Προειδοποιούν με αποκλεισμό - σοκ τη Ρωσία: Αντιμέτωπη με παγκόσμια απαγόρευση από αθλητικές οργανώσεις
Αθλητισμός

Προειδοποιούν με αποκλεισμό - σοκ τη Ρωσία: Αντιμέτωπη με παγκόσμια απαγόρευση από αθλητικές οργανώσεις

H WADA προειδοποιεί τη Ρωσία με αποκλεισμό ακόμη και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Ρωσία είναι αντιμέτωπη ακόμη και με παγκόσμιο αποκλεισμό από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις σχετικά με τη μη συμμόρφωσή της για στοιχεία ντόπινγκ σε μια εργαστηριακή βάση δεδομένων, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ.

 

Η χώρα έχει τρεις εβδομάδες προθεσμία για να εξηγήσει τις «ασυνέπειες» ειδάλλως θα αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα παγκόσμια πρωταθλήματα. Η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης εμπόδια στη διεξαγωγή σημαντικών εκδηλώσεων στη χώρα. «Υπάρχουν στοιχεία ότι αυτά τα δεδομένα έχουν διαγραφεί», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής της Wada, Jonathan Taylor, στο BBC Sport. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «αλλοιωμένα δεδομένα» και έλλειψη συνεργασίας από πλευράς της Ρωσίας.

 

Η Ρωσία απέδωσε στοιχεία από το εργαστήριο της Μόσχας τον Ιανουάριο μετά από μια τριετή αναστολή που προκάλεσε ένα κρατικό χορηγούμενο πρόγραμμα ντόπινγκ. Ωστόσο, τη Δευτέρα, η Wada δήλωσε ότι η εκτελεστική της επιτροπή είχε ενημερωθεί ότι ξεκίνησε επίσημη διαδικασία ελέγχου συμμόρφωσης σχετικά με την ανακάλυψη ανακολουθιών. «Αυτό είναι υποθετικό προς το παρόν, αλλά αν οι εμπειρογνώμονες διατηρήσουν τη σημερινή τους θέση, τότε η επιτροπή αναθεώρησης της συμμόρφωσης θα στείλει μια ειδοποίηση και θα προτείνει συνέπειες», δήλωσε ο Taylor.

 

Αναλόγως την απόφαση και τις εξελίξεις, οι κυρώσεις μπορούν να περιλαμβάνουν διοργανώσεις που φιλοξενούνται στη Ρωσία και αποκλεισμό συμμετοχής Ρώσων αθλητών σε παγκόσμια πρωταθλήματα ή και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Wada έχει τώρα την εξουσία να εφαρμόζει τέτοιες τιμωρίες, αλλά εξήγησε επίσης ότι αν η Ρωσία απαντήσει με ένσταση, η υπόθεση θα τελικά θα καταλήξει στο διαιτητικό δικαστήριο για τον αθλητισμό.

 

Σύμφωνα με το Sputnik, o επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας, Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ, προειδοποίησε πως υπάρχει το ενδεχόμενο η χώρα να μην εκπροσωπηθεί του χρόνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προς το παρόν, η WADA έχει δώσει τρεις εβδομάδες διορία στη Ρωσία για να δώσει απαντήσεις. Σύμφωνα με τον Ποζντνιάκοφ «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», από τη στιγμή που η εκτελεστική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού έχει ήδη γνωστοποιήσει το τι συμβαίνει στη ρωσική αρχή αντί-ντόπινγκ. Όπως συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΡΟΕ, ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά των δεδομένων, μέσα σε τρεις εβδομάδες, είτε πρέπει να άρει τις όποιες υποψίες χειραγώγησης, ή να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι.

 

Ο Ποζντνιάκοφ έδωσε έμφαση στο πόσες σοβαρές διπλωματικές προσπάθειες έχουν γίνει ώστε να κερδηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη της διεθνούς αθλητικής κοινότητας και να είναι απρόσκοπτη η συμμετοχή των αθλητών της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς. Όμως, πλέον, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων «για τις οποίες δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα», παραδέχτηκε. Την ίδια ώρα εξέφρασε την ελπίδα πως οι ειδικοί «θα ασχοληθούν γρήγορα με τα ερωτήματα που έθεσε η WADA και θα παρέχουν πειστικές απαντήσεις».

 

Η Μόσχα έχει περιθώριο τριών εβδομάδων να απαντήσει σε 30 ερωτήματα σχετικά με το εργαστήριο, με τη WADA να αξιολογεί τις απαντήσεις στις 23 Οκτωβρίου.

 

 

Η IAAF διατήρησε και επίσημα τον αποκλεισμό της Ρωσίας

Η ρωσική ομοσπονδία στίβου δεν θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου για δεύτερη συνεχή φορά μετά την σχετική απόφαση της IAAF, η οποία σήμερα επέκτεινε τον αποκλεισμό της. Η IAAF επιβεβαίωσε την απόφασή της τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης στο Κατάρ, μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής της, η οποία επιβλέπει τις προσπάθειες επανένταξης της Ρωσίας.

 

Πάντως, σε 29 συνολικά αθλητές και αθλήτριες της χώρας χωρίς ιστορικό ντόπινγκ η IAAF έχει δώσει τη σχετική άδεια συμμετοχής στην Ντόχα, έχοντας όμως το χαρακτηρισμό του «ανεξάρτητου». Η Ρωσική Ομοσπονδία Αθλητισμού (RUSAF) τιμωρήθηκε το Νοέμβριο του 2015, μετά από έρευνα του WADA, η οποία διαπίστωσε την ύπαρξη αποδεδειγμένου ντόπινγκ στο ρωσικό αθλητισμό.

 

Οι ρωσικές αρχές αμφισβήτησαν την ύπαρξη προγράμματος ντόπινγκ χορηγούμενου από το κράτος, αλλά δέχθηκαν ότι ορισμένοι ανώτεροι υπάλληλοι συμμετείχαν στην παροχή απαγορευμένων ουσιών στους αθλητές, παρεμβαίνοντας σε διαδικασίες αντιντόπινγκ και καλύπτοντας δείγματα με θετικούς ελέγχους.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

Αθλητισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάστερ Σεμένια: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το θέμα της τεστοστερόνης των αθλητριών

Αθλητισμός Κάστερ Σεμένια: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το θέμα της τεστοστερόνης των αθλητριών

23.11.2020
Ήττα των γυναικών της Λυών μετά από 4 χρόνια και 80 ματς

Αθλητισμός Ήττα των γυναικών της Λυών μετά από 4 χρόνια και 80 ματς

21.11.2020
Σκαρφαλωμένη σε κατάρτι 20 μ., μόνη, σε ένα σκάφος που πλέει στον Ατλαντικό- Γιατί το Vendee Globe είναι ο πιο δύσκολος αγώνας

Αθλητισμός Σκαρφαλωμένη σε κατάρτι 20 μ., μόνη, σε ένα σκάφος που πλέει στον Ατλαντικό- Γιατί το Vendee Globe είναι ο πιο δύσκολος αγώνας

20.11.2020
Στέφανος Τσιτσιπάς: «Δεν θέλω να είμαι πια παιδί - Θέλω να μου συμπεριφέρονται ως άντρα»

Αθλητισμός Στέφανος Τσιτσιπάς: «Δεν θέλω να είμαι πια παιδί - Θέλω να μου συμπεριφέρονται ως άντρα»

18.11.2020
Τσιτσιπάς: Νίκη στο Λονδίνο επί του Ρούμπλεφ - Τώρα με Ναδάλ για πρόκριση στα ημιτελικά

Αθλητισμός Τσιτσιπάς: Νίκη στο Λονδίνο επί του Ρούμπλεφ - Τώρα με Ναδάλ για πρόκριση στα ημιτελικά

18.11.2020
Νεκρός διάσημος stuntman - Ο "Jetman" της Γαλλίας σκοτώθηκε στο Ντουμπάι ενώ προπονούνταν

Αθλητισμός Νεκρός διάσημος stuntman - Ο "Jetman" της Γαλλίας σκοτώθηκε στο Ντουμπάι ενώ προπονούνταν

18.11.2020
Ο Κύργιος ρώτησε τον Αντετοκούνμπο αν θα πάει στους Miami Heat - Η απάντηση στο Twitter

Αθλητισμός Ο Κύργιος ρώτησε τον Αντετοκούνμπο αν θα πάει στους Miami Heat - Η απάντηση στο Twitter

17.11.2020
Μπαχ: Θα προσπαθήσουμε να εμβολιαστούν όσο δυνατόν περισσότεροι για τους Ολυμπιακούς αγώνες, αθλητές και θεατές

Αθλητισμός Μπαχ: Θα προσπαθήσουμε να εμβολιαστούν όσο δυνατόν περισσότεροι για τους Ολυμπιακούς αγώνες, αθλητές και θεατές

16.11.2020
Nations League: Με 2-0 η Εθνική Ελλάδας νίκησε τη Μολδαβία

Αθλητισμός Nations League: Με 2-0 η Εθνική Ελλάδας νίκησε τη Μολδαβία

16.11.2020
Πέθανε ο Ρέι Κλέμενς, θρυλικός τερματοφύλακας της Λίβερπουλ και της Τότεναμ

Αθλητισμός Πέθανε ο Ρέι Κλέμενς, θρυλικός τερματοφύλακας της Λίβερπουλ και της Τότεναμ

15.11.2020
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια