Χιούγκο Ντίξον - Reuters: Ο Μητσοτάκης έκανε καλή, αλλά όχι τέλεια αρχή - Τα τρία λάθη του
Πολιτική

Χιούγκο Ντίξον - Reuters: Ο Μητσοτάκης έκανε καλή, αλλά όχι τέλεια αρχή - Τα τρία λάθη του

Μεγάλο άρθρο γνώμης του Χιούγκο Ντίξον για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φιλοξενεί το Reuters

Ένα μεγάλο άρθρο γνώμης του γνωστού δημοσιογράφου Χιούγκο Ντίξον για τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, φιλοξενεί το Reuters.

 

To άρθρο έχει τίτλο «Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε καλή αρχή, άλλα όχι τέλεια» 

 

«Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ χθες στο Βερολίνο, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός μπορούσε να επισημαίνει μερικές γρήγορες επιτυχίες του από τότε που ανήλθε στο αξίωμα, τον περασμένο μήνα, ανάμεσα τους ήταν και άρση των capital controls. Όμως έκανε και λάθη. Για να αλλάξει τη χώρα για τα καλά πρέπει να μάθει από  αυτά», γράφει ο Ντίξον και συνεχίζει:

 

«Πρώτα από όλα ας δούμε τι πέτυχε ο Μητσοτάκης από τότε που κέρδισε τις εκλογές με εμφατικό τρόπο. Ήρθε στην κυβέρνηση με ένα ξεκάθαρο σχέδιο και προχώρησε γρήγορα. Διόρισε μερικού ταλαντούχους υπουργούς, πολλές φορές επιλέγοντας τεχνοκράτες έκτος του κόμματος του,  δηλαδή την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία. 

 

Η κυβέρνηση έκανε και άλλα πράγματα εκτός από το να καταργήσει τα capital controls. Ξεμπλοκάρει επενδυτικά πρότζεκτ, με πιο εμβληματικό αυτό στην τοποθεσία του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας. Έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρότζεκτ να απλοποιήσει το κράτος διασυνδέοντας τις διάφορες βάσεις δεδομένων. Και επίσης επαναφέρει τον νόμο και την τάξη στα πανεπιστήμια, χώρους που έως πρόσφατα ήταν "απαγορευμένοι" για την αστυνομία», γράφει ο Ντίξον. 

 

Υπήρχαν ανησυχίες πως η χώρα δεν θα καταφέρει να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που έχει δεσμευθεί να κάνει στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Όμως με διακριτική μείωση των δαπανών, χωρίς να υπάρχουν επίσημες περικοπές στον προϋπολογισμό, ο Μητσοτάκης θα καταφέρει να πετύχει αυτό τον στόχο χωρίς αγωνία, συνεχίζει το άρθρο. 

 

«Η εμπιστοσύνη των αγορών έχει ανέβει και το δεκαετές κρατικό ομόλογο έχει επιτόκιο κάτω από 2%. Όλα αυτά υπογραμμίζουν μια εντυπωσιακή αλλαγή σε σχέση με το 2015 όταν η Ελλάδα ήταν στο χείλος της χρεωκοπίας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, τότε υπουργός Οικονομικών, συγκρούονταν με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ», γράφει ο Ντίξον. 

 

«Συνεπώς ο Μητσοτάκης είχε να πει ένα θετικό αφήγημα στη Γερμανίδα καγκελάριο, την πιο σημαντική από τους δανειστές του. Θα χρειαστεί τη βοήθεια της στο να πείσει την Ευρωζώνη να χαλαρώσει τον δημοσιονομικό ζουρλομανδύα 

από την επόμενη χρονιά ώστε να μπορέσει να μειώσει φόρους εισοδημάτων και φόρους επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στην οικονομία, η οποία με τη σειρά της θα κάνει πιο εύκολη τη διαχείριση του ακόμα θεόρατου χρέους. 

 

Η Μέρκελ δεν θέλει να αλλάξει τους ίδιους τους δημοσιονομικούς στόχους. Αλλά ίσως δεχτεί μια εναλλακτική ιδέα. Να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να μετρήσει ως έσοδα τα κέρδη που έχει η ΕΚΤ από την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 0,8% του ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά, αρκετά χρήματα για να μπορεί να χρηματοδοτήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός τις μειώσεις φόρων που θέλει», λέει ο Ντίξον. 

 

Τα λάθη του Μητσοτάκη

 

«Αυτά είναι τα καλά νέα, Αλλά η Ελλάδα χρειάζεται και άλλες γρήγορες επιτυχίες. Η χώρα βασανίζεται από διαφθορά, η Δικαιοσύνη της είναι πολιτικοποιημένη και αρκετοί θεσμοί της είναι σάπιοι», τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters και συνεχίζει:  

 

«Μερικοί αναλυτές πιστεύουν πως δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτά καθώς αυτές οι πρακτικές είναι κομμάτι του ελληνικού DNA. Αυτά είναι ανοησίες. Όταν οι Έλληνες πηγαίνουν στο εξωτερικό συχνά διαπρέπουν σε αποτελεσματικούς και σύγχρονους οργανισμούς. Ακόμα και έτσι δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την νοοτροπία που κρύβεται πίσω από αυτές τις κακές πρακτικές. Και εδώ είναι που ο Μητσοτάκης έκανε μερικά λάθη. 

 

Το πρώτο ήταν πως διόρισε έναν άνδρα χωρίς πανεπιστημιακό τίτλο αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος ως επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, παρότι ο νόμος προβλέπει πως αυτό είναι υποχρεωτικό. Η αντίδραση του Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει τον νόμο ώστε ο υποψήφιος του να μπορεί να καταλάβει τη θέση. 

 

Ένα άλλο λάθος ήταν πως ξεφορτώθηκε την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μία γυναίκα που υπήρξε σύμβουλος του προηγούμενου πρωθυπουργού. Πιθανόν να μην ήταν το κατάλληλο άτομο για τη θέση. Αλλά η απομάκρυνση της με αλλαγή της νομοθεσίας φαίνεται παρέμβαση στη φαινομενική ανεξαρτησία της αρχής. 

 

Το πρόβλημα με αυτά τα περιστατικά είναι πως δείχνουν πως ο Μητσοτάκης έδωσε προτεραιότητα στις γρήγορες νίκες παρά στην εμπέδωση γενικών αρχών. Αν θέλει να δημιουργήσει ισχυρούς θεσμούς πρέπει να κυβερνά βασισμένος σε λογικές αρχές που ισχύουν για όλους. 

 

Ένα άλλο ολίσθημα ήταν πως στο υπουργικό του συμβούλιο υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες. Είναι αλήθεια πως στο κόμμα του δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες βουλευτές και πως στην Ελλάδα υπάρχει γενικά νοοτροπία ανδροκρατίας. Αλλά θα μπορούσε να είχε προσπαθήσει περισσότερο. 

 

 Και τέλος υπάρχει ακόμα ένας λόγος ανησυχίας για την ελληνική κυβέρνηση. Το μειονέκτημα του διορισμού τεχνοκρατών είναι πως μπορεί να είναι πολύ μακριά ψυχολογικά τόσο από τους βουλευτές όσο και από την ευρύτερη κοινή γνώμη. Νιώθουν πολύ πιο άνετα να συζητούν μεταρρυθμίσεις με άλλους "σπασίκλες". 

 

Όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, κάτι που σίγουρα θα συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να θεωρηθεί μία ομάδα απόμακρων ελιτιστών και να απορριφθεί από την κοινή γνώμη. Για να προστατευθούν από αυτό πρέπει οι υπουργοί να κάνουν συνειδητή προσπάθεια να βγουν από τον αθηναϊκό μικρόκοσμο. 

 

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν υπογραμμίσει πως η ύβρις συχνά προηγείται  της Νεμέσεως. Ο Μητσοτάκης έκανε μία εντυπωσιακή εκκίνηση. θα πρέπει να είναι αρκετά σοφός ώστε να καταλάβει πως και αυτός κάνει λάθη», καταλήγει ο Ντίξον. 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ έσπευσε να λειτουργήσει ως συνήγορος υπεράσπισης των συκοφαντών του Αλέξη Τσίπρα

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ έσπευσε να λειτουργήσει ως συνήγορος υπεράσπισης των συκοφαντών του Αλέξη Τσίπρα

27.1.2021
Ο Ζαγοράκης επέστρεψε στην ευρωομάδα της ΝΔ- Θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΕΠΟ

Πολιτική Ο Ζαγοράκης επέστρεψε στην ευρωομάδα της ΝΔ- Θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΕΠΟ

27.1.2021
Κορωνοϊός: Οι περιοχές με τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Πολιτική Κορωνοϊός: Οι περιοχές με τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

27.1.2021
ΣΥΡΙΖΑ: «Με 100 στα Προπύλαια κολλάει, με χιλιάδες σε τρένα ή την Ερμού δεν κολλάει»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: «Με 100 στα Προπύλαια κολλάει, με χιλιάδες σε τρένα ή την Ερμού δεν κολλάει»

27.1.2021
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ελισάφ: «Η Ελλάδα τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος»

Πολιτική Συνάντηση Μητσοτάκη - Ελισάφ: «Η Ελλάδα τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος»

27.1.2021
ΠτΔ: «Το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους» - Το μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων

Πολιτική ΠτΔ: «Το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους» - Το μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων

27.1.2021
ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογίες για ένταξη κούριερ και ντελίβερι στα «βαρέα και ανθυγιεινά»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογίες για ένταξη κούριερ και ντελίβερι στα «βαρέα και ανθυγιεινά»

26.1.2021
Μητσοτάκης για εμβόλια: Ασκούμε πιέσεις στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια

Πολιτική Μητσοτάκης για εμβόλια: Ασκούμε πιέσεις στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια

26.1.2021
ΝΔ: Εξοντωτικές οι αξιώσεις του Τσίπρα κατά δημοσιογράφων με αγωγές ενός εκατ. ευρώ

Πολιτική ΝΔ: Εξοντωτικές οι αξιώσεις του Τσίπρα κατά δημοσιογράφων με αγωγές ενός εκατ. ευρώ

26.1.2021
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει ερήμην της Επιτροπής - Η πανδημία αντιμετωπίζεται ως «ευκαιρία καταστολής»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει ερήμην της Επιτροπής - Η πανδημία αντιμετωπίζεται ως «ευκαιρία καταστολής»

26.1.2021
6 Σχόλια
λukum (το) 30.8.2019 | 23:48
Το 4ο) Θέλει να φέρει την (πλαστή) ανάπτυξη μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας και τη μεταφορά συντελεστών δόμησης. Αυτό σημαίνει επανάληψη των λαθών του παρελθόντος που δημιούργησαν την τραγική πολεοδομική εικόνα των πόλεων της Ελλάδας και σε πολλές περιπτώσεις την καταστροφή του τοπίου.
avatar
xristosd 31.8.2019 | 08:33
Λρπτομέρειες. Θα έχουμεπερισσότερο τσιμέντο σε Ελλάδα...αλλά θα κλαίμε για το περιβάλλον εκτός Ελλάδας. Η υποκρισία στο ζενίθ της. Αν και δεξιός δημοσιογράφος το δήλωσε ευθαρσώς πως για τονπαιδί του το νοιάχει η ανάπτυξη και ίχι ο Αμαζόνιος...
avatar
pensas 31.8.2019 | 09:09
Δηλαδή ήταν λάθος που εξεδιωξε τον Ρασπούτιν και την Θάνου ;; Χαχαχα. Επρεπε να κρατήσει ανέπαφο το Συριζαϊκό παρακράτος ;;; πολύ εμβριθής η ανάλυση ...Χαχα
avatar
Απλά Μαθηματικά 31.8.2019 | 14:11
Ας ενημερώσει κάποιος τον κ.Ντιξον ότι η κ.Θάνου και η κ.Νάκου ήταν κομματικοί υπάλληλοι της προηγούμενης κυβέρνησης και πως ο νόμος που ψηφίστηκε απαγορεύει να διορίζονται κομματικά στελέχη στις ανεξάρτητες αρχές.
Δηλαδή ο νόμος έκανε τις αρχές πραγματικά 100% ανεξάρτητες.
St Beijinger 31.8.2019 | 18:33
Άλλαξε, μόνο όμως τις συγκεκριμένες θέσεις όπου τις θέσεις κατείχαν "φιλοσυριζαίοι", στις υπόλοιπες "ανεξάρτητες αρχές" παρέμεινε ως έχει για να μπαίνουν φίλοι συγγενείς και πρώην συνεργάτες.
Γιαυτό και υπάρχει θέμα φωτογραφικής διάταξης. Θα δούμε βέβαια τι θα πει το ΣΤΕ.
avatar
Απλά Μαθηματικά 3.9.2019 | 15:59
Αφήνω αυτό εδώ
https://m.lifo.gr/now/greece/250057/deytero-oxi-apo-to-ste-sti-vasiliki-thanoy-gia-tin-epitropi-antagonismoy
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια