Τι ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τη διαδικασία της δήλωσης γέννησης - EUROKINISSI
Πολιτική

Πιερρακάκης: Στο μαιευτήριο η δήλωση γέννησης - Με ταυτότητα γονέων

Αυτό που νομοθετούμε σήμερα, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης είναι ότι «η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο»

«Η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο». Με αυτή τη φράση εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης.

 

«Μέχρι σήμερα ένα παιδί όταν γεννιέται, χρειάζεται να συγκεντρώσει μια σειρά από δικαιολογητικά: χρειάζεται να πας αρχικά στα ΚΕΠ, έπειτα στο ίδιο το μαιευτήριο για να κάνεις τη σύνταξη μιας βεβαίωσης γέννησης, χρειάζεται να πάει κανείς στο ληξιαρχείο για να συνταχθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης σε προθεσμία δέκα ημερών και έπειτα, χρειάζεται να γίνει η δήλωση της γέννησης σε υπόλοιπους φορείς» όπως το δημοτολόγιο, ο ασφαλιστικός φορέας του γονέα, και οι φορείς χορήγησης επιδομάτων, είπε ο κ. Πιερρακάκης. Αυτό νομοθετούμε σήμερα, εξήγησε ο υπουργός, είναι ότι «η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο».

 

Πιο συγκεκριμένα, από τα τέλη του Φεβρουαρίου, «οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και μετά την ταυτοποίησή τους όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το μητρώο πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά. Θα εκδίδεται έτσι δήλωση της γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο αρμόδιο ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα και το ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του, με βάση τα στοιχεία αυτά, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία θα αποστέλλει πάλι ηλεκτρονικά σε μια σειρά από φορείς, όπως στο μητρώο του ΑΜΚΑ, στο μητρώο του ΑΦΜ, στο δημοτολόγιο και έτσι θα διεκπεραιώνεται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο η απόδοση ΑΜΚΑ, η εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και θα ενημερώνονται και τρίτα μητρώα, όπως ο ΕΦΚΑ για το ταμείο». Όλη αυτή η διαδικασία, πρόσθεσε, «θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος της θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με sms, είτε με email, αναφορικά με την εξέλιξη της, με την απόδοση ΑΜΚΑ, με την εγγραφή στο Ασφαλιστικό Ταμείο. Φυσικά αν προκύπτουν εκκρεμότητες, επίσης θα ενημερώνονται και γι' αυτές».

 

Όσο για το επίδομα γέννησης, είπε ότι και αυτό θα διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά: «Ο ΟΠΕΚΑ θα αντλεί τα οικονομικά στοιχεία από την ΑΑΔΕ των γονιών, προκειμένου να πιστοποιείται ότι πληρούνται τα κριτήρια που έχουμε θέσει συνολικά, αναφορικά με το αν μπορεί ένα ζευγάρι να πάρει ένα συγκεκριμένο επίδομα ή ένας γονιός. Έτσι», εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, «δημιουργούμε μία επιπλέον υπηρεσία χωρίς να προσθέτουμε άλλη μία ουρά για τους πολίτες».

 

Όπως προανήγγειλε ο κ. Πιερρακάκης, αυτού του είδους η διαδικασία θα γίνεται σταδιακά για τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το κράτος. Μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών θα απλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες. Είναι τα λεγόμενα «γεγονότα ζωής» και είναι ίσως και συμβολικό το ότι ξεκινάμε σήμερα από τη γέννηση, είπε ο υπουργός.

 

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε το διαχρονικό αίτημα των πολιτών, το «Φτιάξτε κράτος», λέγοντας «κράτος φυσικά έχουμε. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να το φέρουμε στο 2020. Κι αυτό κάνουμε». Ως παραδείγματα έφερε, πέραν της ψηφιοποίησης της δήλωσης της γέννησης, την ανανέωση ενός διπλώματος οδήγησης, μία υπεύθυνη δήλωση, μία εξουσιοδότηση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα πρέπει να γίνει άυλη.

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δένδιας σε Γκουτέρες: Η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο για την κατάσταση στη Λιβύη

Πολιτική Δένδιας σε Γκουτέρες: Η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο για την κατάσταση στη Λιβύη

24.2.2020
Κικίλιας: Ίσως αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει ο κοροναϊος στην Ελλάδα -Είμαστε θωρακισμένοι

Πολιτική Κικίλιας: Ίσως αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει ο κοροναϊος στην Ελλάδα -Είμαστε θωρακισμένοι

24.2.2020
Novartis: Αποχωρεί το ΚΚΕ από την Προανακριτική

Πολιτική Novartis: Αποχωρεί το ΚΚΕ από την Προανακριτική

24.2.2020
Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κοροναϊό -Μέτρα προστασίας, λόγω Ιταλίας

Πολιτική Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κοροναϊό -Μέτρα προστασίας, λόγω Ιταλίας

24.2.2020
Προανακριτική Novartis: Καταθέτουν σήμερα «Σαράφης» και «Κελέση»

Πολιτική Προανακριτική Novartis: Καταθέτουν σήμερα «Σαράφης» και «Κελέση»

24.2.2020
Γαλλίδα υπουργός Άμυνας: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Πολιτική Γαλλίδα υπουργός Άμυνας: Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

24.2.2020
Κική Δημουλά: Είχε προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Ιανουάριο, από την Μενδώνη

Πολιτική Κική Δημουλά: Είχε προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον Ιανουάριο, από την Μενδώνη

23.2.2020
Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Ο Τσίπρας θα περιμένει πολύ μέχρι να ηττηθεί ξανά

Πολιτική Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας - Ο Τσίπρας θα περιμένει πολύ μέχρι να ηττηθεί ξανά

23.2.2020
Μηταράκης: Πέντε ακριτικά νησιά σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης όλης της Ευρώπης

Πολιτική Μηταράκης: Πέντε ακριτικά νησιά σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης όλης της Ευρώπης

23.2.2020
Ο «πόλεμος» των σποτ: Τα βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση-σποτ της ΝΔ

Πολιτική Ο «πόλεμος» των σποτ: Τα βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση-σποτ της ΝΔ

23.2.2020
1 Σχόλια
Citellus citellus 28.1.2020 | 20:19
Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ενάντια στη βαρβαρότητα της αχρείαστης γραφειοκρατείας.