Eπιστήμονες έφτιαξαν τεστ για τρίχρονα παιδιά  που προβλέπει ποια θα επιβαρύνουν περισσότερο την κοινωνία όταν μεγαλώσουν
Τech & Science

Eπιστήμονες έφτιαξαν τεστ για τρίχρονα παιδιά που προβλέπει ποια θα επιβαρύνουν περισσότερο την κοινωνία όταν μεγαλώσουν

Και υποστηρίζουν ότι το τεστ αυτό καταπολεμά και δεν προωθεί τον στιγματισμό

Ένα τεστ σε παιδιά ηλικίας τριών ετών μπορεί να προβλέψει ποια από αυτά, όταν μεγαλώσουν, θα έχουν περισσότερα χρόνια προβλήματα συμπεριφοράς και υγείας, και έτσι θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο οικονομικό -και όχι μόνο- βάρος για την κοινωνία, όπως υποστηρίζει μια νέα επιστημονική έρευνα.

 

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τέρι Μόφιτ του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα και τον Αβσαλόμ Κάσπι του King's College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς "Nature Human Behaviour", μελέτησαν πάνω από 1.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας, εωσότου γίνουν 38 ετών.

 

Η μελέτη, σύμφωνα με το BBC, το New Scientist και τη βρετανική Telegraph, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί ποιο παιδί θα ζήσει μια γενικά απροβλημάτιστη ζωή και ποιο θα έχει διάφορα προβλήματα, τα οποία θα επιβαρύνουν το ίδιο και την κοινωνία. Τα τρίχρονα παιδιά έκαναν ένα 45λεπτο τεστ που αξιολόγησε τη νοημοσύνη τους, τις γλωσσικές και κινητικές ικανότητές τους, τα επίπεδα αντοχής τους, ανησυχίας, αυτοελέγχου, παρορμητικότητας κ.α. Παράλληλα, αξιολογήθηκαν το κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο της οικογένειάς τους και τυχόν εμπειρίες πρόωρης κακοποίησης.

 

Μετά από 35 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι περίπου το ένα πέμπτο (22%) αυτών των παιδιών, που είχαν το χαμηλότερο «σκορ» στα τεστ και ήσαν πια ενήλικοι, ευθύνονταν για τα τέσσερα πέμπτα (81%) των παραβιάσεων του νόμου για διάφορα αδικήματα, για πάνω από τα τρία τέταρτα (78%) των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, για τα δύο τρίτα (66%) των κοινωνικών επιδομάτων και για πάνω από το ήμισυ των διανυκτερεύσεων σε νοσοκομεία.

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν κάποτε όλα τα παιδιά περνάνε από τέτοια τεστ, θα είναι δυνατό να εντοπίζονται εκείνα που έχουν αυξημένες πιθανότητες είτε να «ξεστρατίσουν», είτε να έχουν άσχημη ψυχική και σωματική υγεία. Με έγκαιρες παρεμβάσεις, θα είναι εφικτό να εμποδιστούν από το να «γλιστρήσουν» σε μια ζωή που θα αποτελέσει βάρος για τους ίδιους και για το κράτος, άρα για το κοινωνικό σύνολο των φορολογουμένων.

 

«Περίπου το 20% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τη μερίδα του λέοντος μιας ευρείας γκάμας δημοσίων υπηρεσιών. Οι ίδιοι άνθρωποι απασχολούν το εθνικό σύστημα υγείας, τα δικαστήρια, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς κ.α. Αλλά δεν πρέπει να πούμε ότι πρόκειται για προβληματικούς που εκμεταλλεύονται τον φορολογούμενο και τα δημόσια ταμεία. Πήγαμε πιο πίσω στην παιδική ηλικία τους και βρήκαμε ότι αυτό το 20% αρχίζει τη ζωή του με ήπια προβλήματα. Τελικά, βλέποντάς το από άποψη υγείας, αποκτάς ένα αίσθημα συμπόνιας γι' αυτούς τους ανθρώπους, αντί να τους ρίχνεις το φταίξιμο», δήλωσε η Μόφιτ.

 

Κατά κάποιο τρόπο, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει τη λεγόμενη «αρχή του Παρέτο» από το τέλος του 19ου αιώνα, γνωστή και ως «ο κανόνας του 80-20», σύμφωνα με τον οποίο περίπου το 80% των συνεπειών προέρχονται από περίπου το 20% των αιτιών, μια αρχή που φαίνεται να ισχύει σε διάφορα πεδία (πληροφορική, βιολογία, φυσική, οικονομία κ.α.). Υποτίθεται ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει όσον αφορά την κατανομή των κοινωνικών βαρών, δηλαδή οι κρατικές δαπάνες για τα κοινωνικά προβλήματα κατευθύνονται σε μια μειονότητα του πληθυσμού.

 

Όμως η διαπίστωση ότι τα παιδιά φτωχών οικογενειών θα κυλήσουν πιο εύκολα σε μια ζωή με άσχημη υγεία, ανθυγιεινές συμπεριφορές και άλλα προβλήματα και ότι συνεπώς η κοινωνία πρέπει να επενδύσει περισσότερους πόρους γι' αυτούς τους ανθρώπους, είναι κάτι μάλλον αυτονόητο. Το ερώτημα είναι αν είναι σωστός ο τρόπος σκέψης της νέας μελέτης και κατά πόσο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές και άλλες διακρίσεις σε βάρος συγκεκριμένων ανθρώπων που θεωρούνται βάρος για την κοινωνία.

 

Οι ερευνητές αντιτείνουν ότι το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί, δηλαδή η καταπολέμηση του στιγματισμού και των παγιωμένων προκαταλήψεων, εάν η κοινωνία αποκτήσει μεγαλύτερη κατανόηση ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από την παιδική ηλικία. Οπότε θα φροντίσει να δώσει έγκαιρα περισσότερες ευκαιρίες και υποστήριξη σε αυτά τα παιδιά, ώστε να αλλάξει η μελλοντική τροχιά της ζωής τους. Επισημαίνουν επίσης ότι τα τεστ «πιάνουν» όχι μόνο τα φτωχά παιδιά, αλλά και εκείνα της μεσαίας τάξης που αργότερα θα έχουν δύσκολη ζωή.

 

Από την άλλη, σύμφωνα με τη Μόφιτ, η νέα μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατό κανείς να εντοπίσει πρόωρα όσους (περίπου το ένα τρίτο του συνόλου) δεν πρόκειται σχεδόν ποτέ να επιβαρύνουν τις δημόσιες υπηρεσίες με προβλήματα συμπεριφοράς ή υγείας και οι οποίοι απλώς θα πληρώνουν τους φόρους τους για να υπάρχουν αυτές οι υπηρεσίες.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μωρό που γεννήθηκε από έμβρυο που ήταν κατεψυγμένο επί 27 χρόνια - Έσπασε μοναδικό ρεκόρ

Τech & Science Το μωρό που γεννήθηκε από έμβρυο που ήταν κατεψυγμένο επί 27 χρόνια - Έσπασε μοναδικό ρεκόρ

3.12.2020
Η Microsoft ζητά συγγνώμη για εργαλείο που επιτρέπει την «παρακολούθηση» στη δουλειά

Τech & Science Η Microsoft ζητά συγγνώμη για εργαλείο που επιτρέπει την «παρακολούθηση» στη δουλειά

2.12.2020
Μόσιαλος: Πόσο καιρό μετά το εμβόλιο θα είμαστε προστατευμένοι - Η σημασία των τεστ αντισωμάτων

Τech & Science Μόσιαλος: Πόσο καιρό μετά το εμβόλιο θα είμαστε προστατευμένοι - Η σημασία των τεστ αντισωμάτων

2.12.2020
Αμερικανός αστροφωτογράφος κατέγραψε ηλιακή έκρηξη από το σπίτι του

Τech & Science Αμερικανός αστροφωτογράφος κατέγραψε ηλιακή έκρηξη από το σπίτι του

2.12.2020
Για πρώτη φορά εκδίδεται βιβλίο μεταφρασμένο από αλγόριθμο «μέσα σε 40 δευτερόλεπτα»

Τech & Science Για πρώτη φορά εκδίδεται βιβλίο μεταφρασμένο από αλγόριθμο «μέσα σε 40 δευτερόλεπτα»

2.12.2020
«Αυτό αλλάζει τα πάντα»: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης λύνει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της βιολογίας

Τech & Science «Αυτό αλλάζει τα πάντα»: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης λύνει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της βιολογίας

1.12.2020
Ιστορική προσσελήνωση ρομποτικού σκάφους της Κίνας

Τech & Science Ιστορική προσσελήνωση ρομποτικού σκάφους της Κίνας

1.12.2020
H Google σε πληρώνει για να βγάζεις φωτογραφίες και να ολοκληρώνεις tasks

Τech & Science H Google σε πληρώνει για να βγάζεις φωτογραφίες και να ολοκληρώνεις tasks

1.12.2020
Οι προκλήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς όλων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Τech & Science Οι προκλήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς όλων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

1.12.2020
Κορωνοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων - «Ίσως σώσουν ζωές» μέχρι το εμβόλιο

Τech & Science Κορωνοϊός: Παγκόσμια κλινική δοκιμή τριών φαρμάκων - «Ίσως σώσουν ζωές» μέχρι το εμβόλιο

1.12.2020
3 Σχόλια
avatar
Ανώνυμος/η 14.12.2016 | 08:11
"Οι ερευνητές αντιτείνουν ότι το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί, δηλαδή η καταπολέμηση του στιγματισμού και των παγιωμένων προκαταλήψεων"

Ακριβως αυτο ελεγαν και οι Ναζι. Γιατι περι Ναζιστικης μεθοδου προκειται. Και δεν το λεω συμβολικα. Ιστορικα και κυριολεκτικα ακριβως αυτο εκαναν. Με την μονη διαφορα οτι οι Ναζι το εκαναν για ενηλικες. Αυτοι πηγαν την ερευνα-οχετο ενα βημα παραπερα και το κανουν για παιδια. Γιατι αν η ερευνα ειχε σκοπο να θιξει την φτωχεια δεν θα εκανε λογο περι "βαρους στους φορολογουμενους", εφοσον πχ το δωρεαν συστημα υγειας ειναι εκει που κατατρεχουν αναγκαστικα κυριως οι φτωχοι.

Και για το ακριβες της υποθεσης η ερευνα βασιστηκε σε θεωρια ανω των 100 χρονων (?) που αφορα κυριως κλαδους της πληροφορικης (?) Της Βιολογιας (?) Της φυσικης (?) Ευχτυχως που δεν εβαλαν και την ιχθυοκαλλιεργια μεσα

Η κοινωνιολογια και η ανθρωπολογια που ειναι ως πηγη σε αυτη την ερευνα? Θα σας πω αμεσως: Κατερριψε την αποιαδηποτε συγκριση φαινομενων της φυσικης και της βιολογιας με τα κοινωνικα φαινομενα εδω και 80 χρονια. Εκει βρισκεται. Οπως επισης κατερριψε τον Κοινωνικο Δαρβινισμο, η βαση του οποιου μαζι με κατι θεωριες οπως οι παραπανω αποτελεσαν την απαρχη του Ναζισμου.

Και εδω κανει κυκλο το πραγμα και ερχεται ακριβως εδω που ξεκινησα το σχολιο. Ακριβως αυτα ελεγαν οι Ναζι
avatar
Κακιασμενος 15.12.2016 | 03:46
Θεωρώ έχεις λίγο υπερβολική αντίδραση. Βλέπεις ότι η θεωρία καταλήγει στη λύση του Καιάδα ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει κόσμο.
Κατά αντιστοιχία σε αυτό που λες επειδή επι χρόνια οι ασθενείς κληρονομικών ασθενειών βίωναν περιθωριοποίηση να μην γίνονται προγενετικοί έλεγχοι (άλλωστε και οι ναζι προωθούσαν την ευγονική). Μπορεί σε αυτά τα παιδιά να υπάρχει παρέμβαση παιδοψυχολόγου και σε συνεργασία με την οικογενεια και το σχολείο τα παιδια αυτά να αποκτήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Και όσο για τη θεωρία του "80-20" ισχύει και σε επιστήμες όπως η φυσική και η βιολογία αλλα και στην καθημερινότητα ακόμα!
Καλο θα ήταν πριν σκεφτούμε το ακραίο σενάριο και γίνουμε ακτιβιστές απευθείας να δούμε μήπως θα μπορούσε να υπάρχει μια θετική εξέλιξη του σεναρίου και να προωθήσουμε αυτήν με οποίο τρόπο μπορούμε!
avatar
Ανώνυμος/η 15.12.2016 | 12:42
Ντροπή στις ρατσιστικό ερευνες. Άκου πιο παιδί θα επιβαρύνει την κοινωνία. Αν το προχωρήσουμε παραπέρα, οι γονείς να κάνουν το τεστ στα παιδιά τους και να μεγαλώνουν το καλύτερο. Τα άλλα στον Καιαδα. Αυτοί που έκαναν αυτή την έρευνα αναλογιστηκαν πόσο μπορεί να επιβαρυνουν οι ίδιοι την κοινωνία;
Πρέπει να είστε μέλος για να αναρτήσετε σχόλια