EUROKINISSI
Πολιτική

Τσίπρας: Η κυβέρνηση έφερε αργά τα μέτρα στήριξης και ήταν λίγα

«Πυρά» κατά τη κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων

Στην πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Alpha ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τη αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

 

Η κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «έφερε αργά τα μέτρα στήριξης και ήταν λίγα», τόνισε.

 

«Η λογική μας είναι η πάση θυσία στήριξη της επιχειρηματικότητας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Αυτό είναι το κρίσιμο. Η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της εργασίας με λιγότερα χρήματα απ' όσα έπρεπε να δώσει. Η κρίση απειλεί να μας οδηγήσει σε μια βαθιά ύφεση. Και η ύφεση δεν είναι απλά ένας αριθμός, είναι αυτό το δράμα που ζήσαμε το 2012, το 2013. Είναι κρίμα να βγαίνουμε από μια κρίση και να κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτά που κερδίσαμε με τόσο κόπο» δήλωσε,

 

«Πυρά» κατά της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων

 

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «Μένουμε Όρθιοι 2» σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων», τονίζοντας ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας «σήμερα και όχι αύριο που θα είναι αργά».

 

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ: «Υπάρχει πλήρης σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην ποιότητα και χρονικότητα των μέτρων. Η λογική μας είναι η πάση θυσία στήριξη της επιχειρηματικότητας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Αυτό είναι το κρίσιμο. Η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της εργασίας με λιγότερα χρήματα απ' όσα έπρεπε να δώσει. Η κρίση απειλεί να μας οδηγήσει σε μια βαθιά ύφεση. Και η ύφεση δεν είναι απλά ένας αριθμός, είναι αυτό το δράμα που ζήσαμε το 2012, το 2013. Είναι κρίμα να βγαίνουμε από μια κρίση και να κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτά που κερδίσαμε με τόσο κόπο».

 

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι δάνειο, όχι επιχορήγηση. Και τα ποσά που δίνονται δεν επαρκούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Εμείς λέμε πως πρέπει να υπάρχει κεφάλαιο κίνησης προς αυτές τις επιχειρήσεις, και λέμε να είναι με τη μορφή επιδότησης, 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Λέμε ότι πρέπει να υπάρξει πλαίσιο εγγυήσεων κρατικών για δανειοδοτήσεις που να μπορούν να έχουν πρόσβαση οι ΜμΕ. Μέχρι τώρα οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν τη δυνατότητα να περάσουν απ έξω από τις τράπεζες. Εμείς λέμε να αξιοποιηθεί η αναπτυξιακή Τράπεζα που εμείς δημιουργήσαμε. «Εμείς λέμε να γίνει ένα σχέδιο "Ηρακλής", όχι για τις τράπεζες αλλά για τις επιχειρήσεις».

 

«Το να λέει ότι είναι γενναιοδωρία η μείωση -προσωρινή- του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ πέρυσι η ΝΔ κατέθετε πρόταση νόμου για μόνιμη μείωσή του, είναι ντροπιαστικό, είπαν οι καταστηματάρχες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «έφερε αργά τα μέτρα στήριξης και ήταν λίγα».

 

«Έχουμε μπει σε αντιπαράθεση δημιουργικής λογιστικής. Θα νομίζουν οι ακροατές στο τέλος ότι τα δισεκατομμύρια είναι στραγάλια. Μας λένε ότι είναι πολλά τα 13 δισεκατομμύρια μέτρα που εμείς προτείνουμε, όταν αυτοί λένε πώς θα δώσουν 24 δισεκατομμύρια. Μήπως είναι fake αυτά τα 24 δισ.;», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Αυτά που προτείνουμε δεν τα προτείνουμε για να κάνουμε τους γαλαντόμους, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε την ύφεση. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μόλις 8,5 δίσ. Τα "μπράβο" της Κομισιόν δεν είναι παράσημα, θα είναι παράσημο για την κυβέρνηση, εάν πάρει "μπράβο" από τους μικρομεσαίους.

 

Θετική εξέλιξη η πρόταση της Κομισιόν

 

«Θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Alpha, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε πριν δούμε το τελικό αποτέλεσμα».

 

Όπως είπε, από την εμπειρία του στις Συνόδους Κορυφής, δεν είναι εύκολο να καταλήξουν οι 27 σε αποφάσεις κοινής αποδοχής. Σε γενικές γραμμές, όμως, είπε, οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν θετική εξέλιξη κυρίως για τον Ευρωπαϊκό Νότο καθώς μπορεί να μην έχει το μέγεθος που ζητούσαν οι χώρες του Νότου που έφτανε στο 1,5 τρισ. αλλά διατηρεί κάποια "ποιοτικά στοιχεία" των διεκδικήσεων.

