Κοινωνία

Με δυναμίτες καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον σε Νάξο και Κουφονήσια

Ακόμη και το καλοκαίρι

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΔΟΥΜΑΝΗΣ

Τη παράνομη αλιευτική δραστηριότητα στις Νότιες Κυκλάδες που εχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του βυθού και των αλιευμάτων καταγγέλλει το «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας».

 

Σύμφωνα με την καταγγελία η κατάσταση έχει γίνει  αφόρητη με αφετηρία την περιοχή των Κουφονησίων και πεδίο δράσης τα νησιά Αμοργό, Αντίκερο και Κέρο όπου, όπως αναφέρεται, οι δυναμιτιστές  συνεχίζουν απρόσκοπτα, σε σχεδόν καθημερινή βάση, το καταστροφικό τους έργο.

 

«Με την πρακτική αυτή συνεχίζεται η ολική καταστροφή των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων και των αλιευτικών πεδίων, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μη αναστρέψιμη» σημειώνει η οργάνωση. «Αντίστοιχα με ανεξέλεγκτο τρόπο εξελίσσεται στην περιοχή και η αλιεία από σκάφη του αλιευτικού εργαλείου βιντζότρατα (πρόκειται για τη μοναδική ίσως περιοχή στην Ελλάδα όπου το συγκεκριμένο εργαλείο συνεχίζει την αλιευτική δραστηριότητα με πρακτικές που παραβαίνουν την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία). Τα αλιεύματα δε, διοχετεύονται παράνομα στην ευρύτερη περιοχή των ΝΑ Κυκλάδων και κυρίως της  Νάξου».

 

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ενημερώνει ότι έχει καταγγείλει επανειλημμένα σε όλες τις αρμόδιες αρχές τις διαρκείς παραβιάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας στην περιοχή των Κουφονησίων. «Μετά από συνεχείς καταγγελίες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου διέταξε στις αρχές του έτους την παραπομπή του Λιμεναρχείου Νάξου στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της καταστροφικής αλιείας στις νότιες Κυκλάδες. Οι αξιωματικοί του Λιμεναρχείου Νάξου επρόκειτο να ελεγχθούν για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας, ενώ ενώπιον της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων κατέθεσε και ο διευθυντής του Αρχιπελάγους».

 

Όμως, «παρά τις ελεγκτικές διαδικασίες που ξεκίνησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος για τα παραπάνω αδικήματα, η κατάσταση στις νότιες Κυκλάδες, με επίκεντρο τα Κουφονήσια, από τη συνεχιζόμενη παράνομη αλιευτική δραστηριότητα δυναμιτιστών και βιντζοτρατών είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου».

 

Με επιστολή που έστειλε χθες στον νέο υπουργό Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, και κοινοποίησε σε όλες τους αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΘΠ καλεί για πολλοστή φορά όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν στον θεσμικό τους ρόλο προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή των θαλασσών και να οδηγηθούν οι φυσικοί αυτουργοί και οι προστάτες τους στη δικαιοσύνη. «Η προάσπιση των φυσικών μας πόρων και η προστασία των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων αποτελεί υποχρέωση απέναντι στον τόπο, τις νησιωτικές κοινωνίες που εξαρτώνται από αυτά και τις μελλοντικές γενιές».

 

Οι επιπτώσεις από την αλιεία με δυναμίτιδα είναι καταστροφικές και ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα των εκρηκτικών.  Συχνά είναι ευδιάκριτα τα νεκρά ψάρια που επιπλέουν στη θάλασσα σε ακτίνα δεκάδων μέτρων, όμως οι περισσότεροι αγνοούν ότι η καταστροφή εκτείνεται σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων για τους οργανισμούς που δεν φαίνονται (ζωοπλαγκτόν).

 

Η καταστροφή των παραγωγικών θαλάσσιων ενδιαιτημάτων (πχ λιβάδια Ποσειδωνίας) είναι ουσιαστικά μη αναστρέψιμη, καθώς μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από 100 χρόνια για να επανακάμψουν.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκαίνια για το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος που ανακατασκευάστηκε από το Ίδρυμα Ωνάση

Κοινωνία Εγκαίνια για το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος που ανακατασκευάστηκε από το Ίδρυμα Ωνάση

19.9.2018
Προστασία από τους πιστωτές για δύο ακόμα μήνες για την FOLLI FOLLIE

Κοινωνία Προστασία από τους πιστωτές για δύο ακόμα μήνες για την FOLLI FOLLIE

12.9.2018
Πώς ο Πέτρος και ο Telly, ένα γκέι ζευγάρι που ζει στο Λονδίνο, άλλαξαν μέσω Instagram τη ζωή ενός 16χρονου

Κοινωνία Πώς ο Πέτρος και ο Telly, ένα γκέι ζευγάρι που ζει στο Λονδίνο, άλλαξαν μέσω Instagram τη ζωή ενός 16χρονου

5.9.2018
Οι αόρατοι πρόσφυγες της Ελλάδας

Κοινωνία Οι αόρατοι πρόσφυγες της Ελλάδας

9.7.2018
To Facebook διέγραψε τη σελίδα του βρετανικού ακροδεξιού κόμματος Britain First

Κοινωνία To Facebook διέγραψε τη σελίδα του βρετανικού ακροδεξιού κόμματος Britain First

14.3.2018
Η φρίκη της εθνοκάθαρσης των Ροχίνγκια πλέον είναι ορατή και από το διάστημα

Κοινωνία Η φρίκη της εθνοκάθαρσης των Ροχίνγκια πλέον είναι ορατή και από το διάστημα

12.11.2017
Έρευνα: Όταν σε μια πόλη διεξάγεται μαραθώνιος, αυξάνουν οι θάνατοι από εμφράγματα

Κοινωνία Έρευνα: Όταν σε μια πόλη διεξάγεται μαραθώνιος, αυξάνουν οι θάνατοι από εμφράγματα

11.11.2017
Ανατροπή στην υπόθεση Δασκαλαντωνάκη: Κέρδισαν και στον Άρειο Πάγο τα παιδιά και η σύζυγος του ιδρυτή της Grecotel.

Κοινωνία Ανατροπή στην υπόθεση Δασκαλαντωνάκη: Κέρδισαν και στον Άρειο Πάγο τα παιδιά και η σύζυγος του ιδρυτή της Grecotel.

15.8.2017
Εκτός κινδύνου η 29χρονη που δέχθηκε αδέσποτη σφαίρα στον Κορυδαλλό

Κοινωνία Εκτός κινδύνου η 29χρονη που δέχθηκε αδέσποτη σφαίρα στον Κορυδαλλό

2.8.2017
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο - Φωτογραφίες από την Κεντρική Επιτροπή

Κοινωνία Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο - Φωτογραφίες από την Κεντρική Επιτροπή

28.7.2017
1 Σχόλια
fedora 6.7.2012 | 16:46
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμπεριφοράς των Ελλήνων απέναντι στη χώρα τους, που επιβεβαιώνει το οτι "κάθε λαός έχει την κυβέρνηση που του ταιριάζει".
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια