EUROKINISSI
Πολιτική

Μήνυμα Τσίπρα για την Πρωτομαγιά: Επουλώνουμε τις πληγές των μνημονίων

«Ο αγώνας για την προστασία της εργασίας είναι συνεχής», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτή είναι η πρώτη Πρωτομαγιά μετά την έξοδο από τα μνημόνια

«Ο αγώνας για την προστασία της εργασίας είναι συνεχής», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για την εργατική Πρωτομαγιά, σημειώνοντας πως αυτή είναι η πρώτη Πρωτομαγιά «μετά την έξοδο από τα μνημόνια, που αποτέλεσαν πριν από οτιδήποτε άλλο, μια επίθεση στην εργασία, μέσω της υποτίμησής της, με δραματικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και οικονομία».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η επαναφορά των ΣΣΕ και η επιβολή ποινών σε εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, αποτελούν «σημαντικά βήματα, που σταδιακά επουλώνουν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, που καταπάτησαν κεκτημένα δεκαετιών».

 

Μάλιστα κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ότι υποστήριξε σθεναρά αυτές τις καταστροφικές πολιτικές που «ονειρεύεται να τις επαναφέρει».

 

Ολόκληρο το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για την εργατική Πρωτομαγιά:

«Συμπληρώνονται σήμερα 133 χρόνια από τον ιστορικό αγώνα των εργατών του Σικάγο, για δουλειά με αξιοπρέπεια. Η Πρωτομαγιά του 1886 έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και αποτελεί πάντοτε έμπνευση για τα κινήματα που διεκδικούν το δίκιο των πολλών σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα στα χρόνια του Νεοφιλελευθερισμού, όπου η ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας απειλεί τη βιωσιμότητα των οικονομιών, των κοινωνιών και του ίδιου του περιβάλλοντος, ο αγώνας για την προστασία της εργασίας αποτελεί καθήκον κάθε προοδευτικού και δημοκράτη πολίτη.

 

»Η σημερινή, όμως, είναι και η πρώτη Πρωτομαγιά μετά την έξοδο από τα μνημόνια, που αποτέλεσαν πριν από οτιδήποτε άλλο, μια επίθεση στην εργασία, μέσω της υποτίμησής της, με δραματικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

 

»Σήμερα μετράμε ήδη τρεις μήνες από την 1η Φεβρουαρίου 2019, όταν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ και καταργήθηκε το άδικο μέτρο του υποκατώτατου μισθού για τα νέα παιδιά κάτω των 25 ετών που πρωτοβγαίνουν στην αγορά εργασίας. Πλέον, αντιμετωπίζονται όλοι οι εργαζόμενοι επί ίσοις όροις.

 

»Μετράμε οκτώ μήνες από την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, από την επόμενη κιόλας ημέρα από την έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου 2018.

 

»Ακόμη, η επαναρρύθμιση της εργασίας μέσα από την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, η αύξηση των ελέγχων από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και η επιβολή ποινών στους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, σηματοδότησαν το πέρασμα σε μια νέα εποχή κοινωνικής δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα μας.

 

»Σημαντικά βήματα, που σταδιακά επουλώνουν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων, που καταπάτησαν κεκτημένα δεκαετιών. Πολιτικές, τις οποίες σθεναρά υποστήριξε η σημερινή αντιπολίτευση, που και σήμερα ακόμα ονειρεύεται να τις επαναφέρει. Η πρόταση για κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων είναι προάγγελος αυτών των "αγαθών" που εγκολπώνεται η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία τους. «Αγαθά» για τη διεφθαρμένη ελίτ που εκπροσωπούν, βεβαίως, αφού οι πολιτικές αυτές έφτασαν την ανεργία στο 28% το 2014 και οδήγησαν στην εξαθλίωση χιλιάδες οικογένειες κατά τη διάρκεια της κρίσης.

 

»Με τις πολιτικές στήριξης της απασχόλησης, το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 18,5%, σύμφωνα με τη Eurostat. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εφησυχαζόμαστε, αφού παραμένει ακόμη υψηλό και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά. Η προστασία της εργασίας είναι προϋπόθεση κοινωνικής συνοχής, αλλά είναι και προϋπόθεση ελπίδας και προοπτικής για τους νέους και τις νέες μας, για την Ελλάδα του αύριο.

 

»Ο αγώνας για τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη προστασία των εργαζομένων, ο αγώνας για το δίκιο των πολλών είναι διαρκής και αποτελεί προτεραιότητά μας. Δεν γυρίζουμε πίσω. Έχουμε τη δύναμη και θα το κάνουμε πράξη. Καλούς αγώνες, καλή Εργατική Πρωτομαγιά!».

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Αιχμές και κριτική στην Γεννηματά - «Δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής»

Πολιτική Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Αιχμές και κριτική στην Γεννηματά - «Δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής»

18.11.2019
Τσίπρας για Πολυτεχνείο: Ήταν «η πρώτη μεγάλη μαζική και ειρηνική αντικυβερνητική διαδήλωση»

Πολιτική Τσίπρας για Πολυτεχνείο: Ήταν «η πρώτη μεγάλη μαζική και ειρηνική αντικυβερνητική διαδήλωση»

18.11.2019
Τέλος το Ποτάμι: Αναστολή λειτουργίας και διακοπή χρηματοδότησης 500.000 ευρώ

Πολιτική Τέλος το Ποτάμι: Αναστολή λειτουργίας και διακοπή χρηματοδότησης 500.000 ευρώ

18.11.2019
Βουλή: Κορυφώνονται οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση - Ποιες είναι οι κρίσιμες διατάξεις

Πολιτική Βουλή: Κορυφώνονται οι διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση - Ποιες είναι οι κρίσιμες διατάξεις

18.11.2019
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη και Παυλόπουλου σε Τσιτσιπά: «Απέδειξες τι σημαίνει Ελλάδα και πραγματικός Έλληνας»

Πολιτική Συγχαρητήρια Μητσοτάκη και Παυλόπουλου σε Τσιτσιπά: «Απέδειξες τι σημαίνει Ελλάδα και πραγματικός Έλληνας»

17.11.2019
ΚΙΝΑΛ για Τσίπρα στην πορεία του Πολυτεχνείου: Η υποκρισία στο αποκορύφωμά της

Πολιτική ΚΙΝΑΛ για Τσίπρα στην πορεία του Πολυτεχνείου: Η υποκρισία στο αποκορύφωμά της

17.11.2019
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί να μιλά για τουρισμό ο Μητσοτάκης που κάνει long weekend στο Λονδίνο

Πολιτική Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί να μιλά για τουρισμό ο Μητσοτάκης που κάνει long weekend στο Λονδίνο

17.11.2019
Πηγές ΝΔ: Ο Τσίπρας πήγε «τουρίστας» στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Πολιτική Πηγές ΝΔ: Ο Τσίπρας πήγε «τουρίστας» στην πορεία για το Πολυτεχνείο

17.11.2019
Γεωργιάδης κατά Ρουβίκωνα: Εκεί μένει ο 5χρονος γιος μου - Η ανάρτηση στο Facebook

Πολιτική Γεωργιάδης κατά Ρουβίκωνα: Εκεί μένει ο 5χρονος γιος μου - Η ανάρτηση στο Facebook

17.11.2019
Ο Τσίπρας στην πορεία για το Πολυτεχνείο - Μαζί με Δούρου, Βούτση, Παππά και Σκουρλέτη

Πολιτική Ο Τσίπρας στην πορεία για το Πολυτεχνείο - Μαζί με Δούρου, Βούτση, Παππά και Σκουρλέτη

17.11.2019
1 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 1.5.2019 | 19:33
Βέβαια, όταν ιδίως ακούμε τον υφυπουργό Υγείας να τοποθετείται, μια επούλωση την αισθανόμαστε αυτοστιγμεί.

Βάλσαμο λέμε.