Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει παράνομη την εξαίρεση Πολάκη - Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο - Τι απαντά ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας (EUROKINISSI)
Πολιτική

Επιμένει ο Τσίπρας: Παράνομη η εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου από την προανακριτική

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει παράνομη την εξαίρεση Πολάκη - Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Με νέα επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει παράνομη την εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis

 

Μετά την αρνητική απάντηση του Κώστα Τασούλα, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην αρχική του στάση σχετικά με τον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ο ίδιος κάνει λόγο για «ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού».

 

«Μπορείτε να θεωρείτε δεδομένη τη συναινετική στάση μου και την ειλικρινή προσπάθειά μου για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος, όποτε κι αν το ζητήσετε. Εν προκειμένω, όμως, το αίσθημα ευθύνης δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου», προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργος. 

 

«Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας».

 

Τι απαντά ο Τασούλας

Λίγη ώρα αφότου παρέλαβε την επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Τασούλας σχολίασε το περιεχόμενο της επιστολής, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και, όπως είπε, διαφωνεί με τον πρώην πρωθυπουργό. «Θεωρώ ότι ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται. Και μάλιστα είναι στοιχειώδης κανόνας η εξαίρεση, που διασφαλίζει την αμεροληψία των μελών της προανακριτικής επιτροπής».

 

Στην πρώτη του επιστολή προς τον Αλέξη Τσίρα, σχετικά με την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, ο κ. Τασούλας είχε απορρίψει το σκεπτικό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι παραβιάστηκε δηλαδή η απόφαση της ολομέλειας από την απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής να εξαιρεθούν οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος.

 

Η σημερινή εξέλιξη ωστόσο οδήγησε σε νέα αναβολή της συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη Τρίτη. Επειδή ο κ. Τσίπρας εξάντλησε το χρονικό περιθώριο των τριών ημερών, η συνεδρίαση της επιτροπής προγραμματίστηκε για την επόμενη Πέμπτη.

 

Όταν ερωτήθηκε, για το τι θα πράξει σε περίπτωση που τα δύο μέλη δεν αποχωρήσουν από την επιτροπή, ο κ. Τασούλας απέφυγε να απαντήσει για το κατά πόσο θα κληθεί η φρουρά: «Είναι πολύ μακρινό σενάριο αυτό. Ας μην προτρέχουμε. Είναι συλλογικό όργανο και πρέπει να προστατεύσουμε την ευταξία». Αναφορικά δε με το αν μπορεί να κριθεί άκυρη η διαδικασία από το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο, εξαιτίας της εξαίρεσης των δύο βουλευτών σχολίασε: «Εκτιμώ ότι δεν θα γίνει αυτό. Αισθάνομαι ότι έχουν νομική στήριξη οι διαδικασίες».

 

Αναλυτικά η νέα επιστολή του Αλέξη Τσίπρα:

«Προς Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
Με την προηγούμενη επιστολή μου σχετικά με το ζήτημα της πρωτοφανούς «εξαίρεσης» μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, σας κάλεσα να ανταποκριθείτε στο καθήκον σας, που απορρέει από τον Κανονισμό της Βουλής, δηλαδή να διασφαλίσετε αμερόληπτα τα δικαιώματα όλων των Βουλευτών και όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

 

Φαίνεται ότι αποφασίσατε να αποποιηθείτε αυτή την ευθύνη, ζητώντας μου να συναινέσω σε κάτι που θα οδηγούσε σε έναν ιστορικό αυτοπεριορισμό των δικαιωμάτων της μειοψηφίας και τελικά σε πλήγμα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού.

 

Μπορείτε να θεωρείτε δεδομένη τη συναινετική στάση μου και την ειλικρινή προσπάθειά μου για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος, όποτε κι αν το ζητήσετε. Εν προκειμένω, όμως, το αίσθημα ευθύνης δεν μου επιτρέπει να συμπράξω στην υπονόμευση του Κοινοβουλίου και στην απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου.

 

Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας.

 

Θέλω για άλλη μια φορά να σας επισημάνω ότι σύμφωνα με τη Συνταγματική αρχή της αυτονομίας της Βουλής, θεματοφύλακας της οποίας είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.1
Διατάξεις της κοινής νομοθεσίας δεν εφαρμόζονται, παρεκτός εάν το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός παραπέμπουν ρητά σ' αυτές. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ή οποιοσδήποτε άλλος τυπικός νόμος, διέπουν τη λειτουργία της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μόνο όταν ο Κανονισμός της Βουλής παραπέμπει σε διατάξεις τους.

 

Το άρθρο 156 παρ. 4 του Κανονισμού, παραπέμπει μόνο στις διατάξεις που ορίζουν τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα όταν ενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Αντιθέτως, δεν παραπέμπει στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί εξαίρεσης δικαστικών προσώπων.

 

Είναι, επομένως, πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι αποτέλεσε ηθελημένη και συνειδητή επιλογή του κοινοβουλευτικού νομοθέτη, του μόνου αρμόδιου να ρυθμίσει τη λειτουργία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, να μην προβλέψει διαδικασία εξαίρεσης μελών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση. Και ευλόγως, διότι διαφορετικά θα καταλήγαμε στο μείζον θεσμικό και συνταγματικό άτοπο, η εκάστοτε πλειοψηφία στην Επιτροπή ή στην Ολομέλεια να διαθέτει την εξουσία, με μόνη την επίκληση της αρχής της πλειοψηφίας, να καθορίζει κατά το δοκούν τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ακυρώνοντας τη βούληση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης, κατά παράβαση των άρθρων 31 παρ. 3 και 29 παρ. 5 του Κανονισμού, που καθιερώνουν μια στοιχειώδη και αυτονόητη αρχή του κοινοβουλευτισμού: ότι η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι η μόνη και αποκλειστικά αρμόδια να υποδείξει η ίδια τα μέλη της που θα συμμετάσχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες.

 

Συνεπώς, η μεθόδευση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι ανέχεστε, δεν αποτελεί παρά μια ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Με την ευθύνη που έχω ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, δεν μου επιτρέπεται να συναινέσω σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν το τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Ούτε δε, πολύ περισσότερο, να συμπράξω στη στέρηση δικαιωμάτων από αντιπροσώπους του ελληνικού λαού.


Εφόσον λοιπόν το επιλέγετε, ας αναλάβετε μόνος αυτήν την ευθύνη. Ως εκ τούτου σας υπενθυμίζω, ότι με την από 10/10/2019 επιστολή, η Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σάς έχει ήδη υποδείξει τα μέλη της που συμμετέχουν στην εν λόγω Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».

 

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία - Μηνύματα Μητσοτάκη και Δένδια για τον σεισμό

Πολιτική Η Ελλάδα έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία - Μηνύματα Μητσοτάκη και Δένδια για τον σεισμό

24.1.2020
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ανοιχτοί σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο αλλά με ευρεία ατζέντα

Πολιτική Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ανοιχτοί σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο αλλά με ευρεία ατζέντα

24.1.2020
Εκλογικός νόμος: Με 163 ψήφους η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής

Πολιτική Εκλογικός νόμος: Με 163 ψήφους η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής

24.1.2020
Δένδιας: Ελλάδα και Σ. Αραβία πιστεύουν ότι τα μνημόνια Τουρκίας - Σάρατζ είναι άκυρα και επιβλαβή

Πολιτική Δένδιας: Ελλάδα και Σ. Αραβία πιστεύουν ότι τα μνημόνια Τουρκίας - Σάρατζ είναι άκυρα και επιβλαβή

24.1.2020
AGORA II - Δεσμώτες: Ο Τσίπρας έλεγε σε Μέρκελ-Ολάντ «δεν έχουμε ρευστό αλλά έχουμε αέρα και αναπνέουμε»

Πολιτική AGORA II - Δεσμώτες: Ο Τσίπρας έλεγε σε Μέρκελ-Ολάντ «δεν έχουμε ρευστό αλλά έχουμε αέρα και αναπνέουμε»

24.1.2020
ΣΥΡΙΖΑ: «Λουκέτο» σε καταστήματα των ΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη και απολύσεις

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: «Λουκέτο» σε καταστήματα των ΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη και απολύσεις

24.1.2020
Στο Ωνάσειο με πυρετό ο Προκόπης Παυλόπουλος

Πολιτική Στο Ωνάσειο με πυρετό ο Προκόπης Παυλόπουλος

24.1.2020
Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης στη Λιβύη

Πολιτική Μητσοτάκης στο Politico: Η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης στη Λιβύη

24.1.2020
Συνάντηση Χατζηδάκη με θεσμούς - Στο επίκεντρο η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Πολιτική Συνάντηση Χατζηδάκη με θεσμούς - Στο επίκεντρο η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

24.1.2020
Πέτσας: Δεχθήκαμε κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικά sites

Πολιτική Πέτσας: Δεχθήκαμε κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικά sites

24.1.2020
2 Σχόλια
asmilon 4.11.2019 | 21:59
Ειναι προφανες οτι ο Αλεκσης παλευει με νυχια και με δοντια να αποπροσανατολισει και να στηλιτεύσει την διαδικασια για να μην αποκαλυφθουν ολα οσα εγιναν, πολυ πιθανον κατ'εντολη του.

Στο πολυ απλο ερωτημα πως οι κυριοι Τζανακοπουλος και Πολακης θα κληθουν να ανακρινουν τους εαυτους τους αφου ειναι μαρτυρες στην υποθεση μπορει να το απαντησει καποιος;
avatar
ΕΛΠΟ 4.11.2019 | 22:12
Τσίπρας :

«Πολύ περισσότερο, δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, υιοθετώντας τις κραυγαλέες και παντελώς αβάσιμες κατασκευές που οδήγησαν μια πλειοψηφία μελών της Επιτροπής στην ανυπόστατη απόφασή τους για εξαίρεση συναδέλφων τους της μειοψηφίας». Πηγή: www.lifo.gr

Kραυγαλέα και παντελώς αβάσιμη κατασκευή 1 :

Ο κ. Τζανακόπουλος πήγε στον Άρειο Πάγο "για να ενημερωθεί" (...), την προηγούμενη μέρα έκδοσης σχετικής με την υπόθεση απόφασης.

Kραυγαλέα και παντελώς αβάσιμη κατασκευή 2 :

Ο κ. Πολάκης δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο, ότι γνώριζε τα ονόματα / ποιοι ήταν, οι "κουκουλοφόροι" μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Για αυτές τις πράξεις τους κυρίως - που δεν είναι θεσμικά σύννομες - καλούνται σαν μάρτυρες οι κ.κ. Τζανακόπουλος-Πολάκης.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ επαληθεύει ότι ήταν και είναι Σ-Φ-ΥΡΙΖΑ.