Κοινωνία

"Generation G": 200.000 νέοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω κρίσης

Σύμφωνα με εκτενές αφιέρωμα της Guardian πρόκειται για φαινόμενο χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή

Φωτ.: SOOC

 

"Νέοι, ταλαντούχοι και Έλληνες: Η 'Generation G' αποτελεί τη μεγαλύτερη "διαρροή μυαλών" της σύγχρονης εποχής.


Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Λίγο πριν τις κρίσιμες εκλογές αυτής της Κυριακής συναντιόμαστε με μερικούς απ' εκείνους που θα τις παρακολουθήσουν από απόσταση."


Κάπως έτσι ξεκινάει το εκτενές αφιέρωμα της Guardian, στο οποίο εξετάζεται το άνευ προηγουμένου φαινόμενο της μετανάστευσης νέων Ελλήνων σε χώρες του εξωτερικού, προς αναζήτηση επαγγελματικών ευκαιριών.


Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα πρόκειται για το μεγαλύτερο brain drain που έχει ποτέ συμβεί σε προηγμένη δυτική οικονομία στη σύγχρονη εποχή.

Γιατροί, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και επιστήμονες κάθε ειδικοτήτων έχουν καταφύγει σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά ακόμα και στην Αμερική, βλέποντας την επιστροφή στην πατρίδα να μοιάζει όλο και πιο απίθανη αν η χώρα δεν ανακάμψει οικονομικά.


Το αποδεκάτισμα της νέας γενιάς των ελλήνων είναι ίσως το πιο ολέθριο αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης της τελευταίας πενταετίας, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.


"Θα έπρεπε να βρίσκομαι στην Ελλάδα τώρα", λέει στην Guardian η 28χρονη Μαριτίνα Ρώππα, εκπαιδευόμενη γιατρός που πριν από τρία χρόνια άφησε την Ελλάδα για το Μίντεν, της βορειοδυτικής Γερμανίας.

"Είναι κρίμα που άνθρωποι σαν εμένα, λίγο μετά τα 20, αναγκάστηκαν να φύγουν", συνεχίζει.

 

Από το 2% του πληθυσμού που έφυγε, περισσότεροι από τους μισούς πήγαν στη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Η μετανάστευση αυξήθηκε κατά 300% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, καθώς η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50%. Περίπου το 55% εκείνων που επηρεάζονται από τα επίπεδα- ρεκόρ της ανεργίας είναι κάτω των 35 ετών, σύμφωνα με το Endeavour, τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στηρίζει την επιχειρηματικότητα.


"Πρόκειται για μία τεράστια απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, οι συνέπειες της οποίας θα αρχίσουν να φαίνονται καθαρά την επόμενη δεκαετία", λέει στην εφημερίδα η Αλίκη Μούρη, κοινωνιολόγος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

"Άνθρωποι που σπούδασαν με μεγάλο κόστος- τόσο για τις οικογένειές τους όσο και για το δημόσιο- εργάζονται τώρα σε χώρες πλουσιότερες από την πατρίδα τους, οι οποίες δεν επένδυσαν τίποτε σε αυτούς" πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι ακόμα και τις καλές εποχές η Ελλάδα δυσκολευόταν να απορροφήσει το πλεόνασμα των επαγγελματιών που παρήγαγαν τα πανεπιστήμια της.


Η Ρώππα δεν σκεφτόταν το Μίντεν όταν αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στα τέλη της δεκαετίας του '90.

Έκανε αυτή την κίνηση όταν έγινε ξεκάθαρο ότι η εναλλακτική της ήταν η χρόνια αναμονή για μία θέση σαν ειδικός δερματολόγος.

Οι οιωνοί δεν ήταν καλοί, όταν φάνηκε ότι η δημόσια υγεία ήταν ένας από τους τομείς που επηρεάστηκαν δραματικά από τις απαιτούμενες περικοπές των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

 

Φωτ.: SOOC


"Στην Ελλάδα, νοσοκομεία έκλειναν και θέσεις περικόπτονταν.

Στη Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για γιατρούς έχεις την ευκαιρία να ευδοκιμήσεις προσωπικά και επαγγελματικά, μέσα σε ένα άρτια δομημένο και σύγχρονο σύστημα", λέει.


Περίπου 35.000 Έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

Σε αντίθεση με τους Γκασταρμπάιτερ, τους εργάτες που γέμιζαν τα εργοστάσια της Γερμανίας τη δεκαετία του '50, οι σύγχρονοι Έλληνες μετανάστες έχουν εξαιρετικά προσόντα.


Το γεγονός ότι το Βερολίνο ήταν η κύρια πηγή της οικονομικής βοήθειας που δόθηκε στην Ελλάδα, και ήταν αυτό που απαίτησε την εξαντλητική λιτότητα που επιβλήθηκε στους πολίτες της, δεν έκανε τα πράγματα ευκολότερα για τους νέους Έλληνες μετανάστες.


"Στην αρχή ήταν δύσκολα", λέει η Ρώππα, περιγράφοντας πώς ο μισθός των 3.000 ευρώ μηνιαίως αποτελεί όνειρο στην πατρίδα της.

"Υπήρχαν πολλά δημοσιεύματα για τους τεμπέληδες Έλληνες, υπήρχε μεγάλη προκατάληψη. Το αστείο όμως είναι ότι υπάρχουν δύο χιλιάδες περίπου Έλληνες γιατροί σε αυτή τη περιοχή της Γερμανίας μόνο!", εξηγεί.


Με το ένα τρίτο του πληθυσμού να βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, πολλοί Έλληνες συνάδελφοί της βοηθούν με το μισθό τους τις οικογένειές τους πίσω στην Ελλάδα.

Παρά τα πρώτα σημάδια οικονομικής ανάπτυξης, η μετανάστευση δεν μοιάζει να υποχωρεί:


Όλο και περισσότεροι θέλουν να ακολουθήσουν τους 50.000 Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό, με τις σχολές και τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια να έχουν κατακλυστεί από αιτήσεις Ελλήνων φοιτητών.


"Η Ελλάδα δεν σου επιτρέπει να προοδεύσεις", λέει η Καρμέλα Κοντού, μία αισθητικός που σκέφτεται να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

"Δεν μπορείς καν να σκεφτείς να κάνεις οικογένεια, ή να πετύχεις πράγματα που στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικά".


Όπως πολλοί νέοι της χώρας η 34χρονη Καρμέλα λέει ότι θα ψηφίσει λευκό στις επερχόμενες εκλογές γιατί είναι αηδιασμένη με τους πολιτικούς που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή τη κατάσταση.


Ο Λόης Λαμπρινίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δηλώνει ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι φεύγουν για ακόμη πιο μακρύτερα.

"Αισθάνονται παγιδευμένοι. Τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό κλίμα είναι τόσο άσχημο που ακόμη κι αν οι συνθήκες είναι ελάχιστα καλύτερες στο εξωτερικό, προτιμούν να φύγουν", λέει.


"Οι Έλληνες πηγαίνουν οπουδήποτε βρουν δουλειά, είτε είναι στην Ασία, είτε στην Αφρική, την Αυστραλία ή τη Μέση Ανατολή", λέει ο καθηγητής και προσθέτει, "Παρατηρείται ένα νέο φαινόμενο κατά το οποίο ακόμα και άνθρωποι που δεν είναι πτυχιούχοι ακολουθούν αυτό το ρεύμα εξόδου από τη χώρα."

 

Στο τέλος του άρθρου η Guardian αναφέρει ότι πολλοί Έλληνες θέλουν πραγματικά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, μόλις ανακάμψει η οικονομία της χώρας, ενώ σύμφωνα με ειδικούς οι νέες ικανότητές και νοοτροπίες που υιοθετούν οι μετανάστες μπορούν να γίνουν οι παράγοντες της αλλαγής που χρειάζεται η Ελλάδα.


"Πολλοί από εμάς θέλουμε να επιστρέψουμε. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε", λέει η Ρώππα.

"Καμία χώρα δεν πρέπει να έχει μία τόσο άσχημη μοίρα όπως αυτή που έχει η Ελλάδα.

Ταπεινώθηκε εντελώς, από διεφθαρμένους πολιτικούς και από ένα σύστημα που έγινε ανεκτό για πάρα πολύ καιρό", καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγκαίνια για το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος που ανακατασκευάστηκε από το Ίδρυμα Ωνάση

Κοινωνία Εγκαίνια για το νέο Κέντρο Μελανώματος και Καρκίνου Δέρματος που ανακατασκευάστηκε από το Ίδρυμα Ωνάση

19.9.2018
Προστασία από τους πιστωτές για δύο ακόμα μήνες για την FOLLI FOLLIE

Κοινωνία Προστασία από τους πιστωτές για δύο ακόμα μήνες για την FOLLI FOLLIE

12.9.2018
Πώς ο Πέτρος και ο Telly, ένα γκέι ζευγάρι που ζει στο Λονδίνο, άλλαξαν μέσω Instagram τη ζωή ενός 16χρονου

Κοινωνία Πώς ο Πέτρος και ο Telly, ένα γκέι ζευγάρι που ζει στο Λονδίνο, άλλαξαν μέσω Instagram τη ζωή ενός 16χρονου

5.9.2018
Οι αόρατοι πρόσφυγες της Ελλάδας

Κοινωνία Οι αόρατοι πρόσφυγες της Ελλάδας

9.7.2018
To Facebook διέγραψε τη σελίδα του βρετανικού ακροδεξιού κόμματος Britain First

Κοινωνία To Facebook διέγραψε τη σελίδα του βρετανικού ακροδεξιού κόμματος Britain First

14.3.2018
Η φρίκη της εθνοκάθαρσης των Ροχίνγκια πλέον είναι ορατή και από το διάστημα

Κοινωνία Η φρίκη της εθνοκάθαρσης των Ροχίνγκια πλέον είναι ορατή και από το διάστημα

12.11.2017
Έρευνα: Όταν σε μια πόλη διεξάγεται μαραθώνιος, αυξάνουν οι θάνατοι από εμφράγματα

Κοινωνία Έρευνα: Όταν σε μια πόλη διεξάγεται μαραθώνιος, αυξάνουν οι θάνατοι από εμφράγματα

11.11.2017
Ανατροπή στην υπόθεση Δασκαλαντωνάκη: Κέρδισαν και στον Άρειο Πάγο τα παιδιά και η σύζυγος του ιδρυτή της Grecotel.

Κοινωνία Ανατροπή στην υπόθεση Δασκαλαντωνάκη: Κέρδισαν και στον Άρειο Πάγο τα παιδιά και η σύζυγος του ιδρυτή της Grecotel.

15.8.2017
Εκτός κινδύνου η 29χρονη που δέχθηκε αδέσποτη σφαίρα στον Κορυδαλλό

Κοινωνία Εκτός κινδύνου η 29χρονη που δέχθηκε αδέσποτη σφαίρα στον Κορυδαλλό

2.8.2017
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο - Φωτογραφίες από την Κεντρική Επιτροπή

Κοινωνία Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο - Φωτογραφίες από την Κεντρική Επιτροπή

28.7.2017
11 Σχόλια
kosko 20.1.2015 | 08:51
Ακομα ενα καλο που μας κανανε οι εθνοπατερες τα τελευταια 40 χρονια.Δειτε το και αλλιως.Ειμαστε το μικρο,μιζερο και βρωμερο χωριουδακι στην ακρη της Ευρωπης. Οποιος εχει ικανοτητες θα παει να δουλεψει στην μεγαλη πολη που εχει δουλειες και πληρωνουν
Hypatia 20.1.2015 | 09:17
Την επιθυμία επιστροφής τη βλέπω συχνά και έχω παραδείγματα ατόμων που γύρισαν στην Ελλάδα για διάφορους λόγους. Όταν ακούμε μετανάστευση είναι λάθος να την αντιλαμβανόμαστε ως μια μόνιμη κατάσταση. Οι εύκολες μετακινήσεις μέσα στην Ευρώπη, η κατάργηση και η ευελιξία του εργατικού δυναμικού την καθιστούν μια καθιστούν μια κατάσταση πολύ ρευστή. Επίσης δεν φεύγουν όλοι λόγω κρίσης. Η Ελλάδα δεν προσφέρει συνήθως ευκαιρίες για διεθνή καριέρα και έχουμε μεγαλώσει με την ιδέα ότι πρέπει να δούμε τον κόσμο. Το σημαντικό είναι να διατήρηση η ελληνική κυβέρνηση στενές σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους και να τους προσφέρει ευκαιρίες και διευκολύνσεις αν αποφασίσουν να επιστρέψουν.
Hypatia 20.1.2015 | 13:07
**** κατάρτηση του εργατικού δυναμικού (όχι κατάργηση)
**** διατηρήσει

Συγνώμη, γράφτηκε από κινητό :-/.
avatar
Dimi Der Grieche 20.1.2015 | 11:09
Και γιατί να γυρίσουμε πίσω ομως; Όταν στην Ελλάδα θα παίρνεις 500€ και δεν θα μπορεσει ποτε σου να ζησεις μια οικογενεια... Οταν πχ εδω Αυστρία το κράτος σου δινει 250€ για το κάθε παιδί μεχρι να γινει 24... Πως θα καταφερεις να εχεις ενα ασφαλες μελλον στην Ελλάδα;
avatar
VladNirki 20.1.2015 | 11:31
Σαξές στόρι! Τρου στόρι...
avatar
Azrael269 20.1.2015 | 15:20
Σαν ένας από τους πολλούς Έλληνες που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, μπορώ να πω ότι η κρίση είναι ένα μικρό μέρος του προβλήματος. Η υποδομή του κράτους, η αναλογία επαγγελματικών υποχρεώσεων προς τα αντίστοιχα προνόμια, το κόστος ζωής και συντήρησης βασικών αναγκών δεν είναι ανάλογα μιας υποτιθέμενης δυτικής χώρας. Υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες σαν εμένα που σπουδάσαν στο εξωτερικό και δεν κατάφεραν να εργαστούν λόγω της πεισματικής άρνησης του Ελληνικού συστήματος να αναγνωρίσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Που κατάφεραν να βγάλουν άδειες εργασίας μέσω παραθύρων στους νόμους, να καπηλευτούν, δηλαδή, το ίδιο το σύστημα που μισούν και θέλουν να αλλάξει, αφού ήταν ο μοναδικός τρόπος να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν. Στη συνέχεια, πρέπει να εντιμετωπίσεις τις μικροκοινωνικές αντιδράσεις φορέων που νοιάζονται περισσότερο για τα δικαιώματα και τις καρέκλες τους παρά για την άσκηση του επαγγέλματος καθεαυτή, αντιδράσεις που μπορούν να φτάσουν μέχρι σε ανούσιες αγωγές που δεν αποβαίνουν πουθενά και καθυστερούν το νομικό σύστημα. Και μετά πρέπει να αντιμετωπίσεις την οπισθοδρομική αντίληψη του μέσου Έλληνα σε θέματα όπως η θρησκεία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η εθνικότητα, η φυλή, η εικόνα (ίματζ) ή η ηλικία ενός επαγγελματία. Η οικονοική κρίση και η ανεργία είναι απλά οι τελευταίες σταγόνες σε ένα ποτήρι ήδη ξέχειλο που οδηγούν εμένα και πολλούς άλλους στο εξωτερικό. Η προοπτικές καριέρας και οι υψηλές απολαβές είναι επίσης μέρος των προνομίων που μας οδηγούν προς συγκεκριμένες χώρες, όπως είναι η οργάνωση, η αξιοκρατία και η ισορροπία μεταξύ προνομίων και υποχρεώσεων που πολλές πραγματικά ανεπτυγμένες χώρες υπόσχονται και παρέχουν. Τα δε προεκλογικά καραγκιοζιλίκια των μεν και των δε, με την ελπίδα και την αλήθεια είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.
avatar
quesamolas 20.1.2015 | 17:29
Eύγε!! Kαλύτερα δε θα μπορούσες να τα πεις!
Stin epomeni stasi katevaineis? 20.1.2015 | 16:13
Οι αριθμοί είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτεροι καθόσον πολλοί έλληνες έχουν φύγει διερευνητικά για αναζήτηση ή έχουν μόλις βρει δουλειά και δεν έχουν δηλώθει ακόμα ως κάτοικοι εξωτερικού. Επιπλέον πολλοί έχουν φύγει για σπουδές και απλώς δηλώνουν οτι δεν σκοπεύουν να γυρισουν.
Eνας στους δύο φίλους με μεταπτυχιακές σπουδές απο το περιβάλλον μου ζει στο εξωτερικό. Και αυτοί που δεν έφυγαν το έκαναν λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων.
PS.Δεν ξέρω αν έγινε λάθος στην απόδοση αλλά η κοπέλα πως είναι 28 και στα τέλη του 90 μπήκε στο πανμιο? Θα πρέπει να πέτυχε στα 13 στις πανελλαδικές..
Lycos 21.1.2015 | 02:41
Χαχα έπος το PS... Μάλλον η φίλη μας η Μαριτίνα έχει αρχίσει να κρύβει χρόνια
Stin epomeni stasi katevaineis? 20.1.2015 | 16:42
Ναι οι έλληνες του εξωτερικού θέλουν πάντα να γυρίσουν, αλλά που?? Απο την προσωπική μου εμπειρία εργαζόμενη στο εξωτερικό μου έδιναν πάντα περισσότερα απο αυτά που είχαμε αρχικά συμφωνήσει και δεν εννοω μόνο σε χρήμα, αλλά και σε αναγνώριση, επαγγελματισμό, συναδελφικότητα, κατανόηση, εμπιστοσύνη. Για να επιστρέψω στην Ελλάδα, μου υποσχέθηκαν τα ''βασικά΄΄ και παρόλα αυτά το έκανα γιατί ήθελα πραγματικά να δώσω μια ευκαιρία στην χώρα μου. Δεν πήρα ούτε τα μισά γιατί πότε το πρόγραμμα δεν έγκριθηκε, πότε είχε πρόβλημμα το ινστιτούτο, πότε δεν γινόταν συνεδρίαση, πότε θα ζήλευαν οι άλλοι κλπ. Το χειρότερο είναι οτι δεν πήρα ούτε ένα συγνώμη για όλα αυτά. Εν τω μεταξύ όσο έμεινα εισέπραττα χαιρέκακες ειρωνίες και σπόντες που έκανα οτι δεν τις ακούω. Σε κλίμα έντονου παρασκηνίου και κακίας στα δυο βήματα ο επόμενος σου εθαβε τον συναδελφο που είδες πριν ενα λεπτό και οι περισσότεροι που επιδίδονταν σε αυτο παραδόξως ήταν οι πιο αξιόλογοι και οι πιο αδικημένοι ταυτόχρονα σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Φυσικά υπήρχαν και Ανθρωποι εκεί μέσα που ποτέ δεν αναμίχθηκαν σε μικρότητες. Πάντα υπάρχουν αλλά είναι εξαίρεση. Μόλις ανακοίνωσα στο συνάφι των ''αξιολογοτάτων'' την παραίτηση μου ήταν όλοι περιχαρείς. Είπαν πως δεν με σήκωσε ΄΄το κλίμα''. Ναι γιατί οταν έχεις ζήσει διαφορετικά πράγματα στην ζωή σου, συγκρίνεις και ξέρεις και που θα τα βρείς. Έπειτα, κανείς δεν ήταν υπο απειλή πλέον και άλλωστε ένας λιγότερος για να τους θυμιζει πως θα έπρεπε να είναι κάποια πράγματα. Και ζήσαν αυτοί καλά κι εγώ καλύτερα..
avatar
quesamolas 20.1.2015 | 17:33
Το κακό είναι ότι χάνονται και 200.000 πιθανότητες για αλλαγη στις προσεχείς εκλογές...γιατί αυτοί που μένουν πίσω, όσο και αν πλήττονται περισσότερο, δυστυχώς τόσο περισσότερο κοιμούνται...