Παναγιωτόπουλος: Νόμιμο και χωρίς προϋποθέσεις το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια
Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Νόμιμο και χωρίς προϋποθέσεις το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια

Επανέφερε το ζήτημα του νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος

Νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας αποτελεί η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια, διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος

 

«Η ελληνική πλευρά μιλά με ρεαλισμό και με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, χωρίς να αναζητεί ιστορικά οράματα και μεγαλοϊδεατισμούς. Επομένως, θα πρέπει να αναφέρουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο πως η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 έως στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας το οποίο μπορεί να ασκηθεί χωρίς καμία προϋπόθεση, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το γεγονός ότι δεν έχει ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, δεν σημαίνει πως έχει απεμποληθεί», επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής".

 

«Δεν αμφισβητούμε, δεν διεκδικούμε, δεν προσβάλλουμε το διεθνώς αποδεκτό status quo, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από το Διεθνές Δίκαιο σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν θέλει να αντιληφθεί πως απέναντι στις διαθέσεις καλής γειτονίας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως ταραχοποιός και αναθεωρήτρια», πρόσθεσε.

 

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται» σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, που νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική ηγεσία και τα στελέχη τους Στρατεύματος υπερβάλλουν εαυτούς παρέχοντας αίσθημα ασφάλειας στον ελληνικό λαό, παρέχοντας εγγυήσεις για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας. Στο πλαίσιο του ευρύτερου αμυντικού σχεδιασμού συμπεριλαμβάνονται ποικίλα σενάρια, μεταξύ των οποίων είναι κι αυτό πιθανής εμπλοκής. Όσο υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και καλή διάθεση υπάρχει πεδίο για διπλωματικές ενέργειες. Εμείς όμως οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι «διά παν ενδεχόμενον», σχολίασε.

 

Όσον αφορά στα ΜΟΕ Ελλάδας Τουρκίας ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι « δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βάσιμες προοπτικές οικοδόμησης εμπιστοσύνης με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητάς κυρίως της Τουρκίας. Όσο υπάρχει κλίμα αναθεωρητισμού και έντασης, έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια σαν να είναι κενό γράμμα. Έχουμε καλή διάθεση και την ίδια αναμένουμε».

 

Εξάλλου σε παρέμβαση του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν επαναπαυόμαστε, δεν μένουμε αδρανείς, κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει στο όνομα της εθνικής ανεξαρτησίας και του ελληνικού λαού».

 

Στη συνέντευξη στον Τύπο της Κυριακής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε επίσης ότι είμαστε μια κυβέρνηση με διάθεση πολιτικής συναίνεσης που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, χωρίς να είναι δεδομένη σε κανένα αλλά να αντιμετωπίζεται ως ένας σοβαρός πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας.

 

Για την επιστολή Πομπέο προς τον πρωθυπουργό , ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι "πέρα από τις «Κασσάνδρες» της αντιπολίτευσης, ο κ. Πομπέο επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας» ενώ είναι σαφέστατη η αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινή δήλωση Ελλάδας και 12 κρατών της ΕΕ για κορωνοϊό: «Ναι στα έκτακτα μέτρα, αλλά να τηρούν το διεθνές δίκαιο»

Πολιτική Κοινή δήλωση Ελλάδας και 12 κρατών της ΕΕ για κορωνοϊό: «Ναι στα έκτακτα μέτρα, αλλά να τηρούν το διεθνές δίκαιο»

1.4.2020
Μητσοτάκης στο CNN: Διατρέχαμε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες χώρες - Εφαρμόσαμε τα μέτρα νωρίς

Πολιτική Μητσοτάκης στο CNN: Διατρέχαμε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες χώρες - Εφαρμόσαμε τα μέτρα νωρίς

1.4.2020
Ο Χαρδαλιάς απάντησε σε όσους σχολιάζουν το αυστηρό ύφος του: «Δεν είναι ζήτημα μαγκιάς»

Πολιτική Ο Χαρδαλιάς απάντησε σε όσους σχολιάζουν το αυστηρό ύφος του: «Δεν είναι ζήτημα μαγκιάς»

1.4.2020
Κορωνοϊός: Η ανάρτηση Μητσοτάκη με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ - «Μένουμε ασφαλείς»

Πολιτική Κορωνοϊός: Η ανάρτηση Μητσοτάκη με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ - «Μένουμε ασφαλείς»

1.4.2020
O κορωνοϊός μπορεί να είναι το τελευταίο οχυρό για την ΕΕ, προειδοποιούν οι ειδικοί

Πολιτική O κορωνοϊός μπορεί να είναι το τελευταίο οχυρό για την ΕΕ, προειδοποιούν οι ειδικοί

1.4.2020
Μητσοτάκης: Αυστηροποίηση των μέτρων αν και όποτε χρειαστεί

Πολιτική Μητσοτάκης: Αυστηροποίηση των μέτρων αν και όποτε χρειαστεί

1.4.2020
Πέτσας: Φέτος το Πάσχα θα ψήσουμε στον φούρνο - Τι είπε για το σούβλισμα των αρνιών

Πολιτική Πέτσας: Φέτος το Πάσχα θα ψήσουμε στον φούρνο - Τι είπε για το σούβλισμα των αρνιών

1.4.2020
Χατζηδάκης: Το ρεύμα δεν θα κοπεί σε κανέναν πραγματικά φτωχό, αλλά σε στρατηγικούς κακοπληρωτές

Πολιτική Χατζηδάκης: Το ρεύμα δεν θα κοπεί σε κανέναν πραγματικά φτωχό, αλλά σε στρατηγικούς κακοπληρωτές

31.3.2020
Η Λιάνα Κανέλλη κατά της παραχώρησης μισθού από τους βουλευτές για τον κορωνοϊό

Πολιτική Η Λιάνα Κανέλλη κατά της παραχώρησης μισθού από τους βουλευτές για τον κορωνοϊό

31.3.2020
Η Ε.Ε. προειδοποιεί: Μη χρησιμοποιείτε τον κορωνοϊό για να υπονομεύσετε τη δημοκρατία

Πολιτική Η Ε.Ε. προειδοποιεί: Μη χρησιμοποιείτε τον κορωνοϊό για να υπονομεύσετε τη δημοκρατία

31.3.2020
1 Σχόλια
avatar
ΕΛΠΟ 3.2.2020 | 08:10
Παναγιωτόπουλος: Νόμιμο και χωρίς προϋποθέσεις το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια Πηγή: www.lifo.gr

ΚΑΙ ; ..

Ήμουν 25 + όταν το πρωτοάκουσα και είμαι ήδη 65 +. Ειπώθηκε δε από κυβερνήσεις όλου του ιδεολογικού προσανατολοισμού.

Βαυκαλίζονται διαχρονικά οι πολιτικοί μας ότι με τα λόγια ασκούν πίεση στην Τουρκία ;

Η εθνική τους ευθύνη είναι βέβαια κοινή και τεράστια, αφού - σαράντα χρόνια τώρα - , το κάθε κόμμα που κυβερνούσε μονοπωλούσε την πατριδολατρεία για λογαριασμό του.

Και η δική μας ευθύνη σαν πολιτών τεράστια, που δεν πιέσαμε και δεν απαιτήσαμε από τους πολιτικούς μας και τα κόμματα ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ. ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΕΧΘΡΟΥ.

Τό ίδιο ισχύει και σήμερα !