 

Επιπλέον, επισήμανε πως σημαντικό είναι ότι το σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο και η σκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας Γερμανία συνειδητοποίησε ότι κρύβεται ένας συστημικός κίνδυνος από τη διόγκωση του χρέους στην Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη διάσπαση της ΕΕ.

 

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά

 

«Είμαι ανήσυχος γιατί βλέπω αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας. Είχαμε φέτος τις διπλάσιες παραβιάσεις στο Αιγαίο, είχαμε για πρώτη φορά υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο έδαφος. Και έχουμε και το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης που αμφισβητεί κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πρέπει να υπάρξει επειγόντως εθνική γραμμή. Πρέπει να θέλουμε την ειρήνη αλλά αυτό περνάει μέσα από την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα κυρώσεων. Το κάναμε εμείς, η κυβέρνηση δεν το κάνει. Χρειάζεται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών».

 

Η συζήτηση για εκλογές ξεκίνησε από το εσωτερικό της ΝΔ

 

Και μόνο που υπάρχει η συζήτηση για εκλογές, σε αυτή τη φάση που δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε νεκρούς και δεν ξέρουμε εάν θα σταματήσει η πανδημία το Φθινόπωρο θεωρώ πως είναι αδιανόητη η συζήτηση για εκλογές. Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από το εσωτερικό της ΝΔ, και φανερώνει τον κυνισμό που επικρατεί στο κόμμα. Εάν πάει σε εκλογές, εμείς εδώ είμαστε. Το σωστό είναι να συνεχίσουμε να συζητάμε, και μετά όταν τελειώσει η πανδημία, να δούμε πως θα αναμετρηθούμε».

 

Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν «ενημέρωση άμεσα» για τη μυστική συνάντηση με Τουρκία και Γερμανία

Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούν «ενημέρωση άμεσα» για τη μυστική συνάντηση με Τουρκία και Γερμανία

14.7.2020
Προκόπης Παυλόπουλος: Το ανορθόγραφο presidensy.gr οδηγεί στο prokopiospavlopoulos.gr

Πολιτική Προκόπης Παυλόπουλος: Το ανορθόγραφο presidensy.gr οδηγεί στο prokopiospavlopoulos.gr

14.7.2020
ΣΥΡΙΖA Θήβας για ακύρωση πανηγυριών: «Αυτό δεν θα περάσει έτσι»

Πολιτική ΣΥΡΙΖA Θήβας για ακύρωση πανηγυριών: «Αυτό δεν θα περάσει έτσι»

14.7.2020
Αναστασιάδης σε Μητσοτάκη για Αγία Σοφία: Η τουρκική πρόκληση θα πρέπει να έχει παγκόσμια αντίδραση

Πολιτική Αναστασιάδης σε Μητσοτάκη για Αγία Σοφία: Η τουρκική πρόκληση θα πρέπει να έχει παγκόσμια αντίδραση

14.7.2020
Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αλλάξει την απόφαση για την Αγία Σοφία - Κυρώσεις ζητά η Αθήνα

Πολιτική Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αλλάξει την απόφαση για την Αγία Σοφία - Κυρώσεις ζητά η Αθήνα

14.7.2020
Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης - Συναντήσεις με Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη και Τσίπρα

Πολιτική Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης - Συναντήσεις με Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη και Τσίπρα

14.7.2020
Στο Κουφονήσι Αλέξης Τσίπρας και Μπέτυ Μπαζιάνα - Φωτογραφίες

Πολιτική Στο Κουφονήσι Αλέξης Τσίπρας και Μπέτυ Μπαζιάνα - Φωτογραφίες

13.7.2020
Παπαγγελόπουλος: Κατέθεσε αίτηση ακυρότητας της διαδικασίας στην Προανακριτική

Πολιτική Παπαγγελόπουλος: Κατέθεσε αίτηση ακυρότητας της διαδικασίας στην Προανακριτική

13.7.2020
Ερώτηση 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»

Πολιτική Ερώτηση 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»

13.7.2020
Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση άφησε ανεξέλεγκτη την τηλεργασία επί 5 μήνες - Κατάχρηση χωρίς κανόνες

Πολιτική Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση άφησε ανεξέλεγκτη την τηλεργασία επί 5 μήνες - Κατάχρηση χωρίς κανόνες

13.7.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια