Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI
Πολιτική

Επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής: Παράνομη η εξαίρεση Τζανακόπουλου και Πολάκη

Ανεβάζει τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, για την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για τον Παπαγγελόπουλο

Ανεβάζει τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη χθεσινή εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «παράνομη» απόφαση, και με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, τον καλεί επίσης να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης.

 

«Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. «Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής».

 

Αναλυτικά η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής:

«Προς: Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Στις 29 Οκτωβρίου 2019 η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την «εξαίρεση» των μελών της, βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, με την απόφαση της 19ης Οκτωβρίου 2019, με την οποία ορίστηκαν κατά τρόπο δεσμευτικό τα μέλη της, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές Πολάκης και Τζανακόπουλος, με τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός. Η απόφαση που έλαβε η επιτροπή για την «εξαίρεση» μελών της είναι, ως εκ τούτου, ευθέως παράνομη και διασαλεύει την κοινοβουλευτική τάξη, καθότι παραβιάζει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ανήκει εκ του Κανονισμού στην ευθύνη σας να διασφαλίζετε την τήρηση και εφαρμογή των αποφάσεων της Βουλής και να μεριμνάτε ώστε οι επιτροπές που συγκροτεί η Βουλή να μην ενεργούν καθ' υπέρβαση της εξουσίας που η Βουλή τους απονέμει.

Η επίκληση παλαιότερης γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που επικαλείται την αυτονόητη ισχύ της αρχής της μεροληψίας κατά τη συγκρότηση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι εμφανώς προσχηματική και σε κάθε περίπτωση παντελώς αβάσιμη, δεδομένου ότι μόνο το αποφασίζον όργανο, η Ολομέλεια της Βουλής, θα μπορούσε να εξετάσει σχετικό ζήτημα πριν λάβει την απόφασή της για συγκρότηση της επιτροπής.

Η απόφαση της Ολομέλειας με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή εμπεριέχει και την απόφανση της Βουλής περί της ορθής συγκρότησης της. Μετά απ' αυτήν, η χωρίς τη συναίνεση των βουλευτών μελών της εξαίρεση, κατ' ουσίαν έκπτωσή τους, απ' αυτή συνιστά βάναυση στέρηση κοινοβουλευτικών δικαιωμάτων των ίδιων των βουλευτών και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποίαν ανήκουν, για τα οποία δικαιώματα (συμμετοχής σε επιτροπής και υπόδειξης των μελών τους) ούτε o Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα προβλέπουν ή επιτρέπουν οποιονδήποτε περιορισμό του είδους που η επιτροπή επέβαλε με την απόφαση «εξαίρεσης».

Με την απόφαση της πλειοψηφίας της ως άνω Επιτροπής υπάρχει εξάλλου κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα αποδιοργανωτικό και εν γένει βλαπτικό για τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής νομολογιακό προηγούμενο, δυνάμει του οποίου η εκάστοτε πλειοψηφία θα μπορούσε να καταστρατηγεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας και του προέδρου κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δημιουργεί δε ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι Επιτροπές που αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο της προκαταρκτικής εξέτασης για ορισμένη υπόθεση μετά από μια τέτοια απόφαση θα μπορούσαν να οδηγούνται σε μη νόμιμη λειτουργία που θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε δικονομικές ακυρότητες μετά από έλεγχο των δικαστηρίων για την τήρηση των κανόνων που αφορούν τη λειτουργία της Επιτροπής, οδηγώντας στην απώλεια κρίσιμου διαδικαστικά χρόνου και κρίσιμων στοιχείων.

Κύριε Πρόεδρε,

Προσβλέποντας στην αρμοδιότητά σας, δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, και εκτιμώντας ότι ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων διαισθάνεστε την ευθύνη να λειτουργήσετε ως Πρόεδρος όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σας καλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης και την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Με εκτίμηση
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Αλέξης Τσίπρας».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

Πολιτική Γεωργιάδης: Κλιμακωτό άνοιγμα καταστημάτων - Με μάσκα παντού

25.11.2020
Κορωνοϊός: Οι 21 γιατροί - βουλευτές που προσφέρονται να ενταχθούν στο ΕΣΥ

Πολιτική Κορωνοϊός: Οι 21 γιατροί - βουλευτές που προσφέρονται να ενταχθούν στο ΕΣΥ

25.11.2020
Ευρωκοινοβούλιο: Έδωσαν τον λόγο στον Λαγό - Αντιδράσεις από Έλληνες ευρωβουλευτές

Πολιτική Ευρωκοινοβούλιο: Έδωσαν τον λόγο στον Λαγό - Αντιδράσεις από Έλληνες ευρωβουλευτές

24.11.2020
Στη Βουλή το νέο χωροταξικό ν/σ: Περιορίζεται η άναρχη δόμηση - Εκσυγχρονισμός των χρήσεων γης

Πολιτική Στη Βουλή το νέο χωροταξικό ν/σ: Περιορίζεται η άναρχη δόμηση - Εκσυγχρονισμός των χρήσεων γης

24.11.2020
Βουλή: Οι γιατροί - βουλευτές που προσφέρονται στη μάχη κατά της covid 19

Πολιτική Βουλή: Οι γιατροί - βουλευτές που προσφέρονται στη μάχη κατά της covid 19

24.11.2020
Γεραπετρίτης: Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε πολύ περισσότερους νεκρούς- ΣΥΡΙΖΑ: Καμία λογική

Πολιτική Γεραπετρίτης: Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε πολύ περισσότερους νεκρούς- ΣΥΡΙΖΑ: Καμία λογική

24.11.2020
Τσαβούσογλου: «Η ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της» - Άνοιγμα σε Μπάιντεν

Πολιτική Τσαβούσογλου: «Η ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της» - Άνοιγμα σε Μπάιντεν

24.11.2020
«Κακόγουστη φάρσα»- Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 για την προκαταρκτική έρευνα για το Πολυτεχνείο

Πολιτική «Κακόγουστη φάρσα»- Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 για την προκαταρκτική έρευνα για το Πολυτεχνείο

23.11.2020
Βουλή: Ο Λαμπρούλης (ΚΚΕ) ζητά απαλλαγή από τα καθήκοντα αντιπροέδρου για να συνδράμει ως γιατρός κατά του κορωνοϊού

Πολιτική Βουλή: Ο Λαμπρούλης (ΚΚΕ) ζητά απαλλαγή από τα καθήκοντα αντιπροέδρου για να συνδράμει ως γιατρός κατά του κορωνοϊού

23.11.2020
Σε καραντίνα Θεοχάρης και Κόνσολας- Θετικός στον κορωνοϊό συνεργάτης του υπ. Τουρισμού

Πολιτική Σε καραντίνα Θεοχάρης και Κόνσολας- Θετικός στον κορωνοϊό συνεργάτης του υπ. Τουρισμού

23.11.2020
2 Σχόλια
TexM 30.10.2019 | 15:33
Αναρωτήθηκε κανείς τι έχουν να κρύψουν τελικά αυτοί οι δύο και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μην εξεταστούν ως μάρτυρες. Γιατί άλλο πρόβλημα δεν βλέπω και η αντικατάσταση τους ακολουθεί την κοινή λογική. Και αν ήθελε τόσο πολύ ο Πολάκης να εξετάσει τον Φρουζή ας τον φώναζε στην εξεταστική του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν έχουν δηλαδή κανέναν άλλον στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να σταθεί στο ύψος του Πολάκη σαν αντικαταστάτης; Με τέτοια φοβερή νομική ανάλυση από τον υποβολέα του Τσίπρα, ας πάει ο ίδιος ο Τσίπρας στην τελική.

Αν η απόφαση εξαίρεσης λένε ότι είναι "νομική ακροβασία" τότε αυτό που κάνει ο Τσίπρας είναι "νομικό τραμπολίνο". Κάνει ότι έκανε πάντα, διαβάζει τους τύπους και τους κανόνες κατά το δοκούν με μόναδικό σκοπό να διχάσει.

Ακολουθεί ανασκόπηση (από μνήμης):
-----------------
1) Δεν πρότεινε κανέναν για πρόεδρο της δημοκρατίας το 2014 με φόβο μήπως αν ήταν αξιόλογος τον ψηφίσει και η συμπολίτευση και μαζευτούν 180 και δεν θα έπεφτε η κυβέρνηση Σαμαρά. Έτσι έγινε ψηφοφορία μεταξύ Σταύρου Δήμα ή κανένα. Κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε.

2) Συμφώνησε σε ένα "προ-μνημόνιο" τον Φεβρουάριο του 2015 αλλά το άφησε να πλανάτε σε μια ασάφεια ότι δεν θα εφαρμοστεί και δεν έφερε το έγγραφο προς έγκριση στην βουλή.

3) Έκανε δημοψήφισμα με πάρα πολύ μικρό χρόνο από την ανακοίνωση: 1 εβδομάδα για να φέρει τους ψηφοφόρους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Σύμφωνα με το τότε πρωτοπαλίκαρο του ο σκοπός του ήταν να βγει το ΝΑΙ μέσα στον πανικό και τον διχασμό, και μετά να χρεώσει το ΝΑΙ στους άλλους. Κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε.

4) Άλλαξε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Κανένας νόμος δεν του υπαγόρευε να πάει σε νέο δημοψήφισμα για το νέο μνημόνιο. Και δεν το έκανε.

5) Μετά έκανε εκλογές αν και είχε δεσμευτεί στην συνάντηση πολιτικών αρχηγών να μην κάνει. Τις έκανε με την ελάχιστη δυνατή προεκλογική περίοδο ώστε να προλάβει την οργανωμένη κάθοδο της ΛΑΕ που δεν μπήκε για λίγες ψήφους και έτσι δεν στέρησε 4 χρόνια θητείας από τον Τσίπρα. Κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε.

6) Πέρασε με 150 και μισό βουλευτές μια συμφωνία για εθνικό θέμα ενώ είχε το δικαίωμα να ζητήσει αυξημένη των 180 και τον προέτρεπε και ο κυβερνητικός του εταίρος. Την ψήφισε τελικά όχι με αυτούς αλλά με άλλους τους όποιους πριν βριζόταν. Κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε. Αν δεν είχε τους 150 θα την περνούσε και με 148 και απόντες γιατί κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε. Αφού διασφάλισε ότι τους έχει μας έκανε μάθημα ηθικής ότι από μόνος του θα ζητήσει να έχει 151.

7) Προσπάθησε να παρατείνει την θητεία της Θάνου στον Άρειο Πάγο. Το απαγόρευε το σύνταγμα. Μετά έβαλε την Θάνου πρόεδρο επιτροπής που θα έπρεπε να είναι αμερόληπτη μερικές μέρες πριν παραιτηθεί. Κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε. Μετά άλλαξε ο Μητσοτάκης τον νόμο και κλάφτηκαν στην ΕΕ χωρίς αποτέλεσμα.

8) Έβαλε την Παπασπύρου να είναι υπεύθυνη για την διερεύνηση σχεδόν όλων των θεμάτων ή σκανδάλων που προέκυψαν επι ΣΥΡΙΖΑ. Όσα βόλευαν προχωρούσαν αμέσως και για όσα όχι καθυστερούσαν τα πορίσματα (π.χ. υπόθεση ξαδέρφης Πολάκη, πόρισμα Παπασπύρου για το Μάτι)
---------------

Τώρα επέμεινε, χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, να βάλει δυο βουλευτές να έχουν και το ρόλο του εξεταστή ενώ πρέπει να καταθέσουν και ως μάρτυρες. Κανένας νόμος δεν του το απαγόρευε. Μάλιστα θα έλεγε κανείς ότι έχει κάθε δικαίωμα πολιτικά να εκφράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή με όποιον "χειρότερο" και αγριότερο διαθέτει στο οπλοστάσιο του (Ραγκούση, Πολάκη).

Όλα αυτά επειδή επιτρεπόταν να τα κάνει δεν σημαίνει ότι ήταν και σωστά.

Αν δεν θέλει να τινάξει στον αέρα την διερεύνηση τότε το κάνει μόνο και μόνο για να διχάσει και να κάνει μπάχαλο. Τη βουλή δηλαδή, γιατί ο κόσμος χέστηκε για όλα αυτά τα τυπικά.
avatar
ΕΛΠΟ 31.10.2019 | 06:35
Ο κ. Τσίπρας θα μείνει νομίζω στην Ιστορία μας, για την μόνιμη και μοναδική στρατηγική μεθοδολογία του.

Είναι η ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

Χωρίς δηλαδή πραγματικό πολιτικό σχεδιασμό και ενδιαφέρον για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Για αυτό δεν είχε ηθικές αναστολές να συνεργαστεί με ακροδεξιούς, να προτείνει και να αποσπά "Όχι" που έγινε "Ναι", να κοροϊδεύει στο Μάτι, να ανέχεται τα "δικά μας παιδιά - Ρουβίκωνες" και που. τέλος, κατόρθωσε να γίνει το "πιο καλό παιδί" για την Μέρκελ και τον Τραμπ, που εκπροσωπούσαν πριν "αδιαπραγμάτευτα μισητά" συστήματα.

Και που, δυστυχώς, βρήκε και ένα σύνολο ετερόκλητων στελεχών - από λάτρεις της Μενεγάκη των κρεμών μέχρι καθηγητές πανεπιστημίου -, που είχαν την ίδια δίψα της εξουσίας, και άρα, ο καθένας τους - ανάλογα με το επίπεδό του - μας "καθοδηγούσαν" 4μιση χρόνια.

Ας ελπίσουμε - και υπάρχουν αποδείξεις πια για αυτό - ότι σαν πλειοψηφία πήραμε το μάθημά μας.

Δεν μας τιμάει άλλωστε - σαν έξυπνος λαός που είμαστε - να μας χειραγωγούν οι ακραία ιδιοτελείς πολιτικοί.

Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια