Η Ελλάδα ασπάστηκε πρώτη τον λαϊκισμό και πρώτη τον εγκαταλείπει, γράφουν οι New York Times
Πολιτική

New York Times: «Η Ελλάδα είναι πλέον η καλή ιστορία της Ευρώπης. Αφήνει πρώτη τον λαϊκισμό»

«Η Ελλάδα είναι η καλή ιστορία της Ευρώπης» τιτλοφορείται το άρθρο της εφημερίδας New York Times για την αλλαγή που φέρνει η νίκη της Νέας Δημοκρατίας

«Η Ελλάδα είναι η καλή ιστορία της Ευρώπης» τιτλοφορείται το άρθρο της εφημερίδας New York Times για την αλλαγή που φέρνει η νίκη Μητσοτάκη και η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

«Αν ψάχνετε για μια αισιόδοξη ιστορία στην Ευρώπη, δείτε την Ελλάδα. Ναι, διαβάσατε σωστά. Έχοντας χάσει το ένα τέταρτο της οικονομίας της σε μια καταστροφική ύφεση, η Ελλάδα έστριψε, η δημοκρατία της είναι άθικτη, οι εξτρεμιστικοί πειρασμοί της νικήθηκαν και ο αντιαμερικανισμός τους έσβησε», γράφει ο αρθρογράφος.

 

«Οι εκλογές την Κυριακή ανέδειξαν νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον δυναμικό ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, και σηματοδοτούν το τέλος ενός κεφαλαίου. Η Ελλάδα απέρριψε τον Αλέξη Τσίπρα, τον αριστερό ηγέτη που έφτασε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής το 2015 πριν ανακαλύψει τον ρεαλισμό. Επίσης, έβγαλε τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή από το Κοινοβούλιο. Στην κορύφωση της κρίσης, η Χρυσή Αυγή είχε γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας», συνεχίζει ο δημοσιογράφος, Ρότζερ Κόεν και προσθέτει πως η Ελλάδα ασπάστηκε πρώτη τον λαϊκισμό και τώρα είναι η πρώτη που τον αφήνει πίσω.

 

«Παρά την ανεργία που έφθασε σχεδόν το 30%, το γεγονός πως πλησίασε στην έξοδο από το ευρώ, τα τεράστια δάνεια για διάσωση από την πτώχευση, τα προγράμματα λιτότητας και ένα κύμα απελπισμένων προσφύγων από τη Συρία, η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε. Είναι μια υπενθύμιση ότι οι ισχυρισμοί για τη διάλυση της δημοκρατίας είναι υπερβολικοί».


«Η "κολωτουμπα" ήταν ο όρος που χρησιμοποιήθηκε για τη στάση της Ελλάδας το 2015 όταν ψήφισε σε δημοψήφισμα για να απορρίψει τους όρους για διεθνή διάσωση, και μετά ο Τσίπρας, ο ηγέτης του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε τα αποτελέσματα και ολοκλήρωσε μια διάσωση με ακόμη πιο δύσκολους όρους», σημειώνει ο αρθρογράφος και εδώ κάνει μια αναφορά στο Brexit λέγοντας στους Βρετανούς πως οι δημοκρατίες αλλάζουν γνώμη όταν παίρνουν καταστροφικές αποφάσεις.

 

«Αυτός ο ακροβατισμός έχει τελειώσει. Ο Μητσοτάκης είναι εκπαιδευμένος στο Χάρβαρντ και στο Στάνφορντ, από μια από τις κυριότερες πολιτικές οικογένειες της Ελλάδας. Για να εκλεγεί, έπρεπε να κάνει τον κόσμο να ξεπεράσει τις αντιλήψεις ότι ήταν πολύ φιλοαμερικανός και πολύ τεχνοκρατικός. Μέσα από μια σκληρή εκστρατεία, στην οποία υποσχέθηκε να μειώσει τους εταιρικούς φόρους, να ξεμπλοκάρει τις ιδιωτικοποιήσεις, να φέρει σε πέρας μια ψηφιακή μεταμόρφωση της οικονομίας, να προσελκύσει επενδύσεις και να φέρει αποδοτικότητα στον δημόσιο τομέα, ο Μητσοτάκης  έπεισε τους Έλληνες ότι ήταν ο άνθρωπος για να ανάκτηση της ανάπτυξης. Με απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, έχει τα μέσα να προωθήσει γρήγορα το πρόγραμμά του», προσθέτουν οι ΝΥΤ. 

 

«Δεν θα είναι εύκολο. Αν και η ανεργία έχει πέσει σε περίπου 18% και έχει επιτευχθεί μέτρια ανάπτυξη, η Ελλάδα εξακολουθεί να δεσμεύεται από τους φορολογικούς περιορισμούς που επιβάλλει η Γερμανία και άλλοι πιστωτές που την υποχρεώνουν να παράγει ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Η Μητσοτάκης θα χρειαστεί να πετύχει μια πράξη εξισορρόπησης για να τηρήσει την υπόσχεσή του να προωθήσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις με περικοπή των φόρων», αναφέρει το άρθρο. «Θα πρέπει να στηρίξει τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας και να δώσει προτεραιότητα στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Το παλιό μοντέλο δεν θα λειτουργήσει», γράφει το άρθρο.

 

 Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για Μητσοτάκη - Θα θέσει θέμα επιμερισμού των βαρών στο μεταναστευτικό/προσφυγικό

Πολιτική Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για Μητσοτάκη - Θα θέσει θέμα επιμερισμού των βαρών στο μεταναστευτικό/προσφυγικό

17.10.2019
Νέα μέτρα κατά του πλαστικού - Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για το επόμενο βήμα κατάργησης και διαχείρισης

Πολιτική Νέα μέτρα κατά του πλαστικού - Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση για το επόμενο βήμα κατάργησης και διαχείρισης

16.10.2019
Χρυσοχοΐδης: Όσοι έκαψαν και μαχαίρωσαν στη Σάμο δεν θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα

Πολιτική Χρυσοχοΐδης: Όσοι έκαψαν και μαχαίρωσαν στη Σάμο δεν θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα

16.10.2019
Γεωργιάδης από Κίνα: Επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές για την Golden Visa

Πολιτική Γεωργιάδης από Κίνα: Επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές για την Golden Visa

16.10.2019
Βουλή: Αναβλήθηκε η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων

Πολιτική Βουλή: Αναβλήθηκε η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων

16.10.2019
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το άσυλο

Πολιτική Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το άσυλο

16.10.2019
Ζάππειο: Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Μητσοτάκης για τα 2,500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών

Πολιτική Ζάππειο: Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Μητσοτάκης για τα 2,500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών

16.10.2019
Ο Στηβ Βρανάκης ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πολιτική Ο Στηβ Βρανάκης ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη

16.10.2019
ΣΥΡΙΖΑ κατά Κεραμέως: Απαράδεκτη και αήθης επίθεση σε Φίλη ενώ γνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα υγείας του

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ κατά Κεραμέως: Απαράδεκτη και αήθης επίθεση σε Φίλη ενώ γνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα υγείας του

16.10.2019
Τσίπρας: Παραλάβαμε άδεια ταμεία και αυτό ήταν προσχεδιασμένο

Πολιτική Τσίπρας: Παραλάβαμε άδεια ταμεία και αυτό ήταν προσχεδιασμένο

16.10.2019
2 Σχόλια
λukum (το) 9.7.2019 | 10:30
«η Ελλάδα έστριψε, η δημοκρατία της είναι άθικτη, οι εξτρεμιστικοί πειρασμοί της νικήθηκαν και ο αντιαμερικανισμός τους έσβησε»,

Το να ερμηνεύεις την πραγματικότητα όπως σε βολεύει, είναι και ένας τρόπος να την διαμορφώσεις, φυσικά...

Όχι, ούτε η Δημοκρατία της έμεινε άθικτη, ούτε ο λεγόμενος λαϊκισμός εξαφανίστηκε, απλά μετακινήθηκε.

Πώς θα μπορούσε η εικόνα της δημοκρατίας στους πολίτες να μείνει άθικτη όταν κανείς δεν έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του οικονομικού εκτροχιασμού των ετών 2004-2009 που οδήγησαν στη χρεοκοπία;

Πώς επίσης θα μπορούσε να μην πλήξει τη δημοκρατία η ανατροπή του αποτελέσματος, ενός κατά τα άλλα, γελοίου δημοψηφίσματος;

Η Νέα Δημοκρατία δεν ήρθε στην εξουσία λόγω ελπίδας των πολιτών. Γι'αυτό άλλωστε και δεν υπήρξαν μαζικοί πανηγυρισμοί στους δρόμους όπως παλιότερα. Ήρθε γιατί η Κυβέρνηση Σύριζα ήταν η χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τη χώρα, με τη συμφωνία των Πρεσπών, το μεταναστευτικό, την Τουρκική προκλητικότητα και την ποινικοποίηση των εθνικών συμβόλων να κάνουν μεγάλη μερίδα των Ελλήνων να νιώθουν πως χάνουν τη χώρα τους.

Με το 1/4 της οικονομίας να έχει χαθεί, το δημόσιο χρέος να έχει εκτοξευθεί, 800.000 νέων να έχουν φύγει και να φεύγουν στο εξωτερικό (ενώ αντικαθίστανται από φθηνότερους και πιο “γόνιμους” εργάτες), και τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας (που θα μπορούσε να είναι επικερδής για την ίδια τη χώρα και όχι για τις άλλες) καμία κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει. Μπορούμε να την ονομάσουμε, λήθη, αποχαύνωση ή αναγκαιό συμβιβασμό, κανονικότητα όμως όχι.
avatar
garidas 10.7.2019 | 16:54
Ευτυχώς αφήσαμε τον λαϊκισμό πίσω μας, τώρα κοιτάμε μπροστά με σοβαρούς ανθρώπους στην κυβέρνηση Άδωνι, Βορίδη, Κικίλια.