EUROKINISSI
Πολιτική

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει παραπλανητικά νούμερα - Πού είναι τα 14 δισ. για τον κορωνοϊό;

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την έως τώρα οικονομική διαχείριση των συνεπειών από την πανδημία κορωνοϊού

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την έως τώρα οικονομική διαχείριση των συνεπειών από την πανδημία κορωνοϊού. 

 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι παρουσιάζει «παραπλανητικά νούμερα» αφού, κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα μέτρα που έχουν ληφθεί  έως τώρα δεν αντιστοιχούν στα οικονομικά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, στο τελευταίο διάγγελμά του. 

 

«Βγήκε και μίλησε για 14 δισ. ευρώ. Πού είναι τα 14 δισ. και δεν τα είδαμε εμείς; Δύο δισεκατομμύρια έχει δώσει μέχρι σήμερα, για τα 800 ευρώ που δίνει ως επίδομα αναστολής εργασίας, συν το δώρο Πάσχα, και κάποια voucher στα οποία κρύβεται ένα σκάνδαλο. Kαι άλλα δύο δισεκατομμύρια συνολικά, που ακόμα δεν έχουν δρομολογηθεί - 1 δισ. για τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις και ένα ακόμα δισ. για πληρωμή τόκων και χρεολυσίων επιχειρήσεων. Συνολικά 4 και όχι 14», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνέντευξή του, το βράδυ της Τετάρτης.

 

Ο κ. Τσίπρας που προανήγγειλε ότι, μετά το Πάσχα, θα καταθέσει πρόταση για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ώστε να δοθούν εξηγήσεις. «Πού ξοδεύει, τι ξοδεύε [...] Όλα αυτά είναι ερωτήματα υπαρξιακά, για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας». «Αν υπάρχει σχέδιο και αν σε τελική ανάλυση το σχέδιό είναι τα χρήματα αυτά, αντί να στηρίξουν την εργασία και την κοινωνική συνοχή, στο «τέλος της ημέρας» πάνε για να καλύψουν μονοδιάστατα τις ανάγκες κάποιων επιχειρήσεων, όπως μονοδιάστατα και στο παρελθόν, ξοδέψαμε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες που ήταν η μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας». 

 

«Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα για να μας βάλει σε προγράμματα αύριο, σε νέα μνημόνια, γιατί μόνο μέσα από αυτά μπορεί να δικαιολογήσει την επιλογή του να περάσει σε μία αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στηνν οικονομία συνολικά, όπως επιθυμεί ο ΣΕΒ και τα μεγάλα συμφέροντα, να ξέρει ότι αυτό θα βρει απέναντί του όχι μόνο την αντιπολίτευση αλλά μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

 

Για τα Voucher

 

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας επανήλθε στις αιχμές που είχε αφήσει στην αρχή της συνέντευξης για οσμή σκανδάλου με τα Voucher. Όπως είπε, ενώ η ευρωπαϊκή επιτροπή δίνει την δυνατότητα να ενταχθούν τα 800 ευρώ του επιδόματος στα προγράμματα ΕΣΠΑ και το ποσό αυτό να καταβληθεί και στους επαγγελματίες των έξι επιστημονικών κλάδων, στην Ελλάδα υπάρχει η «περίεργη διαμεσολάβηση των κέντρων κατάρτισης». Κατά τον ίδιο, ο δημόσιος προϋπολογισμός επιβαρύνεται κατά 50 εκατομμύρια ευρώ περισσότερο την ίδια στιγμή που οι επαγγελματίες αντί για 800 ευρώ παίρνουν 600 και 470 ευρώ πηγαίνουν στα κέντρα κατάρτισης.

 

«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει συνολικά λιγότερα από το δημόσιο ταμείο, επιλέγει να δώσει περισσότερα χρήματα, να πάρουν λιγότερα οι επαγγελματίες και να πάρουν 80 εκατομμύρια τα κέντρα κατάρτισης μέσα από διαδικασία fake μαθημάτων κατάρτισης», σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό.

 

 

 

Για τα 37 δισ. του «μαξιλαριού»

 

Ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση και για αλλαγή στάσης σε ό,τι αφορά το «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ.  «Για ποιο μαξιλάρι μας λένε τώρα, θα μας μπερδέψουνε. Αναφέρονται στο μαξιλάρι που μέχρι τις εκλογές λέγανε ότι είναι αχρείαστο; Αυτό και κατά κάποιους δεν υπήρχε καν; Στο μαξιλάρι εκείνο που ο κ. Σκυλακάκης, στην Βουλή έλεγε πως ήταν η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης; Ή μήπως αναφέρονται στο μαξιλάρι εκείνο, που πριν από 10 ημέρες στην συνέντευξη τύπου που παρουσιάσαμε το πρόγραμμα «μένουμε όρθιοι», και ζητήσαμε από την κυβέρνηση άμεσα αλλά στοχευμένα να το αξιοποιήσει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας απάντησε μιλώντας για πλειοδοσία και για χρήματα τα οποία θα τα χρειαστούμε όταν θα έρθει ενδεχομένως ένα δεύτερο ρεύμα της πανδημίας».

 

«Σήμερα μας λέει ότι ήδη ροκανίζει το μαξιλάρι και μάλιστα μέχρι τέλος Ιουνίου λέει ότι θα έχει εξαντληθεί [...] Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει με πλήρη διαφάνεια την εικόνα των δημόσιων οικονομικών και να μας απαντήσει γιατί δεν προχωρά στην εκταμίευση, στοχευμένα να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τους μισθούς και την εργασία, ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες», όταν γίνει επανεκκίνηση στην οικονομία.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε δε την δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία «χάρη σε αυτή την παρακαταθήκη που αφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» εξαιρετικά σημαντική, υπαρκτή και μεγάλη. «Αν δεν υπήρχε αυτή η δυναότητα ενδεχομένως να είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέρουμε».

 

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μόλις βγήκε από μία 10ετη περιπέτεια, και θα είναι κρίμα και άδικο να ξαναμπούμε σε μία περιπέτεια», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετίζεται με την αποτροπή μιας βαθιάς ύφεσης, γιατί σε αυτή την περίπτωση, οι ανάγκες και η χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί «θα είναι διπλάσια και τριπλάσια».

 

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι πρόκειται για πρόγραμμα 14,3 δισ. ευρώ αλλά και εγγυοδοτήσεις. «Αν τα ίδια λεφτά δοθούν μετά από τρεις μήνες δεν φτάνουν για να καλύψουν το ένα τρίτο των αναγκών. Τα χρήματα έπρεπε να δοθούν τώρα για να διατηρηθεί ζωντανή η προσφορά και η ζήτηση. Να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις που είναι ευάλωτες. Θα βρεθούμε μπροστά σε χιλιάδες λουκέτα και σε μία ανεργία που θα είναι αντίστοιχη των χειρότερων ημερών» των μνημονίων.

 

Για τον «κουμπαρά» των 37 δισ. ευρώ, τόνισε ότι τα 16 δισ. περίπου είναι κλειδωμένα και αποτελούν το «σκληρό μαξιλάρι» για τις αποπληρωμές των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας τα επόμενα έτη, ενώ περισσεύουν 20 δισ. ευρώ και «περίπου άλλα τόσα», από την εν δυνάμει ρευστότητα ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. «Είναι 3,5 δισ ευρώ η επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης, περίπου 4 δισ. ο αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και άλλα κονδύλια [...] Άρα αυτή τη στιγμή ρευστότητα υπάρχει για να στηρίξει της ανάγκες. Η μομφή δεν είναι γιατί κανείς σπάει τον κουμπαρά αλλά πιο είναι το σχέδιο για να κρατηθούμε όρθιοι».

 

Για τους χειρισμούς σε υγειονομικό επίπεδο

 

Όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υγειονομική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τον μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο σε θανάτους, αποδίδοντάς το τόσο στην έγκαιρη λήψη μέτρων, αλλά και στην χρονική συγκυρία, καθώς ο ιός έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο και όχι το καλοκαίρι, όπου η τουριστική κίνηση και οι μεταφορές είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. 

 

Σημείωσε δε πως η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία στην Ελλάδα ελήφθη αφότου είχε ληφθεί αντίστοιχη απόφαση στην Ιταλία και «σχεδόν ταυτόχρονα» με άλλες χώρες.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογίες για ένταξη κούριερ και ντελίβερι στα «βαρέα και ανθυγιεινά»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογίες για ένταξη κούριερ και ντελίβερι στα «βαρέα και ανθυγιεινά»

26.1.2021
Μητσοτάκης για εμβόλια: Ασκούμε πιέσεις στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια

Πολιτική Μητσοτάκης για εμβόλια: Ασκούμε πιέσεις στις εταιρείες να τιμήσουν τα συμβόλαια

26.1.2021
ΝΔ: Εξοντωτικές οι αξιώσεις του Τσίπρα κατά δημοσιογράφων με αγωγές ενός εκατ. ευρώ

Πολιτική ΝΔ: Εξοντωτικές οι αξιώσεις του Τσίπρα κατά δημοσιογράφων με αγωγές ενός εκατ. ευρώ

26.1.2021
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει ερήμην της Επιτροπής - Η πανδημία αντιμετωπίζεται ως «ευκαιρία καταστολής»

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αποφασίζει ερήμην της Επιτροπής - Η πανδημία αντιμετωπίζεται ως «ευκαιρία καταστολής»

26.1.2021
Αγωγή του Τσίπρα σε δύο δημοσιογράφους για συκοφαντία για το εξοχικό στο Σούνιο - Ζητά ένα εκατ. ευρώ

Πολιτική Αγωγή του Τσίπρα σε δύο δημοσιογράφους για συκοφαντία για το εξοχικό στο Σούνιο - Ζητά ένα εκατ. ευρώ

26.1.2021
Κάρολος Παπούλιας για Σήφη Βαλυράκη: Του έχω θυμώσει για αυτή την τελευταία απόδραση, από τη ζωή

Πολιτική Κάρολος Παπούλιας για Σήφη Βαλυράκη: Του έχω θυμώσει για αυτή την τελευταία απόδραση, από τη ζωή

25.1.2021
Υπεγράφη η συμφωνία για τα Rafale- Πότε θα φτάσουν τα πρώτα

Πολιτική Υπεγράφη η συμφωνία για τα Rafale- Πότε θα φτάσουν τα πρώτα

25.1.2021
Ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Σκρέκα στο ΥΠΕΝ: Ψηλά στην ατζέντα το Ταμείο Ανάκαμψης

Πολιτική Ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Σκρέκα στο ΥΠΕΝ: Ψηλά στην ατζέντα το Ταμείο Ανάκαμψης

25.1.2021
Σάλος με τις δηλώσεις Αξιόγλου για Μπεκατώρου: «Οι κυρίες, αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν στα δωμάτια μοναχικών ανδρών»

Πολιτική Σάλος με τις δηλώσεις Αξιόγλου για Μπεκατώρου: «Οι κυρίες, αν δεν έχουν ευαρέσκεια, δεν μπαίνουν στα δωμάτια μοναχικών ανδρών»

25.1.2021
Μητσοτάκης: Τέλη της άνοιξης επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των εμβολίων

Πολιτική Μητσοτάκης: Τέλη της άνοιξης επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των εμβολίων

25.1.2021
7 Σχόλια
avatar
Nassos symbantorious 17.4.2020 | 16:11
Καλα τα λέει, ειδικά με τα κεντρα κατάρτισης, εχω περάσει απο κει κ καμία ουσιώδη κατάρτιση δεν γίνεται, μόνο για να παίρνουν τα λεφτά είναι κρίμα τόσα λεφτά να πετιουνται έτσι!
TexM 17.4.2020 | 20:04
φαντάζομαι φίλε μου όταν είχες περάσει από κει πρωθυπουργός ήταν αυτός που τώρα "καλά τα λέει". Ναί;
avatar
Nassos symbantorious 18.4.2020 | 15:29
Όχι το 2014 τελείωσα το voucher
TexM 17.4.2020 | 18:50
1) Τα μέτρα 14 δις € συμπεριλαμβάνουν και τις αναβολές φόρων. Όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε 15% του ΑΕΠ τα μέτρα της Πορτογαλίας - και 51% του ΑΕΠ τα της Γερμανίας (!) -, επικαλούμενος κάποιο ινστιτούτο, σε εκείνο το νούμερο συμπεριλάμβανε και τις αναβολές φόρων καθώς και πιστώσεις και εγγυήσεις ("αέρα" δηλαδή).

Και ο Guardian, στον οποίο προστρέχει πολλές φορές ο Τσίπρας, σε πρόσφατο άρθρο αναφέρει για την Ελλάδα ότι έδωσε "emergency funding worth €14.5bn (£12.6bn) in state benefits and tax deferrals " που συμβαδίζει με το νούμερο 14δις που λέει η κυβέρνηση (μάλιστα το βγάζει και μεγαλύτερο)

Γιατί δεν κοιτάει όμως και το μερίδο (νομίζω ~2%) που θα πάρει η Ελλάδα από τα 170δις της ποσοτητικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ (του περίφημου QE που ο ίδιος έλεγε σημαντικό αλλά δεν είχε καταφέρει να βάλει την Ελλάδα σε αυτό). Μαζί με αυτό τα μέτρα θα είναι ακόμη παραπάνω. Αυτός δηλαδή αν ήταν πρωθυπουργός και έβαζε την Ελλάδα στο QE δεν θα το μετρούσε;

TexM 17.4.2020 | 19:14
Σύμφωνα με τον Πέτσα πάντως αν προσθέσεις και τη ρευστότητα περίπου 10 δισεκ. ευρώ βγαίνει ένα συνολικό πακέτο ύψους 24 δισεκ. ευρώ δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019.

Όσο για τα Voucher, όταν έδινε αυτός με την Αχτσίογλου voucher στα ίδια ΚΕΚ με αυτό το χαμηλό επίπεδο τότε δεν τον πείραζε; Εκτός αν νομίζει ότι το σύστημα ΕΣΠΑ μέσω ΚΕΚ δημιουργήθηκε αυτό το μήνα και δεν προυπήρχε. Σίγουρα υπάρχουν και προχειράντζες μέσα σε αυτούς αλλά τουλάχιστον έτσι θα διανεμηθούν τα 600 σε κόσμο απο κοινωτικούς πόρους. Αν δινόταν απευθείας καλύτερα, θα επιβάρηναν όμως τον Ελληνικό προυπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση ο Τσίπρας επ'αυτού δεν έχει δικαίωμα να μιλάει. Όλοι θυμόμαστε πόσο γαλαντόμος ήταν ακόμη και σε αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές...
TexM 17.4.2020 | 19:38
"Για τους χειρισμούς σε υγειονομικό επίπεδο Όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υγειονομική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τον μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο σε θανάτους, αποδίδοντάς το τόσο στην έγκαιρη λήψη μέτρων, αλλά και στην χρονική συγκυρία, καθώς ο ιός έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο και όχι το καλοκαίρι, όπου η τουριστική κίνηση και οι μεταφορές είναι ιδιαιτέρως αυξημένες".

- Εδώ μιλάμε ή για κακεντρέχεια ή για μαθηματικό και επιστημονικό αναλφαβητισμό του πρώην πρωθυπουργου. Καταλαβαίνω ότι αυτοί που τον συμβουλέυουν δεν μπορούν να χαρούν ούτε όταν η Ελλάδα κερδίζει σε αθλητικό αγώνα αλλά αυτό παραπάει.
- Μιλάει για τον παγκόσμιο μέσο όρο ο οποίος περιλαμβάνει μέσα όλες τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου και εντελώς διαφορετικών κλιματικών ζωνών.
Ναι ρε Τσίπρα, σε σχέση με το Τουβαλού, τη Μοζαμβίκη και την πρώην Σουαζηλάνδη (νυν Eswatani) και κάποιες ζεστές χώρες "ερήμους" έχουμε περισσότερους θάνατους αναλογικά...
- Εξάλου ο αριθμητικός μέσος όρος δεν είναι το σωστό μέτρο σε κατανομές που δεν είναι τύπου Gauss αλλά αυτά είναι ανωτέρου επιπέδου για το ΣΥΡΙΖΑ. Μα η κατανομή κάθε άλλο παρα κανονική είναι και οι χώρες που δυστυχώς έχουν πληγεί περισσότερο είναι ΤΑΞΕΙΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ χειρότερα από εδώ!

- Σε απλά Ελληνικά: Μεταξύ π.χ. 3 χωρών Η Ελλάδα έχει 9.79 θανάτους/εκ. και η Αλβανία 9.07 και το Βέλγιο 425.23 . Άρα κατα τον Τσίπρα η Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο (στο παράδειγμα των 3 αυτών χωρών). Έτσι μάθανε τα μαθηματικά στον ΣΥΡΙΖΑ !

"Σημείωσε δε πως η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία στην Ελλάδα ελήφθη αφότου είχε ληφθεί αντίστοιχη απόφαση στην Ιταλία και «σχεδόν ταυτόχρονα» με άλλες χώρες."
- Είναι σοβαρός;;; Η ιταλία είχε κρόυσμα και πολλούς θανάτους πολύ νωρίτερα και έκλεισε την ίδια μέρα με την Ελλάδα που δεν είχε καν θύματα όταν έκλεισε. Δηλαδή η Ιταλία καθυστέρησε σημαντικά όπως καταλαβαίνει οποιοσδήποτε κάτοικος αυτού του πλανήτη εκτός από τον Τσίπρα. Το ίδιο ισχύει και για το "σχεδόν ταυτόχρονα" (που σημαίνει "λίγες μέρες μετά την Ελλάδα" στα ελληνικά του Τσίπρα) σε άλλες χώρες που η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει όταν άρχισαν να παίρνουν μέτρα (εκτός από Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία και οι συγκρίσιμες σε πλυθησμό με την Ελλάδα: Βέλγιο, Αυστρία, Ολανδία, Ελβετία).
TexM 17.4.2020 | 20:08
* τυπογραφικά μου: "Ολλανδία" (με δύο λ) και σε προηγούμενο σχόλιο "ποσοτική" (όχι ποσοτητική)
και "επιβάρυναν" (με υ)
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια