Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για ΔΕΠΑ- Πετσίτη
Πολιτική

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για ΔΕΠΑ- Πετσίτη

Ύστερα από επερώτηση βουλευτών της Βουλής

Σφοδρή σύγκρουση σήμερα στο κοινοβούλιο για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και το πρόσωπο του Μανώλη Πετσίτη, τον παλιό συμμαθητή του Νίκου Παπά που φέρεται να εργαζόταν με μεγάλες αμοιβές σε εταιρία του επιχειρηματία με μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΠΑ. 

 

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα ερώτηση 37 βουλευτών της ΝΔ για τις καταγγελίες που έκανε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος, αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών της εταιρείας ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη επί των ημερών του.

 

Με καταγγελίες του ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με ποινική δίωξη για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, τονίζει ότι 6 υπουργοί ήταν ενήμεροι και σύμφωνοι με αυτούς, ενώ στη θητεία του το χρέος της εταιρείας συνέχιζε να διογκώνεται.

 

Χατζηδάκης: Kαραμπινάτο σκάνδαλο

 

Ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε το σκεπτικό της επερώτησης τονίζοντας πως υπάρχουν στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό καθώς 6 υπουργοί, η κυρία Βασιλική Θάνου και ο Μανώλης Πετσίτης εμπλέκονται σε μεθόδευσεις προκειμένου να χαριστούν 80 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για «καραμπινάτο σκάνδαλο». 

 

Χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανάφερε. «Σας κατηγορούμε:

 

1. Ότι ορίσατε γενικό διευθυντή της ΔΕΠΑ τον πρώην υπάλληλο του κ. Λαυρεντιάδη και συγκεκριμένα τον πρώην διευθυντή της ELFE που έχει to 80% των χρεών στην ΔΕΠΑ. Βάλατε τον κ. Κιτσάκο που διώκεται για κακουργηματική απιστία.

 

2. Ότι επιχειρήθηκε παράνομη ανταλλαγή ακινήτων που ήταν δεσμευμένα για ξέπλυμα

 

3. Τα ακίνητα αυτά επιχειρήθηκε να κοστολογηθούν 10 φορές πάνω από την αξία τους

 

4. Ο κ. Κιτσάκος είπε ότι δεν τα έκανε μόνος του αλλά με εντολές έξι υπουργών και αυτά φαίνεται ότι τα έλεγε και στις συνεδριάσεις της ΔΕΠΑ. Ο κ. Κιτσάκος έλεγε στις εισηγήσεις του πως όλα αυτά με την υπερκοστολόγηση ακίνητων τα γνωρίζουν οι υπουργοί» είπε ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:

 

«Ως κερασάκι στην τούρτα προκύπτει η ιστορία Πετσίτη. Ένας πρώην συμμαθητής και συνεργάτης του κ. Ν Παππά και πρωταγωνιστής σε φωτογραφία δίπλα στον Τσίπρα. Σύμφωνα με δηλώσεις Κιτσάκου την περίοδο 2016 – 2017 που γίνονταν διαπραγματεύσεις ο Μανώλης Πετσίτης επισκέπτεται την ΔΕΠΑ και τον Κιτσάκο ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια περίοδο αμείβεται μόνο από την ELFE με ποσά που φθάνουν 200 χιλιάδες ευρώ. Φοβερή ανέλιξη καθώς το προηγούμενο επάγγελμά του απέφερε 5.000 ευρώ. Τι άλλο είναι ο Πετσίτης; Είναι φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα ενός Κύπριου Σωτηράκη Παναγιώτου ο οποίος κατά σύμπτωση είναι διαχειριστής 2 οφσορ του κ. Λαυρεντιάδη. Είναι επίσης συνεργάτης και συνεταίρος του Αρτέμη Αρτεμίου. 

 

Γύρω γύρω όλοι : Λαυρεντιάδης-Αρτεμίου-Παππάς και στην μέση ο Μανώλης. Αυτή είναι η κωμικοτραγική εικόνα» και πρόσθεσε «το σκάνδαλο ΔΕΠΑ Λαυρεντιάδη είναι αποδεδειγμένο καραμπινάτο σκάνδαλο . Είναι η κορυφή του παγόβουνου διαπλοκής ΣΥΡΙΖΑ. Ένας κρίκος ακόμα στην αλυσίδα σκανδάλων: σύμβαση για Θριάσιο, μεταναστευτικό, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, μυστικά κονδύλια και Σόρος. Όλα αυτά συμβαίνουν με κυβέρνηση που παριστάνει τον αρχάγγελο κάθαρσης. Δεν μπορείτε να καλύπτετε με την σιωπή πρακτικές που εκθέτουν την διαδρομή σας και το κόμμα σας».

 

Από την πλευρά του ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε παραπομπή των εμπλεκόμενων υπουργών σε ειδικό δικαστήριο στην επόμενη Βουλή. 

 

Σταθάκης: Το χρέος της ELFE προς της ΔΕΠΑ έγινε επί Νέας Δημοκρατίας 

 

Η μεγάλη αύξηση του χρέους των ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ έγινε την περίοδο της ΝΔ είπε ο κ. Σταθάκης παρουσιάζοντας διαφορετικά στοιχεία για την εξέλιξη των οφειλών των λιπασμάτων, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης των βουλευτών της ΝΔ.

 

Συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το 2011 τα χρέη ήταν 40 εκατ. ευρώ και το 21015 έφτασαν τα 89 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα ο κ. Γεωργιάδης για τη ΝΔ είχε παρουσιάσει άλλα νούμερα και συγκεκριμένα είχε πει ότι η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε το 2012 χρέος 69 εκατ. και παρέδωσε το 2015 χρέος 74 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε φθίνουσα πορεία.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας σήμερα τα 120 εκατ. ευρώ που έχει φτάσει η οφειλή, προέρχονται από τους τόκους του παλιού χρέους και μόνο 12 εκατ. ευρώ είναι η πραγματική αύξηση του χρέους. Στην πραγματικότητα με τους τόκους παραλάβαμε χρέος 108 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη διακυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

 

Ο υπουργός Ενέργειας επικαλέστηκε και προηγούμενες αποφάσεις επί ΝΔ διοικήσεων της ΔΕΠΑ, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ για συνέχιση της παροχής προς την ΕLFE. 

 

Επιπρόσθετα για το θέμα της ανταλλαγής ακινήτων, τόνισε ότι πρόκειται για σχέδιο που προϋπήρχε από την προηγούμενη διοίκηση, το οποίο όμως από τον Ιούλιο του 2016 έχει μπει στον πάγο μόλις η αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος ενημέρωσε για τη δέσμευση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων.

 

Ως προς τις άλλες κινήσεις που έχουν γίνει, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι το Μάρτιο του 2017 ζήτησε εβδομαδιαία ενημέρωση για τις οφειλές των ΕΛΦΕ, ενώ τον Ιούνιο του 2017 αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των πληρωμών με προεξόφληση της κατανάλωσης 50% μετρητά και 50% με μεταχρονολογημένες επιταγές και καταβολές για μείωση του χρέους (πληρωμή τόκων).

 

Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός, στην πορεία το δικαστήριο μετά από προσφυγή της ELFE απαγόρευσε να διακοπεί η παροχή.

 

Σήμερα κατέληξε ο υπουργός υπάρχουν 2 προσφυγές, η πρώτη της ELFE κατά της ΔΕΠΑ και η δεύτερη της ΔΕΠΑ κατά της ΕLFE.

 

Η δικαστική εξέλιξη περιμένουμε να δικαιώσει τη ΔΕΠΑ

 

Εάν υπάρχει σκάνδαλο για την αύξηση των οφειλών αφορά τη ΝΔ, για να διακοπεί η παροχή πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και οι μέριμνες του νόμου, το σχέδιο ανταλλαγής ήταν μια βραχύβια και άνευ αντικειμένου περιπέτεια που απέχει πολύ από το να έχει οσμή σκανδάλου, κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

 

 

Δραγασάκης: Όποια πέτρα και να σηκώσουμε βρίσκουμε εσάς από κάτω 

 

Δεν υπάρχει σκάνδαλο ανέφερε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση Γ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπήρξε ποτέ απόφαση κανενός οργάνου για τη θέμα της ανταλλαγής και οι όποιες συζητήσεις έγιναν ήταν στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων. Ποτέ δεν ήρθε το θέμα για απόφαση, που σημαίνει ότι δεν είχε ωριμάσει η πρόταση για να υλοποιηθεί.

 

 Υπάρχουν ευθύνες στο πως δημιουργήθηκε το περίπλοκο νομικό κουβάρι ΕLFE και πως δημιουργήθηκαν τα χρέη στα σημερινά επίπεδα και πως έφτασε να ελέγχεται για ξέπλυμα χρήματος ο επιχειρηματίας, κατέληξε ο κ. Δραγασάκης. Η ΝΔ θέλει να πάει στις εκλογές με μία λίστα σκανδάλων και να δημιουργήσει μια αντίρροπη εικόνα. Το δράμα είναι ότι όποια πέτρα και αν σηκώσουμε κάτι δικό σας θα βρούμε είπε.

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για μεταναστευτικό

Πολιτική Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ για μεταναστευτικό

28.2.2020
Μαξίμου: Τα σύνορα φυλάσσονται στον μέγιστο βαθμό - Έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο

Πολιτική Μαξίμου: Τα σύνορα φυλάσσονται στον μέγιστο βαθμό - Έκτακτη σύσκεψη στο Πεντάγωνο

28.2.2020
Μεταναστευτικό: Σε Χίο, Λέσβο και Σάμο ο Μητσοτάκης - Οι αποφάσεις της συνάντησης με τους δημάρχους

Πολιτική Μεταναστευτικό: Σε Χίο, Λέσβο και Σάμο ο Μητσοτάκης - Οι αποφάσεις της συνάντησης με τους δημάρχους

27.2.2020
Βουλή: Ψηφίστηκε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Πολιτική Βουλή: Ψηφίστηκε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

27.2.2020
Μητσοτάκης: Ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα λόγω κοροναϊού

Πολιτική Μητσοτάκης: Ενισχύονται οι έλεγχοι στα σύνορα λόγω κοροναϊού

27.2.2020
Τουλουπάκη: «Εκπρόθεσμη η κλήση μου σε κατάθεση» - Ζητά τήρηση της νομιμότητας

Πολιτική Τουλουπάκη: «Εκπρόθεσμη η κλήση μου σε κατάθεση» - Ζητά τήρηση της νομιμότητας

27.2.2020
Μητσοτάκης για κοροναϊό: Ψυχραιμία και όχι πανικός

Πολιτική Μητσοτάκης για κοροναϊό: Ψυχραιμία και όχι πανικός

27.2.2020
Novartis - Προανακριτική: Αποφασίστηκε η κλήτευση του Νίκου Παππά

Πολιτική Novartis - Προανακριτική: Αποφασίστηκε η κλήτευση του Νίκου Παππά

27.2.2020
Χαρίτσης: Η καταφυγή στη βία δείχνει απώλεια ελέγχου από την κυβέρνηση

Πολιτική Χαρίτσης: Η καταφυγή στη βία δείχνει απώλεια ελέγχου από την κυβέρνηση

27.2.2020
Ασφαλιστικό: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο -Συγκεντρώσεις το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας

Πολιτική Ασφαλιστικό: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο -Συγκεντρώσεις το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας

27.2.2020