Ανακαλείται η ΚΥΑ για την κρατική επιχορήγηση εφημερίδων μετά την κατακραυγή
Πολιτική

Ανακαλείται η ΚΥΑ για την κρατική επιχορήγηση εφημερίδων μετά την κατακραυγή

Υπαναχωρεί η κυβέρνηση μετά τον σάλο των τελευταίων ωρών για τη λίστα με τις εφημερίδες, για τις οποίες είχε εγκριθεί κρατική επιχορήγηση εκατομμυρίων ευρώ

Υπαναχωρεί η κυβέρνηση μετά τον σάλο των τελευταίων ωρών που προκάλεσε η λίστα με τις εφημερίδες, για τις οποίες είχε εγκριθεί κρατική επιχορήγηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. 

 

Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα έντυπα που θα λάμβαναν 200.000 ευρώ έκαστο από τον κρατικό κορβανά ήταν ακόμα και το «Μακελειό», εφημερίδες με δύο εργαζόμενους και εφημερίδες «βιτρίνα», με την σχετική απόφαση να έχει τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Στέλιου Πέτσα.

 

Μετά την κατακραυγή, ακόμα και στα social media, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως ανακαλείται η επίμαχη, από 12.12.2019 «Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας».

 

Ο ίδιος επέρριψε τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας: «Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας. Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ' αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α' και παρ. 7 της υπ' αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β' ΚΥΑ)».

 

Κλείνοντας, ο Στέλιος Πέτσας κάλεσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα Τύπου, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, στις 11:30 το πρωί, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, «προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους». Συμπλήρωσε δε πως «επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι «ξέχασαν» τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν» ανακαλείται η απόφαση.

 

Τα ποσά

 

 

 

Γιατί πρόκειται περί σκανδάλου

 

Στα κριτήρια επιλογής των εφημερίδων (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται έντυπα βορβορώδη όπως το Μακελειό, ή απλώς ανύπαρκτα) είχαν τεθεί οι όροι:

1. Η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού

2. Η ύλη τους να περιλαμβάνει πολιτικές, αθλητικές, πολιτιστικές και οικονομικές ειδήσεις

3. Οι αγγελίες και οι διαφημιστικές καταχωρήσεις να μην υπερβαίνουν ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής ύλης της εφημερίδας

4. Ο ιδιοκτήτης, ο εκδότης και ο διευθυντής της εφημερίδας είτε αυτή ανήκει σε φυσικό είτε σε νομικό πρόσωπο, να μην έχει καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση, απειλή, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, για παράβαση του νόμου περί εργοδοτικών εισφορών, καθώς και σε οποιαδήποτε ποινή για κάθε οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα. Αν η εφημερίδα ανήκει σε ομόρρυθμη ή σε ετερόρρυθμη εταιρεία, σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ή σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη προσωπική ή κεφαλαιουχική εταιρεία η ανωτέρω απαγόρευση ισχύει και για τους εταίρους και τους διαχειριστές, ενώ, αν η εφημερίδα ανήκει σε ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.), και για τον Πρόεδρο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

5. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμισμένες τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ρύθμιση να είναι ενεργή

6. να μην έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους από εργατικές απαιτήσεις (δεδουλευμένες αποδοχές, επιδόματα εορτών αδείας) κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής

Είναι σαφές ότι οι όροι αυτοί δεν τηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις.

Πέρα από το «τεχνικό» λάθος, όμως, έκπληξη και αποκαρδίωση προκαλεί το γεγονός ότι μια εκλεγμένη δημοκρατική κυβέρνηση προωθεί και ψωμίζει εκείνα τα στοιχεία που δηλητηριάζουν και φθείρουν την δημοσιογραφία και το δημόσιο βίο.

 

Επικρίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρη Κρέτσου, αλλά και του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση.

 

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει το "Μακελειό" προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαίου. Η παροχή δημόσιου χρήματος σε μια φυλλάδα που βρίθει ακροδεξιών, ρατσιστικών και πολλές φορές ανοιχτά φιλοχουντικών απόψεων, είναι μια άκρως προκλητική ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση» δήλωσε ο Α. Χαρίτσης.

 

Στην ανακοίνωσή του ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, αναφέρει ότι «η χθεσινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ. Πέτσας, προβλέπει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα ενισχύσουν οικονομικά όχι μόνο το Μακελειό, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όπως απαιτούν οι κείμενες διατάξεις του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο «για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προϋπόθεση που εξασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντα του Δημοσίου».

 

Προσθέτει δε ότι αφού τροποποίησαν την αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα ενίσχυσης των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας και αύξησαν το ποσό της ενίσχυσης για να χωράνε όλοι, τώρα παρακάμπτουν και βασικές διατάξεις της νομοθεσίας, όπως το άρθρο 4 της απόφασης.

 

Θέτει το ερώτημα «Με ποια επίσης λογική και ποιο αίσθημα δικαιοσύνης, μια εφημερίδα που απασχολεί έναν εργαζόμενο θα εισπράξει το ίδιο ανώτατο ποσό των 200.000 με μια εφημερίδα που απασχολεί 300 εργαζόμενους, ενώ μια εφημερίδα με 4 εργαζόμενους θα λάβει 36.000; Δεν διάβασαν τι υπέγραψαν; Οφείλουν εξηγήσεις».

 

Καταλήγει ότι, «την ώρα που η κυβέρνηση της Δεξιάς ακρωτηριάζει το κοινωνικό μέρισμα, καταργεί την 13η σύνταξη, και αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές, χαρίζει "δώρα} στη διαπλοκή, ασυλία στους τραπεζίτες, και τώρα χρηματοδοτεί "εκδότες μπαταχτσήδες", όπως και τον γνωστό Χίο, για την "προσφορά" του στην ελευθεροτυπία και στη δημοκρατία».

 

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει το "Μακελειό" προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαίου. Η παροχή δημόσιου χρήματος σε μια φυλλάδα που βρίθει ακροδεξιών, ρατσιστικών και πολλές φορές ανοιχτά φιλοχουντικών απόψεων, είναι μια άκρως προκλητική ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση».

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόρρητη ενημέρωση Σίσι σε Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: «Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές»

Πολιτική Απόρρητη ενημέρωση Σίσι σε Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: «Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές»

24.10.2020
Πατέλης: «Η κυβέρνηση έχει τρεις τουλάχιστον ανοιχτά ομοφυλόφιλους σε θέσεις κυβερνητικές»

Πολιτική Πατέλης: «Η κυβέρνηση έχει τρεις τουλάχιστον ανοιχτά ομοφυλόφιλους σε θέσεις κυβερνητικές»

24.10.2020
Σταϊκούρας για πρόταση δυσπιστίας: Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που υπερφορολόγησαν τα νοικοκυριά

Πολιτική Σταϊκούρας για πρόταση δυσπιστίας: Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που υπερφορολόγησαν τα νοικοκυριά

23.10.2020
Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν τις στρατιωτικές ασκήσεις

Πολιτική Στόλτενμπεργκ: Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν τις στρατιωτικές ασκήσεις

23.10.2020
Λαφαζάνης κατά Τσίπρα: «Αλέξη, τώρα θυμήθηκες τους πλειστηριασμούς;»

Πολιτική Λαφαζάνης κατά Τσίπρα: «Αλέξη, τώρα θυμήθηκες τους πλειστηριασμούς;»

23.10.2020
Η απάντηση του υπ. Προστασίας του Πολίτη για τον εξαφανισμένο Χρήστο Παππά

Πολιτική Η απάντηση του υπ. Προστασίας του Πολίτη για τον εξαφανισμένο Χρήστο Παππά

23.10.2020
ΣΥΡΙΖΑ: Η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά γελοιοποιεί τη δημοκρατία- Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους;

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: Η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά γελοιοποιεί τη δημοκρατία- Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους;

23.10.2020
Μόσιαλος: Πώς θα πρέπει να ανακοινώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Πολιτική Μόσιαλος: Πώς θα πρέπει να ανακοινώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού

22.10.2020
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία με αποσπασματικά μέτρα και ευχολόγια

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία με αποσπασματικά μέτρα και ευχολόγια

22.10.2020
Μητσοτάκης - Έκτακτα μέτρα: Απαγόρευση κυκλοφορίας 12:30-5πμ και μάσκες παντού

Πολιτική Μητσοτάκης - Έκτακτα μέτρα: Απαγόρευση κυκλοφορίας 12:30-5πμ και μάσκες παντού

22.10.2020
4 Σχόλια
Αριάνα Γράνδε 14.12.2019 | 19:55
Μάλιστα, άρα η κυβέρνηση αυτό θα κάνει από δω και πέρα; Θα τεστάρει διάφορα κι αν τα κράξουμε θα τα αποσύρει; Καλά πάμε. Επιστροφή στην "κανονικότητα" λοιπόν. Μας είχε λείψει.
avatar
ΕΛΠΟ 14.12.2019 | 19:56
Κάτι τέτοια να κάνετε εκεί στην ΝΔ, να ξαναρχίσει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ να μας ζαλίζει με το ηθικό πλεονέκτημά του.

Ξυπνήστε πριν είναι αργά. Ήδη μέσα σε έξη μήνες, δώσατε αφορμές να αρχίσει ο λαός να λέει "μια από τα ίδιια".

Με τέτοια "βαρίδια" πολιτικού ήθους, θα γίνεται ένα θετικό βήμα και την άλλη στιγμή θα ακυρώνεται.
avatar
ΕΛΠΟ 14.12.2019 | 20:05
Αυτή η King Bet (στοιχηματική), γιατί επιδοτείται ;
skeletor 15.12.2019 | 06:39
Τελικά όπως φαίνεται την επιδότηση την είχε ψηφίσει ο Σύριζα και ανακλήθηκε.


Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια