EUROKINISSI
Πολιτική

Βουλή: Πολιτικό «μποξ» Μητσοτάκη - Τσίπρα για ΕΥΠ, Θάνου και μετακλητούς

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, για την ΕΥΠ, τους μετακλητούς υπαλλήλους και την τροπολογία που φέρνει αλλαγές στην ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή την ΕΥΠ, τους μετακλητούς υπαλλήλους και την τροπολογία που «εκπαραθυρώνει» τη Βασιλική Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια για το επιτελικό κράτος. 

 

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό στο θέμα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι,  μετά την τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της αστυνομίας στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, αλλά και σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού επί της ουσίας η νέα κυβέρνηση αποδέχεται την ισχύ της.

 

Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αρχηγού της ΝΔ: «Το να κατηγορείτε τη ΝΔ για λαϊκισμό και ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που έδωσε, με 40%, τη δυνατότητα σε αυτή την παράταξη να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ξεφύγετε από αυτή την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου».

 

Για τους μετακλητούς

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι δημιούργησε σκόπιμα την «ψευδή εντύπωση» πως ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων κάνοντας λόγο για λαθροχειρία. Όπως είπε, η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι οι ειδικοί συνεργάτες. «Μόνο στον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη τότε υπηρετούσαν 53 άτομα. Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

 

«Εμείς κάναμε πολύ δύσκολη προσπάθεια και να περιορίσουμε τις αμοιβές και τον αριθμό και εσείς αυξάνετε και τον αριθμό και τις αμοιβές και συρρικνώνετε τις προϋποθέσεις στο να έχουν απολυτήριο Λυκείου όσοι είναι συνεργάτες υπουργών» είπε.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα: «Αν σας ασκήθηκε κριτική αφορούσε τη γενικότερη εντύπωση ότι διορίζατε την παρέα και τους κολλητούς σας στο Μέγαρο Μαξίμου» και ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν σκοπεύει να υπερψηφίσει τη διάταξη που ορίζει προκαθορισμένο αριθμό μετακλητών, χωρίς δυνατότητα τροποποίησης από κανέναν υπουργό.  

 

«Εσείς είχατε ή δεν είχατε υπουργό αναπληρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς; Είχε και κάποιο παρατσούκλι.. Έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και έκανε δηλώσεις για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από την επανάσταση και μετά. Είναι λογικό η καταπολέμηση της διαφθοράς να είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού;», συμπλήρωσε και είπε ότι για αυτό ιδρύεται ανεξάρτητη αρχή όπως συστήνει ο ΟΟΣΑ.

 

Για τη Βασιλική Θάνου

Σχετικά με το θέμα της επιτροπής ανταγωνισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάβασε παλαιότερη τοποθέτηση της προέδρου Βασιλικής Θάνου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. «Για 30 αργύρια αναλαμβάνει κομματικό διορισμό σε κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή. Όταν τοποθετήθηκε η κα Θάνου, είχαμε εκφράσει αντίρρηση και είχα στείλει και σχετική επιστολή στην αρμόδια επίτροπο», είπε και πρόσθεσε: «Να μάθετε κ. Τσίπρα ότι αυτή η κυβέρνηση αυτά που έχει πει προεκλογικά κάνει, για συνέπεια να μας κατηγορείτε, όχι για ασυνέπεια».

 

Τσίπρας: Υποκριτική η «δήθεν έγνοια» της ΝΔ 

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε υποκρισία στη ΝΔ για τη «δήθεν έγνοια της» για κομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Αν η ΝΔ πράγματι ενδιαφερόταν, θα έπρεπε να προχωρήσει και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως στον Συνήγορο του Καταναλωτή που προΐσταται ο κ. Ζαγορίτης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «γιατί δεν φέρνετε τροπολογία να απαγορεύσετε και στον κ. Ζαγορίτη;»

 

Συγκεκριμένα για την κα Θάνου, που διετέλεσε επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού επί των ημερών του, είπε ότι στο νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού έχουν διατελέσει άριστοι νομικοί και πως «περιποιεί τιμή στον κάθε πρωθυπουργό να έχει έναν έγκριτο νομικό και ακόμα μεγαλύτερη αν έχει διατελέσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης».

 

Παράλληλα κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα αποπέμψει τον επικεφαλής της ΕΥΠ ή αν σκοπεύει να αλλάξει τον σχετικό νόμο: «γιατί απ' ό,τι φαίνεται αν οι νόμοι δεν συνάδουν με τους σκοπούς σας, τόσο το χειρότερο για τους νόμους και το Σύνταγμα».

 

Για την ΕΥΠ

Αναφορικά με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει κανένα νόμο και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη, που άφησε υπόνοιες ότι ο κ. Ρουμπάτης παρακολουθούσε τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

 

«Δεν ξέρω αν τελικά το σωσίβιο σας είναι ο κ. Βαρουφάκης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τώρα κάθε φορά που είστε σε δύσκολη θέση θα μου λέτε τι είπε στα βιβλία του;» αναρωτήθηκε. Για τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είχε κάνει σπουδές στο αντικείμενο του, ήταν για χρόνια υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής και δεν άφησε καμία σκιά κατά τη διάρκεια της θητείας του.

 

Αντίθετα, για τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του καθώς «δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό δημόσιο (...) Έχει κάνει μανατζμεντ δι' αλληλογραφίας, οφείλετε λοιπόν να τηρήσετε τον νόμο και να τον αντικαταστήσετε».

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΥΠΕΞ εκλήθη ο Τούρκος πρέσβης - Διάβημα της Αθήνας προς την Αγκυρα

Πολιτική Στο ΥΠΕΞ εκλήθη ο Τούρκος πρέσβης - Διάβημα της Αθήνας προς την Αγκυρα

1.6.2020
Τσίπρας: «Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας» - Το μήνυμα για τον Τζορτζ Φλόιντ

Πολιτική Τσίπρας: «Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας» - Το μήνυμα για τον Τζορτζ Φλόιντ

1.6.2020
Δένδιας: Απόπειρα της Τουρκίας να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Πολιτική Δένδιας: Απόπειρα της Τουρκίας να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

1.6.2020
Τρία νέα προγράμματα για τη στήριξη επιχειρήσεων- Ποιους αφορούν

Πολιτική Τρία νέα προγράμματα για τη στήριξη επιχειρήσεων- Ποιους αφορούν

1.6.2020
Σε δημοτικό σχολείο της Καλλιθέας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πολιτική Σε δημοτικό σχολείο της Καλλιθέας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

1.6.2020
Μπακογιάννη: «Ο Ερντογάν θα στραφεί προς την Ευρώπη» - Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας

Πολιτική Μπακογιάννη: «Ο Ερντογάν θα στραφεί προς την Ευρώπη» - Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας

31.5.2020
Μητσοτάκης: «Κάθε τσιγάρο που σβήνει, θα είναι και μία βαθιά ανάσα υγείας»

Πολιτική Μητσοτάκης: «Κάθε τσιγάρο που σβήνει, θα είναι και μία βαθιά ανάσα υγείας»

31.5.2020
Αχτσιόγλου για «ΣΥΝ-Εργασία»: Μειώνει 20% τους μισθούς - «Πραγματική ιδεοληψία»

Πολιτική Αχτσιόγλου για «ΣΥΝ-Εργασία»: Μειώνει 20% τους μισθούς - «Πραγματική ιδεοληψία»

30.5.2020
Σακελλαροπούλου: Στις προκλήσεις της Τουρκίας απαντάμε με ισονομία και ανοικτούς ορίζοντες

Πολιτική Σακελλαροπούλου: Στις προκλήσεις της Τουρκίας απαντάμε με ισονομία και ανοικτούς ορίζοντες

30.5.2020
Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά κόμπλεξ της»

Πολιτική Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα να απαλλαγεί από τα ιστορικά κόμπλεξ της»

30.5.2020
1 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 7.8.2019 | 06:40
"...ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό στο θέμα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, μετά την τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της αστυνομίας στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης..."

Το συγκεκριμένο ζήτημα - για το οποίο η ΝΔ δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις -, χαρακτηρίζεται σαν "πολιτική πατάτα ολκής".

Μετά μία τραγωδία που "βάρυνε" πολύ - και δίκαια - στην διαμόρφωση γνώμης για τις εκλογές, έρχεται η ΝΔ με την τοποθέτηση Τσουβαλά και "απαλλάσσει" τον ΣΥΡΙΖΑ - μερικώς έστω - των βαρύτατων ευθυνών του.

Αδύνατο να κατανοηθεί πως με αντίπαλο τον Τσίπρα, κάνεις αυτή την ενέργεια και δεν αντιλαμβάνεσαι τι "δώρο" του κάνεις.

Και δεν αντιλαμβάνεσαι επίσης, ότι "ροκανίζεις" μόνος σου σε βάθος χρόνου, την εικόνα "ικανότητα λήψης ορθής απόφασης" - που αυτό είναι πιο σοβαρό και για αυτό ασχολούμαστε.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια