EUROKINISSI
Πολιτική

Επίθεση Κουμουτσάκου σε Σημίτη: Φωνή διχαστικής μικροψυχίας

Αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη από τον Κουμουτσάκο

«Μικρόψυχη και διχαστική» χαρακτήρισε την αρθρογραφία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σχετικά με τη συμφωνία του Ελσίνκι και τις αιχμές που άφησε κατά του Κώστα Καραμανλή, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος.

 

Κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Κουμουτσάκος, τόνισε την ανάγκη ομοψυχίας και ενότητας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα όπως είπε, που η Άγκυρα εντείνει τις προκλήσεις της.

 

Στο σημείο αυτό, και απαντώντας στον κ. Σημίτη χωρίς να τον κατονομάσει, ο οποίος είχε κάνει λόγο για χαμένη ευκαιρία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το 2004 για τη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε χαρακτηριστικά:

 

«Χρειάζεται ομοψυχία και ενότητα εντός της χώρας, απέναντι στην έντονη τουρκική προκλητικότητα. Και για αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό ότι με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά μαζί και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, χτίζουν στο εσωτερικό το τελευταία διάστημα ένα τείχος εθνικής ενότητας απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα. Γι αυτό, ακούστηκε ως ατόπημα, κάτι που έγινε χθες. Την ώρα της ανάγκης εθνικής ομοψυχίας, ακούστηκαν κάποιες φωνές διχαστικής μικροψυχίας. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν μια ατυχής παραφωνία, μια μικρή παρένθεση που άνοιξε και έκλεισε αμέσως».

 

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μύθους και αλήθειες που πρέπει όχι τώρα αλλά κάποια στιγμή να συζητηθούν. «Θα πρέπει κάποτε, όμως όχι τώρα, όχι αυτή τη στιγμή, να γίνει μια νηφάλια και με παρρησία ανοιχτή συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους του Ελσίνκι. Είμαι σίγουρος ότι τότε θα έχουμε πολλά να πούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και έθεσε τρία ερωτήματα:

 

«-Ποια είναι για παράδειγμα τα άλλα συναφή θέματα στις συνοριακές διαφορές που αναφέρονται στη παράγραφο 4 των συμπερασμάτων του Ελσίνκι;

- Γιατί η παράγραφος 12 που είναι αφιερωμένη στη Τουρκία, αναφέρεται μόνο στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης που θα έπρεπε να εκπληρώσει η Τουρκία για να γίνει μέλος της ΕΕ και

-Γιατί από το 1999-2004 δεν είχε συμφωνηθεί συνυποσχετικό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, και κατηγορείται η τότε κυβέρνηση Καραμανλή ότι δεν το έκλεισε το συνυποσχετικό μέσα σε λίγους μήνες;».

 

Αναφερόμενος στο νέο προϋπολογισμό, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι ρίχνει στέρεα θεμέλια για να αντιμετωπίσει η χώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει και είναι το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε ακόμα για προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας, σημειώνοντας ότι αυτές, δεν γίνονται σε πολιτικό κενό, αλλά με σοβαρές προκλήσεις που έχουν την πηγή τους στις προκλήσεις της Άγκυρας κατά των εθνικών συμφερόντων και με τις απειλές της με το μεταναστευτικό πρόβλημα.

 

«Παραλάβαμε μια χαώδη κατάσταση και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τη συνειδητή επιλογή της 'Αγκυρας που έχει ανατάξει ως μοχλό πίεσης των επιδιώξεών της το μεταναστευτικό», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος. Ο Αναπληρωτής Υπουργός, μίλησε για την ανάγκη συνδυαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό και τόνισε ότι «στη μεγάλη διαβούλευση που τώρα ξεκινάει πρέπει η Ελλάδα να διασφαλίσει την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

 

«Πρέπει οι εταίροι να καταλάβουν ότι τα σύνορα μας δεν είναι μόνο η δική μας ασφάλεια αλλά και η δική τους ασφάλεια», ανέφερε και τόνισε ότι τον αμέσως επόμενο μήνα η Ελλάδα θα καταθέσει την ολοκληρωμένη πρόταση της στην ΕΕ.

 

 

 

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν: Ανοησία του Μητσοτάκη να καλέσει τον Χάφταρ - Ας διορθώσει το λάθος του και συναντιόμαστε

Πολιτική Ερντογάν: Ανοησία του Μητσοτάκη να καλέσει τον Χάφταρ - Ας διορθώσει το λάθος του και συναντιόμαστε

20.1.2020
Σκουρλέτης: «Γκουαντάναμο» τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για μετανάστες

Πολιτική Σκουρλέτης: «Γκουαντάναμο» τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για μετανάστες

20.1.2020
Η δημοσιογράφος Αριστοτελία Πελώνη αναλαμβάνει αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος

Πολιτική Η δημοσιογράφος Αριστοτελία Πελώνη αναλαμβάνει αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος

20.1.2020
Το μήνυμα Χάφταρ σε Μητσοτάκη: «Η Λιβύη σας ευχαριστεί»

Πολιτική Το μήνυμα Χάφταρ σε Μητσοτάκη: «Η Λιβύη σας ευχαριστεί»

20.1.2020
Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη: Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας

Πολιτική Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη: Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας

19.1.2020
ΥΠΕΞ για γεώτρηση Γιαβούζ: Οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας δεν δημιουργούν τετελεσμένα

Πολιτική ΥΠΕΞ για γεώτρηση Γιαβούζ: Οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας δεν δημιουργούν τετελεσμένα

19.1.2020
Απάντηση ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Οξύμωρο να δίνει μαθήματα νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης

Πολιτική Απάντηση ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Οξύμωρο να δίνει μαθήματα νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης

19.1.2020
Βρούτσης: Σε μία δόση τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Πολιτική Βρούτσης: Σε μία δόση τα αναδρομικά των συνταξιούχων

19.1.2020
Συνάντηση Μητσοτάκη με Μίκη Θεοδωράκη: Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Instagram

Πολιτική Συνάντηση Μητσοτάκη με Μίκη Θεοδωράκη: Η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Instagram

18.1.2020
Το ποστ του Νίκου Δένδια για την αναχώρηση του στρατάρχη Χάφταρ

Πολιτική Το ποστ του Νίκου Δένδια για την αναχώρηση του στρατάρχη Χάφταρ

18.1.2020
1 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 15.12.2019 | 20:23
"...Κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Κουμουτσάκος, τόνισε την ανάγκη ομοψυχίας και ενότητας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα όπως είπε, που η Άγκυρα εντείνει τις προκλήσεις της."
και
"Την ώρα της ανάγκης εθνικής ομοψυχίας, ακούστηκαν κάποιες φωνές διχαστικής μικροψυχίας" Πηγή: www.lifo.gr

Μιλάει ο κ. Κουμουτσάκος, που εκπροσωπώντας την ΝΔ στην πρώτη σύσκεψη που είχε συγκληθεί επί Κοτζιά για την συγκρότηση Συμβουλίου΅Εθνικής Ασφάλειας, είχε αποχωρήσει, γιατί ΑΠΑΙΤΗΣΕ για να συμμετάσχει να ικανοποιηθεί ένα αίτημα της ΝΔ, ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟ με το θέμα. Τέτοια σοβαρότητα.

Τώρα δίνει μαθήματα ομοψυχίας και ενότητας έναντι των Τούρκων...

Όσον αφορά στο άρθρο του Σημίτη, είναι πολύ καθαρό ιστορικά και προσδιορίζει με σαφήνεια τις ευθύνες των Καραμανλή - Μολυβιάτη.

Η αλήθεια δεν βλάπτει την εθνική ομοψυχία, ιδίως όταν δημοσιοποιείται για την ενημέρωση των πολιτών (ιδιαίτερα μάλιστα εν όψει και της εκλογής ΠτΔ, όπου "παίζει" και το όνομα του Καραμανλή). Η αποχώρηση όμως του κ. Κουμουτσάκου και της ΝΔ από την παραπάνω σύσκεψη, έβλαψε καθαρά την εθνική ομοψυχία..

Οι δε Τούρκοι, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε από το άρθρο Σημίτη. Αυτοί τα ξέρανε όσα λέει και που τότε οι πολιτικές συγκυρίες τους είχαν ¨στριμώξει". Αλλά έτσι είναι η πολιτική. Ο καθένας εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες.

Και ο Καραμανλής με την πολιτική του τους "ξεστρίμωξε" (αν θυμάμαι δε καλά, κάποια κουμπαριά είχε κάνει με τον Ερντογάν).