Διάγγελμα Τσίπρα: Τα μνημόνια τελείωσαν - Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή
Πολιτική

Διάγγελμα Τσίπρα: Τα μνημόνια τελείωσαν - Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την «έξοδο» της Ελλάδας από τα μνημόνια

Τα μνημόνια τελείωσαν, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, κατά το διάγγελμά του από την Ιθάκη. 

 

Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης επιτέλους τελείωσαν, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της να καθορίσει την τύχη της χωρίς καταναγκασμούς, χωρίς άλλους εκβιασμούς και θυσίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

«Ο τρόπος μας είναι κλειστός, τον κλείνουν οι δύο μαύρες συμπληγάδες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποιώντας για την περίσταση έναν στίχο του Γιώργου Σέφερη.

 

«Η διαδρομή δεν ήταν ποτέ εύκολη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μία «σύγχρονη Οδύσσεια» για την Ελλάδα από το 2010. 

 

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χώρα μας έχασε το 25% του εθνικού της πλούτου και 3 στους 10 έμειναν άνεργοι ενώ τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν ξεπέρασαν τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ. 

 

«Η Δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες», είπε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας σαφή επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο για την περίοδο διακυβέρνησης του αλλά και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

 

«Βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι» και είναι «όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια», πρόσθεσε, διαμηνύοντας ότι «η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή».

 

Ολόκληρο το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα:

 

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της. Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς. Χωρίς άλλους εκβιασμούς. Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας».

 

«Ο τόπος μας είναι κλειστός, τον κλείνουν οι δυο μαύρες Συμπληγάδες, λέει ο ποιητής. Αυτές τις Συμπληγάδες αφήσαμε πίσω μας. Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η ιστορία της. Τα επιτεύγματα, οι αγώνες αλλά και οι οδύνες. Αυτά δηλαδή που καθόρισαν τη διαδρομή της στην πορεία των αιώνων. Μια διαδρομή που δεν ήταν ποτέ εύκολη. Αλλά είχε πάντα προορισμό. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες, στις πιο μεγάλες φουρτούνες».

 

«Η Ελλάδα βίωσε από το 2010, τη σύγχρονη Οδύσσειά της. Μέσα σε πέντε χρόνια, συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Χάθηκε το 25% του εθνικού μας πλούτου. 3 στους 10 έμειναν άνεργοι. 6 στους 10 νέους, επίσης. Υλοποιήθηκαν μέτρα λιτότητας 65 δισεκατομμυρίων. Η βία και η καταστολή, έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας. Η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. Φασιστικές συμμορίες, βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια».

 

«Μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κι ένας λαός, όμως, που ποτέ δεν αποδέχτηκε τη μοίρα που του επιφύλασσαν οι ισχυροί. Και έγραψε νέες σελίδες αντίστασης. Αυτός ο λαός, πριν από τριάμισι χρόνια πήρε μια ιστορική απόφαση. Να πάρει το τιμόνι της χώρας από αυτούς που την οδήγησαν στα βράχια και να το δώσει σε νέους καπετάνιους».

 

«Αναλάβαμε αυτή την βαριά ευθύνη. Με σθένος, αποφασιστικότητα αλλά και σεβασμό στις θυσίες του λαού μας. Δεν πορευτήκαμε με βεβαιότητες παρά μόνο με μία. Αυτή που μας όρισαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες: Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας. Περάσαμε από κύματα πολλά για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας. Το πλήρωμα άλλαξε. Άλλοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι προτίμησαν να τα δαμάσουν».

 

«Ακούσαμε πολλές φορές τις Σειρήνες της ματαιότητας. Ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν και τα μνημόνια θα είναι για πάντα εδώ. Ότι δεν έχει νόημα να αντιστέκεσαι όταν απέναντι σου στέκονται οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες. Τα θεριά που η μικρή και αδύναμη Ελλάδα δεν θα μπορούσε να νικήσει. Τίποτα από αυτά, όμως, δεν λύγισε την προσπάθειά μας».

 

«Και αυτό γιατί, οι άνθρωποι που μόχθησαν για να φτάσουμε στον προορισμό, δεν ήταν πια στο περιθώριο. Δεν ήταν πια κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα. Αλλά ήταν στο τιμόνι. Μαζί μας. Και στα δύσκολα ήταν αυτοί που το κράτησαν σφιχτά».

 

«Ελληνίδες, Έλληνες, σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης. Είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής και σε αυτή την αφετηρία, δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων. Δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει. Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι». 

 

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια. Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά, την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει, τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της».

 

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που λοιδόρησαν και απαξίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, επειδή τόλμησαν να μη συναινέσουν στην υλοποίηση ενός νεοφιλελεύθερου πειράματος που θα κρατούσε για δεκαετίες. Δεν θα ξεχάσουμε όμως και αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και της Ελλάδας στα δύσκολα. Πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιστάθηκαν σθεναρά στα σχέδια για έξοδο και τιμωρία της Ελλάδας».

 

«Διότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα για την Ευρώπη σημαίνει πολλά περισσότερα από δημοσιονομικά μεγέθη. Δε θα ξεχάσουμε τίποτα από όσα ζήσαμε γιατί δεν είναι απλά η ύλη για τους ιστορικούς του μέλλοντος αλλά είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα. Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ».

 

«Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια». 

 

«Όσοι έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων. Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης».

 

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους. Τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει. Οι πολυμήχανοι Έλληνες, γράψαμε με αγώνα και θυσίες το τέλος των μνημονίων. Από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας. Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε ποτέ πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας. Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Γιατί η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή».

 

 Δείτε το βίντεο με το μήνυμα του πρωθυπουργού:

 

 
Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Κάθε τσιγάρο που σβήνει, θα είναι και μία βαθιά ανάσα υγείας»

Πολιτική Μητσοτάκης: «Κάθε τσιγάρο που σβήνει, θα είναι και μία βαθιά ανάσα υγείας»

31.5.2020
Αχτσιόγλου για «ΣΥΝ-Εργασία»: Μειώνει 20% τους μισθούς - «Πραγματική ιδεοληψία»

Πολιτική Αχτσιόγλου για «ΣΥΝ-Εργασία»: Μειώνει 20% τους μισθούς - «Πραγματική ιδεοληψία»

30.5.2020
Σακελλαροπούλου: Στις προκλήσεις της Τουρκίας απαντάμε με ισονομία και ανοικτούς ορίζοντες

Πολιτική Σακελλαροπούλου: Στις προκλήσεις της Τουρκίας απαντάμε με ισονομία και ανοικτούς ορίζοντες

30.5.2020
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά κόμπλεξ της»

Πολιτική Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά κόμπλεξ της»

30.5.2020
Κικίλιας: «Να σπεύδετε όλοι βραδέως για το αν έχει ξεπεραστεί η πανδημία»

Πολιτική Κικίλιας: «Να σπεύδετε όλοι βραδέως για το αν έχει ξεπεραστεί η πανδημία»

30.5.2020
Η Μενδώνη αποδοκιμάζει την «φιέστα» στην Αγιά Σοφία: «Βαθιά ισλαμική τάση» στην κίνηση του Ερντογάν

Πολιτική Η Μενδώνη αποδοκιμάζει την «φιέστα» στην Αγιά Σοφία: «Βαθιά ισλαμική τάση» στην κίνηση του Ερντογάν

29.5.2020
Υπ. Παιδείας για καταγγελία Φίλη: «Άνευ προηγουμένου κοροϊδία» της Βουλής- Καμία διαρροή δεδομένων

Πολιτική Υπ. Παιδείας για καταγγελία Φίλη: «Άνευ προηγουμένου κοροϊδία» της Βουλής- Καμία διαρροή δεδομένων

29.5.2020
Η Microsoft σχεδιάζει κέντρο έρευνας στην Ελλάδα- Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας

Πολιτική Η Microsoft σχεδιάζει κέντρο έρευνας στην Ελλάδα- Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας

29.5.2020
Η συλλογική ανοσία έναντι του κορωνοϊού αργεί - Τι δείχνουν έρευνες

Πολιτική Η συλλογική ανοσία έναντι του κορωνοϊού αργεί - Τι δείχνουν έρευνες

29.5.2020
Δημοσκόπηση: Στο -38 ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης - Προβάδισμα 19,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Δημοσκόπηση: Στο -38 ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης - Προβάδισμα 19,4% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

28.5.2020
23 Σχόλια
12
Slang Fabrix 21.8.2018 | 12:15
Παραιτήσου αμεσότατα ανικανε. Αυτά.
avatar
σκύλος 21.8.2018 | 21:56
41 συμπολίτες μας τον θεωρούνε ικανό!

41!!!

εεε ρε θράσος οι καλοβολεμένοι...
avatar
atman 21.8.2018 | 12:16
μονο ντροπη επιτιθεται σε δημοκρατικα εκλεγμενο πρωθυπουργο θυμα τρομοκρατικης επιθεσης του παρακρατους του.
Ο τραπεζιτης που εγινε πρωθυπουργος για να μην μπουν κεφαλαιακοι ελεγχοι στην οικονομια, να μην υπαρξει υφεση μετα την αναπτυξη, για να μην υπαρχουν τερατωδη πρωτογενη πλεονασματα. Ολα αυτα που εκανε αυτος.

Ενα θλιβερο και μιαρο γκρουπουσκουλο με μονο σκοπο την αναπαραγωγή της ανυπαρξιας τους.
avatar
leonlm 21.8.2018 | 20:08
δημοκρατικα εκλεγμενος ο Παπαδημος?Μπερδεμενο σε βρισκω..
avatar
atman 22.8.2018 | 12:07
Δεν εκλεχτηκε απο το ιδιο σωμα που εκλεχτηκε ο Τσιπρας;;; Εξασφαλισε ο τσιπρας την πρωθυπουργια με την ψηφο του Ελληνικου λαου;;; Το κομμα του εχει την πλειοψηφια στην Βουλη;;;

Με ποσο κυβερναει;; Με 14%;;;; Καμια ντροπη.
avatar
leonlm 22.8.2018 | 12:52
Και η επομενη βουλη εαν αποφασισει να κανει πρωθυπουργο τον Στιβ Καξετση θα ειναι δημοκρατικα εκλεγμενος...ωραια δημοκρατικη λογικη..
avatar
σκύλος 22.8.2018 | 14:02
Αντί να πεις ευχαριστώ στον Παπαδήμο που σε κούρεψε καμιά 100 δις παραδίδεις και μαθήματα δημοκρατίας χορευτή του συντάγματος;

Άιντε διάβασε τα νέα του ρουβίκωνα από το ιντυμιντια που πανηγύριζε την απόπειρα δολοφονίας του Παπαδήμου από τον άεργο γιαγτζόγλου και άσε την δημοκρατία στην ησυχία της.

Άρκετά τη κακοποιήσατε πολίτες σαν και του λόγου σου!
λukum (το) 21.8.2018 | 12:17
Πήγε στην Ιθάκη για να κάνει ευθεία σύνδεση με την Οδύσσεια, φοβερή σύλληψη, σχεδόν τόσο ευφυής όσο να τον κάνουμε Πρωθυπουργό.
avatar
AthanBXL 21.8.2018 | 12:26
Δεν τον λυπάμαι καθόλου, παρά την γελοία και αξιοθρήνητη πολιτική εικόνα του.
Ειναι άξιος της μοίρας του.
avatar
Zoumbi 21.8.2018 | 12:34
Μα γιατι ολοι αυτοι πιανουν τα νησια , τι τους φταινε ?

Κανονικα απο σταυλους και μονον απο σταυλους ,
επρεπε να βγαζουν τα διαγγελματα....
avatar
another world 21.8.2018 | 13:11
Αυτό το "η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή", φοβάμαι.
asmilon 21.8.2018 | 13:28
Πραγματικα μου θυμιζει εκθεση ιδεων μαθητη λυκειου με θεμα εξοδος απο τα μνημονια υπο το πρισμα της Οδύσσειας Καμια ουσια και καμια πραγματικη εικονα για τι πρεπει να γινει στο αμεσο αλλα και στο μακροπροθεσμο μελλον, ωστε να μην ξαναπεσουμε στην ιδια κατασταση.
λukum (το) 21.8.2018 | 15:26
Ξέρει πολύ καλά σε ποιους απευθύνεται...
Άμα σε έχουν ψηφίσει μετά την υπογραφή ενός καταστροφικού 3ου Μνημονίου, με κλειστές τράπεζες, ανοιχτά σύνορα και 900.000 μετανάστες να κλείνουν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές είναι σαφές πως δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις και πολύ να πουλήσεις το παραμύθι.
ms12 21.8.2018 | 14:39
Μονο που στην δικια μας Οδυσσεια, εσυ εισαι ο Πολυφημος.
Ουπς λαθος. Ο Πολυφημος ηταν μονοφθαλμος, εσυ Αλεξη αποδειχθηκες κοντοφθαλμος.
Ashton Heston III 21.8.2018 | 16:45
Ο Θερσίτης (ο θρασύδειλος στρατιώτης που σφαλιαρίζει ο Οδυσσέας στην Ιλιάδα)--και πολύ του είναι. Έχει την θρασύτητα να αναφέρεται στους "Τραπεζίτες [που] έγιναν πρωθυπουργοί" στην ίδια πρόταση με τις φασιστικές συμμορίες. (Για όσους πιστεύουν πως τι γεγονός ότι δεν επισκέφτηκε τον Παπαδήμο στο νοσοκομείο μετά την τρομοκρατική επίθεση ήταν τυχαίο).
avatar
ΕΛΠΟ 21.8.2018 | 14:53
Ζήσε τον μύθο σου (μας).

Δεν μπορεί, έχει επηρεαστεί από την διαφήμιση.

«Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια». Πηγή: www.lifo.gr

Δηλαδή, τώρα που είναι ; Κάνει βόλτες ο λαός με τα γιοτ ψαρεύοντας ;

Μιλάμε για επαναστατικό μήνυμα, χτυπάει φλέβα, όχι αστεία.

Άσε που μας έμαθε πάλι και ελληνικά :

"Είναι οι πρώτες μεταμνημονιακοί περίπατοι".

Μάλλον έμπλεξε αριθμούς, επίθετα και ουσιαστικά ...

Μετά και από τόση πολιτική δεινότητα, μιλάμε σε πιάνει δέος και από την ευγλωττία,.

Πολύ θέλει να πεις "αν είναι έτσι στο φως που μας έβγαλες, καλύτερα στα αμπάρια" ;
Ο Μέσος Έλληνας 21.8.2018 | 15:21
Κανονικά σήμερα έπρεπε να επαναλάβει την δήλωση "αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη" .... και για αυτήν την τραγωδία
12
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια