Eurokinissi
Πολιτική

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ με 153 «Ναι»- Σε «πολεμικό» κλίμα η συνεδρίαση

Απόλυτη πλειοψηφία εξασφάλισε και η συντριπτική πλειονότητα των άρθρων.

Με 153 θετικές ψήφους πέρασε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ.

 

Το σχέδιο νόμου έλαβε επί της αρχής 153 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών». Απόλυτη πλειοψηφία εξασφάλισε και η συντριπτική πλειονότητα των άρθρων.

 

Αντιθέτως στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή καταψηφίστηκε η τοποθέτηση του πρώην συμβούλου του Υπουργού Παιδείας Παντελή Κυπριανού στην θέση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

 

Η Κυβέρνηση δια του Προεδρείου της Βουλής ανακοίνωσε ότι στο εξής θα διεξάγονται ονομαστικές ψηφοφορίες κάθε φορά που θα αμφισβητείται η κυβερνητική πλειοψηφία, δεδομένου ότι αναγνωρίζει ότι δημιουργούνται σημαντικές επιπλοκές στην προώθηση του κυβερνητικού έργου.

 


Το προεδρείο της Βουλής πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία μετά την άρνηση των ΑΝΕΛ χθες να ψηφίσουν τρία άρθρα του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, που αφορούν στο γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη διοικητική ανασυγκρότηση, στο Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης και στην Υποστήριξη Δράσεων Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

 

Σημειώνεται ότι το «βραχυκύκλωμα» στη Βουλή σημειώθηκε εχθές, με τα τρία άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ. Ο προεδρεύων Αντιπρόεδρος στης Βουλή και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος αρχικά εξαίρεσε τα τρία επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου στα οποία ήταν αντίθετη όλη η αντιπολίτευση και τα έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι συγκεντρώνεται ή όχι η απαιτούμενη πλειοψηφία του όλου Σώματος της παρούσας Βουλής.

 

Κατά τη σημερινή ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε τον λόγο, λέγοντας πως η ονομαστική ψηφοφορία είναι άκυρη καθώς ο χθεσινός προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος διέκοψε την ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη, παράνομα.

 

«Η κυβέρνηση βασίζεται πια σε μια κοινοβουλευτική μειοψηφία 145 βουλευτών. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση για να περάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο πρέπει να δημιουργεί ad hoc κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, οι οποίες πρέπει να εκφράζονται μέσα από ονομαστικές τοποθετήσεις των υπολοίπων βουλευτών ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό: Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή την κυβέρνηση να περνάει νομοθετήματα χωρίς να υφίσταται δεδηλωμένη η ψήφος του Κοινοβουλίου για το καθένα από αυτά» είπε χαρακτητριστικά ο κ  Δένδιας.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι «κινούμαστε σε ένα περίεργο και πρωτοφανές καθεστώς» και πρέπει να προστρέχουμε σε ερμηνείες του Κανονισμού, ωστόσο είπε ότι «οι ερμηνείες πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να μην επιτρέπεται να δημιουργούνται τεχνητές πλειοψηφίες και άρα να φαλκιδεύεται η ουσία του πολιτεύματος, που είναι η ξεκάθαρη στήριξη της Βουλής σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία ή απόφαση».

 

«Δεν γίνεται δηλαδή "να συνάγουμε ότι..." και δεν πρόκειται να το αφήσουμε αυτό. Καταλαβαίνουμε ότι είναι επίμονο αλλά αυτό είναι η ουσία του πολιτεύματος» προσέθεσε και κατέληξε: «Μέχρι να πάει το αποτέλεσμα 151 θα πρέπει να υπάρχει ονομαστική διατύπωση βούλησης επώνυμου βουλευτού. Αυτό δηλαδή που διαπιστώθηκε είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περνάει νομοσχέδια όπως τα περνούσε μέχρι τώρα».

 

Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές στη Βουλή από δω και πέρα όλα τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες προκειμένου να διατυπώνεται η πλειοψηφία επί των νομοσχεδίων.

 

Τους τόνους ανέβασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος οποίος έκανε λόγο για θεσμική εκκρεμότητα: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής άρα στις επιμέρους ψηφοφορίες του κοινοβουλευτικού έργου δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας, η κυβέρνηση έχει την τυπική πλειοψηφία της Βουλής αλλά δεν λειτουργεί στις ψηφοφορίες τεκμήριο δεδηλωμένης.

 

Ο Νίκος Βούτσης στη δική του τοποθέτηση προκάλεσε αίσθηση με την φράση του «Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί ανεξάρτητοι βουλευτές να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

 

«Υπάρχει διάθεση για δημιουργία θεσμικής εκκρεμότητας στο διηνεκές. Η κυβέρνηση κατά το Σύνταγμα μόνο μετά την πρόταση δυσπιστίας μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση της , αυτό είναι δεδομένο. Αντίθετα υπάρχουν δύο ψηφοφορίες που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα μαζί με άλλες ρητορικές ακρότητες να υπάρχει μία αχλή, μια εκκρεμότητα και ένα θολό τοπίο για τη λειτουργία της Βουλής.

 

Προς ώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής, εάν συνεχίσει αυτό το δεδομένο και στο μέλλον τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία διότι προφανώς από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές του κοινοβουλίου δεν είναι δυνατό ο καθένας εξ αυτών να τοποθετείται.

 

Είναι μία καινούργια κατάσταση μία καινούρια πρακτική η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης για την σημερινή κυβέρνηση. Στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου», είπε ο κ.Βούτσης. 

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις - Την Τετάρτη στην ολομέλεια

Πολιτική Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις - Την Τετάρτη στην ολομέλεια

6.7.2020
ΣΥΡΙΖΑ: «Η λίστα Πέτσα επιβεβαιώνει ότι τα χρήματα δόθηκαν στα ΜΜΕ χωρίς κανένα ουσιαστικό κριτήριο»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: «Η λίστα Πέτσα επιβεβαιώνει ότι τα χρήματα δόθηκαν στα ΜΜΕ χωρίς κανένα ουσιαστικό κριτήριο»

6.7.2020
Εγκαίνια στους νέους σταθμούς του μετρό - Παρών ο Μητσοτάκης (Φωτογραφίες)

Πολιτική Εγκαίνια στους νέους σταθμούς του μετρό - Παρών ο Μητσοτάκης (Φωτογραφίες)

6.7.2020
ΝΔ: Ποια είναι η «White Porsca»; - Περιμένουμε απαντήσεις από τον Τσίπρα

Πολιτική ΝΔ: Ποια είναι η «White Porsca»; - Περιμένουμε απαντήσεις από τον Τσίπρα

6.7.2020
ΣΥΡΙΖΑ για λίστα ΜΜΕ: Να δημοσιοποιηθούν οι αρχικές τιμολογήσεις, αλλιώς «μαγειρευόταν» τόσες εβδομάδες

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για λίστα ΜΜΕ: Να δημοσιοποιηθούν οι αρχικές τιμολογήσεις, αλλιώς «μαγειρευόταν» τόσες εβδομάδες

6.7.2020
Μήνυση Καλογρίτσα για την εικονική σύμβαση: Τα 3 εκατ. πήγαν στο Documento καθ' υπόδειξη του Παππά

Πολιτική Μήνυση Καλογρίτσα για την εικονική σύμβαση: Τα 3 εκατ. πήγαν στο Documento καθ' υπόδειξη του Παππά

6.7.2020
Πέτσας: Αρχίζουν ξανά οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία στις 15 Ιουλίου

Πολιτική Πέτσας: Αρχίζουν ξανά οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία στις 15 Ιουλίου

6.7.2020
Σάμπυ Μιωνής: Δεν γνώριζε μόνο ο Παππάς για το παραδικαστικό, γνώριζαν κι άλλοι

Πολιτική Σάμπυ Μιωνής: Δεν γνώριζε μόνο ο Παππάς για το παραδικαστικό, γνώριζαν κι άλλοι

6.7.2020
ΣΥΡΙΖΑ: Πρώην υπουργοί της ΝΔ πρωταγωνιστές του παρακράτους - Θα τους θέσει εκτός ο Μητσοτάκης;

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: Πρώην υπουργοί της ΝΔ πρωταγωνιστές του παρακράτους - Θα τους θέσει εκτός ο Μητσοτάκης;

5.7.2020
Νέα Δημοκρατία για Καλογρίτσα-Βαξεβάνη: Πήγαν τα 3 εκατ. ευρώ στο Documento; «Παρακράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»

Πολιτική Νέα Δημοκρατία για Καλογρίτσα-Βαξεβάνη: Πήγαν τα 3 εκατ. ευρώ στο Documento; «Παρακράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»

5.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια