EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ - Φωτογραφία Αρχείου
Πολιτική

Μηταράκης: Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν Τουρκία

Στην Κω βρέθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης όπου και ξεκαθάρισε ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν Τουρκία

Συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων με θέμα τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είχε σήμερα στην Κω, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο νησί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

 

Ο κ. Μηταράκης χθες το βράδυ παρέστη σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και σήμερα είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και με τον δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά και κατοίκους της τοπικής κοινότητας Πυλίου ενώ επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί.

 

Μετά το πέρας της επίσκεψης του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Χθες, πήγα στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού και είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το σχέδιο της Κυβέρνησης για τον περιορισμό των ροών και την μείωση των επιπτώσεων στην τοπική κοινωνία. Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση που θα συνεχιστεί σε λίγο με τον Δήμαρχο του νησιού. Επισκέφθηκα το ΚΥΤ και το ΠΡΟΚΕΚΑ της Κω. Είδα τις συνθήκες που επικρατούν και το σχέδιο για τη νέα, αναβαθμισμένη δομή, η οποία, αφενός θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, αφετέρου θα μας επιτρέψει να λειτουργήσουμε βάσει της νέας νομοθεσίας ασύλου. Σήμερα, είχαμε -μετά από καιρό- και μία άφιξη λέμβου από Τουρκία.

 

Ζήτησα και θα εφαρμοστεί στην Κω, για πρώτη φορά, η νέα νομοθεσία. Θα κρατηθούν για 25 ημέρες αυτοί που έφθασαν στο νησί. Επιπλέον, ζήτησα από την Υπηρεσία Ασύλου ταχύτατα και κατ' εφαρμογή των νέων διαδικασιών, να ξεχωρίσουν αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτούς που δεν δικαιούνται και θα επιστραφούν το ταχύτερο δυνατό στην Τουρκία. Η χώρα μας εφαρμόζει ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αλλά από εκεί και πέρα έχουμε και εθνικούς κανόνες και αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον, θα επιστρέφονται ταχύτατα στη Τουρκία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα παίξει σημαντικότατο ρόλο στον περιορισμό των ροών».

 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίας του στο Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, ο κ. Μηταράκης είχε προαναγγείλει την εφαρμογή του νόμου και την κράτηση όποιου μετανάστη εισέρχεται στη χώρα μέχρι να εκδοθεί θετική ή αρνητική απόφαση της αίτησης ασύλου του, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές προς την Τουρκία, η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών, σημειώνοντας πως στόχος πρέπει είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνεται να βοηθάει στον περιορισμό των ροών.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Πάιατ: Όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν υφαλοκρηπίδα

Πολιτική Τζέφρι Πάιατ: Όλα τα ελληνικά νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν υφαλοκρηπίδα

19.2.2020
Υπόθεση Novartis: Άφαντη και η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση»

Πολιτική Υπόθεση Novartis: Άφαντη και η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση»

19.2.2020
ΝΑΤΟ: Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Πολιτική ΝΑΤΟ: Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας

19.2.2020
Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Πολιτική Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες

19.2.2020
Novartis: «Θύελλα» για τον άφαντο μάρτυρα Σαράφη - Τι θα συμβεί αν δεν εμφανιστεί ούτε η Κελέση

Πολιτική Novartis: «Θύελλα» για τον άφαντο μάρτυρα Σαράφη - Τι θα συμβεί αν δεν εμφανιστεί ούτε η Κελέση

19.2.2020
Καραμανλής: Έρχεται νομοσχέδιο για το προσωπικό ασφαλείας στα ΜΜΜ

Πολιτική Καραμανλής: Έρχεται νομοσχέδιο για το προσωπικό ασφαλείας στα ΜΜΜ

19.2.2020
ΜέΡΑ25: Ο Ρέγκλινγκ προσπάθησε να αποτρέψει τον Γαβρά να γυρίσει το «Ενήλικοι στην Αίθουσα»

Πολιτική ΜέΡΑ25: Ο Ρέγκλινγκ προσπάθησε να αποτρέψει τον Γαβρά να γυρίσει το «Ενήλικοι στην Αίθουσα»

18.2.2020
Προανακριτική Novartis: Πιθανή η άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων

Πολιτική Προανακριτική Novartis: Πιθανή η άρση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων

18.2.2020
Novartis: Άφαντος ο «Μάξιμος Σαράφης», δεν εκτελέστηκε το ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Πολιτική Novartis: Άφαντος ο «Μάξιμος Σαράφης», δεν εκτελέστηκε το ένταλμα βίαιης προσαγωγής

18.2.2020
Γεωργιάδης: Ο «Σαράφης» κρύβεται σαν λαγός- Ζήτημα ωρών η αποκάλυψη της ταυτότητάς του

Πολιτική Γεωργιάδης: Ο «Σαράφης» κρύβεται σαν λαγός- Ζήτημα ωρών η αποκάλυψη της ταυτότητάς του

18.2.2020
1 Σχόλια
Anonymous Guest 27.1.2020 | 09:12
Ναι άντε να φτιαχτεί κάποιο νέο Κέντρο. Προκεκα, κυτ, hotspot ονομάστε το όπως θέλετε, άλλωστε όλο ονόματα αλλάζουν ενώ παραμένουν το ίδιο (στα νησιά): στρατόπεδα συγκέντωσης μεταναστών. Και λοιπόν? Παραμένουμε εξαρτημένοι, έρμαιο της Τουρκίας καθώς αυτή αυξάνει ή μειώνει τις ροές, δεν το επηρεάζουμε ιδιαίτερα εμείς αυτό (ανεξαρτήτως ποιος κυβερνάει, το ότι η ΝΔ πούλησε το παραμύθι ότι θα σταματούσαν οι ροές και κατήργησε τότε και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διασκορπώντας τις αρμοδιότητες προκαλώντας χάος...εε αυτά είδε και ο Σουλτάνος και σίγουρα γέλασε με την ελληνική αφέλεια). Θαναι καλύτερο Κέντρο? Οκ. Θέμα χρόνου να καταντήσει Μόρια 2. Γιατί? Διότι πολύ απλά έρχονται κάθε ημέρα παρα πολλοί μεταναστες απ την Τουρκία. Δεν προλαβαίνεις να εξετάζεις αιτήματα Ασύλου ή να τους μεταφέρεις στην ηπειρωτική χώρα (όπου μέχρι στιγμής είναι ακόμα οργανωμένες και ήρεμες οι δομές προσφύγων, ώσπου να απειληθούν από τυχόν υπερπληθυσμό) με τον ρυθμό αυτόν.

Πέραν των παραπάνω, Μηταράκη, την Τουρκία την ρώτησες αν τους θέλει πίσω?

Τέλος, ξεχνάτε την Συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας απ το 2016? Δεν ήταν η οριστική λύση αλλά μείωσε τις ροές από χιλιαδες σε λίγες δεκάδες άτομα ανα ημέρα η αλήθεια είναι. Γιατί την αναφέρω? Σαυτή συμφώνησαν ο Τσίπρας με τον "Σουλτάνο" ότι η Τουρκία θα δέχεται πίσω άτομα μόνο που είναι στα νησιά (κάπως έτσι). Οπότε με την διαρκή αποσυμφόρηση μέσω μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα αυτή η επιλογή δεν σβήνεται έτσι? Λογικά ναι.

Ελπίζω κάποτε να βρεθεί λύση και για τους μετανάστες που διαβίουν υπό κακες συνθήκες αλλά και για τους νησιώτες (και σύντομα και σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας). Επίσης καιρός να γίνει και πάλι ευρωπαϊκό το ζήτημα καθώς τώρα έχει υποβιβαστεί απ τους Ευρωπαίους σε καθαρά εθνικό/ελληνικό ζήτημα.