EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Πολιτική

Η Χρυσή Αυγή στα κανάλια - Μια υπουργική απόφαση υποχρεώνει τους σταθμούς να τη διαφημίζουν για τις εκλογές

Αντιδράσεις και ενόχληση προκαλούν τα τηλεοπτικά σποτ που διαφημίζουν τη Χρυσή Αυγή και τους υποψηφίους της στις Ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές. 

 

Μπορεί ο δήμος Αθηναίων να αποφάσισε φέτος να μην παραχωρήσει περίπτερο στη Χρυσή Αυγή, το Facebook να την μπλόκαρε οριστικά κρίνοντάς την ως ρατσιστικό, ακατάλληλο περιεχόμενο, αλλά στο τηλεοπτικό πανελλήνιο τοπίο τα πράγματα είναι διαφορετικά και η Χρυσή Αυγή εδώ και λίγες μέρες απολαμβάνει κανονικότατα και ανενόχλητη την προβολή που της αναλογεί.

 

Οι περισσότερες εκπομπές έχουν βέβαια θέσει εμπάργκο σε Χρυσαυγίτες στα πάνελ τους, αλλά τα διαφημιστικά διαλείμματα προβάλλουν τα σποτ με βάση όσα προβλέπει ο νόμος.

 

Η σχετική υπουργική απόφαση που δεσμεύει τα κανάλια και ορίζει πώς μοιράζεται ο χρόνος, εκδόθηκε πρόσφατα.

 

Η απόφαση είναι πολύ αναλυτική και ορίζει το χρόνο προβολής υποψηφίων και συνδυασμών, τη κατανομή του χρόνου διαφημιστικών μηνυμάτων, την προβολή και τις εμφανίσεις υποψηφίων για το πώς οι σταθμοί θα καλύψουν τις αυτοδιοικητικές και ευρωβουλευτικές εκλογές.

 

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα που αναφέρει και την Χρυσή Αυγή: «Ο χρόνος της περ. α' της παρ. 2, ήτοι ο χρόνος που διατίθεται για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων, που είτε εκπροσωπούνται στην παρούσα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είτε εξέλεξαν Ευρωβουλευτή στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, και τα οποία είτε κατέθεσαν αυτοτελώς δήλωση κατάρτισης συνδυασμού για τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, είτε μετέχουν σε συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων και πολιτικών κινήσεων που κατέθεσαν δήλωση κατάρτισης συνδυασμού για τη συμμετοχή του στις ανωτέρω εκλογές, ήτοι των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, Κ.Κ.Ε, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού χρόνου που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, ήτοι στο ποσό των 2.400.000 € στην ΕΡΤ Α.Ε. και στους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης εθνικής εμβέλειας και στο ποσό των 100.000 € στους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου, κατ' αναλογία προς τους τελευταίους θεωρημένους από την οικεία Δ.Ο.Υ.\ τιμοκαταλόγους».

 

Τον έλεγχο για τα σποτ και την προβολή των κομμάτων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο έχει για όλη την Ελλάδα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ ζητά μεταξύ άλλων να λαμβάνει καθημερινά, από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πίνακες στους οποίους καταγράφεται η παρουσία κομμάτων, πολιτικών προσώπων και υποψηφίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο τον έγκαιρο και αποτελεσματικό έλεγχο.

 

Tι σημαίνει όμως για ένα κανάλι η μη τήρηση των παραπάνω κανόνων; Ποιο θα ήταν το κόστος αν ένας σταθμός αποφάσιζε πως δεν θέλει να προβάλλει τους Χρυσαυγίτες και να προωθήσει την παράταξη της ρητορική μίσους και του ρατσισμού; Το ΕΣΡ με το οποίο επικοινωνήσαμε, ξεκαθαρίζει πως όλα τα κανάλια είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν όσα ορίζει η υπουργική απόφαση. Τονίζει πως ποτέ στο παρελθόν σε εκλογικές αναμετρήσεις δεν υπήρξε κανάλι που να αρνήθηκε την προβολή σποτ της Χρυσής Αυγής ή άλλου κόμματος.

 

Ο Ξενοφών Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ λέει στο Lifo.gr πως ο μόνος τρόπος για να γίνει δεκτό το αίτημα καναλιού να μην προβάλλει τηλεοπτικό σποτ είναι αν αποδείξει πως αυτό περιέχει βία ή ρατσιστικό περιεχόμενο. Αν υποθετικά ένα κανάλι αρνούνταν να προωθήσει τη Χρυσή Αυγή τότε η παρέμβαση του ΕΣΡ θα ήταν αναπόφευκτη. Το ποιο θα ήταν όμως το τίμημα είναι κάτι που ο κ Μορώνης δεν μπορεί να προσδιορίσει: «από μια απλή σύσταση έως ανάκληση τηλεοπτικής αδείας. Ανάλογα την απόφαση της Ολομέλειας», λέει χαρακτηριστικά.

 

Φυσικά η Χρυσή Αυγή γνωρίζει πολύ καλά τι θα οδηγούσε τα σποτ της εκτός τηλεοπτικού αέρα, οπότε έχει επιλέξει στα λίγα δευτερόλεπτα των βίντεο να «κουκουλώσει» το τρομακτικό της πρόσωπο και όσα πρεσβεύει. Και αυτό σημαίνει πως εδώ και λίγες μέρες παίζει κανονικά στις οθόνες μας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυβερνητικές πηγές: Χρήσιμη μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Πολιτική Κυβερνητικές πηγές: Χρήσιμη μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

15.1.2021
Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ - Το CDU εκλέγει νέο ηγέτη

Πολιτική Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ - Το CDU εκλέγει νέο ηγέτη

15.1.2021
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Επική αναδίπλωση της κυβέρνησης για την αύξηση των προστίμων στα 500 ευρώ

Πολιτική Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Επική αναδίπλωση της κυβέρνησης για την αύξηση των προστίμων στα 500 ευρώ

15.1.2021
Τσίπρας: Εξοντωτικό το πρόστιμο των 500 ευρώ - Αντιμετωπίζετε την πανδημία με τον Χρυσοχοΐδη

Πολιτική Τσίπρας: Εξοντωτικό το πρόστιμο των 500 ευρώ - Αντιμετωπίζετε την πανδημία με τον Χρυσοχοΐδη

15.1.2021
Μητσοτάκης: Οι ειδικοί επιτρέπουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου- Λελογισμένο ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε

Πολιτική Μητσοτάκης: Οι ειδικοί επιτρέπουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου- Λελογισμένο ρίσκο που μπορούμε να πάρουμε

15.1.2021
Ξυλοδαρμός σταθμάρχη - Τσιάρας: Αυστηρότερες ποινές για όσους βιαιοπραγούν σε εργαζόμενους

Πολιτική Ξυλοδαρμός σταθμάρχη - Τσιάρας: Αυστηρότερες ποινές για όσους βιαιοπραγούν σε εργαζόμενους

15.1.2021
Ερντογάν: Είμαι θετικός σε συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Πολιτική Ερντογάν: Είμαι θετικός σε συνάντηση με τον Μητσοτάκη

15.1.2021
Τσίπρας: Οι πολίτες δεν πειθαρχούν γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση

Πολιτική Τσίπρας: Οι πολίτες δεν πειθαρχούν γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση

15.1.2021
Γεωργιάδης για κομμωτήρια και μανικιούρ: «Σε ένα από τα σενάρια» ανοίγουν τη Δευτέρα

Πολιτική Γεωργιάδης για κομμωτήρια και μανικιούρ: «Σε ένα από τα σενάρια» ανοίγουν τη Δευτέρα

15.1.2021
Μητσοτάκης: Μπορούμε να συζητάμε τη χαλάρωση των μέτρων - Έχουμε 424 κενές ΜΕΘ

Πολιτική Μητσοτάκης: Μπορούμε να συζητάμε τη χαλάρωση των μέτρων - Έχουμε 424 κενές ΜΕΘ

15.1.2021
11 Σχόλια
sn07 15.5.2019 | 14:36
Το ξέπλυμα συνεχίζεται. Δεν αποκλείω στις επόμενες εκλογές και συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΧΑ. Πόσες ευκαιρίες είχε ο Αλέξης να κάνει συγκυβέρνηση με το ποτάμι και διάλεξε πάντα τους ανελ;

Τους ξεπλυνε κανονικα και το ίδιο κάνει με την ΧΑ. Από τις βόλτες στα ακριτικά νησιά, την καθυστέρηση της δικής και τις κοινές ψηφοφορίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το αριστερό κόμμα του αλαβανου εδω και χρονια, δεν ειναι καν αντιφασιστικο.ειναι ένα αμάλγαμα λαϊκισμού που δεν έχει πάτο. Χωράει βρώμικο ΠΑΣΟΚ, λαϊκή δεξιά, ρουβικονες, ανελ, χουντικούς, και ένα δυνατό 20% βολεμένων δημοσίων. Δυνητικά μπορεί να κυβερνάει για πάντα.
avatar
mouxoumou 16.5.2019 | 12:03
Ελάτε τώρα, δεν μπορείτε να κατηγορήσετε και για αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΧΑ είναι στην τηλεόραση γιατί οι Έλληνες την ψηφίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό. Αν δεν τους βγάλεις, τους κάνεις ήρωες και αντι- συστημικούς στα μάτια κάποιων και δεν κερδίζεις τίποτα.
Ίσα ίσα, η ΝΔ είναι που υιοθετεί ακροδεξιά ατζέντα (μακεδονικό, σύμφωνο συμβίωσης) κλπ, και είχαν και αποδεδειγμένα διαύλους επικοινωνίας με τον Μπαλτάκο επί Σαμαρά. Εντάξει, δεν γουστάρουμε ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (ούτε εγώ) αλλά λίγη αντικειμενικότητα δεν βλάπτει.
avatar
Μαύρος Γάτος 16.5.2019 | 16:35
αλλά λίγη αντικειμενικότητα δεν βλάπτει. Πηγή: www.lifo.gr

Σε αυτή τη χώρα, η στοιχειώδης αντικειμενικότητα είναι είδος υπό εξαφάνιση και θα έπρεπε να το έχεις παρατηρήσει παρατηρώντας -μεταξύ άλλων πραγμάτων- ορισμένους σχολιογράφους της LIFO.
Κατά τη γνώμη μου, η λευκή τίγρη στη Σιβηρία έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει συγκριτικά με την αντικειμενικότητα στα μερη μας...
sn07 16.5.2019 | 21:03
ο Συριζα είναι κυβέρνηση 5 χρόνια τώρα. Επι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μπήκε η ΧΑ φυλακή ενω 5 χρόνια δεν έχει τελειώσει μια δίκη και οι κατηγορούμενοι κάνουν βόλτες. Δεν έχεις προσέξει πως ο Συριζα δεν αναφέρει καν την ΧΑ; Ουτε το αντίθετο. Είναι λογικό να ξατηγορούν για φασίστες την ΑΑ ενώ υπάρχουν ναζί στη βουλή; Δεν είναι αυτό ξεπλυμα;

Επίσης πως ειναι το μακεδονικό ακροδεξια ατζέντα; Το Κιναλ είναι ακροδεξιό; η Κυβέρνηση έκανε μια πολύ κακή συμφωνία. Αυτό ειναι γεγονός. Η παραχώρηση ΔΕΝ ειναι διπλωματία. Είμασταν όλοι φασίστες 30 χρόνια που δεν υποκύπταμε στις απαιτησεις του βόρειου κρατίδιου; Ο Τσίπρας πέρασε τη συμφωνία μετά απο πιεσεις, ωραία. Τους προηγούμενους δεν τους πίεζαν δλδ; Η διαφορά είναι πως ο Τσίπρας δεν έχει αρνηθεί τίποτα απο΄οτι του ζητάνε. Τα συμφέροντα του Τσίπρα/Συριζα εξηπειρετεί ο θεσμός του προθυπουργού ή των πολιτών; Από τις πράξεις κρίνονται ή από τις εξαγγελίες;

Δεν είπα πως η ΝΔ είναι το νέο/αγνό κόμμα. Ο καμμένος από εκεί βγήκε. Τον εθνολαικισμό αυτή τον έθρεψε. Ο καραμανλής μας διέλυσε με το χρέος. Ο πάκης απο εκεί βγήκε.

Δεν είναι λίγο παράξενο που όλοι αυτοί τα πάνε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ με το Συριζα;
avatar
μηδένα προ του τέλους 15.5.2019 | 15:17
Απελπιστικά στενάχωρο αλλά, κακά τα ψέμματα, θεσμικά σωστό. Οι απαγορεύσεις άλλωστε έχουν κάτι το αποκρουστικό, ακόμη και αν αφορούν πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις που απεχθανόμαστε. Μόνο καθήκον της θεσμικής πολιτικής είναι ο συνεπής και πειστικός λόγος απέναντι στον επιθετικό φασισμό, που μεσομακροπρόθεσμα είναι και ο μόνος νικητής αυτής της μάχης. Η αποδόμηση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής είναι πιο εύκολη με την προβολή της. Το στελεγχικό δυναμικό της είναι τόσο γελοίο, ώστε η αποδόμησή τους να είναι περίπατος. Αρκεί βέβαια απέναντι σ'αυτά τα υποκείμενα να σταθούν συγκροτημένες προσωπικότητες της αστικής πολιτικής και όχι φαιδρά πρόσωπα της κρατούσας πολιτικής κατάστασης, που υπογείως μάλιστα τους στηρίζουν ποικιλότροπα και συστηματικά, για τις ταπεινές μοκροπολιτικές τους σκοπιμότητες-μιά χαρά τα γράφει ο σχολιαστής sn07
avatar
atman 15.5.2019 | 17:42
Η δική συνεχίζεται για 5 χρονια επι "προοδευτικου" Συριζα απο οταν τους εχωσε στη στενη ο "ακροδεξιος" Σαμαρας. Αυτα Υποκρισια.
avatar
mouxoumou 16.5.2019 | 15:14
Κοιτάχτε, στις δίκες πάντα οι δικηγόροι προσπαθούν να αναβάλλουν τη δίκη με διάφορα τερτίπια για διάφορους λόγους. Αυτό το κάνουν όλοι, από το μεγαλύτερο εγκληματία μέχρι τον διπλανό συμπολίτη μας. Δεν νομίζω ότι καμία κυβέρνηση μπορεί να το αλλάξει αυτό, πόσο μάλλον σε μια τέτοια δίκη που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει κύμα συνωμοσιολογίας από την ακροδεξιά. Βλέπω στα γρήγορα στην Wikipedia ότι η δίκη της 17 Νοέμβρη ξεκίνησε το 2003 (σε ειδικό δικαστήριο) και το εφετείο τελείωσε το 2007. Και εκεί ακούστηκαν παρόμοιες συνωμοσιολογίες ότι οι Αμερικανοί τα κάνανε έτσι παράτυπα κλπ. Δεν είναι κάτι που το θέλουμε στην παρούσα δίκη. Όσον αφορά τους ηθικούς αυτουργούς, γιατί από όσο ξέρω ο Ρουπακιάς είναι στη φυλακή.

Όσο για το αν είναι ακροδεξιός ο Σαμαράς, αυτό νομίζω ότι βγάζει μάτι. Έστησε την καριέρα του πάνω στον εθνικισμό (δηλ. Μακεδονικό) με τρομερή βλάβη για τη χώρα. Και όπως γράφω και παραπάνω είχε αποδεδειγμένα δίαυλους επικοινωνίας με τη ΧΑ μέσω του Μπαλτάκου. Αυτά είναι γεγονότα, όχι φήμες.
Δεν μου φαίνεται περίεργο κάποιος να είναι εναντίον της κυβέρνησης, όλοι πρέπει να έχουμε τις προτιμήσεις μας και τις θέσεις μας. Αλλά το να λέμε ότι ο Σύριζα τα έχει βρει υπογείως με τη ΧΑ είναι κατά τη γνώμη μου συνωμοσιολογία. Και το ποιο κόμμα υιοθετεί ακροδεξιές θέσεις ή απέχει από κρίσιμες ψηφοφορίες με κοινωνικό πρόσημο (σύμφωνο συμβίωσης πχ) για να χαϊδέψει τα αυτιά των ακροδεξιών είναι και αυτό ξεκάθαρο.
avatar
atman 21.5.2019 | 14:47
"τρομερη βλαβη για τη χωρα" πως το στηριζεις αυτο;;; που ακριβως βρηκες την βλαβη;;; ΚΑταλαβαινεις οτι η δικη δεν εχει ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΟΥΤΕ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΒΑΘΜΟ αρα τι σχεση εχει το ΕΦΕΤΕΙΟ της 17Ν 4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ. Μετραμε ηδη 5 εδω. Δεν χρειαζεται να τα βρουνε υπογεια, απλα η υπαρξη του ενος ειναι ο ζωτικος χωρος του αλλου.
Citellus citellus 15.5.2019 | 16:22
"Το ποιο θα ήταν όμως το τίμημα είναι κάτι που ο κ Μορώνης δεν μπορεί να προσδιορίσει: «από μια απλή σύσταση έως ανάκληση τηλεοπτικής αδείας."

Κλασικά το ΕΣΡ δεν έχει κανόνες ούτε δίνει οδηγίες για τίποτα. Απλά κινείται στην λογική "αυτολογοκρίσου και αν κάτι δε μου αρέσει θα έρθω να σου επιβάλλω μια ο,τιναναι τιμωρία την οποία θα σου ανακoινώσω εκ των υστέρων".

Σαν να έλεγε η τροχαία "αν υπερβείς το όριο ταχύτητας μπορεί να σου δώσω έναν πόντο ποινής, αλλά μπορεί και να σου αφαιρέσω δια βίου το δίπλωμα, ό,τι κάνει κέφι στον τροχονόμο εκείνη τη στιγμή".
avatar
Μαύρος Γάτος 15.5.2019 | 16:36
Δυστυχώς, αν το περιεχόμενό του δεν είναι ανοιχτά ρατσιστικό ή βίαιο είναι υποχρεωμένα να το προβάλλουν.
Αυτό είναι το τίμημα της Δημοκρατίας, να αφήνει να εκφράζονται ελεύθερα ακόμα και οι χειρότεροι εχθροί της.
Τώρα, καθήκον του καθενός μας είναι να πολεμάει αυτές τις απόψεις ανελέητα, παντού όπου εκδηλώνονται: στην παρέα, στην οικογένεια, στη δουλειά, στη γειτονιά, στο διαδίκτυο... Φυσικά, αυτό θέλει πολύ δουλειά, επιμονή και υπομονή.
avatar
Ανώνυμος/η 16.5.2019 | 07:02
Ροδόλφος; Αλήθεια τώρα;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια