Θεοδωρικάκος: H μακρόπνοη εθνική στρατηγική είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του δημογραφικού
Πολιτική

Θεοδωρικάκος: H μακρόπνοη εθνική στρατηγική είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του δημογραφικού

Τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του σε συνέδριο του Economist

Την ανάγκη συγκλίσεων, συνεργασιών και συναινέσεων προκειμένου να διαμορφωθεί μακρόπνοη εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του σε συνέδριο του Economist.

 

«Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εθνική στρατηγική. Και εθνική στρατηγική σημαίνει, όχι ορίζοντα τεσσάρων χρόνων, ούτε ορίζοντα οκτώ χρόνων. Πρέπει οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολλοί λίγοι και δεν επιτρέπεται να γίνουμε λιγότεροι. Πρέπει να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση του προβλήματος και πρέπει να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική σε βάθος χρόνου», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

 

Ανέφερε, επίσης, ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομική κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας, αλλά οι αιτίες που μπορεί ένα ζευγάρι να μην θέλει να κάνει παιδιά έχουν ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής, την σχέση με την θρησκεία, με πολλές αξιακές παραμέτρους.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών συσχέτισε το δημογραφικό με τη χθεσινή ευρεία συναίνεση που υπήρξε στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τόνισε ότι αυτός ο νόμος δίνει την δυνατότητα σε 400.000 παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης, να ψηφίσουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται. «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι νέοι άνθρωποι να θελήσουν να αποκτήσουν προοπτική ή να επιστρέψουν στην πατρίδα, αν αυτή η πατρίδα τους γυρίσει την πλάτη και τους δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για εκείνους. Για αυτό, ο χθεσινός νόμος ήταν πραγματικά ιστορικός. Γιατί διασφαλίζει ότι μια νέα γενιά Ελλήνων, αγοριών και κοριτσιών, που βρίσκονται σε όλες τις χώρες της γης για να μορφωθούν, για να σπουδάσουν, για να εργαστούν, για να αποκτήσουν μια καλύτερη τύχη στην ζωή τους, αισθάνονται πλέον, ότι έχουν λόγο, έχουν άποψη για αυτό που θα συμβεί στη χώρα. 'Αρα, ισχυροποιούμε το δεσμό της Ελλάδας μαζί τους και άρα δίνουμε την προοπτική να επιστρέψουν στην πατρίδα».

 

«Οι αιτίες που οδηγούν στο εξωτερικό τα νέα παιδιά, δεν σχετίζονται μόνο με το αν θα μπορούν εδώ να έχουν μία εργασία. Σχετίζεται με το αν μπορούν να καλύψουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες της ζωής τους, με το αν αυτή η πατρίδα, αν αυτή η κοινωνία, αν αυτή η οικονομία και αν αυτό το κράτος, όντως τους δίνει αξιοκρατία, τους δίνει ευκαιρίες και προοπτικές, τους δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να ονειρευτούν και σιγά-σιγά να σταδιοδρομήσουν και να πετύχουν πράγματα στη ζωή τους. Για αυτό το λόγο ανέφερα πριν, ότι το θέμα χρειάζεται μια συνολική εθνική στρατηγική, η οποία αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνικής, της οικονομικής ζωής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση βασικών κακοδαιμονιών αυτού του τόπου, από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε μεταπολιτευτικά η Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη: Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας

Πολιτική Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη: Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας

19.1.2020
ΥΠΕΞ για γεώτρηση Γιαβούζ: Οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας δεν δημιουργούν τετελεσμένα

Πολιτική ΥΠΕΞ για γεώτρηση Γιαβούζ: Οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας δεν δημιουργούν τετελεσμένα

19.1.2020
Απάντηση ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Οξύμωρο να δίνει μαθήματα νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης

Πολιτική Απάντηση ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Οξύμωρο να δίνει μαθήματα νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης

19.1.2020
Βρούτσης: Σε μία δόση τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Πολιτική Βρούτσης: Σε μία δόση τα αναδρομικά των συνταξιούχων

19.1.2020
Συνάντηση Μητσοτάκη με Μίκη Θεοδωράκη: Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Instagram

Πολιτική Συνάντηση Μητσοτάκη με Μίκη Θεοδωράκη: Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Instagram

18.1.2020
Το ποστ του Νίκου Δένδια για την αναχώρηση του στρατάρχη Χάφταρ

Πολιτική Το ποστ του Νίκου Δένδια για την αναχώρηση του στρατάρχη Χάφταρ

18.1.2020
Μαργαρίτης Σχοινάς: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να ξαναποτύχει στο μεταναστευτικό»

Πολιτική Μαργαρίτης Σχοινάς: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να ξαναποτύχει στο μεταναστευτικό»

18.1.2020
Παυλόπουλος από Διδυμότειχο: Η προκλητική  αυθαιρεσία της Τουρκίας δε θα περάσει

Πολιτική Παυλόπουλος από Διδυμότειχο: Η προκλητική αυθαιρεσία της Τουρκίας δε θα περάσει

18.1.2020
Μηταράκης: Ξεκίνησαν οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία

Πολιτική Μηταράκης: Ξεκίνησαν οι επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία

17.1.2020
Δένδιας: Κι εμείς κι ο Χάφταρ απαιτούμε την ακύρωση των μνημονίων Τουρκίας - Λιβύης

Πολιτική Δένδιας: Κι εμείς κι ο Χάφταρ απαιτούμε την ακύρωση των μνημονίων Τουρκίας - Λιβύης

17.1.2020
1 Σχόλια
λukum (το) 12.12.2019 | 16:25
Αφού κάνουμε “outsourcing” για να το λύσουμε με έξοδα των εργαζομένων που δεν έχουν δυνατότητα λόγω του τρόπου ζωής να κάνουν παιδιά... που το πρόβλημα;

Και τι θα πει οι “Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι”; Πως γίνεται αυτή η διάκριση, με τι κριτήρια; Αλλάξτε τον τρόπο χορήγησης ιθαγένειας, και το πρόβλημα λύθηκε.