Υπερψηφίστηκε το επίμαχο άρθρο 50 για τα κολέγια που βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης - EUROKINISSI
Πολιτική

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το άρθρο για την ισοδυναμία των πτυχίων κολεγίων - Θύελλα αντιδράσεων

Έντονες αντιδράσεις μεταξύ κομμάτων, εκπαιδευτικών και φοιτητών έχει προκαλέσει η υπερψήφιση του άρθρου 50 από τη Βουλή που εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ.

Με 153 ψήφους υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ισοδυναμία των πτυχίων αποφοίτων κολεγίων με τα αντίστοιχα των ΑΕΙ.

 

Το επίμαχο άρθρο 50 για τα κολέγια - που θα επιτρέπει σε πτυχιούχους παιδαγωγικών από ιδιωτικά κολέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ξένων ΑΕΙ να διεκδικήσουν μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση - πέρασε αποκλειστικά με ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.

 

Αντιδράσεις από τα κόμματα

 

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην υπερψήφιση του άρθρου 50. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στην υπουργό Παιδείας, κατηγορώντας την για παραπλανητική προσπάθεια και σκόπιμη απόκρυψη της αλληλογραφίας που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τα πιστοποιητικά κολεγίων.

 

«Οι βουλευτές δεν είχαν πλήρη γνώση για το τι ακριβώς ψηφίζουν με το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων. Είχαμε ζητήσει πριν την ψηφοφορία να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα, αλλά η υπουργός Παιδείας αρνήθηκε. Αυτό που κάνει η κ. Κεραμέως με τη ρύθμιση είναι παράφορη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη διαδικασία εντός και εκτός Κοινοβουλίου», ανέφερε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

 

«Η υπουργός Παιδείας δεν απέκλεισε καθόλου από την Ολομέλεια και τον ελληνικό λαό την ενημέρωση. Έκρινε ότι το δημόσιο συμφέρον υπηρετείται μέσα από τη διαδικασία που ακολούθησε. Ενημέρωσε τους εισηγητές όλων των κομμάτων, διάβασαν τις επιστολές και έχουν άποψη για το περιεχόμενό τους. Σήμερα, η κυβέρνηση, η πατρίδα συμμορφώνεται πρακτικά με το ενωσιακό δίκαιο», αντέτεινε, από τη πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπύρος Λιβάνιος, και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Να θυμίσω στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι επί 4 χρόνια ως κυβέρνηση, έκανε ακριβώς αυτό που λέει σήμερα το άρθρο στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Έκανε το σωστό και αναγνώριζε την επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων».

 

Την έντονη διαμαρτυρία της για τη μη κατάθεση της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Κομισιόν αλλά και όλων των αρμόδιων φορέων εξέφρασε και η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, κάνοντας λόγο για παρελκυστική τακτική της υπουργού.

 

«Πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά πρακτικά αποκρύπτονται στοιχεία που είναι καθοριστικής σημασίας για το τι θα ψηφίσει ο κάθε βουλευτής. Σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, πρέπει να τα καταθέσει, διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία για να αναδείξουμε αυτήν την αντικονοβουλευτική πρακτική», σημείωσε η κ. Κεφαλίδου.

 

«Το ΚΚΕ ό,τι είχε να πει για το άρθρο 50 το έχει πει. Ο λόγος, πλέον, είναι στο κίνημα ώστε αυτό το εκτρωματικό άρθρο να ακυρωθεί στη πράξη», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

 

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, έκανε λόγο για «φας τρακ διαδικασίες ψήφισης», ενώ επανέλαβε τους ενδοιασμούς του κόμματός του για το άρθρο 50, επισημαίνοντας ότι άλλο είναι τα αμφιβόλου ποιότητας κολέγια και άλλο τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

 

Την άμεση απόσυρση του «εγκληματικού άρθρου 50», όπως το χαρακτήρισε, έστω και μετά την ψήφισή του, ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

 

Η επιστολή της Κομισιόν

 

Η εφημερίδα Καθημερινή έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας, βάσει του οποίου η υπουργός παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως προχώρησε στο επίμαχο άρθρο 50 του νομοσχεδίου.

 

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επισήμως την επιστολή-παράβαση 4061/2019 της ΕΕ στο υπ. Παιδείας στις 30/7/2019. Το ΥΠΕΞ έστειλε το έγγραφο της ΜΕΑ/ΕΕ το οποίο περιέχει προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής, λόγω κακής εφαρμογής της Οδηγίας 2005/36, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Το έγγραφο 4061/2019 ανέφερε δέκα λόγους, για τους οποίους η Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η Οδηγία 2005 και ζητούσε από την Ελλάδα απάντηση έως τις 26/9/2019.

 

Με επιστολή του (στην οποία αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, χωρίς ωστόσο να τη δημοσιοποιεί) από τις 20 Σεπτεμβρίου 2019 προς το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Παιδείας, ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης), ο αρμόδιος φορέας για την ακαδημαϊκή ισοτιμία τίτλων σπουδών της αλλοδαπής, επιχειρηματολογούσε για την ισοτιμία τίτλων σπουδών, κάνοντας λόγο για «ανεπίτρεπτη παραβίαση του Συντάγματος» σχετικά με την αναγνώριση πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια.

 

Διαδηλώσεις εκπαιδευτικών 

 

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή την ώρα της ψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου, αντιδρώντας στις προωθούμενες από την υπουργό αλλαγές. Στο συλλαλητήριο έδωσαν το «παρών» η ΟΛΜΕ, η ΟΙΕΛΕ, το ΠΑΜΕ και μέλη φοιτητικών συλλόγων που εξέφρασαν την κατηγορηματική άρνησή τους στην εξίσωση των ΑΕΙ με τα κολέγια.

 

EUROKINISSI

 

EUROKINISSI

 

EUROKINISSI

 

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απόσυρση «κάθε τιμωρητικής διάταξης στους διορισμούς εκπαιδευτικών», καθώς επίσης και «τον μόνιμο διορισμό όλων των εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση, με βάση τις θέσεις του κλάδου για τη δομή της εκπαίδευσης» αλλά και «την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μόνιμων εκπαιδευτικών».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή και Εφημερίδα των Συντακτών

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή το νέο χωροταξικό ν/σ: Περιορίζεται η άναρχη δόμηση - Εκσυγχρονισμός των χρήσεων γης

Πολιτική Στη Βουλή το νέο χωροταξικό ν/σ: Περιορίζεται η άναρχη δόμηση - Εκσυγχρονισμός των χρήσεων γης

24.11.2020
Βουλή: Οι γιατροί - βουλευτές που προσφέρονται στη μάχη κατά της covid 19

Πολιτική Βουλή: Οι γιατροί - βουλευτές που προσφέρονται στη μάχη κατά της covid 19

24.11.2020
Γεραπετρίτης: Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε πολύ περισσότερους νεκρούς- ΣΥΡΙΖΑ: Καμία λογική

Πολιτική Γεραπετρίτης: Αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε πολύ περισσότερους νεκρούς- ΣΥΡΙΖΑ: Καμία λογική

24.11.2020
Τσαβούσογλου: «Η ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της» - Άνοιγμα σε Μπάιντεν

Πολιτική Τσαβούσογλου: «Η ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της» - Άνοιγμα σε Μπάιντεν

24.11.2020
«Κακόγουστη φάρσα»- Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 για την προκαταρκτική έρευνα για το Πολυτεχνείο

Πολιτική «Κακόγουστη φάρσα»- Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 για την προκαταρκτική έρευνα για το Πολυτεχνείο

23.11.2020
Βουλή: Ο Λαμπρούλης (ΚΚΕ) ζητά απαλλαγή από τα καθήκοντα αντιπροέδρου για να συνδράμει ως γιατρός κατά του κορωνοϊού

Πολιτική Βουλή: Ο Λαμπρούλης (ΚΚΕ) ζητά απαλλαγή από τα καθήκοντα αντιπροέδρου για να συνδράμει ως γιατρός κατά του κορωνοϊού

23.11.2020
Σε καραντίνα Θεοχάρης και Κόνσολας- Θετικός στον κορωνοϊό συνεργάτης του υπ. Τουρισμού

Πολιτική Σε καραντίνα Θεοχάρης και Κόνσολας- Θετικός στον κορωνοϊό συνεργάτης του υπ. Τουρισμού

23.11.2020
Έρευνα με εντολή της εισαγγελίας για την παρουσία Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη σε εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Πολιτική Έρευνα με εντολή της εισαγγελίας για την παρουσία Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη σε εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

23.11.2020
Τσίπρας: Η κυβέρνηση ούτε μπορεί αλλά ούτε θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ

Πολιτική Τσίπρας: Η κυβέρνηση ούτε μπορεί αλλά ούτε θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ

23.11.2020
Πέτσας: Θα έχουμε αυξημένα επίπεδα νεκρών και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες

Πολιτική Πέτσας: Θα έχουμε αυξημένα επίπεδα νεκρών και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες

23.11.2020
19 Σχόλια
A guy somewhere north 23.1.2020 | 17:16
Μαριλίζα,

Όταν ήσουνα Πασοκατζού (συγγνώμη για το λαϊκό της έκφρασής μου, προσπαθώ να κατεβώ στο επίπεδό σου για να με καταλάβεις) τα ήθελες τα ιδιωτικά ΑΕΙ, για πολύ καιρό. Όπως κι ο Γιωργάκης, ο αρχηγός σου. Μετά όμως, σε ένα όργιο λυσσαλέας αντιπολίτευσης που έκανες στον άλλο μεγάλο φωστήρα της πολιτικής, τον Κωστάκη, στη συζήτηση για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος κάνατε το άσπρο μαύρο και καταφέρατε να καταψηφίσατε αυτό που υποτίθεται υποστηρίζατε για χρόνια. Δεν θα σχολιάσω το πόσο γελοίοι γίνατε, γιατί σας μαυρίσαμε, μπας και καταλάβετε.

Εσύ που υποτίθεται είσαι Ευρωπαία τώρα που για να μη χάσεις την καρέκλα αποφάσισες να προσποιηθείς την κομμουνίστρια, πάλι ψήφισες κατά του αυτονόητου για τον ευρωπαϊκό (νομικό και μη) πολιτισμό, και των ευρωπαϊκών –υποτίθεται- πιστεύω σου (αν και δεν νομίζω πως οι αδίστακτοι αρριβιστές έχετε πιστεύω, μόνο συμφέροντα που τα υπερασπίζεστε κυνικά).

Αφού δέχεσαι το παιδί σου στο δημοτικό (εκεί όπου διαμορφώνουν ΚΑΙ τον χαρακτήρα του, πέραν από το να του δίνουν γνώση) να το πηγαίνεις σε ιδιωτικό σχολείο, γιατί σου είναι αδιανόητο το να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια; Γιατί Τ-ΣΥΡΙΖΑ-ΤΕ και τσιρίζετε ότι είναι αμαρτία ασυγχώρητη και θεσμός βδελυρός;

Μαριλίζα, εσείς οι ίδιοι αναγνωρίσατε την ισοτιμία των κολλεγίων, αλλά το πήρατε πίσω προεκλογικά, για να έχετε να κράζετε μετεκλογικά, ξέροντας ότι το φούμο θα πέσει σύννεφο...
sn07 23.1.2020 | 17:24
Ο κόσμος ψήφισε το δικαίωμα να μπορεί να σπουδάζει σε ανώτατα ιδρύματα στην Ελλάδα.

Η αριστερά μπορεί να συνεχίσει να σπουδάζει στο Λονδίνο. Ας κάνει και επανάσταση από εκεί, στην Ελλάδα αρκετά κάψανε,σπάσανε και κυρίως αρκετά κράτησαν όμηρο την κοινωνία.
A guy somewhere north 23.1.2020 | 19:11
Ακριβώς. Αυτό που σπουδάζουν ή και διδάσκουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και ψηφίζουν/τάσσονται κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ή που δουλεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ψηφίζουν ΚΚΕ που μας θέλει εκτός, ή που ψηφίζουν ΚΚΕ αλλά τρέχουν για διακοπές στην Ελβετία (έχω εγώ φίλους τέτοιους, φανατικούς ΚΚΕδες που συνεχώς ποστάρουν φωτογραφίες από τις διακοπές τους στη Ζυρίχη ή με σαμπάνια στην Place Vendôme στο Παρίσι) χρήζει ψυχιατρικής ανάλυσης...
avatar
ΦΩΤΕΙΝΗ 23.1.2020 | 19:23
sn07, το θέμα είναι που θα σπουδάσει το παιδί του φτωχού, του ανέργου, του χαμηλόμισθου ο οποίος δεν έχει λεφτά να πληρώσει τα δίδακτρα του ιδιωτικού κολλεγίου. Τα, συκοφαντημένα από πολλούς, ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έχουν το καλό ότι είναι δωρεάν.
avatar
SKYHOOK47 23.1.2020 | 21:26
Ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί
Ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Ιδιωτικά δημοτικά
Ιδιωτικά Γυμνάσια
Ιδιωτικά Λύκεια
Γιατί όχι και ιδιωτικά ΑΕΙ;;;;;;
sn07 23.1.2020 | 22:06
Εύλογο το ερώτημα σου Φωτεινή. Αλλα το νομοσχέδιο αφορά τους πλούσιους που τόσα χρόνια ταΐζουν την Αγγλία και τη Γαλλία. Αυτοί μπορούν να αφήνουν τα λεφτά τους εδώ πλέον. Αυτοί και άλλοι απο το εξωτερικό που θα μπορούν να σπουδάσουν σε ξενογλωσσα τμήματα της Ελλάδας.

Αυτό θα δημιουργήσει δουλειές εδώ και θα φέρει χρήματα.

Όσο για τα δημοσια, δεν είναι δωρεάν. Εγω σε δημοσιο σπουδασα και η οικογενεια μου με θυσιες πληρωσε κοστος που θα κάλυπτε σπουδες σε αμερικανικο κολλεγιο.

Η αναβάθμιση του δημοσιου ερχεται μεσα απο την ελευθερια της σχολης να αποφασίζει για τον εαυτό της και απο την ανεξάρτητη αξιολόγηση του προσωπικου της. Αυτα μπλοκαρουν οι πληρωμένοι στρατοί που διαδηλώνουν. Την αναβάθμιση της ποιοτητας των σπουδων για τους φτωχους. Γιατί χωρίς αναταραχή, δεν έρχεται "επανάσταση".
avatar
Κεφτριαξονη 23.1.2020 | 17:36
Τέλειος τρόπος για να συνεχίσει η ποιοτική αλλοίωση της επαγγελματικής προσφοράς μετά την συγχώνευση ΑΕΙ & ΤΕΙ. (προσπάθησα να βρω παλαιότερα άρθρα/δημοσιεύσεις από την Lifo για το θέμα αλλά δεν τα κατάφερα καθώς οι δύο υπερσύνδεσμοι που βρίσκονται στο κείμενο και σχετίζονται με το άρθρο του νομοσχεδίου είναι νεκροί.)
avatar
ΦΩΤΕΙΝΗ 23.1.2020 | 19:20
Άρα η λύση είναι οι εξής: τα δώδεκα χρόνια του σχολείου οι γονείς δεν πληρώνουν ούτε ένα Ευρώ για φροντιστήρια και το παιδί διαβάζει ίσα ίσα για να περνάει τις τάξεις. Τελειώνοντας το σχολείο το παιδί δεν δίνει πανελλήνιες, αλλά πηγαίνει σε ένα ιδιωτικό κολέγιο ,το οποίο προκειμένου να προσελκύσει πελάτες έχει εύκολα μαθήματα και οι φοιτητές αποφοιτούν γρήγορα και χωρίς πολύ διάβασμα. (Προβλέπω να κλείνουν σε λίγα χρόνια τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.)
SimosZ 23.1.2020 | 22:30
Πολυ λανθασμενος τροπος σκεψης.
Κανενα ιδιωτικο πανεπιστημειο (αντε πες επιχειρηση) δεν εχει οφελος να βγαζει εξω στη κοινωνια αχρηστους.

Το ποσο καλη απορροφηση υπαρχει μετα την αποφοιτηση, καθως και ο τυπος εταιριων, ενασχολησης, και σε γενικες γραμμες ποιοτητα των αποφοιτων, ειναι αυτο που δινει κυρος σε κολεγια/ πανεπιστημια.
St Beijinger 24.1.2020 | 03:44
Όταν λέμε ότι το νομοσχέδιο αφορά την αναγνώριση των πτυχίων εννοούμε ότι αφορά την αναγνώριση από *το δημόσιο*.
Στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να σε προσλάβουν είτε είναι αναγνωρισμένο το πτυχίο σου είτε όχι, και ακόμα και αν είναι, εκεί μπορεί να μπουν σε άλλες διαδικασίες ποιοτικής αξιολόγησης του πτυχίου σου.
Το δημόσιο όμως δεν το κάνει αυτό. Το δημόσιο βγάζει μια προκύρηξη ότι χρειάζεται να έχεις τάδε πτυχίο και τα τάδε κριτήρια για να διαγωνιστείς για την τάδε θέση και είτε το πήρες με τον κόπο σου είτε με τα λεφτά του μπαμπά είναι το ίδιο και το αυτό μετά από αυτό το νομοσχέδιο.
Citellus citellus 24.1.2020 | 09:48
@St Beijinger
Στο ελληνικό δημόσιο πλέον δεν διορίζεσαι ούτε με διδακτορικό από το MIT. Δεν είμαστε στο 2006, αν ένα κολέγιο προσανατολιστεί να παράγει αποκλειστικά υποψήφιους δημοσίους υπαλλήλους πολύ σύντομα θα κλείσει.
SimosZ 24.1.2020 | 12:26
@St Beijinger

αχ αυτα τα "λεφτά του μπαμπά".
Το πως εχει γινει αυτη η καραμελα σε αυτο το τοπο, οτι μονο οι προλεταριοι κοπιαζουν και μοχθουν, και αυτοι με "λεφτά του μπαμπά" τα εχουν ολα στα ποδια δε το καταλαβαινω.

Εαν εχεις παει εστω και σε ενα ξενο ιδιωτικο πανεπιστημειο θα εβλεπες τον ιδρωτα που πρεπει να ριξεις για να περασεις τα μαθηματα.

Και οχι. Εκει δεν ειναι σα τα ελληνικα πανεπιστημεια που μπορεις να κουβαλησεις μαζι σου τα μισα μαθηματα απο 1ο και 2ο ετος στο 3ο. Σε ιδιωτικα ιδρυματα αν σε δουν οτι ξυνεις απλα σου λενε φυγε.
Κανενα πανεπιστημειο δεν επιλεγει λευτα σε αντιποδα με φημη ως πανεπιστημειο το οποιο βγαζει αρτιους αποφοιτους.

Και ακομα πιο σιγουρο ειναι, τα ποσοστα αποφοιτων που εχουν δωσει χρημα σε ιδιωτικο πανεπιστημειο και εχουν ως σκοπο ζωης το δημοσιο ειναι πολυ μικρα.

Απλα για να σου δωσω να καταλαβεις. Αυτο που αναφερες, ειναι το ιδιο επιχειρημα για τους ανειδικευτους μεταναστες που θα "μας παρουν ολες τις δουλειες"
St Beijinger 25.1.2020 | 03:08
@Citellus citellus μπορεί να μην γίνονται αθρόες προσλήψεις αλλά και όσες γίνονται για να διατηρηθεί και μόνο το 1 προς 1 των αποχωρήσεων είναι χιλιάδες.
Μιλάμε κυρίως για θέσεις νοσηλευτών, δασκάλων, παιδαγωγών και άλλες παρόμοιες.
Φυσικά και μετράει στην προσμέτρηση μορίων για τους διαγωνισμούς πόσα πτυχία και τι πτυχία έχεις και φυσικά και αν κάποιος μπορεί να πάρει αυτά τα πτυχία με σχετική ευκολία πληρώνοντας ένα τίμημα έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

@SimosZ
Για κάθε Oxford υπάρχει και ένα Οξφορντ Μπρουκς και για κάθε Χάρβαρντ υπάρχει ένα τελευταίο δημοτικό κολέγιο της κακιάς ώρας. Φυσικά και υπάρχουν πανεπιστήμια που δέχονται χιλάδες κινέζων που δεν μπορούν καν να πουν μια σωστή πρόταση στα αγγλικά, που εξετάζουν τους φοιτητές κυρίως με εργασίες (που μπορεί κάποιος απλά να αγοράσει αν δεν μπορεί να κάνει μόνος του) αντί για εξετάσεις, που μπορείς να λείψεις αν θέλεις από τις διαλέξεις αλλά και να μην λείψεις δεν κάνει διαφορά αφού το μόνο που κάνεις στις διαλέξεις είναι να διαβάσεις κάποια έρευνα ή κάποιο case study.
Μιλάω από εμπειρία.
A guy somewhere north 24.1.2020 | 09:24
Κανείς δεν θα προσλαμβάνει απόφοιτο ενός Πανεπιστημίου που φημίζεται πως βγάζει άσχετους. Εσύ στην εταιρία σου θα το έκανες;

Όλοι θέλουν τους αποφοίτους του πανδύσκολου Χάρβαρντ. Κανείς δεν προσλαμβάνει τους αποφοίτους του κάθε "Trump University".Θεμος 23.1.2020 | 19:22
Η κ. Κεραμέως ειναι η πολιτικος που μου δινει ελπιδα για την Ελλαδα. Μακαρι και πρωθυπουργος στο μελλον.
avatar
Ανώνυμος/η 24.1.2020 | 05:52
Τα ΤΕΙ γίνονται ΑΕΙ, τα κολέγια εξισώνονται, άρα όσοι δε θέλουν ακαδημαικές σπουδές αναγκαστικά πρέπει να πληρώσουν;
Άρα όποιος δεν έχει χρήματα και δε θέλει να περάσει σε υψηλή σχολή τώρα έχει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες.
Άρα κάποιος που ήδη ήταν σε κακή ικονομική κατάσταση, θα καταδικαστεί να μην μπορεί να ξεφύγει απο αυτή μέσω σπουδών.
skeletor 24.1.2020 | 07:48
Φτάσαμε στο 2020 για να γίνει κάτι εντελώς αυτονόητο.
Μπράβο στην Κεραμέως, μπράβο στην κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτσι κι αλλιώς ξεπεραστεί από την πραγματικότητα και από τη σκοτεινή περίοδο που διακυβέρνησε, δεν ασχολείται κανείς με αυτά τα απολιθώματα. Δεν ενδιαφέρει η άποψή τους. Η χώρα προχωράει.

Μπράβο.
avatar
SKYHOOK47 30.1.2020 | 17:36
Τα σκυλιά ουρλιάζουν, το καραβάνι προχωρεί...
avatar
SKYHOOK47 30.1.2020 | 17:44
Όταν πλέον υπάρχουν ιστοσελίδες που πουλάνε φόρα παρτίδα πτυχιακές και διδακτορικές εργασίες , καθηγητές που με το ανάλογο αντάλλαγμα (χρηματικό ή οτιδήποτε άλλο) βάζουν ευνοϊκές βαθμολογίες στις εξεταστικές , νομίζω ότι πλέον τίθεται σε αμφισβήτηση η ποιότητα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των αποφοίτων αυτής. Τα πτυχία που δίνουν τα κολλέγια είναι τίτλοι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ρισκάρουν τη φήμη τους για τα χρήματα...
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια