Μητσοτάκης: Αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου, όχι κατάργησή του
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου, όχι κατάργησή του

Στο πανεπιστημιακό άσυλο αναφέρθηκε σήμερα κατά την ομιλία του στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κάνοντας λόγο για «αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο στη Βουλή. 

 

Φέρνοντας το παράδειγμα ενός φοιτητή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο φοιτητής αυτός θα δει τη γραμματεία να είναι κλειστή γιατί οι υπάλληλοι φοβήθηκαν, το εργαστήριο να έχει βάλει λουκέτο, οι τοίχοι να είναι βρόμικοι και με γκράφιτι και μαθήματα να αναβάλλονται λόγω καταλήψεων αιθουσών από ποικιλώνυμες οργανώσεις και μολότοφ στα υπόγεια.

 

Μπορεί να πάρει πτυχίο, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά θα έχει συμβιβαστεί με μια πραγματικότητα. Αν πάει για μεταπτυχιακό, τότε θα δει ότι όλα λειτουργούν και θα αντιληφθεί ότι ο περιθωριακός είναι εξαίρεση στο εξωτερικό. Η σύγκριση θα είναι συντρπτική γιατί η αταξία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου το πήγε τελικά πίσω. Δεν είναι ανάγκη τα παιδιά μας να βιώνουν μια πολυετή αυταπάτη για να διαπιστώνουν πως όλα είναι αλλιώς, είπε.

 

Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα τόνισε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι καταδικασμένα τα ελληνικά πανεπιστήμια και η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της. Θέλουμε τα ΑΕΙ να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας δίχως φόβο. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για την αποκατάσταση του ασύλου με τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας

 

Δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές πρακτικές μαφιόζων και πολιτικών μπράβων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο. «Δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αλλά να διώξουμε τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τους φοιτητές. Όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και λογοδοτούν σε αυτή», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε πως όσοι φοράνε κουκούλες υπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα.

 

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η διάταξη που φέρνει η κυβένρηση προστατεύει τη γνώση, καθώς διάφορες μικροομάδες διαλύουν μαθήματα, την έρευνα -αφού δεν μπορεί να οργανωθεί ελεύθερα ένα συνέδριο αν διαφωνούν «μπαχαλάκηδες»-, τον πολιτισμό -γιατί πολλά κτίρια έιναι μνημεία- και τους πολίτες -γιατί οι βανδαλισμοί κοστίζουν.

 

Απαγόρευση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρος σημαίνει η κατάργηση του ασύλου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Είναι λάθος η Πολιτεία να συμβιβάζεται είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο και επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανοχή στην παραβατικότητα». «Επί δικών σας ημερών (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Επί δικών σας ημερών παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν»

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εκπροσωπεί την οπισθοδρόμηση, ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πραγματική πρόοδο». Σημείωσε δε πως στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν την καθημερινότητα των πολλών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σακελλαροπούλου: Ξεχωριστή ευκαιρία για την Ελλάδα η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πολιτική Σακελλαροπούλου: Ξεχωριστή ευκαιρία για την Ελλάδα η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης

8.7.2020
ΣΥΡΙΖΑ: «Η Novartis παραδέχεται ότι διέφθειρε την κυβέρνηση Σαμαρά» - ΝΔ: «Ταφόπλακα της σκευωρίας»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: «Η Novartis παραδέχεται ότι διέφθειρε την κυβέρνηση Σαμαρά» - ΝΔ: «Ταφόπλακα της σκευωρίας»

8.7.2020
Βαρουφάκης: «Να τυπώσει η ΕΚΤ 750 δισ. ευρώ και να δίνει σε κάθε πολίτη 2.000 κάθε μήνα»

Πολιτική Βαρουφάκης: «Να τυπώσει η ΕΚΤ 750 δισ. ευρώ και να δίνει σε κάθε πολίτη 2.000 κάθε μήνα»

7.7.2020
Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για «λίστα Πέτσα» και Παππά

Πολιτική Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για «λίστα Πέτσα» και Παππά

7.7.2020
Μπακογιάννης: Ο Ηλιόπουλος υπερψήφισε τον Μεγάλο Περίπατο, αλλά καθημερινά τον υπονομεύει

Πολιτική Μπακογιάννης: Ο Ηλιόπουλος υπερψήφισε τον Μεγάλο Περίπατο, αλλά καθημερινά τον υπονομεύει

7.7.2020
Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» προχώρησε σε καταγγελία των διαγωνισμών του Μεγάλου Περιπάτου

Πολιτική Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» προχώρησε σε καταγγελία των διαγωνισμών του Μεγάλου Περιπάτου

7.7.2020
Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις - Την Τετάρτη στην ολομέλεια

Πολιτική Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις - Την Τετάρτη στην ολομέλεια

6.7.2020
ΣΥΡΙΖΑ: «Η λίστα Πέτσα επιβεβαιώνει ότι τα χρήματα δόθηκαν στα ΜΜΕ χωρίς κανένα ουσιαστικό κριτήριο»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: «Η λίστα Πέτσα επιβεβαιώνει ότι τα χρήματα δόθηκαν στα ΜΜΕ χωρίς κανένα ουσιαστικό κριτήριο»

6.7.2020
Εγκαίνια στους νέους σταθμούς του μετρό - Παρών ο Μητσοτάκης (Φωτογραφίες)

Πολιτική Εγκαίνια στους νέους σταθμούς του μετρό - Παρών ο Μητσοτάκης (Φωτογραφίες)

6.7.2020
ΝΔ: Ποια είναι η «White Porsca»; - Περιμένουμε απαντήσεις από τον Τσίπρα

Πολιτική ΝΔ: Ποια είναι η «White Porsca»; - Περιμένουμε απαντήσεις από τον Τσίπρα

6.7.2020
6 Σχόλια
avatar
Γράφων 8.8.2019 | 15:20
Πάνε δυο-τρία χρόνια.

Εκινούμην επί της οδού Μπόταση με το όχημά μου με σκοπό να συνεχίσω λοξώς δεξιά προς την οδό Μπουμπουλίνας διασχίζοντας σχεδόν κάθετα την Στουρνάρη. Όμως είχα υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο. Ήταν γρηγοροπούλειες ημέρες και ήταν μετά τη δύση του ηλίου.

Νεαρός μασκοφόρος που είχε θέσει φλεγόμενο οδόφραγμα επί της οδού Στουρνάρη μου έκανε νεύμα με το χέρι που κρατούσε σβυστή μολότοφ να κινηθώ προς Πατησίων. Ήταν πολύ φιλικός και μου είπε "δεν περνάει". Δεν ήταν απειλητικός.

Αδιαφορώ για τα συναισθήματα. Τα δικά μου ή άλλων. Το τι νιώθει κάποιος είναι δευτερεύον σε σχέση με το τι συμβαίνει όντως.

Έκλεινε τον δρόμο, κρατούσε όπλο, έβαζε φωτιές και ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι η τρομοκρατία είναι κάτι άλλο που έρχεται από τον πλανήτη Άρη.

Φέτος φίλη δικηγόρος ως πληρεξουσία κατοίκων πέριξ της ΑΣΟΕΕ υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών για τις παράνομες πράξεις που συμβαίνουν με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους. Κυριολεκτικά. Πρεζάκια σε άθλια κατάσταση* εμπορεύονται και καταναλώνουν ναρκωτικά, αφοδεύουν, κοιμούνται στη μέση του δρόμου.

Η απορριπτική εισαγγελική διάταξη που έθετε την μηνυτήρια αναφορά στο αρχείο έλεγε ότι η μηνυτήρια αναφορά ήταν πολιτική διαμαρτυρία και όχι νομικό έγγραφο μιας και η πολιτεία επανειλημμένα είχε στείλει αστυνομία αλλά αυτή αδυνατεί να επιβάλλει την τάξη.

Δεν θέλουμε πολιτικούς καλών προθέσεων. Θέλουμε πολιτικούς καλών αποτελεσμάτων. Ειλικρινά δεν με νοιάζει αν αυτός που θα εξαφανίσει τα παιδιά με τις μολότοφ στο χέρι και το εμπόριο ναρκωτικών (και τα δύο με το πάτημα του ασύλου) είναι αριστερός ή δεξιός. Ψηλός η κοντός. Γυναίκα ή άντρας.

-------
* Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα δικαιώματα των τοξικοεξαρτημένων, που βεβαίως έχουν και πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, ας μιλήσουμε για τα δικαιώματα των ηλιθίων που πληρώνουν φόρους και ΕΝΦΙΑ και δεν μπορούν να βγούν ή να νοικιάσουν το σπίτι τους.
λukum (το) 8.8.2019 | 16:03
«Επί δικών σας ημερών παραδόθηκε η δημόσια ζωή σε αυτούς που έκαιγαν»

Είπε ο Κυριάκος στον Αλέκση, την ώρα που Καραμανλής και Παυλόπουλος έτρωγαν τη σοκολατίνα τους αναπολώντας τις φλογερές νύχτες του Δεκεμβρίου του 2008.
avatar
ΦΩΤΕΙΝΗ 8.8.2019 | 17:31
Να πω στον πρωθυπουργό ότι το βασικό πρόβλημα του Έλληνα φοιτητή δεν είναι ότι η σχολή του θα έχει κατάληψη ή η γραμματεία θα είναι κλειστή. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι γονείς του, οι οποίοι είναι άνεργοι ή χαμηλόμισθοι, δεν έχουν λεφτά να τον σπουδάσουν. Και ούτε αν ο ίδιος βρει μια δουλειά που θα τού τρώει δέκα ώρες την ημέρα και θα του δίνει μισθό 300 Ευρώ το μήνα, θα λύσει το πρόβλημα. Η φτώχεια είναι ο βασικός λόγος που ο Έλληνας φοιτητής μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει την σχολή του. Ας λυθεί πρώτα αυτό το πρόβλημα που έχουν οι φτωχοί φοιτητές και μετά κοιτάμε και τους πλούσιους φοιτητές των οποίων οι γονείς έχουν χιλιάδες Ευρώ για να κάνει το παιδί τους μεταπτυχιακό. ΥΓ. Δεν ψηφίζω ΣΎΡΙΖΑ και έκανα μεταπτυχιακό για το οποίο οι γονείς μου έδωσαν €4.500 (χωρίς να είναι πάμπλουτοι, βέβαια). Πολλοί συμφοιτητές μου όμως δεν μπορούσαν, επειδή προέρχονταν από φτωχές οικογένειες, ούτε το πτυχίο να τελειώσουν.
avatar
atman 8.8.2019 | 19:59
Αν είσαι φοιτητηςk θελεις να κάνεις καλοκαιρινή εργασία ή αμοιβομενη πρακτική πως θα το κάνεις αν δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει η εξεταστική κ το εξάμηνο. Η ανάπτυξη οι καλές δουλειές κ ο διεθνής ανταγωνισμός που πρέπει να ανταποκριθεί ιθουμε θέλουν ΑΝΟΙΚΤΆ κ όχι κλειστά αεί κ μυαλα
avatar
Γράφων 8.8.2019 | 20:10
Οι καλές δουλειές ΔΕΝ θα έρθουν χωρίς καλά πανεπιστήμια.

Και καλά πανεπιστήμια είναι πρώτα από όλα τα ανοιχτά πανεπιστήμια. Ή τουλάχιστον καλύτερα από τα κλειστά.
λukum (το) 8.8.2019 | 20:31
Το πρόβλημα δεν είναι πως οι φτωχοί φοιτητές δεν μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακό. Το πρόβλημα είναι που πρέπει (ή νομίζουν πως πρέπει) να κάνουν μεταπτυχιακό-διδακτορικό για να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Το να μπορούν οι πάντες ανεξαρτήτως επιδόσεων να παίρνουν πανεπιστημιακούς τίτλους μέχρι τα 40 δεν προσφέρει απολύτως τίποτα σε μία οικονομία σαν της Ελλάδας.


Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια