Θεοδωρικάκος: H μακρόπνοη εθνική στρατηγική είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του δημογραφικού
Πολιτική

Θεοδωρικάκος: H μακρόπνοη εθνική στρατηγική είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του δημογραφικού

Τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του σε συνέδριο του Economist

Την ανάγκη συγκλίσεων, συνεργασιών και συναινέσεων προκειμένου να διαμορφωθεί μακρόπνοη εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του σε συνέδριο του Economist.

 

«Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εθνική στρατηγική. Και εθνική στρατηγική σημαίνει, όχι ορίζοντα τεσσάρων χρόνων, ούτε ορίζοντα οκτώ χρόνων. Πρέπει οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολλοί λίγοι και δεν επιτρέπεται να γίνουμε λιγότεροι. Πρέπει να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση του προβλήματος και πρέπει να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική σε βάθος χρόνου», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

 

Ανέφερε, επίσης, ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομική κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας, αλλά οι αιτίες που μπορεί ένα ζευγάρι να μην θέλει να κάνει παιδιά έχουν ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής, την σχέση με την θρησκεία, με πολλές αξιακές παραμέτρους.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών συσχέτισε το δημογραφικό με τη χθεσινή ευρεία συναίνεση που υπήρξε στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τόνισε ότι αυτός ο νόμος δίνει την δυνατότητα σε 400.000 παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης, να ψηφίσουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται. «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι νέοι άνθρωποι να θελήσουν να αποκτήσουν προοπτική ή να επιστρέψουν στην πατρίδα, αν αυτή η πατρίδα τους γυρίσει την πλάτη και τους δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για εκείνους. Για αυτό, ο χθεσινός νόμος ήταν πραγματικά ιστορικός. Γιατί διασφαλίζει ότι μια νέα γενιά Ελλήνων, αγοριών και κοριτσιών, που βρίσκονται σε όλες τις χώρες της γης για να μορφωθούν, για να σπουδάσουν, για να εργαστούν, για να αποκτήσουν μια καλύτερη τύχη στην ζωή τους, αισθάνονται πλέον, ότι έχουν λόγο, έχουν άποψη για αυτό που θα συμβεί στη χώρα. 'Αρα, ισχυροποιούμε το δεσμό της Ελλάδας μαζί τους και άρα δίνουμε την προοπτική να επιστρέψουν στην πατρίδα».

 

«Οι αιτίες που οδηγούν στο εξωτερικό τα νέα παιδιά, δεν σχετίζονται μόνο με το αν θα μπορούν εδώ να έχουν μία εργασία. Σχετίζεται με το αν μπορούν να καλύψουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες της ζωής τους, με το αν αυτή η πατρίδα, αν αυτή η κοινωνία, αν αυτή η οικονομία και αν αυτό το κράτος, όντως τους δίνει αξιοκρατία, τους δίνει ευκαιρίες και προοπτικές, τους δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να ονειρευτούν και σιγά-σιγά να σταδιοδρομήσουν και να πετύχουν πράγματα στη ζωή τους. Για αυτό το λόγο ανέφερα πριν, ότι το θέμα χρειάζεται μια συνολική εθνική στρατηγική, η οποία αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνικής, της οικονομικής ζωής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση βασικών κακοδαιμονιών αυτού του τόπου, από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε μεταπολιτευτικά η Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Δεν νοείται να μην βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες η Τουρκία

Πολιτική Μητσοτάκης: Δεν νοείται να μην βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες η Τουρκία

4.12.2020
Τσίπρας: Να δοθούν τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων - Μέλη της καταγγέλλουν αδιαφάνεια

Πολιτική Τσίπρας: Να δοθούν τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων - Μέλη της καταγγέλλουν αδιαφάνεια

3.12.2020
Τσαβούσογλου: «Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με την στρατηγική της λοιδορίας»

Πολιτική Τσαβούσογλου: «Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με την στρατηγική της λοιδορίας»

3.12.2020
Λέσβος: Συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ για πρότυπη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί

Πολιτική Λέσβος: Συμφωνία Ελλάδας-ΕΕ για πρότυπη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί

3.12.2020
Μητσοτάκης: Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο κρίνουν οι ειδικοί

Πολιτική Μητσοτάκης: Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο κρίνουν οι ειδικοί

2.12.2020
Μητσοτάκης: Κλειστά τα μπαρ «μέχρι να έχουμε τα εμβόλια»

Πολιτική Μητσοτάκης: Κλειστά τα μπαρ «μέχρι να έχουμε τα εμβόλια»

2.12.2020
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έσπασε την καραντίνα και φωτογραφιζόταν αγκαλιά με κόσμο χωρίς μάσκα- Πέτσας: Απελπισμένη αντιπολίτευση

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης έσπασε την καραντίνα και φωτογραφιζόταν αγκαλιά με κόσμο χωρίς μάσκα- Πέτσας: Απελπισμένη αντιπολίτευση

2.12.2020
Γεωργιάδης: Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών

Πολιτική Γεωργιάδης: Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών

2.12.2020
Σύνοδος Κορυφής: Το πιο πιθανό σενάριο για κυρώσεις στην Τουρκία

Πολιτική Σύνοδος Κορυφής: Το πιο πιθανό σενάριο για κυρώσεις στην Τουρκία

2.12.2020
Γιώργος Πατούλης: Θετικός στον κορωνοϊό ο περιφερειάρχης Αττικής - Η ανάρτηση στο Facebook

Πολιτική Γιώργος Πατούλης: Θετικός στον κορωνοϊό ο περιφερειάρχης Αττικής - Η ανάρτηση στο Facebook

1.12.2020
1 Σχόλια
λukum (το) 12.12.2019 | 16:25
Αφού κάνουμε “outsourcing” για να το λύσουμε με έξοδα των εργαζομένων που δεν έχουν δυνατότητα λόγω του τρόπου ζωής να κάνουν παιδιά... που το πρόβλημα;

Και τι θα πει οι “Έλληνες είμαστε πολλοί λίγοι”; Πως γίνεται αυτή η διάκριση, με τι κριτήρια; Αλλάξτε τον τρόπο χορήγησης ιθαγένειας, και το πρόβλημα λύθηκε.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια