Κορωνοϊός: Με απόφαση Μητσοτάκη αναστέλλονται οι λειτουργίες στις εκκλησίες
Πολιτική

Κορωνοϊός: Με απόφαση Μητσοτάκη αναστέλλονται οι λειτουργίες στις εκκλησίες

Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις διεμήνυσε ο πρωθυπουργός που ανακοίνωσε την αναστολή των λειτουργιών στις εκκλησίες.

Αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter, στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης του κορωνοϊού.

 

Έτσι ακύρωσε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για «λιτές Κυριακάτικες λειτουργίες».

 

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις» διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

 

 

Παράλληλα, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).

 

Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

 

Νωρίτερα, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, είχε ανακοινωθεί πως οι ιεροί ναοί θα παραμείνουν ανοικτοί για κατ' ιδίαν προσευχή των πιστών, με την παραίνεση προς όλους και κυρίως τους ηλικιωμένους και όσους ανήκους σε ευπαθείς ομάδες, να παραμείνουν στα σπίτια τους. 

 

Παράλληλα αποφασίστηκε η λιτή τέλεση της θείας λειτουργίας τις επόμενες Κυριακές, μέχρι και το Σάββατο του Λαζάρου, 11/4, από 7 έως 8 το πρωί, η προσωρινή αναβολή όλων των καθημερινών ιερών ακολουθιών και η αναστολή γάμων και βαπτίσεων. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν δόθηκε καμία διευκρινιστική απάντηση σχετικά με το τι προβλέπεται για την θεία κοινωνία

 

 

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση της Κομισιόν για την ανάθεση της καμπάνιας του ελληνικού τουρισμού

Πολιτική Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση της Κομισιόν για την ανάθεση της καμπάνιας του ελληνικού τουρισμού

6.6.2020
Χρυσοχοΐδης για τη βια στην Κρήτη: Δεν είναι λεβεντιά η βεντέτα

Πολιτική Χρυσοχοΐδης για τη βια στην Κρήτη: Δεν είναι λεβεντιά η βεντέτα

6.6.2020
Κεραμέως: Όχι πριν από την 1η Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά

Πολιτική Κεραμέως: Όχι πριν από την 1η Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά

6.6.2020
Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία

Πολιτική Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία

6.6.2020
Γεωργιάδης: Οι τράπεζες με αργό ρυθμό χορήγησης δανείων θα χάνουν χρήματα

Πολιτική Γεωργιάδης: Οι τράπεζες με αργό ρυθμό χορήγησης δανείων θα χάνουν χρήματα

6.6.2020
Το μήνυμα Χαρδαλιά ενόψει του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος

Πολιτική Το μήνυμα Χαρδαλιά ενόψει του τριημέρου του Αγ. Πνεύματος

5.6.2020
Τσίπρας: Στο όνομα της ύφεσης να μην βλάψουμε το περιβάλλον - «Πισωγύρισμα» ο νόμος Χατζηδάκη

Πολιτική Τσίπρας: Στο όνομα της ύφεσης να μην βλάψουμε το περιβάλλον - «Πισωγύρισμα» ο νόμος Χατζηδάκη

5.6.2020
Αποδοκιμασία Μπέου στις Σταγιάτες για το πόσιμο νερό - «Είσαι άσχετος, μόνο τσαμπουκά πουλάς»

Πολιτική Αποδοκιμασία Μπέου στις Σταγιάτες για το πόσιμο νερό - «Είσαι άσχετος, μόνο τσαμπουκά πουλάς»

5.6.2020
Φινλανδία: Παραιτείται η υπουργός Οικονομικών για σκάνδαλο 50 χιλ. ευρώ

Πολιτική Φινλανδία: Παραιτείται η υπουργός Οικονομικών για σκάνδαλο 50 χιλ. ευρώ

5.6.2020
Μηταράκης: Σε Σάμο και Μαλακάσα οι πρώτες κλειστές δομές - Τι ισχύει για τις ΜΚΟ

Πολιτική Μηταράκης: Σε Σάμο και Μαλακάσα οι πρώτες κλειστές δομές - Τι ισχύει για τις ΜΚΟ

5.6.2020
33 Σχόλια
VITROUVIOS 16.3.2020 | 23:17
Ο Κυριάκος μας εκπλήσσει ευχάριστα! Μπράβο του, και δεν του τοχα!
avatar
MisspentYouth 16.3.2020 | 23:24
Ειλικρινά δεν περίμενα από την Σύνοδο (αρνούμαι να την ονομάσω Ιερά) να αναστείλει τις λειτουργίες- αυτά περί "λιτής"λειτουργίας είναι για το θεαθήναι. Θα εξακολουθούσαν να μεταλαβαίνουν τον κόσμο, έτσι? Έτσι λοιπόν, είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο το μέτρο, μαζί με όλα τα άλλα που έχουν παρθεί. Αφού οι παπάδες, εκτός του ότι νομίζουν ότι είμαστε στον 11ο και όχι στον 21ο αιώνα, και κοιτάνε μόνο την πάρτη τους και την κονόμα τους, κάποιος έπρεπε να βάλει φρένο. Ήθελε κότσια αυτό που έκανε ο Μητσοτάκης, δεν νομίζω άλλος να το έκανε.
avatar
Μαύρος Γάτος 17.3.2020 | 17:26
Ηθελε όντως απλώς κάποια κότσια, δεδομένου ότι έχει ταυτόχρονα τα νώτα του καλυμμένα σε μεγάλο βαθμό, τόσο γιατί η "δεξιά του Κυρίου" θα δυσκολευτεί να εξαπολύσει ανοιχτό πόλεμο εναντίον του, όσο και γιατί σε αυτό το μέτρο έχει τη στήριξη όλης της αντιπολίτευσης (πλην Βελόπουλου) αλλά και της κοινής λογικής.

Φαντάζεται κανείς τι γενικευμένος ξεσηκωμός (υποδαυλιζόμενος από τη ΝΔ)θα είχε υπάρξει αν αυτό το μέτρο το είχε πάρει ο "αντίχριστος" Σημίτης ή οι εξίσου "άθεοι" "αντίχριστοι" Τσίπρας/Φίλης;
Φερόμενος 16.3.2020 | 23:37
Μάλλον, το σκηνικό πρέπει να έχει ως εξής.
Ο Μητσοτάκης συμφωνεί με τον Ιερώμυνο τέλος των ακολουθιών και τέλεση θ. λειτουργίας με παπά και ψάλτη μόνον.
Ο Ιερώνυμος, έρχεται με την πρόταση στην σύνοδο η οποία παρεπίπτοντως διαρκεί κάποιες ώρες και μάλλον «πέφτουν κεφάλια», και , φυσικά δεν δικαιούται να πάρει μόνος του απόφαση-πρόκειται για συνοδικό θεσμό.
Προφανώς βρίσκει εντονότατες αντιδράσεις, κυρίως για το θέμα των Κυριακών, βρισκόμαστε άλλωστε εν μέσω Σαρακοστής της σημαντικότερης περιόδου για έναν ορθόδοξο χριστιανό και φυσικά εν μέσω μίας πρωτόγνωρης τρομακτικής πανδημίας.
Βγάζει μία ανακοίνωση που καταφέρνει να μπερδέψει ( ή να κατευνάσει;) τους πάντες από τον... πολάκη μέχρι του ζηλωτές…
Και αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός.
avatar
atman 17.3.2020 | 01:13
Στην αρχιεπίσκοπη Αθηνών υποθέτω μπορεί να κάνει ότι θέλει. Ο τύπος είναι απλά ελαχιστος
smooth_criminal 17.3.2020 | 11:36
Η αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν ταυτίζεται με τη ΔΙΣ ούτε διοικεί την Εκκλησία της Ελλάδος. Είναι σωστό αυτό που λέει ο Φερόμενος ότι δεν έχει δικαίωμα να πάρει μόνος του απόφαση. Το ότι διήρκησε τόσες ώρες η Σύνοδος είναι ενδεικτικό του κλίματος.
smooth_criminal 17.3.2020 | 01:56
Εγώ ομολογώ πως παραμένω μπερδεμένη, όπως και κάτι φίλοι που τα συζητούσαμε. Κλείνουν οριστικά οι εκκλησίες και δεν τελείται ούτε Θεία Λειτουργία, κεκλεισμένων των θυρών
smooth_criminal 17.3.2020 | 01:58
Συγγνώμη, αλλά πατήθηκε το send από λάθος.

Δεν τελείται λοιπόν ούτε Θεία Λειτουργία μόνο με παπά και ψάλτη (εγώ αυτό κατάλαβα) ή ισχύει τα όσα λέει η ανακοίνωση της ΔΙΣ;
Φερόμενος 17.3.2020 | 12:51
Βέβαια, κατά μία έννοια, η ΔΙΣ κατάργησε όλες τις ακολουθίες της Σαρακοστής (χαιρετισμούς παρασκευής, καθημερινό απόδειπνο, 2 προηγιασμένες και εσπερινούς) και επεχείρησε να αφήσει την ελάχιστη παρουσία των πιστών στον ναό (1 ώρα την εβδομάδα) μην πειράζοντας την θεία ευχαριστία.
Ίσως μπορούσε να περισώσει και αυτήν με τον τρόπο που προανέφερα ίσως και όχι.
Δεν έγινε.
Αυτό, είναι πάντως εξαιρετικά πρωτόγνωρο στα χρονικά-εν καιρώ βέβαια ειρήνης. Μου κάνει πάντως τρομερή εντύπωση η απαγόρευση θείας ευχαριστίας και στα μοναστήρια!
smooth_criminal 17.3.2020 | 19:37
Φερόμενος 17.3.2020 | 12:51

Πριν λίγο διάβαζα ότι θα τελείται Θ. Λειτουργία χωρίς πιστούς μόνο για αναμετάδοση από την ΕΤ-2, όπως και η Ακολουθία των Χαιρετισμών τις Παρασκευές. Γενικότερα, πιο αμφήσιμες ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές δεν νομίζω να έχουν ξαναγίνει.

Τα μέτρα είναι πρωτοφανή για δυτικά δημοκρατικά καθεστώτα, ουσιαστικά έχουν ανασταλεί οι θεμελιώδεις ελευθερίες: Δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, δικαίωμα του θρησκεύεσθαι (δεν είμαι νομικός, ίσως κάτι λέω λάθος, αλλά τη γενική ιδέα την καταλαβαίνουμε).

Αυτό με τα μοναστήρια είναι πράγματι παράξενο και δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα το ελέγξουν (πέραν του ότι δεν βρίσκω νόημα). Θα στένουν αστυνομία στα κορφοβούνια να τσεκάρουν;
Φερόμενος 18.3.2020 | 10:05
θα εισέλθουν μονάδες ματ στο άγιον όρος να ελέγξουν εάν οι μοναχοί κάνουν απόδειπνο...
Τι να πείς...
avatar
ΕΛΠΟ 16.3.2020 | 23:38
Η απόφαση σωστή και βάζει ένα τέλος ΚΑΙ στο θέμα της Θείας Μετάληψης. Αφού φαντάζομαι, η απαγόρευση "καθε ιεροπραξίας" καλύπτει και την Θεία Μετάληψη με το ίδιο κουταλάκι, που η ΔΙΣ δεν άκουσε τους ειδικούς επιστήμονες για τους κινδύνους μόλυνσης που εγκυμονεί.

Πάντως μου έκανε εντύπωση το απόγευμα, πληροφορία που "βγήκε" από την συνεδρίαση της ΔΙΣ, ότι κάποιοι ιεράρχες - που δεν μάθαμε ποιοι ήταν συγκεκριμμένα -, διαμαρτύρονταν, γιατί τα περιοριστικά μέτρα αφορούσαν μόνο στους χώρους του Ορθόδοξου Δόγματος και δεν συμπεριελάμβαναν και τα άλλα Δόγματα !

Αν ήταν ακριβής η πληροφορία, γεννάει θλίψη η φιλοσοφία των Ιεραρχών και φανερώνει στενότητα σκέψης και "εγωϊσμούς", απαράδεκτους για το αξίωμά τους και για την σοβαρότητα των καταστάσεων.

He-Man 16.3.2020 | 23:40
Επιτέλους!οσοι κάνουν παράνομα λειτουργίες να συλλαμβάνονται.
vergecio 16.3.2020 | 23:42
Επιτέλους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ
Katerinaa 17.3.2020 | 00:27
Με τις συγκεντρώσεις των πιστών άλλων θρησκειών τι θα γίνει; Πάρθηκε κάποιο μέτρο;
Lucretius 17.3.2020 | 02:22
Τρίτη παράγραφος

"Παράλληλα, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας"
Katerinaa 17.3.2020 | 13:47
Οκ μου διέφυγε αυτή η πρόταση.
avatar
Ivory 17.3.2020 | 03:09
Που σε δυσκολεύει το παραπάνω;; "Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας."
avatar
0023 17.3.2020 | 03:18
...σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας...

τι δεν κατάλαβες?
Ase_mas 17.3.2020 | 04:54
Αν διαβάσετε το tweet του πρωθυπουργού θα σας λυθούν όλες οι απορίες.
TexM 17.3.2020 | 08:08
Στην ανακοίνωση: "...κάθε δόγματος και θρησκείας"
Citellus citellus 17.3.2020 | 08:09
"...αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας..."

Τι δεν καταλαβαίνει;
avatar
pane 17.3.2020 | 09:30
"αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας"
avatar
Angela Merkel 17.3.2020 | 00:36
Θα το έγραφα κι εγώ ως μη-οπαδός του αν το είχε κάνει από την 1η μέρα.
Στα θετικά της κυβέρνησης, η έγκαιρη αντίδραση με μέτρα εναντίον του ιού.
Στα αρνητικά:
1) η φοβισμένη, καθυστερημένη, και όχι ξεκάθαρη επιβεβαίωση οτι η Θεία Κοινωνία είναι επικίνδυνη
2) οι αντιδράσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της (Άδωνις) αποκαλώντας άθεους οσους ζητούσαν τα αυτονόητα
3) το αργοπορημένο κλείσιμο των εκκλησιών όταν επιτέλους ανακάλυψε οτι τα ψηφαλάκια των λογικών είναι περισσότερα απο τα ψηφαλάκια των Χριστιανοταλιμπάν....
TexM 17.3.2020 | 08:16
Δεν υπάρχει κανένα σενάριο που πρωθυπουργός Ελλάδας θα ανακοίνωνε κλείσιμο των Εκκλησιών από την 1η μέρα. Σίγουρα όχι η προηγούμενη κυβέρνηση του Πάνου Καμμένου (πρωθυπουργός Χριστιανικών θεμάτον με υφυπουργό τον Τσίπρα).

Σκέψου ότι για το καρναβάλι υπήρχαν τόσες αντιδράσεις. Κανένας δεν θα υπάκουε (δεν έχεις μια κλούβα ΜΑΤ για κάθε χωρίο της Ελλάδας) εάν δεν υπήρχε πρώτα μια κίνηση από την Εκκλησία της Ελλάδας.

Και βέβεαι εαν δεν είχε προηγηθεί το κλείσιμο των καφενείων (Παππούς στο χωρίο "καλά κλείνουν τις εκκλησίες και αφήνουν τα καφενεία";") των εμπορικών κέντρων - "ναών του Καπιταλισμού" που λένε και οι πολύ αριστεροί - και όλων των άλλων χώρων συναθροίσεων

Δηλαδή ποιός ζήτησε να κλείσουν από το πρώτο κρούσμα στην Θεσσαλονίκη: Όλοι οι ναοί, όλα τα καταστήματα και όλες οι συναθροίσεις (συμπεριλαμβανομένων και κάποιων αντιρατσιστικών φεστιβάλ).
Cogito ergo sum 17.3.2020 | 08:55
Επιτέλους μια νίκη της λογικής απέναντι στο μεσαίωνα. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής μπήκε πάνω από τα συντεχνιακά συμφέροντα της κάθε οργανωμένης θρησκείας.

Κάποια μέρα σε αυτή τη χώρα θα πάψουμε να χαιρόμαστε που εφαρμόζεται το αυτονόητο.
avatar
Γράφων 17.3.2020 | 10:08
Πως η νομιμότητα και η κοινή λογική προφυλάσσουν από την βαρβαρότητα.

"Κανονικότητα ή βαρβαρότητα".
Φερόμενος 18.3.2020 | 10:11
Δεν είναι «κοινή λογική» να απαγορεύεις μία συγκεκριμένη συνάθροιση των μελών ενός κοινοβίου μοναστηριού,
και,
Δεν είναι «βαρβαρότητα» να τελείται θεια ευχαριστία σε ένα κοινόβιο.
Το αμέσως επόμενο στάδιο "κοινής λογικής" είναι να απαγορεύεται στα μέλη μίας οικογένειας να μεταβαίνουν όλοι μαζί στο σαλόνι.
Να ξέρουμε και τι λέμε.
avatar
Γράφων 18.3.2020 | 11:43
Νομίζω ότι η συνάθροιση σε μία εκκλησία (είτε στην πλατεία του χωριού είτε μέσα στην πόλη) είναι κάτι διαφορετικό από ένα κοινόβιο.
Φερόμενος 18.3.2020 | 14:35
Το ξέρω, αυτό λέω.
Για αυτό μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση το νούμερο 3 της επίμαχης ΦΕΚ

http://ergasianet.gr/2020/03/17/%CF%86%CE%B5%CE%BA-872%CE%B22020-%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BA/

Θα μου πεις, τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Εδώ αναμένουμε καθολική απαγόρευση και εσύ μου λές για τους παπάδες;
Δεν ξέρω, οι εκκλησίες δεν σταμάτησαν να λειτουργούν ούτε σε στρατιωτική απαγόρευση.
Η ευθύνη βαραίνει και την σύνοδο γιατί δεν υπήρξε ευέλικτη.
Μπορείς πάντως και είναι κατανοητό να ανεβάσεις ως πρωθυπουργός ένα θυμωμένο tweet, αλλά όχι μία θυμωμένη ΦΕΚ.
Φερόμενος 18.3.2020 | 14:46
(βέβαια, ίσως σου λέει αυτοί οι παλαβοί οι ορθόδοξοι άμα τους κλείσω τις εκκλησίες θα πάνε μαζικά στα μοναστήρια. δεκτό και ιστορικά τεκμηριωμένο)
avatar
Γράφων 18.3.2020 | 15:49
Αν είναι αβλεψία δεν είναι δυσανάλογη σε σχέση με αυτό που θέλει να προστατεύσει.

Αν είναι συνειδητό νομίζω ότι ακόμα και οι μοναχοί είναι υπό το πεδίο προστασίας της πολιτείας.

Είναι αλήθεια ότι είναι οριακό σαν απόφαση. Αλλά από την άλλη φαντάζεσαι μονή με 20 μοναχούς όλους μεγάλης ηλικίας που να νοσήσουν όλοι;

Πως προστατεύεται ο μοναχισμός; Δια της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης ιερουργιών αλλά διάσωσης των μοναχών ή με την διάσωση των ιερουργιών που μπορεί να οδηγήσει στην κατακόρυφη μείωση των μοναχών;

Για μένα πολιτεία και εκκλησία έχουν διακριτούς ρόλους σε γενικές γραμμές. Στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων (ή προτεραιοτήτων) η εκκλησία πρέπει να δείχνει κατανόηση και σεβασμό όπως σε πλείστες άλλες περιπτώσεις η πολιτεία δείχνει προς την εκκλησία.

Dura lex sed lex.
smooth_criminal 19.3.2020 | 14:01
"άμα τους κλείσω τις εκκλησίες θα πάνε μαζικά στα μοναστήρια"

Έτοιμοι ήταν! Το λέω μετά λόγου γνώσεως, αφού ξέρω προσωπικά αρκετούς που με πύρηνες αναρτήσεις στο FB ετοιμαζόντουσαν για απόβαση στα μοναστήρια της Αττικής, που έχουν και εύκολη πρόσβαση. Αν είμαι μία και πρόχειρα, τώρα που γράφω, έχω 9 τέτοιους "ζηλωτές" στο μυαλό μου, σκέψου πόσοι θα είναι ανά την Ελλάδα.
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια