Τσίπρας για προσφυγικό: Αφήσαμε τη Μόρια με 5.000, τώρα είναι 25.000 - Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο
Πολιτική

Τσίπρας για προσφυγικό: Αφήσαμε τη Μόρια με 5.000, τώρα είναι 25.000 - Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο

Τι ανέφερε σε συνέντευξή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας για προσφυγικό, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της μεταξύ άλλων στο προσφυγικό άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Εκτός Γραμμής" στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha τόνισε πως "η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση είναι για το πώς το διαχειρίζεται, όχι για το ποιος φταίει. Αυτοί έλεγαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται οι πρόσφυγες και ήρθε η ΝΔ και ήρθαν περισσότεροι. Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.000 και τώρα είναι 25.000", είπε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "το μεγάλο πρόβλημα με την κυβερνητική διαχείριση είναι ότι έλεγαν προεκλογικά δύο αντιφατικά πράγματα: αποσυμφόρηση των νησιών και κανένας ξένος στην ενδοχώρα. Πώς θα γίνει αυτό; Είναι αδύνατον. Είναι σα να θέλουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο".

 

Ανέφερε ότι το πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι ότι δεν μπορεί να πείσει τους δημάρχους για τις μετεγκαταστάσεις, γιατί προεκλογικά "τους είχε φουσκώσει τα μυαλά". "Πάνε να λύσουν το θέμα ουσιαστικά διαγράφοντας από τον χάρτη τα πέντε νησιά, όταν δηλαδή αποφασίζουν να μην πιέσουν τους δικούς τους δημάρχους για τις μετεγκαταστάσεις και αποφασίζουν να τους αφήσουν όλους τους ανθρώπους στα νησιά και να φτιάξουν νέα κέντρα στα νησιά", πρόσθεσε. Επέκρινε την κυβέρνηση για την ΠΝΠ για τις επιτάξεις και σχολίασε ότι έφερε ΠΝΠ γιατί ήξερε ότι οι βουλευτές που προέρχονται από τα νησιά δεν θα ψήφιζαν.

 

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με κανέναν αυταρχισμό, θα λυθεί μόνο με σοβαρό σχεδιασμό μετεγκαταστάσεων στο εσωτερικό της χώρας των ευάλωτων, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πατά σε δύο βάρκες, κάνοντας αναφορά στο "κλίμα που διαμορφώνουν" δηλώσεις όπως του υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη ο οποίος, όπως σχολίασε, αναφέρεται στο ζήτημα παρότι δεν είναι στο χαρτοφυλάκιο του. "Με αυτές τις απόψεις δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα κρίσιμο θέμα που έχει πάρει εθνικές διαστάσεις", είπε και υπογράμμισε πως "το χειρότερο είναι να αγνοήσουμε τη ζωή σε πέντε νησιά της χώρας μας" και ότι "δεν πρέπει να τα αφήσουμε στην τύχη τους".

 

"Εγώ την αντιπολίτευση που έκανε ο Μητσοτάκης σε εμένα δεν την έχω κάνει ούτε στο προσφυγικό ούτε στα εθνικά", τόνισε. Ερωτηθείς εάν θα βάλει πλάτη θεσμικά ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας είπε πως έχει δηλώσει ότι "στα κρίσιμα εθνικά θέματα και στο προσφυγικό δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Όμως όταν βλέπουμε ανοησίες είναι υποχρέωση μας να τις επισημαίνουμε". Πρόσθεσε ότι "αν η κυβέρνηση φέρει ένα σοβαρό σχέδιο που έχει ενδεχομένως δυσκολίες και αφορά τη μετεγκατάσταση πληθυσμών εμείς θα το στηρίξουμε. Αλλά το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να πατά σε δύο βάρκες".

 

 

"Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πατά δυο βάρκες ή θα ακολουθήσει μια πολιτική που θα είναι ευρωπαϊκή, δημοκρατική, φιλελεύθερη και όχι ακραία ή θα είναι ο πρωθυπουργός του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη, της ακροδεξιάς", είπε. Ερωτηθείς αν θεωρεί τον κ. Γεωργιάδη "ακροδεξιό ή νεοφιλελεύθερο", απάντησε ότι είναι "ακραία δεξιός στα ζητήματα ταυτότητας, και είναι ακραία νεοφιλελεύθερος στην οικονομική πολιτική".

 

ΣΥΡΙΖΑ και διεύρυνση

 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ζητήματα που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση. "Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ένα κόμμα σε διαρκή κίνηση, μετασχηματισμό και αλληλεπίδραση με τα ρεύματα της εποχής και γι' αυτό μπόρεσε από κόμμα διαμαρτυρίας να γίνει κόμμα κυβερνητικό και να εκφράσει την προοδευτική παράταξη του τόπου και να διαμορφώσει ιστορικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές", τόνισε. Είπε ότι μετά από 4,5 χρόνια μεγάλων δυσκολιών, ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πήρε ένα μεγάλο ποσοστό "και είπα ότι είναι εντολή μετασχηματισμού σε ριζοσπαστικό σύγχρονο αριστερό κόμμα που θα μπορέσει να αντιστοιχηθεί οργανωτικά με τις μεγάλες μάζες που έρχονται και το στηρίζουν".

 

Ερωτηθείς για το ζήτημα της προσθήκης στον τίτλο, είπε ότι "σημασία δεν έχει μόνο η μαρκίζα αλλά και το περιεχόμενο. Πρώτα θα αναδείξουμε το περιεχόμενο και μετά θα βάλουμε και τη μαρκίζα". Πρόσθεσε ότι "βρισκόμαστε σε πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία γιατί είμαστε το μόνο κόμμα που κυβέρνηση και έχει την πολιτική παρρησία να κάνει τολμηρό απολογισμό που θα μας κάνει καλύτερους". Το επόμενο στάδιο θα είναι το Πρόγραμμα, είπε, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κερδίσει τις εκλογές για να δημιουργήσει τη δυνατότητα η χώρα να πάει πιο μπροστά, εκπροσωπώντας τους πολλούς, τη μεσαία τάξη, τους μη προνομιούχους, τους αδύναμους.

 

Είπε πως το όνομα θα συμπυκνώνει την ιδεολογική αναφορά και των ανθρώπων που έρχονται τώρα αλλά και της πορείας που έχει καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και της πορείας που θέλει να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής.


«Εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουμε»

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει "θύλακας" μέσα στο κόμμα που να αμφισβητεί κάποιες πολιτικές αποφάσεις του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε όλα τα ζωντανά κόμματα, έχουμε διαφορετική κουλτούρα, ενός ζωντανού ειλικρινούς διαλόγου αλλά στο δια ταύτα υπάρχει ένα κοινό σχέδιο που δεν αμφισβητείται, υπάρχει αλληλεγγύη και συντροφικότητα σε αντίθεση με την παράταξη της δεξιάς, όπου υπάρχει ησυχία, όμως όταν χάσει ο αρχηγός τις εκλογές ξεσπά διαλυτικός πόλεμος". "Εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουμε, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του", είπε, θυμίζοντας ότι έχει περάσει δυο διασπάσεις, μια με τον Φ. Κουβέλη και μια με τον Π. Λαφαζάνη. "Θεωρώ ότι είναι έντιμος άνθρωπος, όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες", απάντησε, ερωτηθείς αν θα μπορούσε να τα ξαναβρεί με τον κ. Λαφαζάνη.

 

Ερωτηθείς για την αναφορά στους "αρμούς της εξουσίας", επανέλαβε ότι μίλησε για την εκτελεστική εξουσία "και έκανα απολύτως σαφές και αναφέρθηκα στο ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε στη δημόσια διοίκηση με το κομματικό κράτος, σε ελεγκτικούς μηχανισμούς με κυκλώματα διαφθοράς και διαπλοκής, ένα κράτος λάφυρο που δημιούργησαν τα κόμματα εξουσίας το προηγούμενο διάστημα και εμπόδισε σε μεγάλο βαθμό το έργο μας στην τετραετία".

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέτσας: Δεν εξετάζεται μείωση μισθών στο Δημόσιο αυτήν τη στιγμή

Πολιτική Πέτσας: Δεν εξετάζεται μείωση μισθών στο Δημόσιο αυτήν τη στιγμή

30.3.2020
Τιμής ένεκεν τάφος στην οικογένεια του Μανώλη Γλέζου από τον Δήμο Αθηναίων - Το «αντίο» του Κ. Μπακογιάννη

Πολιτική Τιμής ένεκεν τάφος στην οικογένεια του Μανώλη Γλέζου από τον Δήμο Αθηναίων - Το «αντίο» του Κ. Μπακογιάννη

30.3.2020
Μητσοτάκης για Γλέζο: Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας

Πολιτική Μητσοτάκης για Γλέζο: Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας

30.3.2020
Δένδιας για Έβρο: «Σχεδιασμένη επίθεση της Τουρκίας εναντίον Ελλάδας και Ευρώπης»

Πολιτική Δένδιας για Έβρο: «Σχεδιασμένη επίθεση της Τουρκίας εναντίον Ελλάδας και Ευρώπης»

30.3.2020
Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τον Μανώλη Γλέζο: «Μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή»

Πολιτική Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τον Μανώλη Γλέζο: «Μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή»

30.3.2020
Πέτσας: Φέτος το Πάσχα δεν θα πάμε στα χωριά, ούτε θα ψήσουμε αρνιά στις αυλές

Πολιτική Πέτσας: Φέτος το Πάσχα δεν θα πάμε στα χωριά, ούτε θα ψήσουμε αρνιά στις αυλές

30.3.2020
Σακελλαροπούλου: Στο ταμείο για τον κορωνοϊό το ήμισυ του μισθού της - Για τους επόμενους δύο μήνες

Πολιτική Σακελλαροπούλου: Στο ταμείο για τον κορωνοϊό το ήμισυ του μισθού της - Για τους επόμενους δύο μήνες

30.3.2020
Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

Πολιτική Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Γλέζος

30.3.2020
Ο Μητσοτάκης ζητά από τους βουλευτές της ΝΔ να δώσουν τον μισό μισθό τους για τον κορωνοϊό

Πολιτική Ο Μητσοτάκης ζητά από τους βουλευτές της ΝΔ να δώσουν τον μισό μισθό τους για τον κορωνοϊό

30.3.2020
Κεραμέως: Οι Πανελλαδικές θα γίνουν, ακόμα κι αν τα σχολεία αργήσουν να ανοίξουν - Τι είπε για την ύλη

Πολιτική Κεραμέως: Οι Πανελλαδικές θα γίνουν, ακόμα κι αν τα σχολεία αργήσουν να ανοίξουν - Τι είπε για την ύλη

30.3.2020
2 Σχόλια
avatar
Supertrouper 18.2.2020 | 14:55
Ποσο θρασος!
avatar
ΕΛΠΟ 18.2.2020 | 16:52
"Ερωτηθείς για την αναφορά στους "αρμούς της εξουσίας", επανέλαβε ότι μίλησε για την εκτελεστική εξουσία "και έκανα απολύτως σαφές και αναφέρθηκα στο ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε στη δημόσια διοίκηση με το κομματικό κράτος, σε ελεγκτικούς μηχανισμούς με κυκλώματα διαφθοράς και διαπλοκής, ένα κράτος λάφυρο που δημιούργησαν τα κόμματα εξουσίας το προηγούμενο διάστημα και εμπόδισε σε μεγάλο βαθμό το έργο μας στην τετραετία".

Πηγή: www.lifo.gr

Μας λέει - ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΝΤΟΡΟ -, ότι δεν κατόρθωσε να ελέγξει αρμούς της ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ εξουσίας -, που συνταγματικά δικαιούται την διαχειριστεί όπως θέλει. Και θέλει να πείσει ότι αυτό εννοούσε.

Ποιος ;

Αυτός που πρώτον, προσπάθησε να χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη - είναι γνωστά, μην το κουράζουμε.
Και δεύτερον, έστειλε τον κ. Καλογρίτσα να διεκδικήσει κανάλι με ...ανύπαρκτο δάνειο της Attica Bank - όλως τυχαίως από την συγκεκριμμένη τράπεζα...- και τάχα εγγυημένο από ...μυστήριους πανάκριβους αγρούς, για να χειραγωγήσει τον Τύπο. Και με δεκανίκι-λαγό άλλον ένα που τελικά απέκτησε κανάλι και ...ομάδα.

Και αυτά - όλως τυχαίως ; -, ταιριάζουν με όσα είχε πει η κ. Μπαζιάνα στην ΕτΣ ότι "ναι μεν κυβερνάμε, αλλά δεν ελέγχουμε την Εξουσία".

Ολοκληρώνοντας :

- Αν πράγματι εννοεί ότι του φταίγανε "αρμοί" που ήταν του ...χεριού του, τότε ήταν ΑΝΙΚΑΝΟΙ σαν κόμμα να επιλύσουν τα ...υπόλοιπα. Και αποδείχθηκε. Τόσο απλό.

- Αν έχουμε καταλάβει ότι εννοούσε ό, τι εννοούσαν η κ. Μπαζιάνα και ο κ. Πολάκης, μας "δουλεύει". Τόσο απλό επίσης.

Τον τελευταίο λόγο τον έχουμε στις εκλογές εμείς οι πολίτες.