μέρκελ της είπε ότι ο ελληνικός λαός έχει εξανλτήσει τα όρια της αντοχής του και έθεσε το θέμα των αναπτυξιακών μέτρων και της ανεργίας.

 


 

Update 16.15: Στις δηλώσεις αμέσως μετά το γεύμα εργασίας ο Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις και να ξεπεράσει την κρίση. … «Αποφασίσαμε πρακτικούς τρόπους στενότερης συνεργασίας και η καγκελάριος θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα». Η καγκελάριος αφού αναγνώρισε ότι ζητούνται πάρα πολλά από τους Έλληνες, τόνισε ότι η πορεία πρέπει να ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης και τόνισε ότι θα βοηθήσει η Γερμανία για να πάρει πόρους η Ελλάδα. Η καγκελάριος είπε επίσης ότι πιέζει για την επόμενη δόση στην Ελλάδα αλλά «πρέπει να επιδείξουμε αξιοπιστία. Για αυτό το λόγο διαρκεί περισσότερο αυτή η διαδικασία». Με την επίσκεψη Μέρκελ σπάμε την απομόνωση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε λίγο περισσότερα…

 

 

Update 15.22: Απομακρύνθηκαν από το φράχτη οι διαδηλωτές αλλά παραμένει η ένταση σε άλλο σημείο της πλ. Συντάγματος. Διαδηλωτές πετούν κροτίδες προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που πραγματοποιούν περιορισμένη χρήση χημικών. Παράλληλα δυνάμεις των ΜΑΤ προσπαθούν να απωθήσουν διαδηλωτές που έχουν σπάσει μάρμαρα και τα εκτοξεύουν εναντίον των αστυνομικών. Κάποιοι διαδηλωτές βάζουν φωτιά σε κάδους αποριμμάτων στην πλευρά της Βουκουρεστίου. Πορεία προς το Σύνταγμα πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ.

 

Στα σάιτ των γερμανικών εφημερίδων που μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, κάτι που δεν συνηθίζεται, οι εκτιμήσεις για το πόσοι διαδηλωτές βρίσκονται στο Σύνταγμα διαφέρουν. Η FAZ επικαλείται τα ελληνικά ΜΜΕ και κάνει λόγο για 15 χιλιάδες ενώ το Spiegel, υπολογίζει τους διαδηλωτές σε περισσότερους από 40 χιλιάδες. Και τα δύο σάιτ αναφέρονται και στο κάψιμο σημαιών με τη σβάστικα. Για το Spiegel αυτό είναι το πιο δύσκολο ταξίδι της καγκελαρίου, η FAZ γράφει χαρακτηριστικά: "Θυμίζει Αφγανιστάν. Ο Αντενάουερ στην επίσκεψη του το 1954 είχε πιο εύκολο έργο".

 

Update 15.03: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Σαμαρά-Μέρκελ που διήρκησε 45 λεπτά. Αυτή την ώρα ξεκινά το γεύμα εργασίας στο οποίο συμμετέχουν 4 υπουργοί και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LIVE stream από το ΣΥΝΤΑΓΜΑ 

 

 

Update 14.52 Aπό τον Guardian:

 

 

 

Update 14.40: Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την γερμανίδα καγκελάριο στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά την άφιξη, η κ. Μέρκελ, που φοράει το ίδιο σακάκι, όπως παρατήρησαν μερικοί, που φορούσε και στον αγώνα Γερμανίας-Ελλάδας για το Euro, είπε «ωραίο γραφείο», στον Αντώνη Σαμαρά και προχώρησαν στα ενδότερα.

 

Στο Σύνταγμα επικρατεί ένταση με εκτόξευση αντικειμένων από τους διαδηλωτές προς τους αστυνομικούς, στο σημείο όπου βρίσκεται ο φράχτης στη Β.Σοφίας. Διαδηλωτές προσπαθούν να ρίξουν το φράχτη. Στη συγκέντρωση έφτασαν και οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ με όχημα στρατιωτικό πάνω στο οποίο βρισκόταν διαδηλωτές ντυμένοι Γερμανοί στρατιώτες, με τη σβάστικα στο μανίκι. Το αυτοκίνητο αυτό συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ξένων δημοσιογράφων.

 

 

Update 13.40: Για το Μέγαρο Μαξίμου αναχωρούν αυτή την ώρα Άνκελα Μέρκελ και Αντώνης Σαμαράς από το Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε την καγκελάριο με μια χειραψία και σε ένα κλίμα που δεν θυμίζει προς το παρόν τις ζεστές στιγμές του Βερολίνου τον Αύγουστο. 

 

Εν τω μεταξύ, ένταση αυτή την ώρα στο Ερρίκος Ντινάν ανάμεσα σε εργαζόμενους που πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο, -διεκδικώντας δεδουλευμένα- και των ΜΑΤ. Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να καταλάβουν το οδόστρωμα συμβολικά και απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ. Η ένταση παραμένει.

 


 

Σε ισχύ είναι πλέον τα αυστηρά ασφαλείας μέτρα για την άφιξη της Άνκελα Μέρκελ. Αρχίζουν ήδη να μαζεύονται, στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, οι πρώτοι διαδηλωτές για το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.  Στην Ομόνοια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηπους και Κατεχάκη. Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι έκλεισαν και οι σταθμοί του τραμ στο Σύνταγμα και το Ζάππειο.

 

(Τη φωτογραφία ανέβασε στο Twitter ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης)

Μέχρι τώρα έχουν γίνει 25 προσαγωγές, μεταξύ αυτών και ενός 50χρονου που έφτασε στη γερμανική πρεσβεία με αυτή την γαλανόλευκη αμφίεση κρατώντας μια "πατριωτική σύνθεση" στα χέρια του και έχοντας βάψει στα γαλανόλευκα μέχρι και τη μοτοσικλέτα του. Ίσως δεν πρόλαβε να πληροφορηθεί ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες άλλαξαν το ραντεβού τους για τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

 

(Η φωτό είναι από το Νewsit)

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βουλή: Ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Πολιτική Βουλή: Ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

20.1.2021
Εστίαση: Πρόσθετες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του κλάδου υποσχέθηκε ο Σταϊκούρας

Πολιτική Εστίαση: Πρόσθετες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του κλάδου υποσχέθηκε ο Σταϊκούρας

20.1.2021
Συγχαρητήρια και μια ευχή από τον Μητσοτάκη σε Μπάιντεν και Χάρις

Πολιτική Συγχαρητήρια και μια ευχή από τον Μητσοτάκη σε Μπάιντεν και Χάρις

20.1.2021
Τσίπρας για επέκταση χωρικών υδάτων: Σας καλωσορίζουμε σε μια επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Τσίπρας για επέκταση χωρικών υδάτων: Σας καλωσορίζουμε σε μια επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

20.1.2021
Μητσοτάκης: Προτεραιότητα να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια- Οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν

Πολιτική Μητσοτάκης: Προτεραιότητα να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια- Οι άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν

20.1.2021
Μητσοτάκης: Έχουμε δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη και άλλες περιοχές

Πολιτική Μητσοτάκης: Έχουμε δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη και άλλες περιοχές

20.1.2021
ΣΥΡΙΖΑ: 15 στελέχη υπογράφουν κείμενο για τον Κουφοντίνα- «Η κυβέρνηση παραβιάζει τον νόμο που ψήφισε»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: 15 στελέχη υπογράφουν κείμενο για τον Κουφοντίνα- «Η κυβέρνηση παραβιάζει τον νόμο που ψήφισε»

20.1.2021
Μητσοτάκης για εμβόλια: Σε στρατό και αστυνομία όσες δόσεις περισσεύουν κάθε ημέρα

Πολιτική Μητσοτάκης για εμβόλια: Σε στρατό και αστυνομία όσες δόσεις περισσεύουν κάθε ημέρα

19.1.2021
ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει την Πέμπτη υπό τον Μητσοτάκη - Ποιοι αρχηγοί αναμένεται να μείνουν στις θέσεις τους

Πολιτική ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει την Πέμπτη υπό τον Μητσοτάκη - Ποιοι αρχηγοί αναμένεται να μείνουν στις θέσεις τους

19.1.2021
Γεραπετρίτης: Θα έχουμε περίπου 4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έως τον Απρίλιο

Πολιτική Γεραπετρίτης: Θα έχουμε περίπου 4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έως τον Απρίλιο

19.1.2021
13 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 9.10.2012 | 13:29
Προσγειώθηκε με επιτυχία η μαντάμ Μέρκελ στο αεροδρόμιο "Ευάγγελος Βενιζέλος".
avatar
Ανώνυμος/η 9.10.2012 | 13:31
Συγνώμη, αλλά δε γνωρίζω από αυτά οπότε θα ήθελα να μάθω κατά πόσο είναι νόμιμο να σε συλλάβουν επειδή φοράς το οτιδήποτε. :S
avatar
georgeena 9.10.2012 | 13:50
δεν τον συνέλαβαν γιαυτο καλε μου, μην είστε πια ολοι τοσο ετοιμοι να φρικαρετε, εκανε τσαμπουκα στη πρεσβεία λεει, τα υπόλοιπα ειναι πολυ πολυ μα παρα πολυ χαριτωμενες λεπτομερειες χεχεχε ;)
avatar
Ανώνυμος/η 9.10.2012 | 14:08
"ενός 50χρονου που έφτασε στη γερμανική πρεσβεία με αυτή την γαλανόλευκη αμφίεση κρατώντας μια "πατριωτική σύνθεση" στα χέρια του και έχοντας βάψει στα γαλανόλευκα μέχρι και τη μοτοσικλέτα του."
To άρθρο δεν ανέφερε τσαμπουκά γι'αυτό και ρώτησα. -είμαι καλή όχι καλός btw :P
avatar
Ανώνυμος/η 9.10.2012 | 15:03
h photo tou gianni apo to reuters einai simerini?
avatar
Cinnamon 9.10.2012 | 15:25
Εξευτελιστική εικόνα. Ελπίζω να μην είναι σημερινή.
avatar
Ανώνυμος/η 9.10.2012 | 16:36
genika sihna vazoun oti nane ikones kai dinete telios diaforetiki ediposi ston anagnosti.
AleaJactaEst 9.10.2012 | 15:21
Τι προλαβαινουν να πουν σε 45'; Οταν κανουμε εμεις meeting θελουμε 45' για να ερθουν οι καφεδες και να πουμε και 5 μαλακιες μεχρι να ξεκινησουμε.
avatar
Cinnamon 9.10.2012 | 15:36
Τελικά για ποιον λόγο ήρθε?
Θα μας πει τίποτα σημαντικό, που δεν μπορούσε να πει απ΄τη Γερμανία?
Και ποιος πληρώνει για αυτή τη πανάκριβη επίσκεψη? Oh wait...εμείς.
avatar
Ανώνυμος/η 9.10.2012 | 17:09
Μέσα σε όλες τις μπούρδες που έχουμε ακούσει τις τελευταίες μέρες και ειδικά σήμερα για την επίσκεψη της Μέρκελ, ο Cinnamom είπε το απίθανο:

"Τελικά για ποιον λόγο ήρθε?
Θα μας πει τίποτα σημαντικό, που δεν μπορούσε να πει απ΄τη Γερμανία?
Και ποιος πληρώνει για αυτή τη πανάκριβη επίσκεψη? Oh wait...εμείς."


Τόσο καιρό βρίζαμε που δεν είχε πατήσει το πόδι της στην Ελλάδα, ούτε να μας δει δεν καταδέχτηκε, τι σόι Ευρώπη των λαών είναι αυτή που η Καγκελάριος δεν έρχεται στην Ελλάδα που τραβάει τόσα δεινά και πόσα ακόμα, πολλά με τα οποία συμφωνώ.

Ε και τώρα που ήρθε το πιάσαμε το υπονοούμενο! Μα γιατί ήρθε; Εμείς θα πληρώσουμε την επίσκεψή της; Δεν μπορούσε να μας τα πει από την τηλεόραση;

Λοιπόν Cinnamon, έχω μία ιδέα. Να σταματήσουν οι διπλωματικές επισκέψεις και οι πολιτικές συναντήσεις. Εντελώς, όχι χαζά. Ποτέ ξανά ταξίδια.

Και να σου πω και κάτι; Γιατί να έχουμε τόσα κυβερνητικά αυτοκίνητα, τόσα έξοδα σε ξενοδοχεία, εισιτήρια αεροπλάνων και ταξί. Να κοπούν όλα. Ότι έχουν να πουν να το λένε από το τηλέφωνο και να βγάζουν μετά μία δήλωση.

Μην σου πω και το άλλο. Να κόψουμε και τη Βουλή. Να ψηφίζει ο κάθε βουλευτής ηλεκτρονικά από το σπίτι του και να τελειώνουμε με τόσα έξοδα.

Μέχρι να τελειώσει αυτή η κρίση το μυαλό κάποιων θα έχει γίνει εντελώς πουρές από την πολύ άντε μην το πω.
avatar
Cinnamon 9.10.2012 | 20:05
Πότε ακριβώς βρίζαμε πως δεν είχε πατήσει το πόδι της στην Ελλάδα?
Μάλλον το έχασα αυτό το συλλογικό βρισίδι...

Ευρώπη των λαών...? Απ΄ότι έχω καταλάβει δεν είμαστε Ευρώπη των λαών επειδή κουμάντο κάνουν λίγοι και έχουμε πλέον επιλεκτική δημοκρατία - άλλο τι θέλουν οι πολίτες ή τι θεωρούν σημαντικό για την εκάστοτε χώρα τους και άλλο τι αποφασίζουν τελικά οι κυβερνώντες.
Μπορεί να κάνω λάθος. Μακάρι.

Αγαπητέ μου (παρεμπίπτοντος είμαι του αντίθετου φύλου), μπορεί εσύ να είδες την επίσκεψή της ως κάτι χρήσιμο και καλό αλλά όλη αυτή η προετοιμασία, για την ασφάλειά της, ήταν too much.
Τόσο πολύ φοβόντουσαν πως κάτι θα πάθαινε? Για αυτό ρώτησα γιατί ήταν τόσο σημαντική η επίσκεψή της, επειδή μου φαίνεται αδιανόητο να έρχεται η Καγκελάριος και να γίνεται ο κακός χαμός στην Αθήνα. Μάλλον δεν είδες τα ξένα ΜΜΕ, που για πολλοστή φορά έδειξαν μια Ελλάδα έτοιμη για βίαιες διαδηλώσεις, που καίει σημαίες και γελοιοποιεί την επίσκεψη της Μέρκελ με ναζιστικές αναφορές.
Και μετά αναρωτιούνται τόσοι γιατί η εικόνα της χώρας είναι τόσο αρνητική στο εξωτερικό. Ε, αυτά βλέπουν!

Οπότε ναι, για μένα προτιμότερο θα ήταν είχαν συναντηθεί αλλού ή και ακόμα να είχαν κρατήσει την επίσκεψή της σε χαμηλότερους τόνους. Για σένα δηλαδή ήταν ανάγκη όλο αυτό που έγινε σήμερα?

Όσο για τις σαρκαστικές ιδέες σου...είναι απλά αδύναμα επιχειρήματα. Αυτό νομίζεις πως υπονοώ? Να κοπούν όλα? Καλά, ότι να΄ναι.
Μήπως να κοιτάξεις το δικό σου μυαλό, πριν κατηγορήσεις τους υπόλοιπους?
Takis 9.10.2012 | 18:36
Μια πιθανή εξήγηση της επίσκεψης εδώ http://blogs.ft.com/brusselsblog/2012/10/leaked-summit-conclusions-a-tweak-at-britain/?
trip to myanmar 9.10.2012 | 21:41
Πόσο θα ήθελα να είχα μια Μέρκελ για πρωθυπουργό, αντί αυτών των γελοίων ανθρωπάριων που μας κυβερνούν χρόνια τώρα.

Α, και κάτι άλλο: η Μέρκελ προσγειώθηκε με γερμανικό αεροπλάνο, σε γερμανικό αεροδρόμιο, την τίμησαν γερμανικά όπλα στα χέρια των Ελλήνων καταδρομέων, επιβιβάσθηκε σε γερμανικό αυτοκίνητο, κτλ.

Το μόνο ελληνικό που είδε ήταν τα άδεια χέρια του Σαμαρά. Μετά, η Μέρκελ μας φταίει;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια